Slovenija

Zajc: Vse, kar zahtevam, je transparentnost

Mengeš, 12. 11. 2023 10.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.V., U.Z., N.K.
Komentarji
243

Sandi Zajc, požrtvovalni gasilec, ki je ostal brez domovanja, mož, ki je iz poplavljenega vrtca v Mengšu reševal otroke ter bil pri tem ujet v enega najbolj znamenitih in dramatičnih prizorov avgustovske katastrofe, se je znašel v krogu javnih anonimnih obtožb, zasebnih težav in posledičnega zapleta glede nakazila pomoči, ki jo je zanj zbirala Slovenija. "Ne zahtevam nobenih dodatnih sredstev od PGD, vse, kar želim, in to sem večkrat povedal na upravnem odboru, je transparentnost," pravi.

Avgustovske poplave so močno prizadele tudi gasilca PGD Mengeš Sandija Zajca. Stanovanje v hiši, v kateri je živel z ženo, otrokoma, taščo in tastom, je popolnoma uničilo. Slovenska javnost se je množično odzvala in junaku pomagala z donacijami. Te so bile nakazane na račun, ki ga je objavil PGD Mengeš. Toda Zajc še do danes sredstev ni prejel. 

Znamenita fotografija, ki prikazuje Sandija Zajca med reševanjem otrok iz vrtca v Mengšu.
Znamenita fotografija, ki prikazuje Sandija Zajca med reševanjem otrok iz vrtca v Mengšu. FOTO: PGD Mengeš

PGD Mengeš: Razlog je spor med Zajcem in njegovo ženo

Kot pojasnjujejo v PGD Mengeš, težavo predstavlja spor glede delitve doniranih sredstev med Zajcem in njegovo ženo. "Izplačilo sredstev, doniranih družini Sandija Zajca, bi bilo izvedeno po seji UO in NO PGD Mengeš, ki je bila dne 7. 11. 2023, skladno z mnenjem našega odvetnika. Na tej seji sta bila prisotna Sandi Zajc z odvetnikom ter Sandijeva partnerka s svojo odvetnico. Na predlog odvetnice in s strinjanjem Sandija Zajca ter njegovega odvetnika smo skladno s sklepom zamaknili izplačilo sredstev za 14 dni. V vmesnem času naj bi se obe strani (odvetnik Sandija Zajca in odvetnica Sandijeve partnerke) skušali dogovoriti glede delitve doniranih sredstev. V kolikor do dogovora ne pride, bodo sredstva nakazana skladno z mnenjem našega odvetnika," so zapisali in v prihodnjih dneh napovedali izčrpno objavo za javnost.

Anonimka, ki junaka postavlja v drugo luč 

Pred časom je javnost vznemirilo anonimno pismo, da naj bi Sandi Zajc preko donacij prejel okrog 270.000 evrov in od kolegov gasilcev zahteval dodatna sredstva, ki niso bila neposredno nakazana na njegovo ime. Avtor ali avtorji pisma ga obtožujejo, da je po poplavah zapustil družino in da stanovanja v hiši ženinih staršev nikoli ni imel namena obnoviti, s pridobljenimi sredstvi pa naj bi šel v nakup hiše.

Zajc: Vse, kar zahtevam, je transparentnost 

Čeprav zadeve včeraj ni želel obširneje komentirati, nam je Zajc danes poslal svoj pogled na zaplete. Zgodba je dolga in pripravljen sem vse obelodaniti, do potankosti, da se razkrije resnica, pravi. 

Kot je pojasnil, so imeli do danes na temo poplav in donacij v PGD Mengeš že tri seje. "Na vseh sejah in še danes želim samo transparentnost nad nakazili, saj mi ljudje vsak dan pišejo maile, da so zame nakazali donacije, da ne zaupajo nobeni organizaciji in da naj jim sporočim, če sem njihove donacije prejel. Žal jim moram odgovoriti, da ne."

