Slovenija

France Arhar: Plače skladne s standardi

Ljubljana, 06. 08. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ob očitkih časnika Delo o nezakonitem poslovanju Vzajemne, smo predsednika uprave Franceta Arharja povprašali o ustanovitvi zdravstvene zavarovalnice kot neprofitne organizacije, o standardih v tujini, o plačah in o nagradah članom nadzornega sveta.

Plaz očitkov so sprožile informacije o nagradah članom nadzornega sveta, za kar pa začasna skupščina ni imela pravne podlage. Zakaj je prišlo do tega zapleta oziroma zakaj po treh letih od ustanovitve še nimate redne skupščine?

Arhar meni, da je Slovenija končno prišla pri svojih družbah v tisto obliko, ki jo pozna tujina že vrsto let
Arhar meni, da je Slovenija končno prišla pri svojih družbah v tisto obliko, ki jo pozna tujina že vrsto let FOTO: Dare Čekeliš

Danes je bil namen zelo jasen, namreč širši javnosti predstaviti celoten postopek ustanovitve Vzajemne zdravstvene zavarovalnice glede na predpise in na proceduro, ki je bila vodena na eni strani tako s slovensko vlado, na drugi z registrskim sodiščem in na tretji z Agencijo za zavarovalni nadzor. Po našem prepričanju, po prepričanju našega nadzornega sveta kot tudi seveda same začasne skupščine, razlogov za take dvome enostavno ni.

Se pravi je vse zakonito?

Torej, do nadaljnjega, do nekega resnično dokaza, pravnega, ne pa takega ali drugačnega mnenja.

Kaj je z nagradami članom nadzornega sveta, gre za sedem in pol milijona tolarjev? Za to obliko delitve dobička v zakonu o zavarovalništvu menda ni zakonske podlage, dobiček se lahko razdeli zavarovancem ali prenese v naslednje leto.

Tukaj je treba upoštevati na eni strani zavarovalniško zakonodajo, na drugi statut Vzajemne in nenazadnje seveda tudi sam zakon o družbah. Pooblastila so dana skupščini, tako da po našem prepričanju tudi tu ni razlogov za dvom v smeri take odločitve. Nenazadnje smo danes želeli pokazati tudi javnosti, kako delujejo tovrstne institucije v tujini, kaj je standard in da so taki standardi v zvezi z nagradami nadzornih svetov pravzaprav običaj. Namreč njihovo delo, priprave na seji in tako naprej se v ničimer ne razlikujejo od nadzornih svetov, ki delujejo v delniških družbah.

Še bolj kot nagrade v javnosti odmevajo vaše plače. Če drži to, kar smo lahko prebrali, so plače treh članov uprave precej višje od primerljivih plač v gospodarstvu in negospodarstvu. Ali to drži?

Zelo jasno smo povedali tudi kakšen je standard na tem področju. Tako znesek za upravo za nadzorni svet najde svoje mesto pred kontrolo ustreznih revizorskih organov v samem poslovnem poročilu. Danes smo povedali celo več, kot je zapisano v poslovnem poročilu, podali smo namreč analizo, kako je sestavljen ta znesek 87 milijonov, koliko so dejansko "čiste" plače, koliko so drugi stroški, ki štejejo v upravo, z drugimi besedami, mi lahko povemo tisto, kar lahko povemo, kar je dejansko predmet na eni strani individualnih pogodb in standarda, ki ga je sprejela družba.

Naj povem še enkrat, v časopisu je bilo zapisano, da prejemate preko tri milijone bruto plače, visoke nagrade članom uprave naj bi junija znašale skupaj za vse tri šest milijonov. Na podlagi kakšnih meril delite tako visoke plače in nagrade, nenazadnje naj bi bila Vzajemna neprofitna organizacija.

Vzajemna je kot taka neprofitna organizacija, nima namena ustvarjati dobička, vendar poslovati z minimalnimi stroški v dobrobit celotnega članstva Vzajemne. Plače se delijo skladno s standardi, ki veljajo v naši državi in na drugi strani skladno s kriteriji, ki veljajo na eni strani v zavarovalništvu in tudi sicer med menedžerji.

Odkod so po vašem mnenju v javnost sploh prišli ti podatki?

Tega ne vem, kajti podatkov med letom Vzajemna ne posreduje nikomur. Vendar kot sem že dejal prej, podatki, ki se zbirajo, so ob koncu leta predmet kontrole in nato pridejo v poslovno poročilo.

Koliko je t.i. afera Vzajemna po vaši oceni povezana z vašo kandidaturo na predsedniških volitvah. Vemo, da vam ankete kar dobro kažejo, le par odstotkov zaostajate za Drnovškom…

To je težko povedati, saj veste, to je bolj vprašanje vis-a-vis tistim, ki dajejo take in drugačne komentarje ali pa postavljajo taka ali drugačna vprašanja. Ne bi hotel biti slab sodnik oziroma gojiti napačnih predpostavk.

SORODNI ČLANKI