Slovenija

'Francija ni na strani nobenega'

Ljubljana, 11. 05. 2009 14.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Francija ne izbira Hrvaške proti Sloveniji, niti Slovenije proti Hrvaški, je pa pripravljena pomagati pri reševanju spora, je zagotovil francoski premier Francois Fillon.

Pahor je po pogovorih s francoskim kolegom izrazil upanje, da bo ta prvi obisk kakega predsednika francoske vlade v Sloveniji pomenil novo poglavje v odnosih med državama.
Pahor je po pogovorih s francoskim kolegom izrazil upanje, da bo ta prvi obisk kakega predsednika francoske vlade v Sloveniji pomenil novo poglavje v odnosih med državama. FOTO: Dare Čekeliš

Premier Borut Pahor gosti francoskega kolega Francoisa Fillona. Kot je med obiskom poudaril francoski gost v mejnem sporu med Slovenijo in Hrvaško, Francija ni na strani nobene od vpletenih držav. "Francija ne izbira Hrvaške proti Sloveniji, niti Slovenije proti Hrvaški," je zagotovil Fillon na skupni novinarski konferenci s slovenskim gostiteljem, s katerim sta govorila tudi o prizadevanjih za rešitev slovensko-hrvaškega spora in zastoja pri približevanju Hrvaške EU, do katerih je prišlo zaradi spornih dokumentov, ki jih je Hrvaška predložila v pristopnih pogajanjih z EU in ki prejudicirajo mejo. Fillon je dodal, da si Francija želi, da bi prišlo do kompromisne rešitve in da je pri njenem iskanju pripravljena pomagati.

Fillon je kot edini cilj Francije pri reševanju tega spora poudaril, da želi 'pomagati pri oblikovanju kompromisa, ki bi spoštoval interes Slovenije in Hrvaške' in izpostavil 'nujnost, da strani čimprej najdeta kompromis, ki bi omogočil deblokado vstopa Hrvaške v EU'.

Pričakujem uravnotežen sporazum, ki bo enako sprejemljiv ali nesprejemljiv za obe državi. Borut Pahor

Napovedanih dopolnil, ki jih namerava Slovenija vložiti na zadnji predlog evropskega komisarja Ollija Rehna za rešitev tega vprašanja, francoski gost ni želel komentirati. Kot je dejal, jih bo Pariz komentiral, ko bo z njimi uradno seznanjena Evropska komisija. Kot je znano, se bodo v torek sestali predsedniki parlamentarnih strank, ki se ga bo prvič udeležil tudi predsednik republike Danilo Türk, premier Pahor pa pričakuje večinsko podporo predlogu dopolnil na Rehnov predlog. Kot je dejal, bo na sestanku predlagal odpravo dilem, do katerih je prišlo na sestanku minuli teden glede obsega dopolnil. Predlagal bo, da Slovenija konec tedna v Bruselj pošlje tista dopolnila, ki so bistvena za dosego kompromisa.

Pogovorom o krizi se nista mogla izogniti

Francoski premier Fillon v Sloveniji
Francoski premier Fillon v Sloveniji FOTO: Dare Čekeliš
Premierja sta izrazila tudi podporo širitvenemu procesu Evropske unije na Zahodni Balkan in izrazila upanje v končanje ratifikacije Lizbonske pogodbe še letos.

Premiera sta sicer govorila tudi o gospodarskem sodelovanju, Lizbonski pogodbi ter svetovni gospodarski in finančni krizi. Pri tem sta po Pahorjevih besedah govorila o krepitvi že sedaj dobrega gospodarskega sodelovanja in sodelovanja na drugih področjih med državama. Kot eno najbolj pomembnih francoskih vlaganj v Sloveniji je slovenski premier izpostavil novomeški Revoz ter izrazil zadovoljstvo, da deluje s polno kapaciteto in da obstajajo vse možnosti, da se bo lahko še bolj izkazal tudi v prihodnje.

Francoski premier se je sestal tudi s predsednikom Danilom Türkom, ki je podprl predlog sklenitve strateškega partnerstva med državama, ki bo omogočilo redno posvetovanje na vseh ravneh o ključnih vprašanjih bilateralnih odnosov in sodelovanja v okviru mednarodnih institucij.

Kot je povedal Fillon, si Francija želi okrepitve dvostranskih odnosov, zato je Pahorju danes predlagal sklenitev strateškega partnerstva med državama, ki bi vključevalo 'sistematiziran politični dialog o evropskih vprašanjih', ki zadevajo obe državi na področju energetike, zelene energije, transporta in znanstvenih raziskav.

V zvezi z ukrepanjem v gospodarski in finančni krizi pa sta se premiera strinjala, da bi bilo treba bolj redno izmenjavati izkušenje slovenske in francoske vlade glede ukrepov za reševanje krize.

