Slovenija

Four Paws krivi ministrstvo: Ukrepajte, ali pa bodo umrli tudi Maša, Mici in Tim

Ljubljana, 25. 09. 2024 10.54 | Posodobljeno pred 3 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
76

"Zlomljenih src smo in šokirani ob Mitkovi smrti, potem ko smo si dve leti neutrudno prizadevali, da bi mu zagotovili specializirano zdravstveno oskrbo, ki jo je potreboval, in ga pripeljali v dom, primeren za njegovo vrsto. Zdaj je zaradi malomarnosti oblasti in lastnikov v Sloveniji poginil še en medved," so po smrti medveda Mitka sporočili iz mednarodne organizacije Four Paws. Od ministrstva ponovno zahtevajo konkretne ukrepe za premestitev preostalih treh medvedov iz ujetništva v zavetišče v naravi.

"Mitko je bil uspavan dan, preden bi potekel rok za izboljšanje njegovih bivalnih razmer, ki so bile dolga leta neustrezne. Ker mu prejšnji veterinarski inšpektor ni pomagal, je bil imenovan nov inšpektor, ki je bil zadolžen za preverjanje Mitkovih bivalnih razmer in začetek postopka njegovega odvzema. Na žalost je Mitko umrl, preden je sploh lahko doživel medveda vredno življenje," so ob novici o smrti medveda Mitka sporočili iz svetovne organizacije za zaščito živali Four paws in dodali, da so njihova srca zlomljena. 

Že leta se namreč zavzemajo za izboljšanje bivalnih razmer, ustrezno veterinarsko oskrbo in preselitev ujetniških medvedov v Sloveniji. Od prvotno petih, ki so potrebovali njihovo pomoč, so zdaj živi le še trije.

Odgovornost za tragično smrt medvedkov Mitka in Felixa (ki je umrl v začetku letošnjega leta, op. a.) pripisujejo ministrstvu za naravne vire in prostor in njegovemu neukrepanju ter zahtevajo takojšnje rešitve za preostale medvede – Mašo, Mici in Tima. 

"Ponovno zahtevamo nujno in odločno ukrepanje pristojnega ministrstva glede pogojev zadrževanja medvedov v ujetništvu. Trije medvedi še naprej živijo v krutih, podstandardnih razmerah in potrebujejo specializirano veterinarsko oskrbo. Če kmalu ne bomo sprejeli konkretnih ukrepov za njihovo premestitev, bodo delili Mitkovo žalostno usodo in boleče umrli v svojih majhnih kletkah," je opozorila Patricia Tiplea, vodja ekipe za reševanje divjih živali pri Four paws.

Srčno popuščanje in hude težave z zobmi 

Kot smo že poročali, je pretekli teden veterinar zaradi slabega zdravstvenega stanja izvedel evtanazijo medveda Mitka na Turistični kmetiji Abram na Nanosu. Na ministrstvu za naravne vire so priznali, da jih je novica presenetila. "Po informacijah Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je bil razlog napredovano srčno popuščanje, ob posegu pa je bil prisoten tudi veterinarski inšpektor. Obvestilo nas je presenetilo, saj je veterinarska inšpekcija ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano doslej poročala, da je zdravstveno stanje medvedov dobro," so zapisali.

V društvu Animals Matter so pojasnili, da je Mitko trpel zaradi hudih zobnih težav, vključno z odprtimi koreninskimi kanali v podočnikih. Tudi oni so od maja lani opozarjali na Mitkovo slabo zdravstveno stanje in grozljive življenjske pogoje. 

