Slovenija

Fides: Ali Virant želi stavko?

Ljubljana, 14. 04. 2008 16.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada v pogajanjih s sindikatom Fides ne bo popustila, saj je s ponudbo za 14-odstotni dvig plač prišla "do roba", je dejal minister Virant.

Vlada v pogajanjih s sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Fides ne bo popustila, saj je z zadnjo ponudbo za 14-odstotni dvig zdravniških plač prišla "do roba", je napovedal minister za javno upravo Gregor Virant. Zato po njegovem mnenju obstaja precejšnja verjetnost, da za petek napovedana zdravniška stavka bo.

V Fidesu poudarjajo, da vlada nima nobenih razlogov, da bi odstopili od zahtev zdravnikov.
V Fidesu poudarjajo, da vlada nima nobenih razlogov, da bi odstopili od zahtev zdravnikov. FOTO: Tomaž Ungar

Popuščanje posameznim sektorjem bi namreč pomenilo razsutje sistema plač v javnem sektorju. "Če bi razbili enoten plačni sistem, bi to pomenilo vojno vseh sindikatov proti vsem sindikatom," je prepričan Virant. Vlada je namreč z zadnjo ponudbo za 14-odstotni dvig zdravniških plač "prišla do roba ponudbe", pravi minister za javno upravo in dodaja: "Dlje od tega ne gremo." Zahteve Fidesa so namreč po njegovem mnenju nerazumne, zato je glede pogajanj z zdravniškim sindikatom izgubil optimizem. "Obstaja precejšnja verjetnost, da zdravniška stavka v petek bo."

Predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin je za 24ur.com poudaril, da če vzame Virantovo izjavo o tem, da je vlada prišla v pogajanjih do roba in da stavka zagotovo bo, dobesedno, potem vse kaže na to, da si Virant očitno želi stavke.

Glede grožnje Viranta, da če popustijo sindikatu zdravnikov, bo potem prišlo do problemov v drugih sektorjih, pa je Kuštrin za 24ur. com dejal, "da Virant igra na to karto, da bi med sabo skregal sindikate“. Poudaril je še, da bo minister Virant "moral sprejeti odgovornost“ za posledice, če do stavke v petek res pride. "Mislim, da je še čas, da se stavka prepreči“, je še dejal Kuštrin.

Virant: Javni sektor želi plačni sistem

Minister Virant se je sicer danes udeležil konference upravnih enot pri Sindikatu državnih organov Slovenije. Tudi predsednik sindikata Drago Ščernjavič je vlado pozval, naj zdravnikom v pogajanjih ne popušča. V sindikatu se zavzemajo za čimprejšnje sprejetje novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju ter postopen prehod na nov plačni sistem. Če pa se bodo ta vprašanja reševala parcialno, bodo v sindikatu državnih organov odstopili od parafiranja kolektivne pogodbe, je še napovedal.

Po Virantovih besedah je sicer volja vlade in večine sindikatov javnega sektorja, da se nov plačni sistem implementira do septembra, s poračunom od 1. maja dalje.

Konferenca sindikata upravnih enot se je danes seznanila s predlogi uredbe o napredovanju javnih uslužbencev v plačne razrede, uredbe o delovni uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela za javne uslužbence, uredbe o kriterijih za določitev višine položajnega dodatka za javne uslužbence ter o poteku pogajanj za sklenitev kolektivnih pogodb za dejavnost državne uprave, uprave pravosodnih organov in uprave samoupravnih lokalnih skupnosti.

