Slovenija

Fides širi stavkovne zahteve, Glas ljudstva pripravlja svoj zakon

Ljubljana, 21. 08. 2024 14.11 | Posodobljeno pred 27 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Zdravniški sindikat Fides je v torek vlado obvestil o dodatnih stavkovnih zahtevah. Med drugim si želijo aktivne vloge pri pripravi zakonodaje na zdravstvenem področju ter tega, da vlada vključi predstavnike sindikata v pripravo vseh zakonov in podzakonskih aktov na področju zdravstva. Civilna iniciativa Glas ljudstva je medtem kritična do zdravstvenega ministrstva, ki kljub napovedim še ni pripravilo predloga novele zakona o zdravstveni dejavnosti, ki bi razmejila javno in zasebno zdravstvo. Če zakona do začetka septembra ne bodo poslali v javno razpravo, namerava iniciativa v državni zbor s podporo vsaj enega poslanca vložiti svoj zakon.

V Fidesu pravijo, da obljube o reformah ostajajo neizpolnjene, zakone na področju zdravstva pa da pišejo tisti, ki področja sploh ne razumejo. "Že osem mesecev z vladno pogajalsko ekipo tedensko sedimo za mizo in iščemo rešitve za alarmantno stanje v zdravstvu, a za enkrat kaže, da smo še daleč od dogovora," so sporočili ter dodali, da zaposleni odhajajo iz javnih zavodov.

Trdijo, da vlada še naprej zavrača izpolnjevanje obveznosti iz že sklenjenih dogovorov in tudi tistih, zapisanih v kolektivni pogodbi. "Tako ne zagotavlja spoštovanja standardov in normativov za delo zdravnic in zdravnikov," so dodali, prepričani pa so tudi, da so prikrajšani za temeljne pravice iz delovnega razmerja z vidika časovnih obremenitev pri delu.

Fides
Fides FOTO: Bobo

Kot so povedali, s širitvijo stavkovnih zahtev v prvi vrsti naslavljajo ključne pogoje dela in zahtevajo izvrševanje 10. a člena Kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike ter evropske direktive o delovnem času. Ob tem želijo tudi aktivno vlogo pri pripravi zakonodaje na zdravstvenem področju ter to, da vlada vključi predstavnike sindikata v pripravo vseh zakonov in podzakonskih aktov na področju zdravstva, ki kakorkoli vplivajo na položaj in delo zdravnikov ter zobozdravnikov.

"Nenazadnje pa zahtevamo, da vlada takoj sprejme ukrepe za zaščito zdravstvenih delavcev pred grožnjami ter verbalnim in fizičnim nasiljem s strani tretjih oseb," so zaključili. Prav danes sicer poročajo o novem primeru nasilja na zdravstvenega delavca. Pacient je postal agresiven, grozil je zdravnici in jo celo odrinil.

Širitev stavkovnih zahtev bodo sicer bolj podrobno razložili v četrtek ob 11.30.

Glas ljudstva zaradi nezadovoljstva z delom ministrstva pripravlja svoj zakon o zdravstveni dejavnosti

Predstavnik iniciative Jaša Jenull je medtem na novinarski konferenci vlado, ministrstvo in vse tri koalicijske stranke pozval k zdravstveni reformi. "V nasprotnem primeru bomo državljanke in državljani, združeni v iniciativo Glas ljudstva, sami ukrepali in poskrbeli, da bo končno prišlo do teh reform, ki jih potrebujemo," je dejal. Dodal je, da bo njihov zakon temeljil na javnih obljubah, pisnih zavezah in koalicijski pogodbi trenutne koalicije.

Zakon nameravajo vložiti v začetku septembra s podporo vsaj enega poslanca. "Prepričani smo, da vsaj enega lahko dobimo. Če ne moremo v celotnem državnem zboru dobiti vsaj enega podpisa poslanca, ki bi se podpisal pod zakon, ki temelji na njihovih lastnih koalicijskih obljubah, potem lahko ukinemo civilno družbo in nehamo hoditi na volitve," je še dejal.

"Kot zagovorniki javnega zdravstva smo bili izredno veseli, ko je sredi maja predsednik vlade napovedal jasno ločitev javnega in zasebnega zdravstva, predvsem pa otežitev, če ne celo prepoved dvojnih praks," je spomnila Katarina Rotar iz Slovenske filantropije.

Dodala je, da je ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel konec maja napovedala, da bo novela zakona zagotovo pripravljena še pred poletjem, sprejeta pa do konca leta. Sredi avgusta pa novela še ni pripravljena. "Ne moremo se izogniti občutku, da je bil to samo del predvolilne kampanje za volitve v Evropski parlament, ker se je vse dogajalo v mesecu pred volitvami, in je takoj po volitvah vsa dejavnost sumljivo potihnila," je še povedala Rotar.

Tudi Jenull je povedal, da lahko zaključijo, da so bile to prazne predvolilne obljube ali pa da imajo vlada in koalicijske stranke namen to uresničiti, a je problem v ministrstvu za zdravje, "kjer očitno ni dovolj motivacije, da se to premakne naprej".