"Prosili smo, da se ga preseli v zavetišče za medvede, kjer bi mu bila zagotovljena ustrezna veterinarska oskrba, ki je pri nas nikoli ni bil deležen. Kljub temu so inšpektorji ministrstva za kmetijstvo trdili, da je z njim vse v redu. Ministrstvo za naravne vire in prostor je v tem letu dvakrat lastniku določilo pogoje za izboljšanje Mitkovega življenja, vendar ti niso bili izpolnjeni. Mitkova usmrtitev se je zgodila prav v dneh, ko bi ga država lahko odvzela in preselila v zavetišče. Namesto da bi bil končno osvobojen neprimernih razmer, je bil usmrčen," so razočarani.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Evtanazijo medveda Mitka bo ministrstvo preverilo s strokovno komisijo 

Ker želijo ugotoviti, kaj se je dejansko zgodilo, bodo zdaj na ministrstvu imenovali posebno strokovno komisijo, ki bo v skladu s pristojnostmi pregledala izvedene inšpekcijske postopke ter pripravila poročilo o ustreznosti izvedenih aktivnosti in predlaganih ukrepih za učinkovito izvajanje zakonodaje na področju zagotavljanja ustreznih bivalnih razmer ter oskrbe živali prostoživečih vrst v ujetništvu.

Na ministrstvu so poudarili, da so v zadnjih mesecih po nastopu mandata aktualnega ministra Jožeta Novaka in pozivu mednarodne nevladne organizacije Four paws okrepili aktivnosti na tem področju. Zatrdili so, da si prizadevajo za ustreznejšo ureditev bivanja medvedov v ujetništvu, po potrebi, če bivalni pogoji ali veterinarska oskrba živali ne bi bili ustrezni, pa bi podprli tudi njihove preselitve.

Minister za naravne vire in prostor Jože Novak
Minister za naravne vire in prostor Jože Novak FOTO: Bobo

S tem pa se ne strinjajo skrbniki treh medvedov, s katerimi smo govorili pred časom. Trenutno imajo medveda v ujetništvu še v Lovskem domu v Žirovnici, zasebnem živalskem vrtu Rožman in gostilni Tušek na Kočevskem. Vsem štirim (vključno s kmetijo Abram) so pristojne državne institucije pred več kot 18 leti izdale dovoljenja za življenje v ujetništvu, ki veljajo do njihove naravne smrti. Medvedi so danes stari od 20 do 40 let.

Pri nas jim ne manjka nič, pravijo skrbniki, standardi oskrbe so zagotovljeni, takšnega življenja so navajeni, na nas so navezani in vsaka selitev bi zanje pomenila stres. In še: če teh medvedov ne bi rešili mi, jih danes ne bi bilo.

Inšpekcija je odločila, da skrbniki medvedov ne smejo več prikazovati javnosti, a ti so se pritožili

Potem ko je marca več nevladnih organizacij na ministrstvo za naravne vire poslalo poziv k preselitvi zadnjih štirih medvedov, ki še živijo v ujetništvu pri nas, v zavetišča v naravi, so inšpektorji preverili bivalne razmere prostoživečih vrst v ujetništvu. Opravili so nadzore štirih medvedov v ujetništvu in ugotovili, da so v dobrem stanju (med njimi je bil torej tudi Mitko), da so isti, za katere so bila izdana dovoljenja za zadrževanje do naravne smrti, ter da se zadržujejo v primernih bivalnih in higienskih pogojih.

So pa inšpektorji za ugotovljena odstopanja od pogojev, ki so določena v veljavni odredbi o bivalnih razmerah in oskrbi živali prostoživečih vrst v ujetništvu, izdali inšpekcijsko odločbo, ki je od enega skrbnika zahtevala, da poveča bazen v obori.

Inšpektorji so ugotovili tudi, da so trije medvedi na ogled javnosti, čeprav njihovi skrbniki nimajo dovoljenja za živalski vrt ali živalskemu vrtu podoben prostor, ki bi jim omogočal, da medveda prikazujejo javnosti. Lastnikom so z odločbo odredili, da morajo prenehati s prikazovanjem medveda. "Eden od skrbnikov medveda ne prikazuje javnosti, ker spoštuje inšpekcijsko odločbo, s katero mu je bilo prikazovanje prepovedano že prej," so navedli. Vsi skrbniki so se na odločbe pritožili.

