Slovenija

Fides: 90.000 podarjenih dni

Ljubljana, 04. 03. 2008 16.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ker niso izkoriščali pravice do enourne priprave na delo, so zdravniki v 14 letih bolnikom podarili 90.000 dni.

Protest poteka z doslednim uveljavljanjem pravice do enourne (za zdravnike) oz. polurne (za medicinske sestre) individualne priprave na delo (strokovno izobraževanje), ki jo že od leta 1994 omogoča kolektivna pogodba.

V Fidesu so izračunali, da so zdravniki v tem času bolnikom podarili okoli 90.000 delovnih dni, ki bi jih lahko uporabili za individualno izobraževanje znotraj rednega plačanega delovnega časa.

Zdravnikom in zaposlenim v zdravstveni negi je dokončno prekipelo. Ker se za višje plače z vlado pogajajo že od leta 2002, do danes pa se ni zgodilo še nič, so se odločili, da bodo uveljavili svojo pravico in bolnikom na dan posvečali eno uro manj svojega časa. To so že storili zdravniki iz ljubljanskega kliničnega centra in šempetrske bolnišnice, jutri se jim bodo pridružili kolegi iz izolske bolnišnicem, prihodnji teden pa še tisti iz drugih bolnišnic in zdravstvenih domov.

S tem želijo, kot so zapisali, vladi jasno pokazati, da so zaradi predolgo trajajočih in zaenkrat neuspešnih pogajanj vedno bolj nezadovoljni. S protestom ne želijo zmanjševati dostopnosti in kakovosti v zdravstvu, dodajajo. V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije (Fides) ter Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije (SDZNS) upajo, da bo vlada to akcijo razumela in se ustrezno ter čim prej odzvala, sicer bodo pritisk še stopnjevali.

SDZNS je vsem sindikatom v zdravstvenih zavodih poslal navodila, v katerih so jih seznanili, da smejo in morajo koristiti pravico do priprave na delo. V Sloveniji je po podatkih sindikata 16.000 aktivnih medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov. Nekateri so zelo aktivno začeli uveljavljati pravico do priprave na delo, je dejala generalna sekretarka sindikata Flory Banovac, in dodala, da so najbolj aktivni v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana in v Splošni bolnišnici Franca Derganca v Šempetru. Po njenih besedah v teh dveh zavodih najbolj dosledno spoštujejo pravico oz. navodilo sindikata, medtem ko drugod malo manj, saj je to težko izvajati predvsem v osnovnem zdravstvu. Odziva z vladne strani na tihi protest v sindikatu še niso dobili.

Bolniki zaenkrat posledic bele stavke ne občutijo, so sporočili z ljubljanskega kliničnega centra. "Zaenkrat ni nobenih sprememb, da bi zdravniki kasneje hodili v ambulante ali kaj podobnega," je povedala tiskovna predstavnica KC Polona Lečnik Wallas. Vendar pa so zdravniki izračunali, da bi z belo stavko, če bi jo izvajali v vseh bolnišnicah, vsak dan izgubili kar 2400 ur zdravniškega dela. Prav zato se za kaj takega niso odločili, pravi oredsednik Fidesa Konrad Kuštrin. "Ni naš namen ogroziti funkcioniranje zdravstvenega sistema, ker bi s tem prizadeli bolnike," je zatrdil.

Poslanka Barbara Žgajner Tavš je prepričana, da je le vprašanje časa, kdaj bo stavka prizadela bolnike. Ministrico za zdravje Zofijo Mazej Kukovič poziva, naj v pogajanjih za tarifni del kolektivne pogodbe stopi zdravnikom in zobozdravnikom naproti. Kot je zapisala v pisni poslanski pobudi ministrici, "tihi upor" zdravnikov vodi v ponovno daljšanje čakalnih vrst in kršenje pravic bolnikov, tudi na podlagi zakona o pacientovih pravicah. "Dejstvo je, da gredo takšne akcije predvsem v škodo bolnikov," je prepričana.

Prevelike zahteve?

