Slovenija

Gates pisal Erjavcu

Ljubljana, 04. 02. 2008 11.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški državni sekretar Gates je pismo glede zahtev ZDA po povečanju misije zveze Nato poslal tudi ministru Erjavcu.

Na ministrstvu za obrambo so potrdili, da je tudi minister Karl Erjavec prejel pismo ameriškega državnega sekretarja Roberta Gatesa glede zahtev ZDA po povečanju misije zveze Nato, predvsem na jugu Afganistana. Tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva Aleš Sila je za 24ur.com povedal, da Slovenija kljub prošnjam Američanov, da bi se država še dodatno angažirala, v Afganistan ne bo poslala dodatnih vojakov. Slovenija je namreč pred kratkim povečala število vojakov s 53 na 65, prav tako pa so Afganistanu donirali tudi orožje, ki v slovenski vojski ni več v uporabi.

Robert Gates je vsem zaveznicam v Natu poslal 'posebno' pismo, tudi ministru Erjavcu.
Robert Gates je vsem zaveznicam v Natu poslal 'posebno' pismo, tudi ministru Erjavcu. FOTO: Reuters

Britanski dnevnik Financial Times je v soboto poročal, da je po besedah predstavnikov ameriške administracije Gates vsem zaveznicam v Natu poslal različne verzije pisma, z namenom najti čete za namestitev na nemirnem jugu Afganistana. O operaciji v Afganistanu bodo obrambni ministri zveze Nato razpravljali na srečanju v litovskem glavnem mestu Vilnius ta teden.

Trenutno je v Afganistanu nameščenih 42.000 vojakov, si pa Nato želi še dodatnih 7500 vojakov, ki naj bi jih namestili na nemirnem jugu. Slovenija ima v Afganistanu 65 vojakov, v Heratu na zahodu Afganistana in v Kabulu.