Zadrževanje prostoživečih živalskih vrst v ujetništvu sicer nadzirata tako inšpektorat za naravne vire in prostor kot uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 18
  • 20

KOMENTARJI (76)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Misika1967
25. 09. 2024 14.35
+1
Nobena zival ne spada v kletko in. Zasuznjit kogarkoli je zlocin.
prinašalec2
25. 09. 2024 14.25
+2
Na naših ministrstvih se v glavnem ukvarjajo sami s sabo. Spremljanje njihovega področja delovanja in ukrepanja in prilagajanje zakonodaje za civiliziran način zaščite živali sploh niti ne sanjajo. Halo vsi od velike "zašcitnice" živali Klokucarjeve, predsednice države, ki ima bojda tudi rada živali, predvsem pa vodstva vlade ukrepajte vendar. Nismo v kameni dobi in vi vsi ste plačani za opravljanje svojih funkcij kaj zdaj nejasno? Vsi tiho?
Pure
25. 09. 2024 14.19
+4
tok ene debate zarad enga medveda..pejte zabarji mal okol grosupljega v gozd najdite si svojega jih je dovolj pa jih božajte..po možnosti še mladiča zracven da bo buc buc ane žabice mestne
misekmali
25. 09. 2024 14.08
-3
Kletka že čaka na lastnika.
portorico 1
25. 09. 2024 14.05
+2
Tino nazaj v Gabon!
DJ-Pero
25. 09. 2024 14.05
+4
Bo "naša" zagnana ljubiteljica živali poskrbela za to zagato, ha,ha,ha! :)))
slovenka62
25. 09. 2024 13.48
+4
Zakaj ti nevladniki ne delajo da bi sami zaslužili denar.Tako pa samo mešajo meglo in čakajo na naš denar.Mogoče bi se za otroke potrebne pomoči brigal.Pa še nutrijo vključite saj tako nič be dela!!
nick73
25. 09. 2024 13.42
+5
Naravovarstveniki spet iščejo pozornost in davkoplačevalski denar. Slovenija je pred 10 leti prenehala izdajat nova dovoljenja za zadrževanje medvedov, za obstoječe so pa sklenili, da ostanejo kjer so do smrti. Življenjska doba medveda je 20 do 30 let in ker so bolnega Mitkota uspavali pri 30 letih, je zdaj cela drama in zahtevajo preselitev preostalih treh podobno starih medvedov v naravo, kjer niso nikoli živeli.
kr nekdo
25. 09. 2024 13.47
+3
V naravi bi bil že odstreljen. Predlagam, da ta Four Paws poskrbi za vse pred odstrelom. Pa tolk živali imamo slovenc doma po kletkah in med štirimi stenami pa se vtikaja v 3 medvede.
pusi
25. 09. 2024 13.38
+6
Čestitke in hvala Abramovim, ki so 30 let po svojih najboljših močeh , zgledno in z ljubeznijo skrbeli za Mitka. Spomnim se, da je pred 30 leti pribrundau v vas Vrhpolje. Potem se je iskala rešitev, pred njegovo ustrelitvijo, in domov so ga sprejeli Abramovi na Nanosu. Vem, da ga bodo zelo pogrešali.
realnipesimist
25. 09. 2024 13.35
+3
Divje živali ne sodijo v privat zoo oz. Če so,morajo biti res po vseh standardih kar se tiče veterine prostora prehrane itd. V Slovenskih konjicah imamo primer privat malega zoo, levi ki so tam nastanjeni nimajo ničesar kar bi bilo za njih primerno vsaj minimalno . No ljudje pač gredo z otroci na ogled in koso bili mali je bilo vsem ok sedaj ko so veliki in rjovejo se sliši do 5 km. Sedaj pa ni več tako ok🤪😂 a ne !!! Glede teh medvedov , v živalski vrt Lj ali Zg ne pa v neke privat kletke . Še za človeka velja bolje živeti 5 min. Svoboden kot 100 let v ujetništvu !!!!! Dajmo no malo resnosti in prepoved teh sebičnih vzgibov posameznikov ! DIVJE ŽIVALI DOMA NE SMEŠ IMETI V UJETNIŠTVU IN BASTA !!!!!!!!
