Slovenija

FIHO razdelil denar

Ljubljana, 25. 02. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Svet Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Sloveniji (FIHO) je na današnji seji sprejel predlog razporeditve sredstev FIHO invalidskim in humanitarnim organizacijam v letošnjem letu.

Tako bo 21 invalidskim organizacijam letos razporejenih skoraj 2,2 milijarde tolarjev sredstev, 39 humanitarnim organizacijam pa skoraj 710 milijonov tolarjev. Pričakovano je bilo na seji pozornosti deležno tudi dogajanje v Rdečem križu Slovenije (RKS), v zvezi s čimer so člani sveta sklenili, naj komisija za ocenjevanje in pripravo predlogov za razporeditev sredstev humanitarnim organizacijam po preučitvi letnega poročila RKS o porabi sredstev, pridobljenih s strani FIHO, še "na mestu samem" preveri, kako so bila porabljena sredstva.

Janez Drobnič, sicer član sveta, tako ni dobil podpore članov sveta za predlog, ki ga je podal v imenu poslanske skupine Nove Slovenije (NSi), in sicer, da se RKS glede na kršitve poslovanja začasno zadržijo dotacije, dokler se nepravilnosti ne izjasnijo. Obenem je poslanska skupina NSi predlagala, naj se preveri namembnost sredstev, ki jih RKS dobil od FIHO, "saj je nedopustno, da se sredstva, namenjena za humanitarne namene, prelivajo v zasebna podjetja za povsem druge namene". Člani sveta so namreč podprli predlog predsednika sveta Janka Kušarja - podobno je predlagala tudi omenjena komisija za pripravo predloga razdelitve sredstev humanitarnim organizacijam -, da se počaka na predložitev letnega poročila o porabi sredstev, pridobljenih s strani FIHO, ki so ga do konca februarja dolžne predložiti vse sofinancirane organizacije. Komisija pa naj, tako Kušar, nadzor na mestu samem opravi čim prej oz. v roku desetih dni. Člani sveta so se tudi strinjali, da organizacijam hkrati z obvestilom o tem, koliko sredstev bodo dobile, pošlje tudi spremni dopis, v katerem jih opozorijo na odgovornost in transparentnost pri porabi sredstev.

Od skupno 709.914.000 tolarjev, letos namenjenih humanitarnim organizacijam, se bo 20 dobrodelnim organizacijam namenilo 483.475.000 tolarjev, 19 organizacijam za samopomoč pa 222.439.000. Za nepredvidene potrebe humanitarnih organizacij v letu 2002 pa se rezervira sredstva v višini 3.526.000 tolarjev. RKS, o katerem je v zadnjem času zelo veliko govora, bo letos v skladu z danes potrjeno razporeditvijo sredstev dobil 141.250.000 tolarjev (26 milijonov za delovanje, tri milijone za naložbe in 112.250.000 za programe).

Janez Drobnič
Janez Drobnič FOTO: 24ur.com

Predsednica komisije za ocenjevanje in pripravo predlogov za razporeditev sredstev humanitarnim organizacijam Marija Strojin je članom sveta podrobno predstavila pripravo predloga razporeditve sredstev. Med drugim je pojasnila, da se število vlog na humanitarnem področju vsako leto povečuje, za letos je bilo tako podanih 3,5-krat več zahtevkov, kot je bilo razpoložljivih sredstev. Pomemben kriterij, ki ga je komisija upoštevala pri pripravi svojega predloga, je izvajanje programa na celotnem (ali vsaj pretežnem) območju države.

Komisija za ocenjevanje in pripravo predlogov razporeditve sredstev FIHO invalidskim organizacijam pa je članom sveta predlagala, da se 21 invalidskim organizacijam v letošnjem letu nameni skupno 2.118.916.800 tolarjev sredstev. Nedotaknjenih bo ostal en odstotek sredstev, torej 21 milijonov tolarjev. Skupna višina zahtevkov je sicer presegala razpisani znesek za 45 odstotkov. Predsednica te komisije Nevenka Ahčan je ob podrobni predstavitvi predloga med drugim spomnila, da je DDV podražil delovanje invalidskih organizacij.