'Štirikratni konflikt interesov'

Jenull ob tem svetovalcu ministrice za zdravje Dorjanu Marušiču očita, da je "v štirikratnem konfliktu interesov glede svojega delovanja". Po besedah Jenulla ima Marušič z ministrstvom sklenjeno pogodbo za svetovanje na področju inovativnih zdravstvenih praks in je namestnik predsednika strateškega sveta za zdravstvo, ki deluje pri predsedniku vlade. Hkrati pa je tudi član odbora za socialno-ekonomska vprašanja pri Zdravniški zbornici Slovenije, ki da se z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije pogaja o cenah zdravstvenih storitev.

Medicinska sestra
Medicinska sestra FOTO: Bobo

Hkrati pa je bil Marušič po besedah predstavnika Glasu ljudstva eden izmed ustanoviteljev podjetja AACI, ki se ukvarja z izdajanjem certifikatov zdravstvenim ustanovam, dela v zasebni kliniki MC Medicor in je lastnik zdravstvenega zavoda Celjenje.

"V zavodu Celjenje zaposluje pet zdravnikov, ki so po naših informacijah vsi zdravniki, ki so redno zaposleni v javnih ustanovah, hkrati pa v popoldanskem času delajo pri glavnem svetovalcu ministrice," je bil kritičen Jenull. Prepričan je, da zato ne morejo pričakovati, da bodo ljudje, ki bi jih sprejem novele zakona za ločitev javnega in zasebnega zdravstva stal "tisoče evrov", zastopali interese zavarovancev in zavarovank.

"Pričakujemo, da se bo Dorjan Marušič sam izločil iz odločanja o prihodnosti našega javnega zdravstvenega sistema. Lahko deluje kot lobist koncesionarjev, nimamo nič proti temu, ampak da je pa uradno plačan za svetovanje in da vpliva na odločitve ministrstva, se nam zdi pa popolnoma nelogično in nesprejemljivo," je še povedal Jenull.

Predstavnik iniciative Dušan Keber pa je dejal, da bi vlada morala imeti dovolj poguma, da bi sporočila zdravnikom, da jih ne namerava plačati z javnim denarjem, če bodo odšli v zasebno prakso, hkrati pa bi morala nagraditi zdravnike, ki delajo v javnem zdravstvu.

Na ministrstvu za zdravje navedbe iniciative zavračajo. V odzivu za STA so zapisali, da se je koalicija že pred parlamentarnimi volitvami zavezala, da bo razmejila javno in zasebno zdravstvo s ciljem zagotavljanja dostopnosti, zdaj pa da to uresničujejo z novelo zakona o zdravstveni dejavnosti.

"Ministrstvo za zdravje pripravlja člene zakona, s katerim bomo ustrezno uredili prehajanje zdravstvenih delavcev iz javne v zasebno sfero. Ukrepi, ki jih predvideva sprememba zakona o zdravstveni dejavnosti, bodo prispevali k boljši dostopnosti zdravstvenih storitev v javni zdravstveni mreži. Kot večkrat povedano, je sprejetje novele zakona predvideno do konca letošnjega leta," so še zapisali.

