Slovenija

Gasilsko reševanje rodnosti

Ljubljana, 11. 01. 2007 10.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Potem ko je državni zbor zavrnil brezplačne vrtce, vladne službe razmišljajo o znižanju plačil za starše.

Kot je znano, je državni zbor sredi decembra lani zavrnil predlog sprememb financiranja vrtcev, ki ga je ob podpori več kot 5000 državljanov vložila Stranka mladih Slovenije (SMS), s katerim bi uveljavili brezplačne vrtce za vse otroke. Po mnenju zunajparlamentarne stranke naj bi visoke cene povzročale preveliko socialno razslojevanje med predšolskimi otroci. S svojim predlogom so želeli zagotoviti večjo vključenost otrok v vrtce in socialno varnost družin.

Vročina v vrtcu
Vročina v vrtcu FOTO: POP TV

Zavrnili brezplačne vrtce, zdaj iščejo rešitve

Glavni argument vladnih strank proti noveli zakona je bil, da zakon s finančnega vidika "ni realen". Poslanci vladne koalicije so ob tem priznavali, da so cene vrtcev previsoke in da bi kazalo razmisliti o spremembah v sistemu.

Vladne službe zdaj pripravljajo predlog, po katerem bi bilo področje socialnih transferjev v prihodnje urejeno samo z enim zakonom. V predlogu zakona naj bi bila tako določena tudi lestvica plačilnih razredov za znižano plačilo vrtca. "Lestvica bo določena v zakonu in ne več v podzakonskemu predpisu, po vsebini pa gre za pomemben instrument družinske politike, ki je bil v zadnjem času v javnosti deležen precejšnje kritike," so na vprašanje 24ur.com odgovorili z ministrstva za šolstvo in šport.

Mladim nenaklonjena politika

Po mnenju strokovnjaka za ekonomsko demografijo dr. Janeza Malačiča z Ekonomske fakultete v Ljubljani je eden pomembnih vidikov demografske krize v Sloveniji to, da so današnji politični sistemi po svoji zasnovi veliko bolj naklonjeni starejšim kot pa otrokom in mladini. "Verjetno je to tudi eden od razlogov, da se je rodnost današnjih generacij mladih tako zelo znižala," pravi Malačič.

Po njegovem bi morala tudi Slovenija kot "sodobna razvita družba sprejeti veliko bolj kompleksne in dolgoročne ekonomske in širše družbene ukrepe za spodbujanje rodnosti." Ugledni slovenski demograf je prepričan, da bi morala država ustvariti družinam in mladim staršem bolj prijazno družbeno okolje. "Pri čemer bo verjetno treba poseči tudi v sam politični sistem," je za 24ur.com povedal Malačič.

Slovenija z najnižjo nataliteta v EU

Nemškim staršem do 25 tisoč evrov

Zaradi nizke stopnje rodnosti je nemška vlada sprejela zakon, po katerem novopečene starše v Nemčiji od 1. januarja naprej ob rojstvu otroka čaka posebna ugodnost. Medtem ko jim je doslej dve leti po rojstvu otroka pripadalo največ 300 evrov starševskega dodatka mesečno, bodo namreč poslej v 12 ali 14 mesecih prejeli vsoto, ki bo sicer odvisna od njihovih dohodkov, dosegla pa bo lahko celo do 25.000 evrov. Starševski dodatek bo po novem znašal 67 odstotkov zadnje neto plače in bo omejen do višine največ 1800 evrov na mesec.

Po najnovejših podatkih evropskega statističnega urada Eurostat ima Slovenija najnižjo stopnjo natalitete v razširjeni Evropski uniji. V Sloveniji je rodnost padla z 1,32 otroka v letu 1994 na 1,23 otroka leta 2005, s čimer je država pristala čisto na dnu lestvice rodnosti v EU.

Z največjo rodnostjo se je sicer leta 2005 po podatkih Eurostata ponašala Francija, kjer je ženska v povprečju rodila 1,94 otroka, sledile pa so ji Danska, Finska in Velika Britanija s stopnjo rodnosti 1,8. Najmanjšo rodnost so poleg Slovenije predlani zabeležile nove članice Poljska (1,24), Slovaška (1,25) in Litva (1,27). Med državami z nizko rodnostjo sta tudi Romunija (1,31) in Bolgarija (1,32) , ki sta članici unije postali s 1. januarjem letos.