Sajenje lipe ob obletnici Ilirskih provinc

Pri sajenju lipe se je premierjema pridružil tudi ljubljanski župan Zoran Jankovič.
Pri sajenju lipe se je premierjema pridružil tudi ljubljanski župan Zoran Jankovič. FOTO: Dare Čekeliš

Predsednik francoske vlade pa je imel popoldne precej bolj prijetno nalogo. S slovenskim kolegom sta se spomnila na 200. obletnico Ilirskih provinc, čas, ko smo Slovenci in Francozi živeli v istem cesarstvu. Premierja sta na Trgu francoske revolucije v spomin na nekdanje province posadila lipo, v Mestnem muzeju Ljubljane pa tudi odprla razstavo Napoleon rezhe Iliria vstan, ki je eden od osrednjih dogodkov v okviru praznovanja 200. obletnice ustavitve Ilirskih provinc in ki oživlja čas francoske nadvlade na Slovenskem med letoma 1809 in 1813. Predmete za razstavo je posodilo okoli 50 slovenskih in francoskih inštitucij in posameznikov. Razstava pa bo prihodnje leto postavljena še v Parizu.

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

televiska1
15. 05. 2009 01.51
Boj se Danajcev! Naš šolski sistem je tako na psu,da politikov nihče ni podučil o zgodovini,ne vedo, kaj je Martin Krpan povedal o prepirih,niso slišali za trojanskega konja..Niti letnic ne znajo več povedati:govorijo dvadevet in mislijo, da je to 2009.Govorijo, da odreagirajo in ne vedo, da je to v prevodu rereagirajo.Kaj nikoli ne igrajo taroka,da bi vedeli, kaj pomeni en sam re?Ali se odzivu reče reakcija ali odreakcija? Vem,da sem s tem tečen,ampak res me skrbi osnovna izobrazba preje naštetih in kam nas peljejo.
otob
12. 05. 2009 23.55
GJURO T TOBOM SE STRINJAM ZMAGO NEMA KAJ ISKATI V POLITIKI IN DELA MRŽNJU MED NARODEM ,NJEGA NA GOLI OTOK V HRVAŠKI IN NEK TAM TRAJNO ČUVATA OVCE
otob
12. 05. 2009 23.48
FRANCIJA NEMA POSLA Z BALKANCIMA KI SE PRESERAVAJU ZARADI PAR CM OZEMLJA
gjuro2
12. 05. 2009 14.29
Re: presskiller ...zavidno znanje...čestitam...dodatek oz. rahli popravek (vsaj po podatkih, ki jih premorem sam): ...haplotip, ki podpira iransko teorijo je tako izražen, da so ga znanstveniki poimenovali kar "hrvaški gen" (DODATEK) ...najbolj "čisti" Hrvati so južni, kot si jih našetl in SEVERNI (za katere praviš, da so mešanica Slovanov)- Zagorje, Zagreb z okolico, Podravina, Međimurje...kar potrjuje tezo o BIJELI in CRVENI HRVATSKI oziroma KONTINENTALNI in PRIMORSKI CROATIJI...to, navsezadnje, dokazuje tudi zgodovina...taki so, vsaj, viri, na katere sem naletel sam.. (POPRAVEK) ...hehehehe...najbolj "čisti" Slovani so Mađari...in to več kot 97%...ta podatek jih je tako šokiral, da so preiskavo naročili še enkrat...in rezultat je bil- isti...današnji Mađari so torej "pohunjeni" Slovani, ki so sprejeli določeno kulturo Hunov, ob zlitju z njimi pa popolnoma prevladali, a ne jezikovno....(DODATEK 2)
gjuro2
12. 05. 2009 14.19
Predlog za mir na področju nekdanje SFRJ: 1. "samo56789" in "jelinčič" naj si pred Izolo nasipata otok in nam tam trajno čuvata ovce!!! Podpisano v Parizu, učinek končen!
samo56789
12. 05. 2009 13.06
Predlog za deblokado pristopnih pogajanj Hrvaške v EU: 1. Evropa se zaveže izpolniti svojo obljubo iz preteklosti za izvedbo mirovne konference o razpadu Jugoslavije po enakih načelih, kot ima to zapisano v primeru razpada EU. K tej povabijo tudi druge države na območju bivše SFRJ z namenom, da države vstopijo v EU z urejenimi odnosi s sosednjimi državami. 2. Hrvaška in Slovenija se pismeno zavežeta v parlamentih, da bosta spoštovale sprejete sklepe tako organizirane mirovne konference o razpadu Jugoslavije. 3. Mirovna konferenca o razpadu Jugoslavije poteka v okviru institucij ZN.
