Slovenija

Gaber neodločen

Ljubljana, 08. 01. 2007 15.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Gaber še ni potrdil svoje udeležbe na sobotnem omizju članov LDS, kjer bodo razpravljali o krizi v opozicijski stranki.

Slavko Gaber poudarja, da bo imel malo motiva, da ostane v stranki, če bo Kacin ostal njen predsednik
Slavko Gaber poudarja, da bo imel malo motiva, da ostane v stranki, če bo Kacin ostal njen predsednik FOTO: POP TV

Poslanec LDS Slavko Gaber se še vedno ni odločil, ali se bo udeležil sobotnega omizja vodilnih članov LDS pod pokroviteljstvom Liberalne akademije (LA), na katerem bi razpravljali o krizi v največji opozicijski stranki. Gaber je danes ponovil, da je sestanek smiseln, če bodo na njem govorili o oblikovanju novega vodstva, ki bi bilo sposobno povezati stranko. Po Gabrovem mnenju je glavna ovira za to predsednik LDS Jelko Kacin, ki dogajanja v liberalni demokraciji ne želi komentirati.

Poslanec LDS Marko Pavliha je sporočil, da ne namerava kandidirati za predsednika LDS, čeprav so ga k temu nagovarjali. Meni namreč, da mu ni dana vloga rešitelja, ker nima dovolj moči, vpliva in znanja za rešitev stranke iz krize. Vendar pa meni, da to ne bo uspelo niti sedanjemu predsedniku Kacinu, ki je po Pavlihovem mnenju priložnost za poenotenje LDS zamudil in bi zato moral odstopiti.

Prostor za razpravo o "viziji in strategiji" stranke je predvsem v njenih organih, zato Kacin ne želi komentirati različnih izjav članov LDS, so danes sporočili iz stranke. Kacin "ne more pristati na to, da bi se javno opredeljeval do različnih stališč posameznega člana ali članov stranke ter političnih pobud, vključno s pobudo Liberalne akademije za pogovor nekaterih vidnejših članov stranke, saj je njegova osnovna naloga graditi ugled in verodostojnost stranke".

V sporočilu je zapisano, da je Kacin pobudo Liberalne akademije načeloma že pozdravil, saj so odkriti pogovori znotraj stranke vedno koristni in tudi lahko prispevajo k večjemu zaupanju volivk in volivcev. Poslanstvo članov stranke mora biti iskanje rešitev in povezovanje vseh potencialov LDS. "Vsako izključevanje drugače mislečih posameznikov ali zavračanje drugačnih idej pa je neproduktivno. Najpomembnejša naloga, ki čaka LDS v prihodnjih nekaj mesecih, je javnosti pokazati sveže ideje in vsebino, ki bodo kredibilna alternativa sedanji vladajoči koaliciji," še meni Kacin.

Gaber ne ustanavlja nove stranke

Tudi Gaber meni, da je treba oblikovati učinkovito alternativo vladajočim, a to s Kacinom kot predsednikom LDS ni možno. Prostor za novo socialno-liberalno stranko se po besedah nekdanjega podpredsednika LDS razpira iz dveh razlogov - zaradi delovanja sedanje oblasti, ki ni sposobna prebojev, ter "posedanja in radikalizacije" liberalne demokracije.

Jelko Kacin meni, da so odkriti pogovori znotraj stranke vedno koristni in lahko prispevajo k večjemu zaupanju volilk in volilcev
Jelko Kacin meni, da so odkriti pogovori znotraj stranke vedno koristni in lahko prispevajo k večjemu zaupanju volilk in volilcev FOTO: POP TV

Gaber je sicer poudaril, da ne ustanavlja nove stranke in ne spodbuja odhodov iz nje, potrdil pa je, da bo imel malo motiva, da ostane v stranki, če bo Kacin ostal njen predsednik. Na vprašanje, ali predvideva, da bo poslanska skupina v primeru Kacinovega nadaljnjega vodenja stranke razpadla, je dejal, da nič ne predvideva in da se bodo do tega opredelili poslanci.

