Slovenija

FOTO: 13 mrtvih v orkanu Emma

Berlin/Dunaj/Praga/Murska Sobota, 02. 03. 2008 09.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Robert Erjavec
Komentarji
11

Emma je zahtevala že 13 smrtnih žrtev. Žrtve v Nemčiji, Avstriji, na Češkem in Poljskem. V Srbiji v pričakovanju.

Po zadnjih podatkih je orkan Emma, ki je pustošil po Evropi, zahteval 13 smrtnih žrtev. Štirje ljudje so umrli v Avstriji in štirje v Nemčiji ter dva na Češkem. Danes o 3 smrtnih žrtvah poročajo tudi iz Poljske. Zaradi podrtega drevesa je umrl neki 42- letni voznik avtomobila. V drugi nesreči pa je umrl 28- letni voznik. Silovit sunek vetra je odtrgal ponjavo na tovornjaku, kar je bilo usodno za 28- letnika. Vter je odpihnil tudi dimnik na neki stanovansjki hiši, ki je usodno poškodoval 50-letno žensko. Več 10 ljudi je ranjenih, gmotna škoda je ogromna. Vetrovi, ki so dosegali hitrosti nad 150 km/h, ponekod tudi do 200 in več km na uro, so največ škode povzročili na Bavarskem in Tirolskem. Dva nemška turista sta umrla v kampu pri jezeru blizu Kitzbühela. Drevo je padlo na njun avto in bilo za turista usodno. Še dva človeka sta umrla v Spodnji Avstriji.

Hude ure v Nemčiji

Emma je rušila vse pred seboj v Nemčiji. Kot poročajo nemške oblasti, so umrli štirje ljudje. Najhuje je bilo na Bavarskem. Zaradi razdejanja, podrtega drevja, drogov električne napeljave in nanosa ostalega materiala je bilo zaprtih več cest in železniških povezav. Emma, ki je razkrivala strehe in podirala drogove električne napeljave je zaradi izpada elektirčne energije v temo zavila več 10 tisoč gospodinjstev. Pri reševanju in odpravljanju posledic sodeluje več tisoč pripadnikov vojske, gasilcev in prostovoljcev.

Na Češkem umrla deklica in duhovnik

Na Češkem sta umrla dva človeka. Blizu Prage je 11-letno deklico pod seboj pokopalo padlo drevo. V neki vasi na pokopališču na vzhodu Češke pa je Emma odkrila streho, ki je padla na duhovnika in bila zanj usodna. Najbolj na udaru so bili na Moravskem. Oblasti so v štirih regijah razglasile izredne razmere. Evakuirali so več sto ljudi. Brez elektrike je ostalo več kot 100.000 gospodinjstev. Na 30 železniških progah je bil promet prekinjen. Prav tako so ustavili promet na praškem letališču. Orkan je uničeval tudi na Slovaškem, kjer poročajo o veliki materialni škodi. Prav tako je Emma dosegla Madžarsko, o žrtvah in večji škodi ne poročajo.


V Šumadiji v pričakovanju

V pričakovanju pa so v Srbiji, kjer je Emma že sinoči odkrivala strehe in podirala reklamne panoje in prometne table. Za nekaj časa je bil ustavljen promet na mostu Gazela. Najhuje je bilo na območjih Čelareva, Bačke Palanke, Bačkog Petrovca, Bača in Beočina. Močan veter so spremljale padavine, tudi toča. Poročajo o veliki gmotno škodi. V Bački Palanki je veter razkril streho trgovskega centra Mozaik. Srbski vremenoslovci za danes opozarjajo na nevarnost silovitega vetra, ki naj bi dosegel predvsem območje Šumadije.

Emma tudi nad Slovenijo

Emma je oplazila tudi Slovenijo. Najhuje je bilo na Štajerskem, v Prekmurju in Prlekiji. K sreči je nastala le materialna škoda. Tudi veter naj bi danes izgubil na moči. Še bo pihal okrepljen zahodni do severozahodni veter. Hitrost vetra bo od 50 do 80 km/h.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aligatorcek
03. 03. 2008 09.14
srpko, debil južnjaški. Boga NI, zatorej prenehaj z blodnjami. Kar se pa tiče sejenja smrti, ste pa vi južnjaki h temu bolj nagnjeni kot američani. Res ne vem kaj še tukaj pri nas iščeš. Bodi tiho, če si pa toliko zaveden bi pa že moral imeti jajca da greš dol v Srbijo branit "vaše" Kosovo, ane...
smufka@gmail.com
03. 03. 2008 08.58
+1
Tudi Evropa ni varna - čas je za premislek o spremembni načina življenja!!!
kriss714@amis.net
02. 03. 2008 23.44
-1
Srpko, butl, to je v evropi. Nima veze amarika. Jutri bo pa emma vzhodneje, v srbiji in bo res kaznovala tisto golazen, ki se pobija in ropa nedolžne. He he he
srpko
02. 03. 2008 23.30
-1
Bog kaznuje ameriko ker seje smrt po belem svetu. In to ni zadnja božja kazen.
norec79
02. 03. 2008 23.09
še mal, pa bojo kle tornadi!!!
jurek84@volja.net
02. 03. 2008 21.40
to kar sem dal v petek zvečer skozi in v soboto (štajerska) si ne želim, da se več ponovi! če je že blo pri nas takšno, kako še je le zgledalo v avstriji... moralo je biti noro... morali bomo začeti razmišljati o tem, da bo trebalo kaj spremeniti...
Underwerse
02. 03. 2008 18.06
Jst ne vem, kako se to vsi neki pod drevje skrivajo !
goso
02. 03. 2008 16.18
+1
Je nekej v tej Sloveniji, kar nas varuje. Res , de lohka z vzhoda kej pridrvi, ampak skor ni možno. Strnjeni gozdovi vseen upočasnijo vsak veter. Čuvajmo jih, bojo še zlo prov pršli.
Mawsyy
02. 03. 2008 12.47
+1
Naj pocivajo v miru.
Ramzess
02. 03. 2008 12.23
+1
Osupljivo, manjša sreča, za tretjino Slovenije, je, da je tostran Alp, da Alpe zadržijo vsaj večino orkana, kar ne velja za štajersko in prekmurje, ki pa nima zaklona Alp, tako da orkan pride tudi sem, kljub manjšemu ovinku. 11-letno dekle (ne deklico, človek zmotno misli, da gre za mlajšega otroka) je pokopalo drevo, le kaj je počela v takem vremenu zunaj, težko je razumeti ljudi, ki silijo v takem vremenu ven in potem stradajo smrtno usodo. Za Evropejce, še nevajene orkanov je to dobra šola. Morali se bomo hitro navaditi, take zadeve bodo tudi tu več ali manj redne, in vsi vemo zakaj.
lukE
02. 03. 2008 12.05