Slovenija

Geja na ustavno sodišče

Ljubljana, 13. 11. 2006 13.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nedavno uradno registriran istospolni par želi z ustavno pobudo spremeniti zakonodajo o dedovanju.

Viki Kern in Mitja Blažič: Dedovanje premoženja kot prvi korak k izenačitvi homoseksualnih zvez z družinskimi razmerji
Viki Kern in Mitja Blažič: Dedovanje premoženja kot prvi korak k izenačitvi homoseksualnih zvez z družinskimi razmerji FOTO: POP TV

Mitja Blažič in Viki Kern sta na ustavno sodišče vložila pobudo za presojo ustavnosti zakona o registraciji istospolne partnerske skupnosti. V njej oporekata členu, ki ureja dedovanje po umrlem istospolnem partnerju. "To, da je dedovanje urejeno na drugačen način samo zaradi osebne okoliščine državljana, torej zgolj zaradi spolne usmerjenosti, je gotovo neskladno z ustavo, ki pravi, da smo pred zakonom vsi enaki," je Blažič njuno odločitev pojasnil medijem.

Blažič in Kern, ki od letošnjega oktobra živita v registrirani istospolni partnerski skupnosti, sta s tem uresničila namero nevladnih organizacij, ki so ustavno presojo zakona napovedale že junija lani ob njegovem sprejemu. Čeprav se jim zakon zdi protiustaven v številnih točkah, predvsem glede socialnih pravic, pa so se odločili, da bodo najprej opozorili zgolj na dedovanje, ki je "najbolj v nebo vpijajoča protiustavna določba", je dejal Blažič, sicer predsednik Društva za integracijo homoseksualnosti.

Po oceni pobudnikov je pravna ureditev dedovanja po umrlem istospolnem partnerju, s katerim je preživeli istospolni partner živel v registrirani istospolni skupnosti, diskriminatorna, ker se močno razlikuje od splošne ureditve zakonitega dedovanja.

Na podlagi zakona o registraciji istospolne partnerske skupnosti namreč deduje preživeli partner po zapustniku le njegov delež skupnega premoženja.

Splošni predpisi o dedovanju namreč ne omenjajo dedovanja posebnega deleža po istospolnem partnerju, saj po zapustniku lahko zakonito dedujejo le zakonec, otroci, starši, bratje in sestre ter ostali dediči po vstopni pravici. Zakon preživelemu partnerju prav tako ne priznava pravice do nujnega deleža.

Od ustavnega sodišča Blažič in Kern pričakujeta, da bo sporni člen razveljavilo in parlamentu naložilo, da zakon uskladi z ustavo. Če bo rešitev neugodna, pa pobudnika ustavne presoje razmišljata tudi o pritožbi na sodišče za človekove pravice v Strasbourgu.

