Slovenija

Športna ekstaza s slabim priokusom, brodolom in tragedija brez konca

Ljubljana, 31. 08. 2024 07.00 | Posodobljeno pred 14 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Fotografom je tudi v minulem tednu uspelo uloviti številne nepozabne prizore. "V Evropo" so pospremili tako nogometno Olimpijo kot Celje; veličastno zmago prvih bi skorajda zasenčilo sramotno vedenje navijačev. Za nami je spektakularno zadnje dejanje izjemne kariere Gorana Dragića, medtem ko se v Parizu znova bije boj za medalje. Svet je zadrževal dih ob brodolomu luksuzne jadrnice pri Siciliji in spremljal nov izbruh vulkana na Islandiji, ob tem pa se še naprej nadaljuje tragedija Palestincev v Gazi.

Pregled tedenskega dogajanja skozi fotografije tokrat začenjamo športno, v ljubljanskih Stožicah, kjer je zlati kapetan Goran Dragić odigral še zadnjo tekmo svoje vrhunske kariere. 

Goran Dragić se poslavlja - spektakel v Stožicah
Goran Dragić se poslavlja - spektakel v Stožicah FOTO: Luka Kotnik

Na parketu smo videli predvsem veliko zabavnih vložkov in atraktivnih potez. Košarkarski zvezdniki, ki so se zaradi priljubljenega Gogija zgrnili v Ljubljano, so povsem navdušili do zadnjega kotička napolnjeno dvorano. 

Goran Dragić se poslavlja - spektakel v Stožicah
Goran Dragić se poslavlja - spektakel v Stožicah FOTO: Luka Kotnik

Ljubljana je v četrtek dihala z nogometno Olimpijo, ki je na domačem terenu povozila Rijeko in se uvrstila v Konferenčno ligo. Predstava blizu popolnosti, je komentiral trener zmajev Victor Sanchez. Česar pa ne bi mogli trditi za predstavo predvsem gostujočih navijačev.

Olimpija - Rijeka
Olimpija - Rijeka FOTO: Damjan Žibert
Olimpija - Rijeka
Olimpija - Rijeka FOTO: Damjan Žibert
Olimpija - Rijeka
Olimpija - Rijeka FOTO: Damjan Žibert

 Ne le Olimpija, Slovenijo bodo v Konferenčni ligi predstavljali tudi Celjani. Čeprav so se iz Erevana minuli teden vrnili z zadetkom zaostanka, na domačem igrišču niso dopuščali dvoma o zmagovalcu. Pjunik so premagali s kar 4:1. 

Velika zmaga Celjanov
Velika zmaga Celjanov FOTO: Luka Kotnik

Še ena nogometna tekma je odmevala ta teden, večni derbi med Mariborom in Olimpijo. Izid je bil prijateljski, dogajanje na tribunah pa ne toliko. 

Olimpija - Maribor
Olimpija - Maribor FOTO: Luka Kotnik
Olimpija - Maribor
Olimpija - Maribor FOTO: Luka Kotnik
Olimpija - Maribor
Olimpija - Maribor FOTO: Luka Kotnik
Olimpija - Maribor
Olimpija - Maribor FOTO: Luka Kotnik

V Parizu so se z veličastno otvoritvijo začele paraolimpijske igre. Nastopilo bo 4400 športnikov iz 168 držav, Slovenijo jih zastopa 14.

Otvoritev paraolimpijskih iger v Parizu
Otvoritev paraolimpijskih iger v Parizu FOTO: AP

Iztekajoči se teden je zaznamovala tudi tragedija na Siciliji, kjer je pod morjem končala menda nepotopljiva luksuzna jadrnica Beysian, skupaj z njo pa tudi njen lastnik, multimilijonar Mike Lynch, njegova 18-letna hčerka in še pet drugih. Preiskava poteka, teorije zarote pa so že dobile zalet. 

Zadnje sekunde superjahte
Zadnje sekunde superjahte FOTO: Profimedia
Iskanje pogrešanih po brodolomu jadrnice Bayesian
Iskanje pogrešanih po brodolomu jadrnice Bayesian FOTO: AP

Iskalna akcija je potekala tudi na Islandiji, kjer se je porušila stena priljubljene ledene jame in pod seboj pokopala turista. Iskali so še dva, na srečo pa se je izkazalo, da se izleta sploh nista udeležila.

Iskanje pogrešanih v ledeniku na Islandiji
Iskanje pogrešanih v ledeniku na Islandiji FOTO: AP

Bolj kot led sicer turiste na Islandijo te dni vabi ogenj, na polotoku Reykjanes namreč že šestič od decembra bruha vulkan. Prizori so spektakularni, radovedneže pa opozarjajo, naj ne pozabijo na svojo varnost. 

Izbruh vulkana na Islandiji
Izbruh vulkana na Islandiji FOTO: AP

V okolici Splita so se borili z obsežnim požarom, še enim v suhem in vročem poletju, ki ga kar noče biti konec. Ogenj se je nevarno približal hišam, gasilci pa so jih s skrajnimi močmi in ob pomoči domačinov vendarle uspeli ubraniti. 

Požar pri Splitu
Požar pri Splitu FOTO: Bobo Pixsell

Medtem se nadaljuje morija v Gazi, naslednji teden bo minilo že enajst mesecev, vse bolj pa je na udaru tudi Zahodni breg. Število žrtev je že preseglo 41.000, med njimi je 16.500 otrok, 10.000 je pogrešanih. Varni niso niti humanitarni konvoji, prebivalcem pa ob bombah in lakoti grozijo tudi bolezni.

Krater po izraelskem napadu v Gazi
Krater po izraelskem napadu v Gazi FOTO: Profimedia
Zdravstvena situacija v Gazi je vse hujša.
Zdravstvena situacija v Gazi je vse hujša. FOTO: AP
Zdravstvena situacija v Gazi je vse hujša.
Zdravstvena situacija v Gazi je vse hujša. FOTO: AP

Mednarodno skupnost je zgrozil nov zakon, ki na podlagi stroge interpretacije islamskega prava vzpostavlja nadzor nad vsemi vidiki življenja ljudi v Afganistanu, od vedenja do oblačenja in socialnih stikov. Po novem se ženski glas ne bo več smel slišati v javnosti, petje ne bo smelo odmevati niti iz njihovih domov. 

Ženske v Afganistanu
Ženske v Afganistanu FOTO: AP

Na gradbišču ob novogoriški železniški postaji so uspešno deaktivirali še eno, tokrat 226 kilogramov težko letalsko bombo iz druge svetovne vojne. Okoliške prebivalce tako na slovenski kot na italijanski strani meje so znova evakuirali, policija pa jih je pohvalila, saj pri tem ni zaznala niti enega prekrška. 

Onesposobljena bomba v Novi Gorici
Onesposobljena bomba v Novi Gorici FOTO: Aljoša Kravanja

In za konec: ljubljanski živalski vrt ima nova prebivalca, sibirska tigra Ussurija in Ariso. 

Sibirski tiger Ussuri v ZOO Kristiansand
Sibirski tiger Ussuri v ZOO Kristiansand FOTO: Živalski vrt Ljubljana

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Polde22
01. 09. 2024 18.28
Ko je bila ravno omenjena tragedija Palestincev v Gazi - kako pa so kaj talci?
petb
01. 09. 2024 09.03
+2
Manjkajo še posnetki America, Streets of Philadelphia.
jedupančpil
31. 08. 2024 20.34
+2
treba se dodati stevilo izbrisanih komentarjev ....