KOMENTARJI (107)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smuuki
22. 08. 2024 13.52
-2
Zdravniki podpiram vas
zmerni pesimist
22. 08. 2024 12.08
+2
Jaz pa tukaj nekaj ne razumem imam zdravstveni problem in veliko hodim okoli zdravnikov in nimam nobenega problema vsi dostopni v razumnem času
Kostorog
22. 08. 2024 11.30
-5
Fides ali kočevski Romi, oboji samo nekaj zahtevajo, dolžnosti pa nobene.
Perrun
21. 08. 2024 20.26
+0
Kaj še niso šli vsi v tujino delat?? Zanimivo. Sicer pa, prosim vlada imej pogum, in strogo loči javno in zasebno zdravstvo. Dovolj je bilo sprenevedanja.
vvvilice
21. 08. 2024 20.19
+1
Če bodo stavkali, tvegajo da ne bodo dobili opičjih dodatkov.
vvvilice
21. 08. 2024 20.19
+1
Če mediji ne bi posali o stavki zdravnikov, sploh ne bi vedeli, da stavka je.
optimist11
21. 08. 2024 20.30
+4
No, tisti ki čakajo na obravnave dobro vedo.
alkimistos
21. 08. 2024 20.13
+6
Glas ljudstva HAHAHAHAHAHAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAH Še kar nasedate tem lažnivcem.. Res ne vem kdo lahko sploh še nasede tem zavoženim lopovom ki niso naredili POPOLNOMA NIČ! Ukradli so par sto miljonov zase in to je to. Kriv pa je verjetno Janša a ne.. AHAHAHAHAHAH
Julijann
21. 08. 2024 20.11
+12
Kako pa misli Glas ljudstva sprejet zakonodajo? A bodo puč naredili?
Anion6anion
21. 08. 2024 20.07
-2
A bi gospa covid m. Logar spet rada dodatke za epidemijo?
frenk707
21. 08. 2024 19.58
-10
Zbornica pogrebnih podjetij in sindikat pogrebcev naprošajo zdravnike naj končajo stavko, ker jim je drastično upadel promet in je ogrožen obstoj podjetij.
Smuuki
22. 08. 2024 13.34
+2
Ko pade ta vlada bo to primeren poklic zate. Ti boš kremiral janševce ker jih celo življenje obožuješ. Tam pri krematoriju boš miren kot bubika in konec dneva utrujen
primorec2
21. 08. 2024 19.49
+2
Drzava se placuje stavko in zakaj? Ukinit dvozivke takoj. Golob ni udejanil predvolilnih obljub glede zdravstva in zame je postal laznjivi politik. Njegovo politicno pot bsta koncali zdravstvena reforma in.g.nutrije.
inside1
21. 08. 2024 19.35
+3
Ne zagovarjam zdravnikov oz njihovih nekaterih previsokih plač in ravno ti se najbolj bunijo. bolj me moti, da golobci v tem času praktično niso naredili popolnoma nič. v nobeni državi stavka ne traja tako dolgo. ..... oni gredo pač na potrpežljivost, da se samo od sebe rešilo....
frenk707
21. 08. 2024 19.33
-6
Polh je zelo nadležen. Naseli se na podstrešje, uničuje strukturo in povzroča hrup, dokler ga s silo ne preženeš.
frenk707
21. 08. 2024 19.32
-3
Nov slogan sindikata fides: borili se bomo, do zadnjega živega pacienta.
frenk707
21. 08. 2024 19.30
-6
Kar je janšizem razgrajeval trideset let, se ne da v dveh letih postaviti nazaj na zdrave noge.
alkimistos
21. 08. 2024 20.15
+8
Janšizem 30 let??? HAHAHAHAHHAH nisem vedel da so bili SD, LDS, ŠAREC, BRATUŠKOVA DEL SDS. HAHAHAHAH
Smuuki
22. 08. 2024 13.38
+1
Frenk dej malo bolj natančno nam razloži kaj je janšizem? Kaj pomeni zate beseda janševec? Res me zanima tvoja strokovna razlaga. Če kdo to ve si to ti saj dnevno uporabljaš ta besednjak. Kaj je janševec? Tisti ki tebi ni všeč, tisti ki je član stranke sds ali je to čisto nekaj tretjega. Se veselim tvoje modre razlage. 😀😀😀😀😀
Apostol1
21. 08. 2024 19.23
+5
Civilna iniciativa Glas ljudstva naj se raje loti skurumpiranega FIDES-a ne pa pozivanje vlade , ki s stavko izsiljuje vso državo in predvsem vlado v takem časovnem obdobju katerega se ne more privoščiti prav nobena druga branža , da delavcev v industriji sploh ne omenjamo in seveda vsi vemo , da je v ozadju janšistični SDS z maršalom Twitom na čelu.
ArseneLupin
21. 08. 2024 18.52
+2
"Glas ljudstva" ZLORABLJA POJEM LJUDSTVA! To ni ne moj glas, ne mojih kolegov, ne ogromno ljudi v Sloveniji! To je skrajno levičarska FLOSKULA skrajnega levičarja in BOGvekaj , če sploh kaj za kruh delujočega vsepovsodnega dežurnega kričača JENULLA! JENULL, NE PALAMUDI V MOJEM IMENU!
Nidani
21. 08. 2024 18.56
-7
Arhaist
21. 08. 2024 19.15
+5
E.Nigma
21. 08. 2024 19.15
+3
V Bosni samoplačniško za marke ali v Makedoniji? Ali si preko našega zdravstva mislil na Hrvaškem?
Mclaren
21. 08. 2024 18.51
+3
A je bil predrag dopust???
janezdollar
21. 08. 2024 18.20
+8
Nenasitneži se spet oglašajo…konec dopustov? 🤮🤮🤮
Windlass
21. 08. 2024 18.25
+7
Prijazna
21. 08. 2024 18.34
+0
Ti si boš sam popravljal zobe kot pravi levičar.
Apostol1
21. 08. 2024 19.29
+4
Prijazna ........... Svoje zobe , kjub obveznemu in dodatnemu zdravstvenu zavarovanju , ki ga plačujem že več kot 50 let ,sem vedno , če sem hotel imeti urejene zobe moral globoko seči v svoj žep in plačati po domače rečeno na roko tem zobozdravnikom , ki so mi urejali zobe , zato ne govori da ima FIDES v čemurkoli pravico do stavke.
mr.poper
21. 08. 2024 18.19
+8
Fides širi stavkovne zahteve -----Dopusta bo konec zato je potrebno nadaljevat z nedelom ,na črno teče normalno, plača je redna . Uničujemo sistem in večina to normalno prenaša zakaj ne bi nadaljevali, saj nihče ne ukrepa .Pol leta stavke in pacientom gledate v oči ,kljub redni plači Hipokrata pa potiskate čez gnojnico , ker mislite da se vam godi krivica ker ni po vaše Polh mene bi bilo sram ,da hodim po SL zemlji .