Slovenija

Fides za stimulacijo

Ljubljana, 04. 12. 2007 07.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zdravniki so nezadovoljni zaradi plač. Prav tako so prve tarče nezadovoljnih bolnikov, poudarjajo.

Zdravniki in zobozdravniki zahtevajo višje plače. V zadnjih sedmih letih se jim plače, tako pravijo, niso skoraj nič spremenile, kljub temu, da povprečje plač v Sloveniji raste.

Zdravniki in zobozdravniki naj bi imeli že sedem let skoraj nespremenjene plače. Pred novo kolektivno pogodbo so se odločili, da bodo ukrepali.
Zdravniki in zobozdravniki naj bi imeli že sedem let skoraj nespremenjene plače. Pred novo kolektivno pogodbo so se odločili, da bodo ukrepali. FOTO: POP TV
Na kratko je besedo dobila tudi strokovna direktorica UKC Aleksandra Markovič, ki se je s predsednikom sindikata strinjala glede slabega položaja zdravništva. Vendar pa je njena ugotovitev, da enostavnega recepta ni in da se bo treba na nek način znajti v tem prehodnem obdobju, naletela na neodobravanje med zbranimi v predavalnici. Slišati je bilo, da je to prehodno obdobje že tako predolgo ter da gre za sramoto za državo in tudi vodstvo.

Zdravniki ljubljanskega Univerzitetnega klininčnega centra (UKC) so se zato zbrali na enournem informativnem sestanku. Na sestanku, ki se ga je udeležilo okoli 150 zdravnikov od 1.000, so ugotovili, da med slovenskimi zdravniki obstaja precejšnje nezadovoljstvo glede razmer, v katerih delajo, kot tudi glede vrednotenja njihovega dela. To je potrdil tudi enourni jutranji "zbor" zdravnic in zdravnikov v ljubljanskem Univerzitetnem kliničnem centru (UKC). Zdravniki, ki so se odzvali vabilu zdravniškega sindikata Fides, so povsem napolnili tamkajšnjo veliko predavalnico.

Nagovor predsednika sindikata Konrada Kuštrina, ki je okvirno podal stališča sindikata v pogajanjih o zdravniških plačah, kot tudi kasneje nekatere kolege, ki so spregovorili o slabih razmerah na posameznih oddelkih, pa so nagradili z aplavzom. Sestanek je informativne narave, je uvodoma pojasnil Kuštrin. Zbrane je spomnil na dosedanja prizadevanja za ustrezno vrednotenje njihovega dela v preteklosti, na nekatere neuresničene zaveze ter z njimi povezane zahteve, ki jih bodo zastopali v prihodnjih pogajanjih. Kot je pojasnil, so pogajanja o kolektivni pogodbi za javni sektor, ki vključuje določena orientacijska delovna mesta, zaključena. Na vrsti so kolektivna pogajanja o tarifnih delih panožnih, poklicnih kolektivnih pogodb, med njimi tudi za zdravniški poklic.

'Plače zdravnikov in zobozdravnikov stojijo'

Kot je povedal predsednik Fides Konrad Kuštrin, vodstvo slovenskih bolnišnic ne more ali pa noče najti rešitev za stimulacijo zdravnikov, ponekod pa ne uveljavljajo niti možnosti stimulacij, ki jih predpisi o sistemu plač v javnem sektorju omogočajo. Delno so za to krivi "preveč birokratizirani postopki, zlasti nesmiselna potreba po pridobivanju soglasij, vendar pa del krivde nosi tudi menedžment, ki želi z izgovarjanjem na zapletenost postopkov prikriti lastno neaktivnost", meni.

Natančnih številk in izračunov, ki so jih pripravili za pogajanja, Kuštrin ni predstavil, ker jih, ''preden jih dobi vlada, ne morejo dati na razpolago javnosti''. Je pa poudaril, da mora država realizirati, kar je pred leti obljubila; razmerje do povprečne plače 1:3 oziroma, kot je kasneje pojasnil, vsaj dosego razmerja do povprečne plače, ki je veljalo leta 2000 (1:2,8). "Naše plače so v zadnjih letih stale," je poudaril in dodal, da pa je država po drugi strani postala bogatejša, povprečna plača pa se je povečala.

Ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič je glede občutljivih razmer v zdravstvu pojasnila, da se jih zavedajo in ne stojijo križem rok, zato istočasno delajo na zakonodaji in se tudi pogovarjajo z vodstvi zdravstvenih zavodov. Po mnenju ministrice pa je jasno, da zdravniki "opozarjajo nase" v luči priprav na spremembe kolektivne pogodbe, ki je sicer po besedah ministrice "velik izziv" za prihodnost.

Kuštrin je prepričan, da njihove zahteve niso takšne, da jih država ne bi mogla uresničiti. Poudaril pa je, da bi tudi bolnikom "morali naliti čistega vina" ter da se jim s takšnim številom zdravnikov in BDP, kot ga imamo, ne more obljubljati vsega in zastonj. Vsega, kar se jim obljublja, ni mogoče uresničiti, nezadovoljstvo bolnikov pa nato občutijo prav zdravniki, pravi predsednik sindikata. Ob tem je poudaril, da mora zdravstveno politiko voditi ministrstvo za zdravje in ne Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Kot je dejal, večina zdravnikov želi delati v javnih zdravstvenih zavodih, ki pa bi delovali malo drugače kot sedaj. Trditve, ki jih je slišati, da bodo dobri in pridni zdravniki šli med zasebnike, drugi pa bodo pač ostali v javnih zavodih, pa so po njegovih besedah žalitev za tri četrtine zdravnikov, ki delajo v javnih zavodih in tudi opravijo največji delež vseh zdravstvenih storitev.

Pogajanja prihodnji teden?