pkorosec
12. 05. 2009 12.50
Kazanje s prstom na to vlado in jo v primerjavi s prejsno kritizirati, se mi ne zdi vredno resne obravnave. Konc koncev je vsaj pri TEJ vladi prislo do blokade hrvaških pogajanj za EU. Se mi pa v tem casu kampanje za evroposlanske volitve poraja sledece vprasanje .... ZAKAJ JIH SPLOH POTREBUJEMO ??? Saj druga kot vlecenje velikih denarjev za šponananje ne prinašajo nobenih koristi. KAJ PA IMAMO POTEMTAKEM MI OD EVROPE? BLOKIRAJMO EVROPSKE VOLITVE!
Presskiller
12. 05. 2009 12.21
Drgač najbolj čisti Hrvati so Dinarci ki so jih Bizantinci naselili v 7 st. Dalmatinci, Hercegovci, Dinarci(vlaji) imajo več kot 70% haplotipa Eu7, največ so ga izmerili na korčuli in braču, severni Hrvatje so pa v bistvu mešanica Slovanov, zanimivo Zagorci, Zagrebčani imajo največ skupnega z Slovenci ampak ne verjemite zgodovinskim dejstvom in raziskavam raje se prepirajte
est
12. 05. 2009 12.17
Francozi se radi naredijo "francoze" Kaj bo ta tem področju naredila tovarišica barbika s svojo ekipo? Naši sosedi zakotovo ne bodo sedeli križem rok.
Presskiller
12. 05. 2009 12.12
Zanima me odkod črpate te vaše teorije da je Istra Slovenija da Dalmacija ni Hrvaška
gjuro2
12. 05. 2009 11.53
Re: Miha_321 ...vprašanje je torej, kje se začne Istra???...a si to mislil "slovensko Istro"?...no, pol pa se strinjam s tabo... ...sicer pa- niti mm hrvaške zemlje...to je zaveza vseh Hrvatov in bog ne daj, da jo kdo pogazi...Sanader še predobro ve, kaj ga v tem primeru čaka...
OrodniK
12. 05. 2009 11.39
DOL S NESPOSOBNO LEVIČARSKO VLADO!!! Njihov največji uspehi so: -Ukvarjanje samimi s sabo -Politično kadrovanje -Konec sodniške stavke (povišali so jim namreč plače za 25%) -Poskus političnega prevzema RTV slo -Preopved referenduma (to so dosegli ustavni sodniki, kot protiuslugo za zvišanje plač) -Ukrepi ZA ŠIRITEV gospodarske krize -70% dražje vinjete -Podleganje pritiskom EU v zvezi s Hrvaško .. .. .. . . D O S T I V A S I M A M O !!!!!!!!!!!!!!!
toroid
11. 05. 2009 23.26
Bejž no, med državami ni simpatij ali anti-simpatij. Sej ne gre za pubertetnike. Države imajo samo interese. Na žalost bele/rdeče/črne... stranke dajejo prednost strankarskim interesom pred državnimi. Temu primerna je uresničitev slovenskih državnih interesov.
Buena Vita
11. 05. 2009 23.17
IMAMO KOMUNISTIČKO VLADO,IN VSE SIMPATIJE NORMALNEGA SVETA ODPADEJO pred komunisti svet beži hitreje kot pred kugo,in prašičjo gripo
miha_321
11. 05. 2009 22.15
Ma nikol ne bomo dobil tega morja in zemlje. Škoda se pregovarjat z njimi. Do Istre je blo vse slovensko, od istre do dol pa dalmatinsko. Hrvati pa zdej kot karantanski plačanci grebejo zemljo kot da je kaj njihovo.
maneno48
11. 05. 2009 21.58
me prav zanima kaj je s protestnimi notami ? ali jih bodo upoštevali ? po logiki bi jih morali !
Uroš Palhartinger
11. 05. 2009 21.24
Francija, Nemčija, Britanija, nobena ni nikoli na nikogaršnji strani, so le na strani lastnih interesov... Le kakšni so ti interesi, to je vprašanje...
joop
11. 05. 2009 18.52
EVO V SLOVENŠČINI....PRVOTNO JE VUKOVARSKI KORPUS NAPADAL VOJVODINU,RUŠIL NOVI SAD....POTEM PA JE DUBROVAČKI KORPUS NAPADAL CRNU GORU...DANAS USTAŠKE JEDINICE IZ ISTRE I MEDMURJA NAPADAJU SLOVENIJU....AL SE BO SLOVENIJA ODBRANILA ??????
mrhovinar
11. 05. 2009 18.30
mario... to je slovenski portal...sam tk za info..da te bo kdo razumel..
jezek_Slovenski
11. 05. 2009 18.12
samo neko hrvaško morje????