Gatesovo pismo je minuli teden odmevalo predvsem v Nemčiji, kjer je nemški obrambni minister Franzu Josefu Jungu sporočil, da je od Gatesa dobil 'neobičajno strogo' pismo. V njem Washington od Nemčije zahteva, da na jug Afganistana pošlje več nemških vojakov, kar je Berlin že zavrnil.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lucy_b@amis.net
05. 02. 2008 11.24
Mah, kaj češ zdaj zgubljat besed, jaz sem mnenja, da smo mali slovenčki že zamudili svoj zadnji vlak s tem, da smo šli v ta bedast nato. Še vedno ne vem, kerga hudiča se ma teh 2 miljona ljudi tok za bat, da bi jim mogla sama Amerika pomagat - mater smo glupi. Tut če nas bo kdo napadel bomo padli po eni uri in amerika verjetno še vedla ne bo za kaj takega. Ta dnar bi dajal raj v svoj razvoj, ne pa da ga pridno pošiljamo v Ameriko za njihove koristi preganjanja vzhoda. Šele zdj se mamo kej za bat, če ne bomo tako peli kot amerikanci hočjo. Erjavc je verjetno spet dobil blazne zahteve, kaj vse mormo nabavit in potem bo spet beseda tekla o tem, kakšn trot je ta Erjavec. Troti so pa prav vsi tisti, k so takrat volili za nato.
max99
04. 02. 2008 18.45
Lejga hudiča , jaz sem že 01.02.vprašal a je SLO že prejela pismo ???po rahli zamudi pa erjavc le prizna glede pošte.. karel ,če maš kaj jajc ne pošlji vojakov dol, ker gates misli da je bog in bo vse redal...kar sami naj mirkajo makova polja..!!
jansa-arms
04. 02. 2008 18.17
Makova polja ki so v lasti CIA so se enormno povečale! Nekdo jih mora mirkati!
tisk
04. 02. 2008 18.08
NATO se naj umajkne iz Kosova in potem imajo proste vojake za Afganistan. V vsakem primeru pa mora NATO zveza dobro premisliti o svoji prihodnosti, saj je kar precej zasla iz poti oziroma ne vedo vec kaj je njihov cilj oziroma kaj hocejo. Samo dodajat nove clanice in potem zatevat, da namenijo svoja sredstva in vojake, res ni smiselno in na dolgi rok ucinkovito.
Tonček Balonček
04. 02. 2008 16.15
Janša je v svoji veličastbni vladavini popolnoma odvisen le še od DESUS in SLS, sam ima le 27 odstotkov, Bajuka pa spodnašajo odznotraj, podpirata ga še Proszonec (tista, ki vendo spi) in neki Battelino! Torej naj se odloči in v ta Čad pošlje kakih tisočPrekmurcev in Štarejcev, mi bomo pa vsi ponosni, ne el nad njegovim prizadevanjem po spremembi klime, ampak tudi po njegovi želji za ureditev razmer v Afriki! Mož z jajci deluje globalno, kaj ni to več kot očitno! Res ima jajca, glave pač ne!!!
brencl
04. 02. 2008 16.02
V afganistan je treba poslat čim več evropske vojske, da bodo imeli američani dost vojske za napad na venezuelo.
soul@hitri.com
04. 02. 2008 15.41
temacni ker od nasih vrlih policistov pa nosi kozo naprodaj ? zadnjic ko so prefukal 2 moja kolega , so cez eno uro pripeljali mimo , se iz avta niso stopil in se odpelal naprej spat ! policaji so navadne pickice k si nc ne upajo , sam da so cefurji zravn pizdarije
123_Zoke_vec_ni
04. 02. 2008 15.25
Misijo na Kosovu zmanjšat po osamosvojitvi in vojake namestit v južni Afganistan - na bojno polje. Če mora policist na cesto kožo prodajat, zakaj bi naši vojaki pančkali po vojašnicah?
123_Zoke_vec_ni
04. 02. 2008 15.24
DeSUS je bil del vlade, ki je upokojencem vzela penzije. In je del vlade, ki je te penzije vrnila in še povečala. Brez njih ali z njimi bi se to zgodilo. Brez veze si pripenja zasluge za izpolnjene predvolilne obljube SDS. Bolj kot Erjavec je pri vojnih zakonih glasen Žnidaršič. Janša pa je že na začetku mandata povedal, da če ne bo večinskega (vsaj dvotretjinskega) soglasja glede zakonov, jih ne bo dajal v obravnavo. Zato je po novem vzel za izhodišče SD-jev predlog. Žnidaršič pa spet v luft... Prodaja NKBM se je pripravljala 3 leta. Če on kot minister ni vedel kaj se dogaja, potem nam res Bog pomagaj pri naši vojski...
coctacola
04. 02. 2008 15.21
Vojska je za na bojišča, ravno tako oprema, da ne zastara po skladiščih. Dober vojak je vojak z bojišča. Tabornikov ne potrebujemo za obrambo Slovenije. To je poklic, tudi rudar mora v jamo, pa čeprav je nevarno. Da o drugih nevarnih poklicih ne govorimo.
politik70
04. 02. 2008 14.18
kaj zdaj Karla kritizirate? Tako majho stranko vodi pa se ga tako bojite? Bajuka je v kot postavil sa mo z izjavo da če nebi njega bilo nebi penzijonisti še tolk imeli kot imajo penzije! Janšo je spravil ob živce z nasprotovanjem proti sprejemu zakona o žrtvah 2 svetovne vojne! Vizjaku je tudi rdeč nos izginil ko mu je povedal da so ga pri NKBM nategnili pri Triglavu ga pa ne bojo! Pa za tako norega in ubogljivega ste in smo ga imeli! Ni kaj postavil se je na noge! Ne pusti se je**t! Pa tudi če ga imate za majhnega...
ecoliqua
04. 02. 2008 13.48
Ja ta Gospod rrrrrrrr pa lepo štarta na politično kariero, zdaj lepo govoriči in se predstavlja za glas razuma, kako je na trenjih lizal rt upokojencem in mamcam je bilo prav nagraužno, jaz mu čredo ovc nebi dal da vodi kaj šele Slovensko vojsko. Dej zj pa resno začnite postavljati folk k obvlada politiko in ne neke ritoliznike k pojma nimajo. p.s. trenutno 90% vseh politikov SLO je poraznih.
politik70
04. 02. 2008 13.37
Brez panike je rekel Dimsi vzel v roke jogurtov lonček in poklical Roberta Gatesa! Ko je končal je Dimsi poklical Karlija in mu dal navodila! Karli nič sekirat!Pošlji tisti bataljon ki ti je lani dal odpoved delovnega razmerja! Saj američani ne bojo vedel ali videl kdo bo prišel! No vidite kako pametnega zunanjega ministra imamo! Vsak problem reši takoj prec! Ne pa Nemci ki delajo celo dramo iz pisma...
soul@hitri.com
04. 02. 2008 13.35
samo uprašanje časa je , kdaj se bojo naši loleki uklonili tem "željam"
Zatarra
04. 02. 2008 13.23
Ah ja ... Teroristi, Gladio, človek človeku volk, ...