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

antares1989
17. 04. 2008 21.13
ja pol si pač budalo limonca4 kua nej ti rečem. a misliš da si edina k čaka? nep, nisi lubica veš.... čaka se, ker je kurčevo premal zdravnikov. pa povej mi še neki, ti si upravičena do malce? jap si. pa napisano je, kdaj je malica veš....
limonca4
15. 04. 2008 13.33
Fruc, dr. med. (nisi doktor znanosti, he he >:-), da bi bil dr. pred priimkom) - saj nisem napisala, da naj delajo zastonj. Samo jim se gre bolj za denar kot pa za paciente. A je to etično, da so operacije odpovedane? Imam tak občutek, da s mislite tako: Kar naj umrejo ti pacienti, važno je to, da bomo dosegli, da bomo imeli več denarja ... Vsaka sekunda je pomemba ... Vi pa takole ... Žalostno!!!! Pa še to: Par let nazaj sem v čakalnici na Polikliniki čakala kar 5 ur. In zakaj? Zdravnik, ki bii moral začeti delati ob 7h (jaz sem bila naročena ob 8h), je prišel v službo šele ob 7.30 (to mi je sestra rekla). Nato spet sledi presenečenje, sestri povem, da sem bila naročena ob 8h, pa je že ura 11h ... In kaj je bilo potem? Pove, da je zdravnik na malici ... Tak sem čakala zaradi kofetkanja in malice kar 5 ur ko eno budalo!!!!
Tone Anžlovar
15. 04. 2008 12.59
Pavšalno povišanje zdravniških plač je seveda nesmiselna. Med zdravniki v javnem zdravstvu je polno takšnih, ki delajo nadpovprečno in še več takih, ki delajo podpovprečno. Dokler se ne bo ukinila uravnilovka pri plačah, bodo vedno težave, vedno bodo čakalne vrste, nezadovoljni zdravniki, nezadovoljni pacienti. Človeka moraš plačati njegovemu znanju, marljivosti in učinkovitosti primerno, ne pa glede na to, v kateri tarifni razred sodi po birokratskih kriterijih. Ampak na to sindikati nočejo pristati, ker so pač zagovorniki okostenelih socialističnih odnosov in oporode levičarskih političnih strank.
DrFruc
15. 04. 2008 12.52
limonca4...ne mi s Hipokratovo prisego! A zaradi tega naj zdravniki delajo zastojn. Pol naj bodo zadovljni, da sploh dobivajo plačo, ker je to itak humano delo in bi lahko zastojn delali, al pa sam za kruh in vodo pa da bodo mel streho na glavo. Če pa pridejo pacienti uro prej ko so naročeni je pa to njihov problem. Na žalost medicina ni tako enostavno, da se lahko vse naredi v točno določenim času. Včasih se zadeve zavlečejo. Takrat,ko se zavlečejo zaradi tebe ne boš jamral, ko pa ti čakaš pa ti ne bo prav. Mislim, da je treba met malo strpnost. Zdravnik se pa sigurno ne sprehaja po kliničnem centru, ker mu je dolgčas. Če ste vsi tako nezadovoljni z vašim zdravnikom pa pejte drugam. Meje so odprte in bote vidli, kako je drugje. Sam ne denarnice doma pustit. Zdravniki niso bog v belem, ampak malo je treba tudi spoštovanje pokazat. So izjeme, ker mečejo slabo luč na ostale, ampak da se tako splošno pljuva po njih mi pa kr slabo rata!
tirolec
15. 04. 2008 12.47
Fajn bi bilo prečekirati množico zaposlenih v državni upravi, ki res nič ne delajo in samo blefirajo. Ugotoviti njihove večletne "uspešne projekte"-taki nimajo namreč kaj pokazati (papir pa tudi vse prense, kar ti isti samo delajo copy paste). Jih odsloviti in bo denarja tudi za tiste, ki so in še sedaj veliko delajo (ti tudi edini državno upravo gor držijo), jih nagraditi - enako nato še zdravnikom porazdeliti in jih nagraditi, prej pa tudi tam malo reda postoriti. Zanimivo je, da od Juge ven se Slovenčki nismo hudo razmnoževali, a sedaj so tujci državico preplavili in nam višanje natalitete povzročili...V Jugi nikoli nismo na special.preglede več mesecev - celo do enega leta čakali, smo hitro in zadovoljno svoje zdravje uravnali ter si dobro zobe poravnali, ne da bi nas zdravstvo finančno na beraško palico pahnilo. In to je Evropa? Se bojim, da bo še več brezdomcev slovenskega naroda sinovi/hčere.
pahor?ek
15. 04. 2008 09.51