Pogajanja se bodo nadaljevala v ponedeljek ob 13. uri.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Darko Žiberna je dejal, da so pričakovanja zdravnikov glede plač visoka in da jih je treba uskladiti z možnostmi države. "Materija je zelo zahtevna," je opozoril in dodal, da predlog zdravnikov pomeni precejšen dvig plač. "Vlada pa mora na drugi strani varovati javni interes in javni denar," je poudaril. Po sekretarjevih besedah bo za dosego kompromisa potrebno potrpljenje. "Tudi tu ne vidim razlogov za nejevoljo, saj menim, da gredo stvari v pravo smer," je še zatrdil. Obenem je poudaril, da kolektivna pogodba z zdravniki ne govori o individualni pripravi na delo, ampak le o pripravi na delo.

Žiberna je prepričan, da so s sindikatom zaposlenih v zdravstveni negi dosegli zadovoljiv kompromis. Prav tako ne vidi razloga, da bi dogovorjenemu nasprotovala vlada. Glede pogajanj s sindikatom Fides je Žiberna povedal, da ta pogajanja ne potekajo tako hitro, kot si želijo zdravniki.

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pika Polonica 1
06. 03. 2008 21.16
Victoriosus - in ti si bodoči zdravnik!? Zaradi takih prepotentnežev so ljudje vse bolj naperjeni proti zdravnikom. Večina zdravnikov, ki jih jaz poznam, dela več kot 8 ur na dan (brez vmesnih kavic itd.) in le delno so za to plačani. Poznam pa tudi resnične zgodbice o nesposobnih zdravnikih - neverjetno je tudi to, da zdravnik lahko dela do visoke starosti - ko že slabo vidi in misli... Pa ne želim spodbujati "šimfanja" zdravnikov - saj menim, da so ti za težave našega zdravstva najmanj krivi - in jasno je, da gre največ denarja preprodajalcem zdravstvenega materiala... samo tvoje: zdravnik se ne moti - če pa česa ne ve, pa vpraša - je absurdno. Končaj fakulteto, delaj nekaj let, potem pa se igraj "strokovnjaka" na forumu - do takrat si pa le še eden "prepameten" komentator.
Buena Vita
05. 03. 2008 22.12
victoriosus-kaj želiš umazano,izvoli, povej kako more, ne more otkriti zdravnik smrtno-nevarne bolezni otroku do 9 leta, gre za mojega sina-hidronefroza subpelvičnastenoza--prirojeno od rojstva,naključni zdravnik pa po očeh ob prvem naključnem pogledu otroka,hočeš dokumente?ko te nepoznana oseba vidi nekje na postaji ko čakaš vlak,in ta oseba te vpraša -Kako in kdo zdravi vašega otroka,pojdite na tako in tako preiskavo,ne čakajte ,pojdite takoj-seveda sem k sreči praktik,takoj sem reagirala, sina smo rešili,šlo je za mesece življenja-to negiranje nesposobnih zdravnikov-ic je mojega sina koštalo ledvico ki je več nima ,malček časa pa bi bil ob obe ledvici,za drugo varianto še sedaj z grozo pomišljam,kaj pa groza po opraciji in 8 let je sin potreboval da se je pobral.Veš odgovor zdravnice(lećeće)motiti se je človeško.kaj ti naj opšem še za drugega sina,tukaj bi ti bolj krepko zgodbo napisal mož, kaj pa moje zdravlje,ko sem crkavala 3 ure z napadom (samo žolčnim) pred ambulanto,sicer ni bilo moje zdravnice bila je nadomeščajoča,,,,zato bolje da g VICTORIOSUS ne dvigate glasu, in da sprejmete dejstva taka kot so,ker menim da smo ljudje velikodušni in resnecoljubni,tako da ločimo zrno od plevela,tako da nemečemo vse v en koš,IN DRAGI ZDRAVSTVENIKI,RES DA VRANA VRANI OKO NE IZKLJUJE,VENDAR BOSTE MORALI POMETAT IN SE BORIT ZA TISTO KAR JE NAJVREDNEJŠE-ČISTA VEST
victoriosus
