Slovenija

Finančno neugodna selitev iz Ljubljane v Maribor

Ljubljana, 05. 03. 2010 17.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Odločitve, ali bodo brniško letališče za dva tedna zaprli, uradno še ni. V Adrii pa že opozarjajo, da bodo morali odpovedati tretjino letov, višje stroške pa bodo imeli tudi zaradi prevoza potnikov v Maribor.

Velik del obnove letališke steze so opravili že lani.
Velik del obnove letališke steze so opravili že lani. FOTO: SCT
O tem, ali bo osrednje slovensko letališče med 7. in 21. aprilom zares zaprto, bo direktorat za civilno letalstvo na ministrstvu za promet odločil, ko bo preučil vsa potrebna dejstva, predvidoma prihodnji teden.

Brniško letališče bi morali med 7. in 21. aprilom zaradi obnove srednjega dela vzletno-pristajalne steze zapreti, promet pa naj bi preusmerili v Maribor. V glavnem slovenskem letalskem prevozniku Adrii Airways nad tem niso navdušeni, a se zavedajo, da je obnova nujna, si pa želijo, da bi jim na mariborskem letališču zares omogočili nemoteno delovanje.

Kot navaja podpredsednik uprave družbe Matjaž Ravnikar, na zadnjem odboru uporabnikov še vedno niso imeli zagotovil o tem. Vprašljiva je celo dobava goriva, saj Petrol po 20. marcu ne zagotavlja goriva za mariborsko letališče. Prav tako še ni uradno objavljen režim vodenja letal na platformi oziroma taksiranja letal, tako da v družbi ne vedo, ali zadošča vsem proceduram.

Adria opozarja na dodatne stroške, ki jih bo imela zaradi zaprtja letališča.
Adria opozarja na dodatne stroške, ki jih bo imela zaradi zaprtja letališča. FOTO: Damjan Žibert
Na spletni strani Adrie Airways potnike obveščajo, da bodo v času zaprtja letališča organizirali brezplačne prevoze v Maribor, avtobusi pa bodo z Brnika odpeljali tri ure pred načrtovanim odhodom letala. V času zaprtja letališča bo parkiranje na Brniku brezplačno.

Za Adrio bosta selitev v Maribor in zaprtje ljubljanskega letališča tudi velik finančni udarec. S tem so namreč povezani številni dodatni stroški: odpovedi približno tretjine letov, stroški z namestitvijo in zagotavljanjem prisotnosti osebja na drugem letališču, zmanjšanje števila tranzitnih potnikov, stroški zagotavljanja povezav med Brnikom in letališčem, zagotavljanjem tranzitnih pregledov letal na nadomestnem letališču, jih je naštel Ravnikar. Prav tako bo morala Adria določene standardne preglede letal opraviti pred in po zaprtju letališča.