Pri vseh, ki so zaposleni v službah, ki se financirajo iz državnega proračuna, lahko ugotovimo, da jim je malo mar za vse ostale. Mimogrede tukaj bi še omenil predsednika države, ki si v letih, ko je živel na veliki nogi ni uspel privarčevati za nek spodoben dom, zdaj pa želi imeti ne vem kakšno vilo ali dvorec, pa še to na račun davkoplačevalcev. No, ko je videl, da ne bo šlo in da so njegova stališča dvolična, saj enkrat govori, kako sočustvuje z delavci, po drugi strani pa je on sam odprl razpravo o t.i. predsedniški palači. Res se sprašujem, ali res gre, kar naenkrat vsem tako slabo, ali pa je v ozadju, kaj drugega. Če jim gre tako slabo v javnih službah, kaj naj potem poreče delavec? Če pa samo izsiljujejo, ker želijo večji delež, pa jih je lahko sram. In kakor vse kaže gre samo za predvolilne shode. Vsak s svojimi ozkimi interesi.
limonca4
15. 04. 2008 09.01
Očitno se zdravniki ne držijo tudi ta dva dela Hipokratove prisege: ... da bom dietična načela po svoji vesti in vednosti uporabljal v prid bolnikov ter odvračal od njih vse, kar bi jim utegnilo biti škodljivo in nevarno; ... da bom v sleherno hišo, kamor me bodo klicali, stopil samo zaradi koristi bolnikov ter da se bom vzdrževal vsake zavestne in pogubne krivice, posebno pa spolnega občevanja z ženskami in moškimi osebami, svobodnimi in sužnji ... 300 ur - verjamem, da imajo toliko ur, saj delajo poleg na kliniki še kje popoldne, da si še dodatno mastno zaslužijo ... Nasilje - se ne bi čudila, ker imajo večkrat opravka s pijanci, drogeraši in psihičnimi bolniki ..., sicer je pa tudi krivda na strani zdravnika, ker se obnaša kot bog v belem in se ima za nezmotljivega, vsevednega in nedotakljivega ... Sem slišala, da bodo tudi operacije odpovedane. Zakaj? Ker se jim gre le za denar (prava pogoltnost) in ne za zdravje pacientov (torej se ne držijo Hipokratove prisege) ... Torej briga jih za te paciente ... Res je, da so študirali, toda obstajajo na svetu tudi magistri in doktorji znanosti (tudi ti so študirani), pa nimajo tako visokih plač kot ti pogoltneži ... Mah, brez besed sem ... Virant, ne daj se jim tem pogoltnežem, ki se sami sebi smilijo (utrujeni od celodnevnega dela, napadeni s strani "grdih" pacientov ...) Lp
istra1
15. 04. 2008 08.30
nufi predlagam vam, da naj vaša žena ostane doma in naj pospravlja stanovanje ker tako "malo zasluži" se ji verjetno ne izplača hoditi v službo. Na njeno mesto bo prišla nova oseba, ki ji 580€ niti ni tako malo. Prvič ne verjamem raziskavi, ki jo je naročila Zdravniška zbornica. Mislim, da so rezultati ponarejeni. Drugič, če pride do konflikta med zdravnikom im pacientom je dosti krat iniciator ravno zdravnik z svojim arogantnim vedenjem in nesramnostjo, ker misli da je bog v belem. Ne govorim na pamet, ker sem bil kar nekaj krat počaščen z nesramnim vedenjem zdravnikov. Samo za primer: naročen si pri zdravniku ob 8h, prideš za vsak slučaj že ob 7.30 in čakaš, čakaš. Tvoj zdravnik se pa enostavno sprehaja po Kliničnem centru in nabira kondicijo. Če imaš srečo prideš na vrsto okrog 12h in poveš zdravniku, da si malo predolgo čakal. Reakcija kot, da bi ga polil z mrzlo vodo. Moja želja in verjetno vseh ostalih je, da bi zdravniki delali korektno in bi bilo negodovanja s strani pacientov bistveno manj. Mislim, da je ta raziskava za lase privlečena ravno zdaj ko so pogajanja z vlado. Bravo Virant!
Tonček Balonček
14. 04. 2008 19.52
naj ta Virant primerja npr. razmerej med minimalno ali povprečno in dohtarsko plačo v kakšni Avstriji ali kje drugje v Evropi, da se mu ne bi pretirano mešalo od "pretiranih" zahtev! A dohodki raznih svetovalcev njegovega ešfa se mu zdijo pa "v okvirih plačnega sistema". Če so zdravniške plače zunaj sistema, je pač zanič sistem, preprosto!
nufi
14. 04. 2008 19.32
se strinjam, naj staukajo
nufi
14. 04. 2008 19.09
js mislm, da je dohtarjem edina rešitev, da grejo privat. pol jih bo pa kdo cenu, ko bo mogu plačat. Pa še lepo jih bo prosu, da mu pomagajo, ko jih bo rabu, tko kot tistga, ki ploščice polaga
Francek62
14. 04. 2008 19.03
