Slovenija

FOTO: Kronane glave v Sloveniji

Ljubljana, 23. 10. 2008 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenija je gostila že celo vrsto kraljev in kraljic, princev in princes. Pred Elizabeto II. sta našo državo spoznavala njena otroka, letos pa smo gostili tudi najlepšo kraljico na svetu.

Britanska kraljica Elizabeta II. ni prva monarhinja, ki je letos obiskala Slovenijo. Že aprila se je namreč pri nas mudil jordanski kralj Abdulah II. s svojo soprogo princeso Ranio, ki velja za najlepšo kraljico na svetu.

Pri nas sta se ustavila le za kratek čas, zato si lepot Slovenije nista uspela ogledati. Sta pa to možnost pol leta pred njima imela in jo tudi izkoristila nizozemski prestolonaslednik Willem-Alexander in princesa Maxima. Najprej sta se odpravila na Bled, nato pa sta spoznavala še lepote Dolenjske in si ogledala Ljubljano. Po treh dneh 'na sončni strani Alp' sta zagotovila, da njun prvi obisk vsekakor ni bil zadnji.

Nesojeni jugoslovanski kralj na obisku.
Nesojeni jugoslovanski kralj na obisku. FOTO: Dare Čekeliš

Slovenija je navdušila tudi jugoslovanskega prestolonaslednika, princa Aleksandra Karađorđevića. Našo državo je obiskal julija 2006 in s tem postavil svojevrsten mejnik – bil je prvi potomec kraljeve dinastije Karađorđević, ki smo ga po drugi svetovni vojni gostili pri nas.

Junija 2004 sta se na tridnevnem obisku pri nas mudila švedska monarha, kralj Karl XVI. Gustav in kraljica Silvija. Tudi njima so pripravili bogat program, med drugim so ju peljali v Posočje in v Goriška Brda na pokušino vin. Še posebej elegantna kraljica je navduševala množico radovednežev, ki so spremljali obiskovalca modre krvi. Pa še to – lipicanci so ogreli tudi švedska srca. Kraljica Silvija je tako ob obisku novinarjem zaupala, da je njena hči, prestolonaslednica Victoria, lastnica dveh.

Španski kraljevi par se je pri nas mudil pred šestimi leti.
Španski kraljevi par se je pri nas mudil pred šestimi leti. FOTO: Reuters

Slovenija je kronani glavi gostila tudi dve leti prej – španskega kralja Juana Carlosa in kraljico Sofio. Medtem ko je tokrat vreme sodelovalo z gostitelji, pred šestimi leti ni bilo tako. Zaradi hudega deževja so morali odpovedati kraljevi sprehod po Ljubljani. Se jima je pa zato sonce nasmehnilo na Bledu, kjer sta se ustavila tik preden sta odletela proti domu.

Na prav tako tridnevni obisk sta oktobra 2001 prispela danska kraljica Margareta II. in princ Henrik. Monarha sta v domovini izjemno priljubljena, kar je bilo očitno tudi pri nas. Danski novinarski kolegi se namreč nikakor niso želeli ločiti od njiju. Slovenski, ki so ostali brez prevoda njihovega kramljanja, pa so lahko le ugibali, če je bil princ Henrik, sicer ljubitelj konj,  navdušen nad Lipico. Sam si je ogledal tudi Maribor, medtem ko so kraljici razkazali Piran in Koper. Oba pa sta se sprehodila po Ljubljani in bila nad njo očarana.

Prva obiskovalka modre krvi v tem tisočletju je bila japonska princesa Sajako. Oktobra 2000 se je kar štiri dni mudila v Sloveniji. Seveda je tudi ona obiskala Bled in Lipico ter se sprehodila po prestolnici, v ljubljanskem botaničnem vrtu pa je posadila češnjevo drevo.

Kraljica ni prva predstavnica britanskega dvora, ki je obiskala Slovenijo, je pa njen obisk požel daleč največ zanimanja.
Kraljica ni prva predstavnica britanskega dvora, ki je obiskala Slovenijo, je pa njen obisk požel daleč največ zanimanja. FOTO: Reuters

Tudi obiske z britanskega dvora smo že imeli. Deset let pred svojo materjo se je v Sloveniji mudil princ Charles. Ogledal si je gorenjske lepote in – podobno kot starša – spoznal Ljubljano. Naša država ga je navdušila kot 'ena najbolje čuvanih skrivnosti v Evropi'. Britanski prestolonaslednik je Slovenijo obiskal slaba dva tedna pred svojim 50. rojstnim dnem, srečal pa se je tudi z olimpionikom Leonom Štukljem, ki je stotega praznoval le dva dni prej. In darilo za princa? Dobil je tipičen slovenski čebelnjak.

Tri leta pred njim je bila v Sloveniji še ena članica britanske kraljeve družine, princesa Ana.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bnika33_LLJ
23. 10. 2008 21.30
sam upam da mamo lep odnos med Slovenjo pa Veliko Britanijo, sej je kraljica skor da mela že bazukarje okol sebe, da so jo varoval...
bnika33_LLJ
23. 10. 2008 21.28
mah dej...lol
titovka
23. 10. 2008 12.55
Če me občutek ne vara si slovenski narod želi imeti kralja…zakaj pa ne????sedaj imamo vse možnosti…za kralja in kraljico proglasimo iveka iz grasupla in lepo urško…zakaj ne????
delavec99
23. 10. 2008 08.32
pa so mi skoz govorli , da živijo kraljice in princi samo v pravljicah.
Navihanko
23. 10. 2008 07.28
Ne vem zakaj nam toliko pomenijo taki obiski. Če pogledamo v zgodovino, kaj so pčele kronane glave z ljudmi, kateri sedaj stojijo in čakajo da grejo mimo in se jim semjijo - mislim, da za ograjo ne bi bilo nikogar od teh \"tlačanov\".