Slovenija

FOTO in VIDEO: Študenti zažgali 'ideje' ministrstva

Ljubljana, 10. 12. 2009 17.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Študenti so pred vladno stavbo simbolično zažgali izhodišča za zakon o malem delu. Ogorčeni so nad ministrstvom za delo, saj jih ni vključilo v pripravo nove zakonodaje o študentskem delu.

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) je na predsednika vlade Boruta Pahorja naslovila pismo, v katerem ga poziva k ureditvi razmer na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve. ŠOS namreč meni, da na omenjenem ministrstvu kršijo demokratična načela in dogovore, delujejo pa neodgovorno. ŠOS pravi, da ministrstvo s svojimi enostranskimi predlogi poslabšuje socialni položaj študentov v Sloveniji.

ŠOS je predal pismo, ki je namenjeno Pahorju.
ŠOS je predal pismo, ki je namenjeno Pahorju. FOTO: Blaž Garbajs

Pravijo, da je minister Ivan Svetlik dal jasno zavezo, da bodo predstavniki študentov aktivno sodelovali pri pripravi nove zakonodaje na področju študentskega dela, a se to ni zgodilo. "Še več, izhodišča zakona, ki so ga na ministrstvu pripravili brez sodelovanja predstavnikov študentov, gredo v smeri izjemnega poslabšanja položaja študentov in nakazujejo na elitizacijo visokega šolstva ter ukinjanje avtonomnega študentskega organiziranja,“ pravi ŠOS.

Svetlik je dejal, da so predlogi o študentskem delu že precej izdelani in da se za prihodnji teden že dogovarjajo s posameznimi zainteresiranimi skupinami, tudi študenti. "Še vedno vidimo najboljšo rešitev v tem, da se študentsko delo ne ukine, pač pa se ga na novo uredi znotraj t. i. malega dela," je povedal minister.

Pahorja pozivajo, naj država zagotovi boljše izobraževalne pogoje za slovenske študente. V pismu je tudi pobuda za skupno srečanje, na katerem bi študenti podrobneje predstavili razloge ogorčenosti nad delom ministrstva za delo.

"Študenti pričakujemo podporo Vlade RS pri našem prizadevanju za boljše pogoje študija, saj s tem zasledujemo enega temeljnih ciljev Republike Slovenije, in sicer da je znanje kot javno dobro dosegljivo vsakomur,“ pravi predsednica ŠOS Katja Šoba.

Pismo študenti zaključujejo z upanjem, da bo Pahor uredil razmere na ministrstvu, sicer bodo primorani zahtevati razrešitev ministra Svetlika.

KOMENTARJI (92)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

urshyka666
27. 03. 2010 02.21
sama sem študentka in sem na naravoslovni smeri...tu ti ostane prostega časa 0 ur 0 minut saj enostavno po boloncu smo po 8 ali več ur na faxu ko prideš v dom /stanovanje pa greš takoj za knjige do jutra da sploh prideš skozi...mam pa izkušne z raznoraznimi smermikjer so študentje max 15 ur na teden medtem ko smo mi minimalno 35 ur !!!!!za moje pojme bi bilo treba najprej uredi zadeve glede v vpisa na fax potem pa naj se spravijo na servise. Osebno jih ne podpiram saj se zavedam da se oni na stolčkih samo okoriščajo medtem ko študentje delamo je pa res da so edini vir zaslužka..ampak 14 ur na teden je pa absolutno premalo.ker si ne predstavljam da bi vzporedno s študijem se še zaposlila.. sicer pa nič ni neizvedljivo...kjer je volja tam je pot sicer pa moj predlog naši ljubi vladi je tak : naj pol leta gredo na minimalno plačo(prejšnje miljone naj si zamrznejo da jih nebi premamili) in naj živijo kot navadni smrtniki....me zanima koliko časa bodo zdržali...pomoje ne dosti.... sicer pa tudi sama opažam da pač fax postaja predvsem fax poznanstev....ni jim odveč prečrtati izpita (pravilno rešeno nalogo in se ti nato smejati v glavo) oz dopisati stvari... ampak to je že druga zgodba...
EyeCandy
12. 03. 2010 15.04
trava delo dobi tisti ki zna ne sm jokat nej grea pa za kelnarco, vsi mormo za vse prjet je slišat iz ust starejših strank foruma
Matic Užmah
12. 12. 2009 13.54
kolk od vas je prebral Svetlikov predlog? 4je? no se mi je zdel.
poper99
11. 12. 2009 14.51
Študent dela preko napotnice. Iz koncesijske dajatve, na osnovi dela študenta pa gre denar za Štipendije, Študentske domove, univerze, ŠOS, servis. Pa kje ste videli, da si z lastnim delom študentje služijo štipendije in gradijo sobe. Pa to je sosializem najhuješe vrste, udarništvo iz 50 in 60 let prejšnejga stoletje. Se vidi, da državo vodijo stari komunisti.
tpetro
11. 12. 2009 14.30
Vlada ima srečo, da smo slovenski študentje zelo razumljivi. Počasi pa ostajamo brez potrpežljivosti. Kaj se bo zgodilo, če se bomo za svoje pravice borili tako kot francoski in grški študentje? So res potrebni množični izgredi, da nas končno začnejo poslušati in vsaj malo spoštovati? Moramo sličajno zasesti fakultete kot hrvaški kolegi in s tem onemogočiti razvijanje intelektualcev? Ne bomo na kolenih prosili za tisto kar moramo storiti, če hočemo preživeti in doštudirati! Člani vlade, državnega zbora in ostali so sami študirali, a očitno so pozabili kako je to.
BLA5TER
11. 12. 2009 13.50
Študentska soba stroški stanovanja= okoli 200-250 evrov. (odvisno, če študiraš v LJ ali MB) Boni = okoli 40-50 evrov (odvisno, če študiraš v LJ ali MB) Ostala hrana = 20 evrov Knjige, učbeniki, skripte, fotokopije = povpr. 20 evrov na mesec Ostale zadeve ( Kakšna obleka, obutev, nočni izhod, bencin, če imaš avto...) = 50-100 evrov. Če skupaj seštejemo, pridejo stroški na študenta na okoli 300-400 evrov mesečno. In kje naj recimo takšen študent, ki nima štipendije in očeta/mati samohanilca/ko, ki prejema delavkso plačo, sploh dobi denar? Sem tudi sam proti študentskemu delu v takšni obliki, kot se izvaja, ampak druge variante za zaslužek na žalost ni. Napaka za dodeljevanje recimo državnih štipendij (PREDVSM PRI DIJAKIH) je, da dodeljujejo štipendijo na podlagi cenzusa minimalne plače. Štipendija naj bi bila nagrada za trud, ki ga je posameznik vložil v izobraževanje. Recimo, jaz sem imel v šoli same dobre ocene in nisem prejel štipendije, čeprav je moja mati samohranlka, prejemali so jo pa luftarji, ki so imeli same cveke in so hodili na 2 letno električno šolo in so imeli 2 dobro plačana starša. Sociala pa taka. Za moje pojme bi štipendije pri dijakih ukinil, oz. bi dobili samo tisti, ki si jo zaslužijo. Obvezno pa za vsakega študenta, ki si ni sposoben sam financirati študija minimalno 300 evrov štipendije pa lahko št. delo brez problema ukinejo. Zakaj pa je tako malo brezposelnih? Ker država podpira lenuhe. Nekdo, ki ima 400 evrov socialne podpore in leži celi dan na kavču, valda nebo šel fizično garat za 200 evrov več. Socialne podpore so še hujša oblika finančnega izkoriščanja kot pa štipendije. Sploh pa ne razumem, kaj imate vsi proti študentom? Tudi sami ste imeli možnost študirati, se izobraževati, se učiti za boljši jutri, a tega niste izkoristili. Kar seješ, to žanješ in če nisi vlagal v šolo, potem se ne čudi, zakaj sedaj garaš v fabriki za borih 600 evrov. Odgovor je preprost: nimaš izobrazbe! Zato pa nam tudi ne očitajte nekaj, kar mi imamo in smo dosegli, vi pa ste imeli možnost tudi doseči to, ampak ste jo z svojim odnosom do šole in učenja zapravili.
trava@pinkponk.com
11. 12. 2009 12.12
poznam veliko ?štuentov ki baje študira ampak lepo delo dobi skoz študenta star pa je že krepko 29 let. ej čakajte.29 let študirat. ko prideš v 1 letnik si star sedaj 15 let,ko končaš 3 letno si osemnajst če greš še naprej kjer je študi recimo še 4 leta si 22.kaj delate preostala leta. če se odločiš da boš študiral ,študiraj do konca ne pa da vmes pavzirate tudi 2 leti.zakaj.dobr nekaterim mogoče mal ponagaja zdravje ali kaj drugega,večino pa je takih ki želi biti skoraj vse življenje študent in to ni prav. pa da ne bo pomote imam hči ki je sedaj še dijakinja 2 letnika in ko smo zaprosili za počitniško delo so rekli ne kar ni študent in ne dela faksa. delo pa ponavadi dobi tisti ki ima veze.
mamica55***
11. 12. 2009 11.04
Študentje naj študirajo, dobijo štipendijo in doštudirajo v roku. Delo naj dobijo tisti, ki so zanj usposobljeni, tisti, ki so doštudirali, da bodo plačevali davke, da bodo imeli študentje štipendije, da bo zdravstvo urejeno,otroško varstvo, da si bodo prislužili pokojnine in tako v krogu naprej . . .
poper99
11. 12. 2009 10.59
TO KAR DELA SVETLIK JE KLIENTELIZEM. V KORIST UPOKOJENCEV IZPODRIVA ŠTUDENTE. MEDGENERACIJSKI KONFLIKT BO, IMAM OBČUTEK.
M-teorija
11. 12. 2009 10.49
Ker so študentje že po defoltu kontra proti vsemu, je za uspeh potrebno pripraviti tek predlog, ki bi bil v kontra tistega kar bi zakonodajalec želel.
M-teorija
11. 12. 2009 10.42
Že primerjave koliko se jih odloča za družboslovne in koliko za naravoslovne vede pove vse. Prvi študirajo za to, da bi delali na tem, da ne bi delali oziroma, da bi drugi ustvarjali za njih , posledično obremenjujejo državo. Je pa res, da je to čisto človeška lastnost, zato bi morala država več energije vložiti, da se razmerje vpisa spremeni, kar bo bolje za vse, tudi za družboslovce. Nekdo mora tudi proizvajat, da bodo drugi razmišljali kako delo krepi telo in duha. Da ne bo nesporazuma oboji so potrebni, le razmerje je treba popraviti.
Illipuli
11. 12. 2009 10.30
Saj res, zakaj pa bi lahko vsak študiral? Naj bo to privilegij elit in dobro situiranih, delavsi razred pa naj se drži svoje (delavske) kaste... To je pravi obraz social demokracije, besede so poceni, dejanja štejejo!!! Tu pa je Svetlik pokazal pravi obraz kaj si misli o študentih. No, saj imajo tudi študentje, še posebej tisti, ki so študirali pri njem, mnenje o njem (prazne predavalnice z razlogom, literatura Yugo štampa 1976 kot osnove smernice...)
Lain
11. 12. 2009 10.20
Hja jaz sem tudi študent ampak ne držim sploh s tem ŠOS-om ampak niti popolnoma z vlado nekje 50-50. To da mora študent delati je OK ampak je veliko primerov, ko študent dobiva štipedijo in otroške dodatke alimentacija od kakih staršev in še delajo in zaslužijo preveč tudi več kot 600 evrov mesečno in na fakulteti so povprečni al pa še to ne. Naj nekako omejijo študentsko delo ampak tako, da ne bo v škodo tistim bvolj bogim in revnim študentom, ker taki res brez tega ne bi mogli študirati, in omeji pri tistih premožnejših. In bi lahko bilo več nadzora komu se dajejo štipendije ne pa da ima eno srednjo štipendijo niti ne uno najmanjšo eden, ki ima le sestro/brata in starše z 1000 evri plače. Uni pa ki ima enega starša oz nima več nobenega poznam take primere, štipendije nimajo ali je premajhna. In seveda današnje generacije študentov imajo pa še kako odlične pogoje študija saj jim gre vse na roko, 15 let nazaj je blo pol fakultet manj in so šli študirat res tisti ki so resnično želeli in hoteli. Sedaj pa gre vsak bedak na faks in večinoma samo zaradi statusa al pa sam da ni doma ker nima kaj delat, zaposlit se mu ne da in se noče in podobno. Naj uvede vsaka Fakulteta tudi neke normative, pač če nima takega in takega povprečja, konec izpiši se oz. kar hodi domov in pika ne pa da se bodo finacirali koristoljubneži in neki lenuhi ter razvajenci. Ker tistega ki ga kaj briga za lastno prihodnost, za svojo zaposlitev,pokojnino in razvoj bo dal vse od sebe in bo dosegal brez večjega truda take normative, ostali pač delat, ne pa da polnijo predavalnice zastonj bodi doma. In vsak bi moral vedet da življenje ni kar tako zaposlitve, plače, pokojnino, stanovanje, avto nam ne bo dal noben, ne bodo padli iz neba, ampak bomo vedno morali sami vse striti za kaj. Ne študiramo in ne živimo zaradi strašev, nekih tretjih oseb ali vzrokov ampak samo zase za svoje dobro in ne dobro dugih. To pa večina žal ne ve. Lenoba, brezdelje in koristoljublje, razvajenost, dolgčas deljo svoje.
M-teorija
11. 12. 2009 10.04
Če je imela prejšna vlada dober predlog je to bil ravno predlog prejšnega ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo J. ZUPANA, in sicer: 1 Uvede za študij kreditiranje, katerega odplačevanje , bi se začelo po končanem študijo oziroma, ko se študent zaposli. Posledično, bi se študentje potrudili, da je čas študija čim krajši. Z vračanjem denarja od kreditov, pa bi se polnil "sklad" za boljše pogoje študija (zgradbe, inrastruktura, delo profesorje...) 2 Uvede se normalen davek, na študensko delo. Posledično bi se hkrati šrudensko delo štelo v delovno dobo, torej hitrejše upokojevanje, Vsi tisti, ki goljufajo (na razno razne načine) in služijo na njihov račun, bi za dvig produktivnosti morali več storiti, oziroma uložiti več lastnih finančnih, umskih sposobnosti.V vseh primerih bi se državna blagajna bolj polnila.
rafael.m
11. 12. 2009 09.03
gaspakatja seveda lahko šparaš za študij otrok, če imaš ministrsko ali menadjersko plačo. Pa šparaj pri 300, 400E. Taki otroci so prikrajšani in ni nič narobe, če si služijo z delom. Pa še boljši študentje so od privilegiranih. O nadarjenosti bi se pa dalo diskutirat. Včasih je najboljši študent teoretik najslabši v praksi. Imam brata, ki je komaj zvozil osnovno in obrtno šolo, nato pa končal srednjo in dve fakulteti, ki jih s pridom uporablja. Danes tak mladostnik ne bi imel nobenih šans, ker ga že na začetku zabremzajo. Enim se pač odpre kasneje.
gospakatja
11. 12. 2009 08.23
delo študenta je študiranje, ne premikanje omar ali obiranje hmelja! po drugi strani pa, v ameriki začnejo šparati za študij otrok, ko se ti rodijo. izjemno nadarjeni dobijo take ali drugačne štipendije. da pa se študirati tudi s posojilom, ki ga nudi država ( a ga je potrebno vrniti v določenem času, tako, da so posojilojemalci zelo stimulirani, da čimprej končajo študij). študentsko delo pa je odžiranje dela neštudentom, potuha za "večni status" in bogatenje servisov, ki tako delo posredujejo.
ivo55
11. 12. 2009 08.01
NAZADNJAŠKO ZAVAJANJE "ŠOUA" OZ. ORGANIZACIJE ZA ZAŠČITO VEČNIH ŠTUDENTOV. ZATO DOBRIM IN PERSPEKTIVNIM KADROM ZA OPRAVLJENE ŠTUDIJSKE OBVEZNOSTI V ROKU ZAGOTOVITI ŠTIPENDIJE BREZ IZJEM! OSTALE PA, KI SE GREDO "ŠTUDIJA PO ŠOU" DO 40.LETA NAGNATI IZ UNIVERZ, KO SE PRI TEJ STAROSTI NEKATERI " POUDARJAM SPET NEKATERI" ŽE UPOKOJUJEJO - KAR JE PA ITAK DRUŽBENO NESPREJEMLJIVO IN ŠKODLJIVO. ČAS JE DA SE USTOLIČI RED V DRŽAVI IN TO TAKO, DA NE BODO RAZNORAZNE RENTNIŠKE SKUPINE NON-STOP IMELE ZA TALCA PRODUKTIVNO SFERO Z VSEMI DAVKOPLAČEVALCI VRED!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
brencl47
11. 12. 2009 06.59
Zakaj raje ne protestirajo zoper izvirne grehe študija pri nas: - pretirano dolgo in študiranje, - nesmotrna izbira študija po tem, kar komu pač paše in ne po perspektivnosti, - neomejevanje števila študentov na fakultetah z upoštevanjem deficitarnosti smeri, - nestimulativen odnos do dobrih študentov, ki bi jih lahko dodatno nagrajevali v obliki honorarja za nudenje pomoči šibkejšim, - in še bi se dalo naštevati. VSEKAKOR PA UKINITI ŠTUDENTSKO DELO V TAKŠNI OBLIKI, KOT GA POZNAMO SEDAJ! Saj je sedaj v večini primerov le potuha za nezavzetost pri študiju ter vir zaslužkarstva, izkoriščanja ter bogatenja s strani delodajalcev in velika ovira trga dela.
islampizde
11. 12. 2009 04.38
dol z "vecnimi studenti", pa bomo pol videli kok jih bo se protestiral
Bolivar
10. 12. 2009 22.45
Ne dajte se študentje!!