Svnski
25. 09. 2024 13.25
-2
Joj oblode, seveda bodo umrli v kletkah, če živijo v kletkah. Niso se navajeni sami preživljat ker so delno udomačeni. Če jih spustijo bodo pa umrli v divjini. Umrli bodo tako ali drugače.
Delavec_Slo
25. 09. 2024 13.20
+4
A psi v blokih pa niso cel dan zaprti in ne morejo na svoje potrebe-TUDI TO JE MUČENJE ŽIVALI!!!!
Abica
25. 09. 2024 13.23
+1
Ostani pri temi tega medveda. Kaj ima on s psi v blokih?
Slavko Badič
25. 09. 2024 13.03
-5
Tina se še ni odzvala…?
Abica
25. 09. 2024 13.05
+0
Enim se res cel lajf vrti okoli Tine. Ali Nike. Zanimivo, da vas le to vzburja.
Slavko Badič
25. 09. 2024 13.37
+4
Pure
25. 09. 2024 14.18
itak da se je vse ma na instagramu nutrija naša
Masai_Mara
25. 09. 2024 13.00
+8
Zakaj država enostavno ne določi minimalne dovoljene bivalne kvadrature za posamezno vrsto živali? Kdor ne bi upošteval zakonu naj mi živali enostavno zaplenijo in lastnika kaznujejo. Razmere v katerih živijo nekatere divje živali pri teh vaških posebnežih so naravnost grozljive in sploh mi ni jasno kako da Inšpekcije ne ukrepajo bolj odločno. in temu naredijo konec.
Abica
25. 09. 2024 13.02
+5
Ma, saj zakoni so, uredbe so, pravilniki, odloki tudi... Inšpekcija pa ne dela, zadeve ne pridejo na sodišča, če pa že, še tam zastarajo.
pepe007
25. 09. 2024 13.57
+0
Ne ga lomit no. Ugotovili bi, da je normativ za potrebne kvadrate ostarelega prebivalca doma ostarelih precej manjši od tega, kar država zahteva za žival. Da o kvadraturi na otroka v vrtcu sploh ne govorimo. Ampak dobro, otroci niso 24 ur v vrtcu, ostareli pa so v domu in na območju doma cel čas. Sploh dementni. Nimajo teh kvadratov kot jih imajo ti medvedi.
ptuj.si
25. 09. 2024 12.58
-5
Dajte se brigati za ljudi.
Abica
25. 09. 2024 12.59
+4
Four Paws naj se briga za ljudi? Karitas pa za živali, recimo?
Abica
25. 09. 2024 13.00
+7
Resnica je, da kdor ima empatijo za živali, jo ima večinoma tudi za ljudi. Kdor pa empatije ne pozna, je ne pozna za nikogar.
Najpametnejši
25. 09. 2024 12.56
+1
Lastnikom naj takoj odvzamejo medvedke in jim naj naložijo visoko kazen. Poleg tega naj plačajo celotne stroške strokovnega zdravljenja.
brabusednet
25. 09. 2024 12.55
-1
Vsi ti medvedi bodo poginili od bolezni ali starosti,tako je to narava naredila ne modrovat iz dolgega časa.
murate
25. 09. 2024 12.54
-4
Abica tvoj odgovor je brez glave in repa,neumen
Abica
25. 09. 2024 12.58
+3
Abica
25. 09. 2024 12.50
+2
Okej, bolna žival na koncu umre (pogine, da ne bo pripomb). Je torej vseeno, kako pride do te točke? Na travi ali v kletki? Na kvadratnih kilometrih ali metrih? V stiku s kakšnim drugim živim bitjem (ne človekom) ali brez stika? Je vseeno, če človek umira v neki hiralnici ali da je zanj lepo poskrbjeno? Če je vse vseeno, potem je tudi vseeno, če nam vržejo že kmalu atomsko bombo, saj bomo itak vsi poginili (no, umrli).
York
25. 09. 2024 12.49
+4
Kaj res morajo preostali trije medvedje še ostati v kletkah? Naj vas ne bodo samo polna usta lepih besed.