Najbolj obremenjen srednji razred

Otrok
Otrok FOTO: POP TV

Neuradno naj bi analiza plačil staršev za stroške slovenskih vrcev pokazala, da so družine glede na dohodek zdaj zelo različno obremenjene. Tiste v nižjih dohodkovnih razredih naj bi tako plačevale od 16 do 20 odstotkov svojih dohodkov, v srednjem razredu pa naj bi starši za vrtec plačevali celo po 30 odstotkov družinskega dohodka.

Strokovne službe ministrstva za šolstvo proučujejo izračune in simulacije posameznih variant lestvic, ki naj bi predvsem bolj izenačile sedanje obremenitve staršev po posameznih razredih. "Resno pa se proučujejo tudi možnosti, da se v bodoče obremenitve staršev oziroma delež plačil staršev za vrtec zmanjša," odgovarjajo na ministrstvu.

Neuradno dodatnih 29 milijonov evrov subvencij

V Ljubljani bi vrtce še podražili

Medtem ko vladne službe razmišljajo o povišanju subvencij za vrtce, pa nameravajo v ljubljanski mestni upravi predlagati zvišanje plačil za starše. Tako naj bi se predšolsko varstvo v naslednjih treh letih podražilo kar za 30 odstotkov, kar pomeni, da bodo morebitne državne subvencije, o kateri razmišlja vlada, komaj pokrile napovedane podražitve.

Zadnji podatki o višini subvencij na letni ravni so iz leta 2005, ko je država in občine iz svojih proračunov za delovanje vrtcev zagotovile 189 milijonov evrov. Po neuradnih podatkih naj bi bile potrebne dodatne subvencij v višini okrog 29 milijonov evrov, vendar o številkah na ministrstvu zaenkrat še ne govorijo.

Pravijo le, da predloga sprememb financiranja vrtcev na ministrstvu še ne morejo objaviti, ker še ne vedo, koliko dodatnih sredstev bo vlada pripravljena zagotoviti iz proračuna. "Potrebne pa so tudi druge spremembe in prilagoditve sedanjega sistema financiranja predšolske vzgoje in vrtcev, zato nove lestvice v tem trenutku še ni mogoče predstaviti," pravijo na ministrstvu.