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janez105@gmail.com
14. 11. 2006 17.43
@sasas2: A veš, da je glavna umetnost varstva okolja biti del NARAVNEGA cikla narave? Torej mi nismo le puritanci, temveč tudi kar ti hočeš: okoljevarstveniki.
miran@multiful.net
14. 11. 2006 17.25
Sploh ne razumem v čem je problem če odrasla človeka živita skupaj in želita imeti zakonsko oz.
butthead@email.si
14. 11. 2006 12.10
deformacija,dober post,sm se nasmejal.sicer jaz se ponavadi ne strinjam z jako37,ampak zdej mu pa dam prav.giovanne,če si pa gej,da ne bom kej druzga reku,pol si pa res podn no.a se ti zdi to normaln????pa še svoje otroke hočte met,pa poteral bi vas ko cigane...
jackoo
14. 11. 2006 12.02
jaka37 res je. si živ dokaz da ste večina slovencev narod prve polovice 20. stoletja! Geji so sestava današnje moderne družbe, brez njih in ostalih drugačinih ljudi družba ne bi bila demokratična. Če ti je tako težko poslušati in brati resnico pa se preseli ... nevem .. na luno?
nask
14. 11. 2006 10.06
deformacija - lažje bi pa gledala in prenesla, če bi spolno zlorabil pedofil tvojega otroka ali če bi bil posiljen, kajti trpel bi celo življenje le on najbolj, bi bila to tvoja starševska čustva prava, bi raje to videl, kot pa sprejel da je mogoče gej ali celo lezbika, poleg tega pa sploh ne bo živel v tvoji postelji
nask
14. 11. 2006 10.01
nevem zakaj toliko govorenja o pedrih, lezbikah. vsi pravi starši sprejmejo svoje otroke neglede kako živijo, samo da so pošteni, da niso kriminalci, pedofili ali celo posiljevalci. kateri starš reče, da ne sprejme svojega otroka, potem se naj vpraša o resničnosti svojih čustev do otroka, ker če jih imaš resnično rad, potem sprejmeš njihov način življenja, ne glede na njihov položaj
jaka37
14. 11. 2006 09.55
+1
giovanne. Mejčken manj nestrpnosti prosim. Če si to gej, pač to ne pomeni, da mora pa vlada zdaj vsemu ustreči. Saj ste imeli prej liberalno vlado (kar pravzaprav sploh ni bila) in kaj je naredila? Nič, pa se geji niste tako razburjali. Osebno sem proti tem stvarem, preprosto, ker se družbo že prav posiljuje z geji in lezbijkami. Poglejte samo TV. V vsaki nadaljevanki je kakšen gej, pogledate nabor voditeljev, vedno več gejev je in še in še. Naj živijo skupaj, nihče jim ne brani. To pa je tudi vse, še posebno pa sem proti posvojitvi in vzgajanju otrok v takšnem paru. ČE bi narava hotela, da imata dva oška ali pa dve ženski otroke, bi tako naredila že sama. Vse ostalo je nenaravno in narobe. Saj ni čudno, da živimo v takšnem poneumljenem svetu, saj se rušijo zakoni narave. Kot rečeno, naj živijo skupaj, to pa je tudi vse in tudi dedujejo naj. A bojim se, da če se jim bo ponudil prst, bodo hoteli celo roko.
sasas2@gmail.com
14. 11. 2006 09.26
Žalostno, kar berem. Da se moramo ubadati al dva moška oz. dve ženski živita skupaj kot "normalen" par. Dokler vi "puritanci" in "zdravi" ljudje ne veste, da poleg vas sedi homoseksualna oseba, vas ta debatra sploh ne briga! A se ne bi raje brigali o pomembnejših stvatreh kot so varstvo okolja, zmanjševanje kriminala, bili bolj prijazni predvsem do sebe in veliko drugega... prej kot kdo s kom spi. Če je to glavni problem.... NO COMMENT
deformacija@email.si
13. 11. 2006 22.35
ubogi starši, da morajo gledati takšne otroke. Si sploh ne predstavljam mojega otroka, da mu nekdo tam zadaj...., al pa da on tja nekam.... Moj Bog, bolš da pol sploh nimaš otrok.
jackoo
13. 11. 2006 22.05
zanimivo brati kako nekateri še vedno živite v poznih 30. prejšnjega stoletja.
miha800@email.si
13. 11. 2006 20.33
Ce se ne bi geji tako klincevo izpostavljali in organizirali neke parade ponosa potem bi jih tudi pustili pri miru. Da bo pa tam na ulici izkazoval ljubezen in kazal gola telesa ter se maskar. to pa e. neke meje dobrega okusa morajo biti. druzina ter homoseksualna zveza pa naj OSTANE loceno!!
sracko@mail386.com
13. 11. 2006 20.09
giovanne, takšen fašizem smo imeli od leta 1945 do 1990, če še ne veš. Sicer pa je tako, da nikoli ni vse popolno, ampak ni pa nobene potrebe, da bi gejem dajali ne vem kakšne pravice.
janez105@gmail.com
13. 11. 2006 20.02
Ja pa kaj še, izenačitev z družinskimi razmerji????? NIKOLI. Družina je vrednota,je Vrednota, kaka vrednota pa sta dva pedra skupaj??? BOLNA! Stran s tem bolnim liberalizmom!
jackoo
13. 11. 2006 15.10
Vlada, kje je vaša SVOBODA, ENAKOST in ENAKOPRAVNOST pred zakoni??? Saj sploh niste vlada, pač pa fašistična oligarhija... Nismo si vsi ljudje enaki.