Slovenija

Funkcionarji z nižjimi plačami

Ljubljana, 28. 02. 2006 17.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

1900 funkcionarjev bo aprila dobilo nižje plače. Virant napoveduje ureditev plač tudi za ostale javne uslužbence.

Minister za javno upravo Gregor Virant
Minister za javno upravo Gregor Virant FOTO: POP TV

Minister za javno upravo Gregor Virant je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani spomnil, da se v sredo, 1. marca, začne uporabljati odlok o plačah funkcionarjev, v skladu s katerim bodo plače za večino funkcionarjev nižje. Znesek po novem sistemu bodo funkcionarji opazili pri izplačilih v aprilu, je pojasnil minister.

Poleg tega se bodo v sredo začele uporabljati tudi uredba o plačah direktorjev v javnem sektorju, novela zakona o sistemu plač v javnem sektorju in novela zakona o sodniški službi, ki je potrebna zaradi reforme plač v javnem sektorju.

S 1. marcem vstopajo v novi plačni sistem javnega sektorja funkcionarji in direktorji v javni upravi, šolstvu, zdravstvu, kulturi. Skupno gre za približno 1900 funkcionarjev in 1600 direktorjev.

Pri funkcionarskih plačah prihaja po ministrovih besedah do znižanja mase sredstev za plače zaradi nižjega dodatka za delovno dobo in zaradi znižanja plačnih razredov nekaterih funkcionarjev. V skladu z odlokom se s 1. marcem med drugim znižujejo plače predsednika vlade, ministrov in poslancev. Prihranek pri plačah poslancev je na mesečni ravni v letošnjem letu dobre štiri milijone tolarjev, je dejal Virant. Pač pa bodo višje predvsem plače županov.

Vsak direktor je umeščen v plačni razred, kjer je določena njegova plača. V najvišjem, 60. razredu, je 12 direktorjev, ki bodo aprila prejeli osnovno plačo milijon 52 tisoč tolarjev bruto.

Plače funkcionarjev so v skladu z odlokom sestavljene iz osnovne plače in iz dodatka za delovno dobo v višini 0,3 odstotka na leto delovne dobe (do zdaj 0,5 odstotka). V pravosodju pa je struktura plače enaka kot pri javnih uslužbencih, kar pomeni, da jim pripada del plače za delovno uspešnost, je poudaril Virant.

V nov plačni sistem s 1. marcem vstopa približno 1600 direktorjev
V nov plačni sistem s 1. marcem vstopa približno 1600 direktorjev FOTO: POP TV

Prihranek pri plačah funkcionarjev v skladu z odlokom tako v letu 2006 znaša približno 600 milijonov tolarjev. Ob predpostavki, da bodo sindikati sprejeli vladni predlog, da se polovica letne uskladitve plač z inflacijo vplačuje v posebni sklad za odpravo plačnih nesorazmerij, pa naj bi prihranek v obdobju od 2006 do 2009 znašal približno štiri milijarde tolarjev, brez te predpostavke pa najmanj milijardo tolarjev, opozarjajo na ministrstvu za javno upravo.

V skladu z vladno uredbo o plačah direktorjev v javnem sektorju je vsak direktor uvrščen v plačni razred, s katerim je določena njegova osnovna plača. Za direktorje večjih, pomembnejših institucij je uvrstitev v plačni razred neposredna, za druge pa so plačni razredi določeni v razponu. Dodatki so zelo omejeni in v strukturi plače ne predstavljajo bistvene postavke.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.