KOMENTARJI (69)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

desnaleva@email.si
12. 01. 2007 18.58
To kar govori kr_1dn je zgolj pobožna želja. Tud ena stvar na tak način ne funkcionira v praksi, razen če niso Amiši. Imam tri otroke, plače 150000, pufov do nezavesti, do smrti. Delam cele dneve, otroc od tega nimajo nič. Ni denarja za kakšno dodatno izobraževanje, ki meni osebno veliko pomeni, prav tako bi hotela več razgledanosti za otroke. Pa ni šans. Ja, na izlet z avtobusom, aja? Saj me sam vožnja za štiri stane celo premoženje. Pa vstopnine, halo?! Doma, pred televizor, je najceneje. Pa mal zelja, pa makaronov. Konec. Drugo gre pa za davke, pa položnice, pa smo quit. Otrok mi pride iz šole, pa reče, da gredo na nevem kakšno ekskurzijo, ki stane "samo" 6000. Za ta dnar hodim skor cel teden v štacuno, učiteljca pa prav "samo". In otrok misli, da je to drobiž. Ko rečem da nimam, pa prav zmedeno gleda, je zafrustriran, ker je skor zmer isti odgovor. Od vsepovsod te otroke samo "pumpajo". Recte staršem....A jaz naj pa iz tal skopljem, osli vsi po vrsti.
andrej1977@volja.net
12. 01. 2007 18.35
kr_1dn: sej nisem mogel verjet, ko sem prebral tvoj predzadnji sestavek... verjemi, večkrat sem ga prebral in vsakič se mi je zdel bolj neumen... povej mi za javni prevoz, ki gre iz ljubljane v kočevje (s tem da moraš biti v kočevju ob 5-ih zjutraj?). Povej mi za javni prevoz iz Ljubljane v Kamnik, s tem da moraš biti v službi ob 5-ih zjutraj? pa da ta javni prevoz ni taxi? mater, ko si pa začel z ekologijo v tej temi, ko nima z ničemer nič skupnega... na bruhanje mi gre, ko berem tvoje umotvore
kr_1dn@yahoo.com
12. 01. 2007 14.56
Vem kaj govorim, pri nas to deluje v praksi. Malce se prilagajamo, pa skupaj precej prišparamo.
trava@pinkponk.com
12. 01. 2007 14.42
kr_1dn res si kreten ampak dotalni.Se vidi da sploh ne veš kaj govoriš.
kr_1dn@yahoo.com
12. 01. 2007 13.59
Morda sem res kreten, vendar še vedno mislim, da se morajo starši za otroka odločiti sami, krutemu svetu navkljub in ne glede na državne dodatke. Če bi bilo takih kretenov dovolj, bi bila tudi rodnost večja. Saj ne rabi vsak svojega stanovanja, živi lahko tudi pri babici, starših ali znancih. S tem se zmanjšajo stroški za vrtec, prehrana je boljša, pa še namesto televizije se lahko malce pogovarjajo. Samo malce prilagodljiv je treba biti. Saj ne rabi vsak svojega avta, uporablja lahko tudi javni prevoz. S tem se izboljša tudi zrak. Tudi na počitnice greš lahko z avtobusom ali vlakom. Če bi bili ljudje manj zaprti med svoje štiri stene in bi raje bolj sodelovali med sabo, bi bilo tudi marsikaj drugače. Ceneje, varneje, več družabnosti, manj psihičnih težav...
Zakon1
12. 01. 2007 11.30
Lenchi, bravo, se v bistvu podpišem pod tvoje.
lenchi@klepetulja.com
12. 01. 2007 10.23
Zakaj bi nekdo načrtoval otroka in ga vrgel v kremplje požrešni državi (da ji bo lahko doživljenjsko plačeval davke), če je pa cel sistem zanič??? Če mi od 140.000 sit plače ostane po plačilu položnic in najemnine (ki je zelo poceni - 35.000 sit) samo 40.000 sit za preživetje? Za dve osebi! Če imaš otroka mu moraš tudi kaj nuditi, ne pa da ga rodiš, potem pa vegetira med štirimi stenami, ker nimaš denarja da bi ga peljal v živalski vrt, ali pa gledat lutkovno predstavo... Če ga rodite samo zato, da bo cele dneve sedel doma in gledal štiri stene, potem je bolje da ga nimate! In nisem kriva jaz, ki se trudim, hodim v službo in plačujem davke državi. In bedno mi je ko berem vaše komentarje da samohranilci izkorišamo državo! Naj vam povem, da samohranilci nimamo ČISTO NOBENIH prioritet, čeprav mamo najbolj zafrknjeno situacijo. Predstavljaje si eno plačo, od nje plačat vse položnice, potem pa še imet za hrano in vse kar otrok rabi! Pa nobenih večjih otroških dodatkov, ali drugih