Gaber je zagotovil, da so vse njegove poteze in jasna stališča v zadnjem času namenjene temu, da bi se "prebudil razmislek" o oblikovanju skupine ljudi, ki bi pripravila program in našla "osebo, s katero bi lahko sodelovale vse pomembnejše linije v LDS". Pojasnil je še, da je njegova udeležba na omizju LA vprašljiva predvsem zaradi Kacinovega vztrajanja, da pogovor o novem vodstvu LDS ne more biti tema sestanka.

Pobudnik omizja, predsednik Liberalne akademije Darko Štrajn, je danes povedal, da glede omizja ni nič bistveno novega in pričakuje, da se bodo v soboto sestali. Glede Gabrovih zadržkov do udeležbe na omizju je dejal, da na sestanku ne bo tabujev in da bo možen pogovor o vseh temah, vključno z Gabrovimi idejami za rešitev iz krize LDS.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
09. 01. 2007 11.04
Ni mi jasno, kako je ta dr. S. Gaber kar naenkrat postal glavni LDS urejevalec razmem, ali je samozvanec ali ga še kdo podpira ni nikomur jasno.Meni je Kacin smešen demagog, Gaber pa karikatura nekega teologa, ki ogromno govori, več ali manj v prazno. Rop je poniknil se sploh ne oglaša, dr. Štrajna je pa itak povsd preveč, katerokoli temo obvlada, univerzalni ekspert, na vse se spozna, skratka gre za neke nedorasle ljudi, ki se med sabo "podj******", ne vem zakaj s tem bremenijo medije in volilce, naj se najprej kaj z,menijo in potem delujejo kot je treba, sicer cse skupaj izgleda kot en "performance". Skratka, če želijo postati alternativa, naj se zresnijo, vsi bi si tega želeli, sicer naj delujejo pri kakšni Aktivni Sloveniji ali čemu podobnem. Baje, da imajo velik intelektualni potencial, žal se en udejanja, čemu potem služi?
tomi.passion@gmail.com
08. 01. 2007 23.08
malasutra. VSe kar bo novega je le ime stranke, liste. Igralci bodo isti in to tisti, ki so nas 12 let nategovali, njihovi botri pa še mnogo dlje. Vprašanje je le, koliko naivnežev bo nasedlo maski Socialnega liberalizma.
hhelena.si@gmail.com
08. 01. 2007 23.00
kaj pa če bi vsi, ki na 24ur.com komentiramo, ustanovili stranko 24ur dnd(dan na dan) in kandidirali na prihodnjih volitvah.
malasutra@gmail.com
08. 01. 2007 21.42
kako nas šele aktualni oblastniki nategujejo... za tiste, ki bodo prišli v obliki nove stranke, bomo to lahko ugotovili ali pa ne šele čez določen čas. za te, ki jih imamo, pa to že vemo.
pumpar@volja.net
08. 01. 2007 19.35
To tak vem,ker drugega kot nategovat ljudi neznajo,ampak mislim in upam,da se mamo Slovenci tok sebe radi,da nebomo nasedl neumnostim s katerimi nas fotrajo že desetletja in ki so totalno aut.
tomi.passion@gmail.com
08. 01. 2007 18.22
pumpar, se podpišem pod tvoj post. Nerodno je le to, da se v ozadju kuha stranka, ki bo šla med ljudmi z "marketinško" potezo Social liberalizma, čeprav imajo njeni snovalci (Kučan, Spomenka Hribar, Janković, Gaber, Lahkovik, Golobič.......) z njim toliko, kot S. Koreja z demokracijo. In, narod bodo zopet poskušali nategniti.
pumpar@volja.net
08. 01. 2007 17.40
Brez njega ali z njim LDS oz rdečkarji nimajo več prihodnosti.Na kitajskem pa severni koreji kjer je komunizen še aktualen ja,v Sloveniji pač ne.