Kuštrin je sicer napovedal, da naj bi se pogajanja z ministrstvom za zdravje začela že prihodnji teden, na njih pa naj ne bi sodelovala sindikata zdravstva in socialnega varstva ter zdravstva in socialnega skrbstva. Omenjena sindikata sta bila sicer podpisnika njihove poklicne kolektivne pogodbe, vendar pa se Fides z njihovo udeležbo na pogajanjih ni strinjal, saj nista reprezentativna sindikata za zdravniški poklic.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fmunih@email.si
05. 12. 2007 17.58
Najprej naj zdravnikom določijo evropsko produktivnost, potem plače ne bodo problem, ko bodo stroški nekajkrat manjši.
Puppy
05. 12. 2007 14.16
Tonček Balonček srči... sej KZZ pa napotnica se morata ujemat.. tko da nema pri nas "Mujo posod mi kartico"... js osebno sem še vsazga dobila.. tko da nema tko ... :) Dokler se ne bo spremenu sistem in dokler bo folk zakašljal enkrat in pršu na urgenco bojo tam vrste... in tko je iz dneva v dan... včer ponoč je bla spet štala.. . pa od 37 pogledanih (ponoč) je blo mogoče 5-7 takih "urgentnih" k so RES rabil pomoč.. vse ostalo... vročina, vročina, vročina... ka folk ne ve za Lekadol ? Da ne govorimo da nosečnice pridejo na "zastonj test" pa tko naprej ? Pa melene brez rektalca.. jah..tkola mamo... ker se nč ne premakne. In pol je folk živčen in tečen in te pošilja v vse mogoče in nemogoče organe... pa delaj 12 ur tko... al doktor al ZT al bilo kater kader... dejansko je premal plačan job. S tem da moraš bit u glavnem z glavo pri stvari 12 polnih ur. (Da ne pretiravamo, rečmo 11 ). No pa LP.
janez.veliki@email.si
05. 12. 2007 13.14
nevenka.novak! Saj tudi marsikje v gospodarstvu ni božičnic in 13 plače. Kako lahko kaj takšnega pričakujete kot javna uslužbenka, saj prejemate plačo od davkoplačevalcev (polovica teh ne dobi nič!)! Če si želite tovrstne bonitete, presedlajte v gospodarstvo, kjer boste deležni takšnih bonitet, ki bodo seveda odvisne tudi od vašega uspešnega dela. Seveda je v zasebnem sektorju manj udobja in sigurnosti, kot v javnih službah.
exim@t-2.net
05. 12. 2007 10.05
tonček.balonček: ti je že moj kolega lepo povedal, da tvoje čečkarije na forumu povedo marsikaj o tebi. Skuliraj se, mladec , in ne blati. Argumentiraj! Si ti mogoče zdravnik, da veš, kaj se v naši hiši dogaja? Če si tako sposoben, pridi, vzemi skalpel in opravi operacijo; tisto, najlažjo. Boš videl, da si navaden bedak. In verjetno velik hipohonderski blefer, saj še nisem zasledil, da bi bil kakšen dan vsaj pol dneva odsoten z foruma.
zavedno.slovenc@email.si
05. 12. 2007 09.07
janez.veliki zelo dobro si napisal. Upam, da bo ščasoma ostalo samo še koncesijsko zobozdravstvo. Pri nas si zob že itak ne moreš popraviti v ZD. Če si samoplačnik, te vzamejo, drugače pa nič. Se je zgodilo, da je nekoga v družini bolel zob in v radiju 50 km ni delal niti en zobozdravnik. Nevenka- želijo si da bi se javna poraba zmanjšala. Verjetno bo delo v gospodarstvu boljša izbira.
nevenka.novak@ljubljana.si
05. 12. 2007 08.49
Glede na nenehne stavke in zahteve po povišanju plač se nam javnim uslužbencem postavlja vprašanje kako naj mi stavkamo, ki kot referenti v javni upravi dobimo le 620 EUR plače. Sprašujemo pa se tudi ali smo sploh prebivalci EU, ker napr. javnim uslužbencem "tam" pripada tudi božičnica kar pa za nas v Sloveniji ne drži. Ali smo potem prebivalci EU-ja le takrat, ko primerjamo cene, ko pa govorimo o plačah nas pa ni več? Izpuhtimo?
Tonček Balonček
05. 12. 2007 07.50
Enkrat si vzemite čas in primerjajte samoplačniške cene storitev v ambulanti s tistimi na kakšni kliniki za male živali in jasno vam bo, v kakšni družbi živimo. Primerjajte tudi nabavne cene zdravil in materiala v KC-ju s tistimi v kakšni kliniki v Celovcu ali Trstu. To bo težje, ker gre za poslovno skrivnost, vendar vam povem, da so razlike velike. Denatja za zdravstvo je čisto dovolj, organizacija je pa taka, da se bog usmili, veliko ga pa odteče s temi nabavami po enormnih cenah po javnih razpisih itd, saj gre za oligopolne dogovore med dobavitelji!
samostojnez
04. 12. 2007 21.27