socialnih prejemkov! Pri mojih veličastnih 140.000 neto (180.000 bruto) sem ravno tako plačevala 16.000 vrtca, zdaj bom pa 24.000 sit dala sam za vrtec, ker mam kao za nekaj tolarjev mesečno večjo plačo. Če ne bi dobila regresa ne bi mogla plačat niti registracije za avto, ki ga krvavo rabim, ko je treba otroka peljat zdravniku ali pa se vozit vsak dan v službo. In koga to zanima??? Naših poslancev prav gotovo ne. In kdo mi je kriv da sem spoznala napačnega tipa s katerim sva načrtovala otroka (in ki ne da niti tolarja za preživnino)? Nihče. Ampak hočem vam povedat, da če se človek trudi in dela vse kar je v njegovih zmožnostih, je pošten in vzgaja otroka po najboljših močeh, bi morali naši vrli poslanci to vsaj malo ceniti in nagraditi takšne ljudi z malo cenejšimi stroški preživetja. Jasno pa je, da se vse začne pri plači. Trenutno je v Sloveniji minimalna bruto plača 125.052 sit, kar znaša okrog 80.000 sit neto. Pa naj mi nekdo pove, kako lahko nekdo ki je sam in ima še otroka s tem denarjem preživi??? Rada bi dala poslancem ta znesek, da malo vidijo kako fino nam gre v tej državi. Mislim da bi morali najprej minimalno plačo dvigniti na 260.000 sit bruto, pa stroški bi morali ostati isti (ali pa še bolje manjši), pa bi se pomoje tudi veliko več mladih odločalo imeti otroke (in to z veseljem)! Pa ne mi prosim več primerjat naše stare juge in kako se je takrat vse dalo, zdaj pa smo kao prezahtevni... Smo za primerjavo: kdaj ste začeli dobivat dohodninske napovedi? V stari jugi prav gotovo ne! Vsak mesec si izmislijo neke nove davke ki jih je treba plačevat, včasih tega ni bilo, seveda je drugo če ti od plače ostane 80, ali pa 30, se vam ne zdi? Pa tudi stanovanja in ostale položnice so bile precej cenejše v primerjavi s plačami, kot pa je to zdaj...
reklakazala
12. 01. 2007 09.56
Hudi časi, zlati časi, debele krave, suhe krave... Vedno so bili bogati in revni. Družine s 6 otroci in tiste brez. A le nekaj let nazaj mojim staršem ni bilo treba kaj dosti plačevati, ko sem šel v šolo v naravi. Danes? Se sploh zavedaš, kr_1dn, koliko otrok ostaja doma, ker nimajo za smuči in ostalo opremo? Koliko jih ne hodi na izlete, predstave itd? Vzemi povprečen par, ki zasluži 1500 - 2000 evrov (če ima peklensko srečo), stroškov s krediti (ki se zaradi inflacije ne manjšajo po nekaj deset odstotni stopnji vsak mesec, kot v tvojih časih), gorivom (fabrika ni več za vogalom ali pet postaj z avtobusom stran), hrano (kje naj imam vrt sredi mesta?) pa blizu tam nekje, poleg tega pa sem v firmi od jutra do večera (seveda, če mi ni kaj všeč, lahko grem, fušat, tako kot vaša generacija "od sedmih do treh" ne morem). Kaj ostane? Obleka, registracija in zavarovanje avta, hrana, pa smo že skoraj na nuli. Naše penzije so prej dobra šala, kot pa nekaj, za kar ste se vi borili. JAZ in ostali danes delamo ZATE, vi ste svoje že davno zagonili. In si nam upaš soliti pamet. Ali si totalen kreten, morda si pokvarjen provokator, ali pa ti prav nič ni jasno. Stroški z otrokom? Jaz si za svojega niti izračuna ne upam napraviti, bi me verjetno kap... aja, rabljene cunjice kupujeva in sva v verigi prijateljev, ki si med seboj podajamo obleke in opremo. Nima Bennetona, OshKosh-a, Chiccota, ima pa starega Peg Perega... Le stekleničke so bile nove. Še kaj?
andrej1977@volja.net
12. 01. 2007 09.45
in zakaj bi bil bogataš, ki razen denarja in premoženja nima osnovnih pogojev za otroka (si otrok ne želi - zakaj pa ne?) bil problem? problem je v sistemu, ki tistemu, ki si želi otrok, pa si jih samo zaradi finančnih "težav" ne more "privoščit" - in ministri so postavljeni, da vzpostavijo pogoje, prijazne do družine in otrok zakaj v nekaterih državah to lahko, v sloveniji pa ne?
Vegos
12. 01. 2007 08.01
Jaz vem samo da bi bil trenutno zanič oče in nočem da imajo moji otroci zanič očeta.
