Slovenija

Fujimori obtožil opozicijo

Lima, 30. 07. 2000 20.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Perujski predsednik Alberto Fujimori je po petkovih nasilnih protestih ob njegovem tretjem prevzemu predsedniških dolžnosti v Limi danes obtožil svoje politične nasprotnike, da so načrtovali sežig parlamenta in jih primerjal s teroristi.

V petkovih protestih, na katerih se je proti vnovičnem petletnem prevzemu dolžnosti Fujimorija zbralo več deset tisoč ljudi, je umrlo šest ljudi, več poslopij pa je končalo v ognjenih zubljih, med njimi tudi državna banka in urad nacionalne volilne komisije. V izgredih so policisti aretirali 157 protestnikov, ki so izvajali vandalizem, je povedal direktor perujske policije, general Fernando Diandera.

V govoru na tradicionalnem zajtrku s predstavniki generalštaba je Fujimori danes menil, da so protestniki načrtovali sežig parlamenta, da bi preprečili njegovo slovesno prisego, kar pa so preprečile učinkovite varnostne sile. Povedal je tudi, da so protestniki zato, ker niso uspeli sežgati parlamenta, ogenj podtaknili drugod. Dejal je še, da so storilce podpihovali organizatorji protesta, ki jih je označil kot ''uporno frakcijo opozicije''.

Fujimori je zmagal na predsedniških volitvah 28. maja, potem ko je njegov protikandidat Alejandro Toledo odstopil iz predvolilnega boja zaradi volilne prevare. Slavnostne zaprisege sta se udeležila le dva tuja državnika, in sicer bolivijski in ekvadorski predsednik, Hugo Banzer in Gustavo Noboa, vsi ostali pa so povabilo zavrnili.

Prav tako so bili protesti v Arequipi - drugem največjem mestu v Peruju, vendar večina televizijskih programov novic o protestih sploh ni objavila.