Se opravičujem za slovnične napake v spodnjih postih. Prehitro sem tipkal, tudi zato, ker me je majčkeno vrglo iz tira dejstvo, da lahko nekdo sploh pomisli na to, da je bila ta smrt kot naročena. To je milo rečeno bolano. Janez.veliki: sem zobozdravnik koncesionar (predvidevam, da si tudi ti) in prav imaš, tvoja ocena drži, omeniti je še potrebno, da ima tudi sestra višjo plačo kot jo je imela v ZDju.
janez.veliki@email.si
04. 12. 2007 21.16
In ja, podpiram privatizacijo. KOncesije so itak javno zdravstvo. Samo potem se bo končno začelo delati racionalno z denarjem, ne pa sedaj, ko nekaj uradniških birokratskih parazitov (strokovni direktorji, poslovni direktorji, računovodske službe, armada nepotrebnih tajnic, ki zaključijo službo ob 13h,...) zavira razvoj zdravstva in zavode peha v prepad.
janez.veliki@email.si
04. 12. 2007 21.07
Ekola Strelka. Pa smo tam. Drži. Zobozdravniku koncesionarju na koncu ostane min. 2.000 €. Ko sešteje vse stroške - plačo sestro, rež. str., najemnino, material,... Na račun koncesije, ki jo prejme recimo zdravstveni dom na enega zobozdravnika, se iz tega denarja pokriva marsikaj. Preveč osebja, neracionalna poraba sredstev na drugih področjih... POleg tega se dela v zdravstvenih domovih z večinomoa s slabšimi materiali (javna naročila),... Koncesionar sam odloča, pri komu bo naročal robo.
samostojnez
04. 12. 2007 20.53
Janezek123: Ideja o varnostniki je zgrešena razev v nočnih ambulantah. DA PA JE TISTI NOREC PRIŠEL KOT NAROČEN TA PA JE HUDA. Dr. Špoljarjeva v UMRLA. Sem jo osebno poznal in toliko kot se jo ona dobesedno razdajala za paciente in živela za to službico je težko opisati. In zakaj? Zaradi hipokratove zaprisege? Lepo te prosim. Killi-123: Janez veliki je govoril realno. Takšno je stanje. Pred seboj imam plačilno listo. Nekdo: Pozdravljen, mislim, da sva že debatirala. Ne ocenjuj pavšalno o nesposobnosti. Take se plače zobozdravnika v zdravstvenem domu pa če je dober ali ni. Se pravi po tvoje bi morali vsi dobri iti s samoplačniške ambulante, kjer bi jim šlo dobro. Kdo bi pa odtal v Zdju? Zakaj plombe letijo ven? Tudi zato, ker da ZD približno 350 evrov na mesec za material, zasebnik pa 3-4x več. za_ra: Koliko je to čisto dovolj? 1000 evrov? To je 6,25 evra neto na uro. Poglej si urno postavo avtomehanika na naslednjem servisu.
samostojnez
04. 12. 2007 20.53
Balezza10: ti je odgovorila že urscha in Tonček Balonček Žiga99: Niti slučajno ni potrebno pisati o vsakodnevnih uspehih posamezne stroke, piše se seveda o najpomembnejših, čeprav so veliki uspehi v zdravstvu vsakodnevni, dobesedno, saj je za vsakega posameznika največ vredno njegovo lastno zdravje. Po drugi strani pa je le malo ljudi, ki je za svoje zdravje pripravljeno kaj narediti. S tem mislim tudi na denar, ki ga mora odšteti v določenih primerih, da se mu to zdravje povrne (gre predvsem za primere, ko je nekdo sam kriv za določeno stanje). Lepo si napisal, da je cena zdravniške napake neprecenljiva (ali je plača temu primerna?). Zakaj se zdravniku redko dokaže napaka? Prvič ker je v medicini ogromno in še več nepoznanih zadev in lahko vsak posameznik popolnoma atipično odreagira, drugič, ker je vsaj v zobozdravstvu ogromno odvisno tudi od samega pacienta (mislim predvsem higieno) in tretjič, ker bi bil ta zdravnik pribit na križ še isti trenutek. Zakaj že? burek55555: Odgovoril ti je Puppy. Majčkeno se izobrazi o zdravstvenem sistemu, od kod sredstva in kam gredo ter koliko. Gregson3: Res je, tudi sestre in tehniki so tukaj in tudi za njih se je potrebno oglasiti. Ampak kdo se naj oglasi. Po moje sindikat. Glede vaših plač pa tole: poznam primer, ko je imela sestra višjo plačo kot njena zobozdravnica. Zakaj? Tik pred penzijo, dodatek za naročanje materiala, dodatek za vodstvo,… Ali lahko nekdo tik pred penzijo res opravlja toliko raznih funkcij poleg rednega časa v ambulanti in brez nadur? Ne rečem, da imajo sestre v javnem zavodu previsoke plače, imajo prenizke ampak razlika do zdravniške pa je bistveno premajhna.
samostojnez
04. 12. 2007 20.52
Vsem: plača zobozdravnika s 5 leti delovne dobe v zdravstvenem domu je 1664,45 evra bruto, neto znese 965,38 evra oziroma 58% (plačilni list imam pred sabo). Ali se vam zdi to dovolj in pomislite na to, ko boste naslednjič pri svojem zobozdravniku v ZD kjerkoli v Sloveniji. Koliko zaslužijo specialisti točno ne vem, nimam plačilnih list pred sabo, vem samo, da v Zdjih zasluži marsikatera sestra (glavna, vodja zobozdravstva) več kot zobozdravnik. Strelka: količniki: osnovni 3,6, zdravniški dodatek 3,23, dodatek za delovne pogoje (stik z infekcijami) 0,15. S prikazovanjem plač pa se zelo manipulira. Za vsak podatek bi morali povedati najprej od koga je, na kakšnem delovnem mestu je in ali je to bruto ali neto. Mimogrede, zobozdravnik šterta z 0,2 nižjim količnikom kot zdravnik. Zakaj? Ker smo v zbornici v manjšini in je tako od nekdaj. Če hočeš pa kaj spremenit, pa naletiš na zid. Bostjan1978: upam, da se tvoje črne napovedi ne bodo uresničile, ker smo za čakalne dobe najmanj krivi zdravniki in sestre. Zdravstveno politiko vodi ZZZS (zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije) in oni so plačniki storitev in oni natančno predpisujejo koliko storitev, pazi STORITEV, lahko naredi zobozdravnik v enem letu. Ne več, nekateri so bili že kaznovani, ker so delali preveč, pa čeprav zastonj. Tonček Balonček: Dodatna zavarovanja so farsa. Poleg tega pa je problem tudi to, da ljudje ne vedo koliko plačujejo za zdravstvo in kakšna so pravila po katerih lahko storitve. Vse to pa določa ZZZS, prispevno stopnjo pa vlada. Poleg tega pa se odloči ali je po tvoje kriva zavarovalnica ali zdravnik ali kdo tretji. »Barabe lene izkoriščevalske«?!?! Ta tvoj stavek pove marsikaj o tebi.
strelka23
04. 12. 2007 20.19
Pa mislim,da sem nekje že omenila,da plače zdravnikom nekdo veselo odžira glede na to ,da vsi silijo v privat.Nihče ne sili na slabše glede na to,da dežurstva morajo opravljati tudi privatniki.V vseh javnih zavodih je še preveč administracije.
strelka23
04. 12. 2007 20.14
Glej podatke sem navajala zaradi tega: Ko zdravnik stažist zasluži prvo plačo ima recimo čistilka 10-11 let delovne dobe in tudi plačo za toliko let. Ker delavec brez poklica zaradi tega ker je 10 let prej začel delati gre kar nekaj let prej v pokoj z polno pokojninsko dobo. Ker je študenta teh 10 let moral nekdo vzdrževati. Ker je zdravnikovo delo odgovorno. In iz tega sledi,da si zasluži plačo kot se spodobi,še posebaj za dela kot so kirurgija,pediatrična klinika,ortopedija..
janez.veliki@email.si
04. 12. 2007 19.54
Strelka! Pravilno si izračunala! Ca. 1.700 € bruto. In kot sem ti že povedal. Fides navaja povprečne plače iz katerih izhajajo vsi dodatki, predvsem za dežurstva, ki jih nikakor ni malo. Poleg polnega delovnega časa se zraven ogromno dežura. Zdravnik začetnik/stažist pa zasluži ca. 750 € neto. Toliko o previsokih plačah.
gregson3@gmail.com
04. 12. 2007 19.43
Tonček Balonček teb bi jest vzel zdravstveno zavarovanje in plačuj kar sam vse stroške potem boš pa videl kako je to. Zgleda ti nisi odvisen od zdravstvene pomoči, potem pa če se ti kaj zgodi ne hodi k zdravniku po pomoč in tudi bolniške ne pričakuj. Upam, da se ti ne bo kaj naredilo, ker ti tega ne želim, ampak prav takim, ki govorijo kot ti, se ponavadi vrne. Ti pa povem, če bi delal v zdravstvu bi drugače razmišljal. Povem iz izkušenj............................
za_ra
04. 12. 2007 19.43
Jaz pa mislim da si zaslužijo zdravniki večje plače,samo ne vsi. Zaslužijo si predvsem kirurgi in drugi strokovnjaki,ki opravljajo težke operacije eni celo orjejo ledino v svetu. Taki kot so npr. dr.Sojak ki je delal na kardiologiji, pa je žal zaradi premale plače odšel drugam. Ja takim res vsa čast morali bi imeti enkrat več, nisem pa za to da se plače povečajo splošnim zdravnikom ki delajo v ambulantah in samo pišejo recepte za specialista. Taki pa imajo za to delo čisto dovolj!
Tonček Balonček
04. 12. 2007 19.29
Je pač tako, da so veterinarji na boljšem in so stroritve za psa dražje kot za ljudi. Da, taka je ta naša družba blaginje!
damirg@email.si
04. 12. 2007 19.03
sej zdej ka bodo prodal NKBM, pa še kero veliko podjetje, bodo lahko poplačal zdravnike...