Od vseh treh sej na to temo do danes še ni niti enega uradnega zapisnika, pravi. Sam je od vsega začetka predlagal, da zadevo pregledajo skupaj na upravnem odboru, vendar se stvari še vedno prikriva. "Kljub več različnim pravnim mnenjem, da mora biti članom upravnega odbora, katerega član sem tudi sam, vsa dokumentacija, vključno s seznamom nakazil, vedno na vpogled, se to do danes to še ni zgodilo. Celo nasprotno, poveljnik je začel vršiti pritisk name, da je to v nasprotju z zakonodajo, da zlorabljam svoj položaj ter da povzročam hujše kršitve in da me bodo predlagali na disciplinsko komisijo. Poveljnik je že od vsega začetka proti temu, kot sem sam večkrat predlagal na sejah, da stvar uredimo med seboj na transparenten način, brez odvetnikov in javnosti. Stvar so pripeljali tako daleč, da sem moral za pomoč prositi odvetnika, saj še vedno vztrajajo pri svojem, kljub mnenju njihovega odvetnika, da imamo vsi člani UO pravico vpogleda v vse listine."

Glede anonimnega pisma, ki je zaokrožilo v javnosti, Zajc pravi, da gre za laži, ki jih kategorično zanika. "Do danes mi PGD Mengeš ni nakazal enega evra. Ne zahtevam nobenih dodatnih sredstev od PGD, vse, kar od vsega trenutka želim, in to sem večkrat povedal na UO, je transparentnost," pravi.

Za stanovanje je naročenih in plačanih že kar nekaj stvari, od talnih ploščic za celo nadstropje do vseh notranjih vrat, ter druge stvari, ki čakajo na to, da se stanovanje do konca presuši, da se sanacija lahko nadaljuje, je naštel.

Zajc se je razpisal tudi o družinski situaciji ter nekdanjo partnerko in poveljnika PGD obtožil laži in manipulacij, kar pa je ta v poznejšem odzivu za naš portal zanikal.

Šarec: Ljudje niso darovali denarja za odvetnike

Oglasil se je tudi minister za obrambo Marjan Šarec, ki je na družbenem omrežju zapisal, da je "zgodba neugodna za vse", vendar da "društvo ni nikoli imelo namena zadrževati sredstev". Šarec se je pri tem opravičil, da je "zaradi herojskega slovesa takoj verjel posamezniku, ki ga osebno niti ne poznam". Pri tem je dodal, da to ne spremeni dejstva, da je društvo objavilo transakcijski račun in zanj zbiralo sredstva. "Tukaj ne bi smelo iti za eno ali drugo plat medalje, temveč točno za tisto, kar je javno objavljeno."

Sandi Zajc v družbi Luisa Figa, Srečka Šestana in Aleksandra Čeferina
Sandi Zajc v družbi Luisa Figa, Srečka Šestana in Aleksandra Čeferina FOTO: Marko Pigac

Šarec je mnenja, da gre za popolnoma interno zgodbo, ki ga kot ministra in člana gasilske organizacije ne bi zanimala, če ne bi šlo za donacije ljudi. "Niso jih darovali za odvetnike. Ne nazadnje pa sem se s tem ukvarjal tudi sam kot predstavnik države, saj je bilo treba interventno spreminjati zakonodajo za oprostitev dohodnine in smo se morali potruditi in uskladiti z Ministrstvom za finance. Ravno tako kot pri znižanju DDV za gasilsko opremo. Nismo želeli priti v situacijo, da bi obdarovani gasilec (kjer koli v Sloveniji) na koncu plačeval dohodnino. Ljudje vendarle darujejo njemu in ne želijo, da bi na koncu del denarja šel v državni proračun. Predstavljajte si, kakšen halo bi bil, če bi se to zgodilo."

Minister za obrambo je še izrazil upanje, da se zadeva reši čim bolj ugodno in dodal, naj prostovoljna gasilska društva zbirajo donacije izključno za delovanje operative in društva, ne pa za posameznike. Sam predlaga, naj se zbrana sredstva vrnejo ljudem, ki so jih darovali.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA