Slovenija

FOTO in VIDEO: Iz pirha naredi celo artičoko

Novo mesto, 23. 03. 2016 06.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nuša Stegnar
Komentarji
10

Tudi vi komaj čakate, da boste lahko spet barvali pirhe? Mogoče celo razmišljate, da boste letos naredili bolj umetniške kot lani. No, Srečko iz Prečne na Dolenjskem se z okraševanjem pirhov ukvarja celo leto, njegovi izdelki pa so unikatni. Vas zanima, kakšni so?

Več videovsebin
  • Kako in kdaj se je začel ukvarjati z okraševanjem pirhov?
    01:09
    Kako in kdaj se je začel ukvarjati z okraševanjem pirhov?
  • Koliko pirhov obsega njegova zbirka?
    00:59
    Koliko pirhov obsega njegova zbirka?
  • Ali ima svoj najljubši pirh?
    01:19
    Ali ima svoj najljubši pirh?
  • Vsakemu pirhu da svoj pečat
    00:58
    Vsakemu pirhu da svoj pečat
  • Kako nastanejo unikatni pirhi?
    02:21
    Kako nastanejo unikatni pirhi?
  • Okostnjak na pirhu
    00:30
    Okostnjak na pirhu

Dolenjec Srečko Kumer je človek številnih talentov. Ne le, da je ljubiteljski slikar, samouk, ukvarja se tudi z unikatnimi, s kristali okrašenimi pirhi. Pred več kot dvema desetletjema je pirhe začel barvati z barvami, kot so jih vsi ostali, a njegova ustvarjalna žilica ga je vodila naprej. Začel jih je barvati s tremi barvami, takimi, ko debelina barve obstane, potem pa je jajčka začel krasiti z različnimi kristali. Najprej so bili ti plastični, ko so prišli novi, pa jih je zamenjal s slednjimi. Tudi količina kristalčkov se je z leti večala, in tako zdaj njegove pirhe krasijo številni kristali Swarovski, za katere ima tudi certifikate.

Vsak pirh ima svoj unikaten grb.
Vsak pirh ima svoj unikaten grb. FOTO: N.S.

V svoji 20-letni 'hobi' karieri je tako ustvaril več kot 400 unikatnih pirhov, a idej ima, kot pravi, še veliko. Vsak pirh je unikaten in narejen z veliko mero potrpežljivosti in ljubezni. Da prihaja izpod njegovih rok, lahko ugotovimo po grbu, ki ga je Srečko dal izdelati prav za ta namen. ''Vsako jajce je zaznamovano s slovenskim grbom, ker sem na Slovenijo ponosen. Na grbu piše Kumer in Slovenija. Glede na vrednost jajčka pa je tudi grb bolj ali manj bogato okrašen,'' je razložil Srečko.

Srečko pirhe izdeluje vse leto, mora pa prej razmisliti o tem, koliko jih bo v enem letu naredil. Zakaj? Ker med drugim uporablja gosja in račja jajca, ki pa jih ni mogoče dobiti čez celo leto. ''Jajčna lupina se dobi le v določenem časovnem obdobju, račja in gosja jajca se dobi le marca in aprila in takrat moram nakupiti toliko jajc, kolikor mislim, da jih bom čez leto naredil. Nojeva jajca pa dobim čez vse leto, ker jih imajo na zalogi,'' je pojasnil Srečko in dodal, da je pirhe najprej delal iz kokošjih jajc, vendar teh zdaj ne uporablja več.

Unikatni pirhi
Unikatni pirhi FOTO: N.S.

Sicer so mu za okraševanje najljubša gosja jajca, ker so dovolj velika in jih lahko tako okrasi, da postanejo res lepa. Seveda se za vse pirhe zelo potrudi, ampak kljub vsemu poudarja, da so nojeva jajca zelo velika, zato mora za okraševanje teh imeti še posebej veliko idej. ''Ne moreš kar nekaj nametati gor, mora se ujemati in biti estetsko,'' pravi in poudarja, da to ni lahko.

Sicer pa tudi sama izdelava oziroma okrasitev jajca ni ne lahka ne kratka. Nojevo jace dela mesec ali dva. Ne dela sicer vsak dan, ker je treba od postopka do postopka počakati določen čas. Vendar takrat dela le eno jajce in se mu resnično posveti. Za gosja in račja jajca pa potrebuje teden ali dva, in takrat dela po tri ali štiri naenkrat.

Med zbirko okoli 400 pirhov ima Srečko tudi svojega najljubšega. To je račje jajce, ki ga je naredil pred štirimi leti v dveh ali treh dneh. ''En mesec sem ga hodil vsak dan gledat,'' je povedal. Po tem pirhu so nastali drugi, še lepši, pravi Srečko, a rdeči pirh ostaja njegov najljubši, ki ga skrbno hrani v zadnjem kotičku omare, ker ga ne bi rad podaril naprej. Srečko namreč pravi, da svoje pirhe rad podarja, bo pa zdaj poskušal urediti papirje tudi za prodajo svojih izdelkov.

In kako nastane unikaten, s kristali okrašen pirh

Srečko najprej izdela podstavek za pirh, in sicer iz medenine. Najprej so pirhe postavljali na steklene podstavke, vendar je vanje težko vrtati, prav tako so jajca lahka, steklen podstavek pa je pretežek. Zato se je odločil, da bo podstavke delal sam iz medenine. V podstavek da vijak iz rostfraja, na vrhu pa je matica, ki jo na končnem izdelku zakrije s kronico.

Podobna jajca so delali med leti 1885 in 1917 Fabergejevi draguljarji, ki so izdelali na tisoče takih izdelkov, le da so bili ti izdelani iz poldragih kamnov ali dragocenih kovin, okrašeni pa so bili z dragulji ali kovinskimi vzorci. Na javni dražbi leta 2007 je eno izmed Fabergejevih jajc doseglo ceno 11,4 milijona evrov.

Sicer pa Srečko jajce najprej izpiha in ga napolni s propenom, nato pa pritrdi na podstavek. Nato je jajce pripravljeno za ustvarjanje. Najprej lupino jajca očisti in jo pobarva z osnovno barvo za železo. Nato sledi bela barva, ki je podlaga za fluorescentno barvo. Ko nanese sloj fluorescentne barve, pomoči jajce v prozoren lak. Ko se ta strdi, je jajce trdno kot steklo ( se ne lupi, lomi, praska in se sveti). Nato da na jajce mrežico z različnimi oblikami in čez njo pošprica ali temnejšo ali pa kontrastno barvo. Čez pet sekund mora mrežico odstraniti, ker sicer odtrga barvo, tako mora biti hiter in hkrati previden. Nato jajce ponovno pomoči v prozorni lak in počaka, da se posuši. Gre za lak, ki se hitro suši. Nato sledi nanos zlatih lističev, in spet lakiranje, oziroma tokrat je lak tudi lepilo, saj jajce nato okrasi z različnimi kristalčki, ki jih nanaša s pinceto. Na koncu na jajce pritrdi še kronico, s katero zakrije matico, in končni izdelek je narejen.

Srečkova zbirka je res velika in unikatna, a Srečko pravi, da svojih izdelkov ne razstavlja rad, saj se je že zgodilo, da je iz razstave dobil nazaj poškodovane pirhe. Sicer pa Srečko nenehno razmišlja o nadgraditvi svojih umetnin, tako se mu že porajajo številne ideje, ki pa potrebujejo nekaj časa, da dozorijo.
 

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

_alpe_
24. 03. 2016 10.48
+0
flojdi
23. 03. 2016 19.40
+2
. že takoj ob naslovu so mi prišla na misel Fabergejeva.. / lep hobi. lepi izdelki.
flojdi
23. 03. 2016 19.42
-1
JosipBrozDrugi
23. 03. 2016 12.46
+3
prelepo. še lepše bi bilo, če bi umetnik iz članov neke opozicijske stranke naredil normalne osebke.
Transformerji
23. 03. 2016 12.17
+15
Kakšni neumni komentarji - gre se za njegovo delo, njegovo veselje in moram priznati, da je umetnik na svojem področju!
Janez_53
23. 03. 2016 10.06
+4
Novinar piše, da "je pričel barvati s tremi barvami, takimi, ko debelina barve obstane". Kakšne barve za hudiča pa so to, ko DEBELINA BARVE OBSTANE???
Hlodski
23. 03. 2016 10.12
+4
Imenujejo se 3d barve. Ene ko se posušijo postanejo kot gumirane.
KD_FT
23. 03. 2016 08.36
+1
Pohvale za vztrajnost, vendar takšnih jajc ne bi nikoli imela.
luckyss..
23. 03. 2016 08.08
+4
No, mrtvaška glava pa res pooseblja duh Velike noči..Amerikanizacija in komercializacija družinskih praznikov....Me moti, pa sem ateist ;)
Hlodski
23. 03. 2016 10.12
+6
To so unikatni izdelki za vse različne okuse in ne samo za veliko noč. Poglejte malce bolj slike in boste videli da so razno razni motivi.