V Aerodromu Ljubljana, ki letališče upravlja, pa so dejali, da je stroka ugotovila nujnost in upravičenost obnove steze, kar je razvidno iz študij, ki so podlaga za projekt obnove. V družbi pričakujejo, da bo obnova izvedena skladno z načrtom, torej aprila; vsak drug termin bi bil namreč manj primeren, poudarjajo.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Krasinius
06. 03. 2010 17.56
Zarad mene ga lahko neuradno imenujete letališče Franca Popita, samo ko pa to začnejo počet novinarji je pa vredno vse javne obsodbe
Krasinius
06. 03. 2010 17.52
Kakšen brnik, Letališče Jožeta Pučnika, prav sramotite se že s tem pobalinstvom, sploh si ne predstavljate kaj je v ozadju.
brainstorm
06. 03. 2010 17.44
Ja, pa osli ki vlečejo vprego so malo glasnejši od Boeinga, pa križarski pohodi ki gredo tod mimo so rahlo moteči, zato razmišljajte ekonomsko. Tudi jaz sem iz tega okoliša...
gymfit
06. 03. 2010 13.24
igor.gojcic v okolici letalisca vsak dan traktorji brnijo, mimo vozi vlak vsakih pet minut tudi stari dizli ki so malo bolj glasni od letal, gostilna pri gostilni kjer vedno razgrajajo... tako da....! razmisljajte ekonomsko!! pa jaz sem tudi iz te okolice!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ramzess
06. 03. 2010 10.52
Gymfit="kaksne stroske boste imeli zaradi prevoza potnikov v maribor! tako kot pridejo na brnik bodo prisli v maribor!!!! lj-mb, slaba ura voznje!! nevem ce je kje blizje!!" Se strinjam, kajpak. To pomeni povečan promet domačih in tujih letal v našem obnmočju, in upam tudi česa nepotrebnega, saj letala križarijo nad poseljenimi območji, kjer ljudje po svoje tega tudi niso ravno vajeni. Kaj če ... spet se spomnim svojih sanj, pa še enih podobnih pred kratkim, ko spet poslušam o MB letališču. Nekako se ne morem otresti čudnih slutenj, pač pomisleki. Nič ni izključeno. Brniško letališče je v pretekloti že bilo zaprto, letala so uporabljala MB letališče, vendar ne za tako dolgo, kot bo sedaj, kar je bistvena razlika. Ne vemo kakšno tehnologijo premore MB letališče. Bomo videli, so rekli ljudje.
gymfit
06. 03. 2010 10.24
kaksne stroske boste imeli zaradi prevoza potnikov v maribor! tako kot pridejo na brnik bodo prisli v maribor!!!! lj-mb, slaba ura voznje!! nevem ce je kje blizje!!
Marjan h.1966
06. 03. 2010 10.06
zakaj pa potem švicarji in nemci trenirajo vletanje un pristajanje v mb z večjimi letali kot je ta canadiar jet zadnjič je švicar lepo z mirnega pristal z boeingom 777 er ki tudi ni majhno letalo patudi adria bi lahko vsak dan imela dva leta za frankfurt in dva za muenchen ter eneag za bruselj london in amsterdam z mbja
maggie24
06. 03. 2010 08.25
Krasinius...Pa še to si pozabu oment, da je letališče Brnik neuradno ime za Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana
Tonček Balonček
06. 03. 2010 07.07
Ja pa saj ne bo prvič, da obnavljajo stezo! Bo pač zaprto, naj si predstavljajo, da je megla ali vojna za Slovenijo. Takrat smo leteli pač iz Celovca, do tja pa z avtobusi AA!
trygy
06. 03. 2010 00.42
Adria noče drugam zato ker bo mogla drugje plačati !!!
1223334444
05. 03. 2010 23.39
Adria - vreča za nabiranje denarja, ampak brez dna...
alterego
05. 03. 2010 23.18
mogoče bo Adriji kapnilo, da bi bilo dobro del poletov trajno opravljati z mariborskega letališča? zakaj pa ne?
fronca
05. 03. 2010 20.53
cepec22 to so besede in resnica ČESTITAM
fronca
05. 03. 2010 20.50
Sem zabla: TAJKUN mora reči da, in goriva v MB bo na hektolitre, tak, da Brnik se ne more več pritoževat , najmanj pa Matjaž Ravnikar . TU JE MARIBOR IN PIKA. Matjaž Ravnikar, ti pa nehaj jokat, ker če bi bla jaz na vladi te naženem.
cepec22
05. 03. 2010 20.45
Tudi Adrija je nekaj posebnega. Po svetu se dogaja veliko stvari, ki se jih pac moramo prilagoditi Adrija pa se obnasa, kot bi se cel svet vrtel okoli nje. Ima vse najboljse, a potem s casom zvemo, da je vse znotraj gnilo. Saj sta to le dva tedna in ne sezona. Sedaj predno se sezona zacne je to najboljse narediti. Sicer pa, razmisljajte se o eni vzletno pristajalni stezi pa bo mir. Tako smo majhni in tako smo komplicirani, da je le kaj. Letalisce Maribor je sprejemljiva alternativa, vse je treba le pripraviti in to je vse. Ali pa racunajte na bozjo pomoc? Ne, ko je treba nekaj narediti je pac treba, brez tega ne gre. Gospod Ravnik racuna na kaksno drzavno subvencijo a s tem je tako, da v tem primeru drzava le podpira lenost in nesposobnost tistega, ki je na polozaju in se ne zna obrniti, ce je veter iz drge smeri. Ali je boljse, da se zgodi nesreca?
fronca
05. 03. 2010 20.35
Kaj blebetate brez veze. Kaj fali Mariboru. Imajo ta pravo destinacijo,res malo več energije v Mariboru, pa je to-to, sicer je pa vse na rukohvatu, kot rečejo naši J sosedje. Kaj se močvirniki bunijo. Cenejših landing-ov ne bo nikjer drugje v EU kot v Maribori, sicer pa t`k vsi piloti vedo, kolk jim na Brniku kasirajo 1×landung Da pa se sklicujejo na gorivo: kdo je krivec: Krivec je TAJKUN, ki zavira oskrbo goriva na MB letališču ER, samo novinarji se bojijo objavit kdo stoji v ozadju. (Spomnite se afere Petek, bo vse jasno)
Nowotny
05. 03. 2010 19.40
Mariborsko letališče??? nevem no, bolj me to spominja na mesto duhov kot na letališče. Že celo večnost tam gledam letalo MD-83, za katerega nihče ne srbi, par lesenih razpadajočih barak. Res se sedaj nekaj gradi, samo???
Željko Vengušt
05. 03. 2010 19.01
To je samo izsiljevanje države,da bi pokrila stroške Adrie,medtem pa država ne naredi nič,da bi aerodrom Maribor zaživel.
unja1.m
05. 03. 2010 18.26
brniško letališče...lepo se sliši
Jo Va
05. 03. 2010 18.10
Kaj pa jaz, ko se peljem iz MB na Brnik, pa nimam dodatnih stroškov? Banda pokvarjena Adriina...