piiika "aja pa francek, me zanima če bi šli pa kr usi dohtarji na privat, fajn bi se mel k bi mal zbolel pa bi domou račun dobil, mislm da bi prtisk takoj narastu ;)" Jaz že zdaj vse klub temu, da sem zavarovan, plačujem; kako pa naj drugače prideš pravoćasno(preden umreš) na vrsto???? ali pa grem v Avstrijo in vsaj vem, da bom kulturno in strokovno sprejet.
doki007@email.si
14. 04. 2008 18.28
pravilna odločitev zdravnikov za stavko ,.....!! -----sodniki si niti tolk ne zaslužjo povišanja plač ,... .------zato zdravniki vztrajajte do konca......!
pahor?ek
14. 04. 2008 18.17
kolesarka, ravno to jim gre v nos, saj bi vsak rad dobival plačo po neki uravnilovki. Kakorkoli to ni nobena nova ideja. Ravno to želi Vlada JJ vpeljati in kot vidiš so odpori zelo veliki: od sodnikov preko šolnikov do zdravnikov.
Kolesarka
14. 04. 2008 18.07
Zdravniki kličejo po nerazumljivo visokem povišanju plač, pri tem pa je njihova učinkovitost v drugem planu. Zrela je zahteva po povišanju, vendar ne tako visokem! Prejšnji teden je Kresalova v Žurnalu dala zanimivo idejo o dodatnem nagrajevanju tistih, ki so pri svojem delu najbolj učinkoviti. Minister naj razvije model za opazovanje in sistem nagrajevanja.
pukec534583
14. 04. 2008 17.58
ja zlo zanimivo kako se usi bunijo glede svojih plač ki ne dosegajo evropskega standarda,ko se je pa za eu odločal so bli pa usi za da bomo če gremo u eu mel bolše pogoje pa bolši standard. heh se mi zdi da res, zdej se pa usak delouc buni da nima zadost. kot drugo pa mi je zlo zanimivo kako se usi bunite proti tem dohtarjem, mislm da ga konc koncu pa usen usak bl rabi kakor pa kej drugega. tko da prosm vas no!! ne bit usi tolk napadalni do njih k jih pa itq mamo že tko malo premalo,saj tistih k majo ta pravo kvaliteto. drugač pa kot je drfruc reku - tito82: ja res bi blo fajn da bi pa kr usak od nas lahko šel na medicino, pa dj gremo bit usi dohtarji,pol k bomo pa na pol mrtvega človeka na mizo dobil nas bi pa 3/4 zmrzno, ta ti je bla res zlo modra ;) aja pa francek, me zanima če bi šli pa kr usi dohtarji na privat, fajn bi se mel k bi mal zbolel pa bi domou račun dobil, mislm da bi prtisk takoj narastu ;)
pahor?ek
14. 04. 2008 17.41
Kuštrin, vi želite več denarja, torej kdo grozi s stavko. Poleg tega, da grožnje utemeljujete na račun bolnikov - državljank in državljanov -, v javnosti ste brez podpore.
DrFruc
14. 04. 2008 17.40
Sam to pa je višek miselnosti. tito82...Naj se res vsak vpiše na medicinsko fakulteto. Naj tudi ukinejo pogoje za napredovanje v višji letnik, tako da bo res vsaj ene 200 novopečenih zdravnikov na voljo. Bravo! Sam ne pol jamrat, ko bodo nesposobni. Vpis je omejen z razlogom. Nebriga...kdaj si pa ti nazadnje ostalo v službi še kako urco ali 2 in delal zastojn???? Ni zdravnik kriv, če ma vse termine zapolnjene. Zavarovalnica plača določeno število pregledov in storitve, tako da zdravnik lahko sprejme določeno število pacientov. Vse kar je več je pa na lastnih stroškov. Zakaj bi on moral iz lastnega žepa plačat za tvojo težavo?!? Tu ni problem v zdravniku, ampak zavarovalnice!!! Vidim, da večina vas to ne razlikuje. Kak je lahko sploh zdravnik zadovoljen, ko vsak po njem pljuva. In ne primerjat zdravnika in delavca al pa tajnico. Ne žalim tle nobenega, ampak je tu očitna razlika med odgovornost in kakšno delo se opravljal. Dejte malo realno pogledat. Tle se ne gre samo za količino denarja,ampak razlike med sektorje. Kako lahko tajnica skoraj isto zasluži kot zdravnik? A to je pravično?!? Tle ne mislim žalit tajnice.
Francek62
14. 04. 2008 17.38
Bravo, Virant, čas je že bil, da nekdo postavi dohtarje tja, kamor sodijo. če misliho, da so sposobni za več, pa naj gredo v privatni sektor, seveda pa vedo, da to potegne za seboj tudi investicije v prostore, opremo in kader, za kaj jim zdaj dol visi.
niresto
14. 04. 2008 17.34
ne daj se Virant!! Zdaj pa res ze vsakdo misli,da lahko to vlado molze kot se mu zahoce! In ko se oglasijo se razni ucitelji (ki majo poleg visoke place se najmanj 2 meseca pocitnic!) ,pol pa ti res lahko samo slabo postane!