kr_1dn@yahoo.com
12. 01. 2007 07.53
Ponovil bom: niso problem tisti, ki so svoje možnosti izkoristili do konca. Problem so tisti, ki imajo vse možnosti, da bi naredili kaj otrok, pa so raje sami, ker so "hudi časi".
andrej1977@volja.net
12. 01. 2007 05.44
kr_1dn... jao jao jao... pa dej mal preber kaj pišeš... čudno... niti komentiraš me ne več... zmanjkalo argumentov? se nebi nič čudil. pač nekaterih stvari ne moreš doumet in pika. povej mi, kaj naj tvegam? da bomo ob morebitni izgubi službe trije lačni, morda štirje? povej čemu se naj odpovem? strehi nad glavo? mogoče avtomobilu, da bom peš vsak dan prehodil 50 km v službo in nazaj? mogoče naj ne jem? ja, po tvoje najprej internetu, da ne bom mogel brat tvojih neumnosti!? veš, ko te poslušam je popolna kopija tega, kar mi tupijo moji starši.. živijo pač še v tistih časih, ko je za skoraj vse dala država in ne razumejo, kako si lahko jaz, njihov sin privoščim, da jih ne obiščem 1x na teden, čeprav živijo samo 60 km stran (v eno smer)-ravno včerej so mi spet tupil!? sploh se ne zavedajo, da so časi drugačni, da se je situacija spremenila, da vsak kilometer drago stane (oni seveda ne pridejo, ker sem v njihovih očeh neuspešen, ker nimam svoje hiše in posestva zraven, pa brez otrok, pa...) skratka "starci" živite v svojem čudovitem svetu in tam živite še naprej... nas pa ne učit, kako se danes preživi, ker o tem nimate pojma!
Vegos
12. 01. 2007 04.50
Takole rečem: VEDNO, VEDNO je tako, da oblast lahko počne kar želi. VENDAR PA NAJ NE JOKA, KO ULICE GORIJO!
trava@pinkponk.com
12. 01. 2007 00.49
Veš kaj kr_1dn daj mi povej zakaj bi tvegal in delal otroke če jih ni mogoče preživeti.Sama imam dva otroka dela samo mož saj so me zaradi nosečnost pred letom vrgli iz službe.Imam otroka ki je bolan.Mož zasluži 140.000 sit na mesec.Službe ne dobim ker nihče noče mamice ki je veliko na bolniški zato sem doma in sem trenutno gospodinja.In če sem poštena čaramo vsak mesec da nam uspe,še kaj prišparat.In kako misliš da živiva.stanovanje in ostali računi.Verjemi hrana je najdražja vsaj za otroka,ker ima doživljensko dieto.Kje je hrana še za nas ostale.Zato ne bluzi.sta šolo obvezna in tudi tukaj so tudi stroški.Premisli koliko nam ostane do naslednjega meseca..Pa se nič posebnega ne zmišljujemo imamo star avto en mobitel ki ga uporabljamo samo takrat ko gremo kam,otroka imata toliko da se ne razlikujeta od drugih bogatih staršev.
wejca@yahoo.com
11. 01. 2007 21.16
Zblojenost naše čivilizacije bo narava sama rešla - tko de se bodo razmnožval samo tist za ktere narava misli, da j tko prow. Tisti ki so se razvil v slepo črevo pa bodo izumrl. Tist kter bodo ustal bodo mel po mojem ful prostora.
esfflight
11. 01. 2007 20.03
Ja, saj vse bi radi resili v Lublani! Draga gospoda, ne bo nec, Slovenija je povsod in boste morali malo razmisliti kod ste ga pobiksali, da ljudje zivijo drugace in kaj gre narobe. Zapirate podjetja, ljudje zivijo na meji prezivetja, vi pa gradite stadione, djamijo pa kaj se vse ne. Ljudje nimajo denarja za hrano. Tukaj se vse neha. Ali res rabite, da vas pride kdo v vlado par postrelit, da boste razumeli, kaj se dogaja po dezeli? Vi pa po tecajih v alfa stanju in podobno. Dajte ze enkrat nehajte z oslarijami. In potem se sprasujete, da bi nekdo imel se otroke? Ne standard je na tleh!!!
Meki
11. 01. 2007 19.08
Ne vidim razloga zakaj bi tvegal? Da bi spravil še enega človeka v to bedno državo.
kr_1dn@yahoo.com
11. 01. 2007 18.25
Problem niste vi, ki imate otroka in se vsaj trudite. Rodnost je premajhna zaradi tistih, ki si sploh ne upajo tvegati.
JeanPaulBelmondo
11. 01. 2007 18.12
JeanPaulBelmondo
11. 01. 2007 18.11
Ne vem kdo bo čez 50 let,ko bo 70 penzionistov še hodil v službu in plačeval davke da bom js mev penzijo.