05. 03. 2008 21.30
Aja? Ločevanje na dobre in slabe? V zdravstvu so vsi dobri. Če pa nisi se pa posvetuješ s starejšim kolegom. V tem je poanta, se ne SMEŠ zmotit, ker ti lahko nekdo umre. In by the way... kdo bo "sodnik"? Ti, pajtlerblanka?! Mislim.... kako zelo so eni hecni... koliko bedarij zmorejo stlačit v en sam komentar...
Buena Vita
05. 03. 2008 20.21
Pomanjkanj kadrov;to je tisti dejavnik s katerim gredo na pogajanja sindikalisti,tako mahajo stem da je kar hudo,pa nihče se ne zbrihta in te kadre porazdeli na mesta kjer se jih najbolj potrebuje in kjer bodo prišli do prave veljave.Denimo splošni zdravniki-osebni zdravniki,njihov delovnik se ne more inačiti z delovnikom dobrega kirurga,ta prvi dela slabih 35 ur na teden, nikoli ni dosegljiv, ta drugi pa minimalno 60 ur tedensko,očitna neprimerljivost,kaj po pri plačah, tukaj je treba tudi zahtevati tako neprimerljivost,DELO PO SPOSOBNOST,PRIDNOST ,ZANESLJIVOSTI,UČINKOVITOSTI,ZAUPANJU--KER NISO VSI IZ ISTEGA KURNIKA ,NE MOREJO VSI ZAHTEVATI ENAKO, TA O DIPLIOMAH, RES SO POTREBNE,NISO PA MERILO,ČE SI LEN IN NESPOSOBEN,TI NE POMAGA STO DIPLOM,SI NAVADNA ZGAGA,ZATO PA TAKE ZGAGE POVZROČAJO VELIKO SLABEGA IN MEČEJO SLABO LUČ NA VSE VPREK,TAKE ZGAGE SO GLASNE, TAKE ZGAGE SI IŠČEJO PRAVICE,seveda pa,se pravice potem dodelijo,malenkostno, vsem šilček,KAJ OSTANE TA PRIDIM-PRIZADEVNIM ?KAJ OSTANE NAMI?UPORABNIKOM. -nezadovoljstvo NNEEZZAADDOOVV... bo šel po kostanj v žerjavico-kdo bo naredil red,ki je pa nujno potreben.Denarja je dovolj,pravilno ni razdeljen.
japl11
05. 03. 2008 17.09
trout80 in njemu/njej podobni: ne trdim, da samo v zdravstvu obstaja slabo plačilo. Tvoje mnenje, da diploma "neke višje šole" ne pomeni nič, me preseneča glede na to, da imaš tudi sam "neko"višjo šolo. Morda si pa kupil diplomo glede na tvoj odnos!? Sicer se pa zopet potrjuje pravilo, da je sodelovanje na takšnih forumih neproduktivno, ker vsi vedo več kot pa tisti, ki so vpleteni v določen problem. Kar se pa tiče slabih in nesposobnih ter neprijaznih zaposlenih. Povsod je enako, šolstvo, zdravstvo, javna uprava, ministrstva.... Prepričan sem, da velika večina dela dobro in vestno, peščica pa je v vsaki branži problematična. In navadno se samo to manjšino opazi, se o njej razpravlja in piše. Dobro opravljeno delo pa se kratko malo prezre!
victoriosus
05. 03. 2008 16.35
Tisti, ki smo si izbrali ta poklic, ta študij, te odgovornosti, se dobro zavedamo vseh svojih dolžnosti, ampak tudi pravic. Tukaj samo slišim, da če nekaj DAMO, smo to DOLŽNI dat, zahtevat pa ne smemo nič, samo zato ker delamo za bolnike?? Saj res delamo za druge, ampak se od moralnega zadovoljstva pač ne da živet. Ni nam problem se soočit z našim delom, ampak mi ogromno vlagamo v to (več kot drugi poklici, priznajmo si), zato je fer, da se to primerno ovrednoti in ustrezno plača.
Tonček Balonček
05. 03. 2008 15.47
pahorček, ti očitno nimaš pojma, kako in koliko so plačane nadure v zdravstvu, si sploh kdaj videl kakšno plačilno listo zdravnika, npr. v KC-ju. Zakaj kvasiš neumnosti, če nimaš nobenega pojma in podatkov? Nadure v bolnicah so plačane nižje kot redne ure, oglej si eno plačilno listo, vzemi kalkulator, računaj in potem opletaj! Pa zakaj imaš to neizmerno željo po nekih dezinformacijah! Delaj ponoči in vohaj drek in izbljuvke z raznih veselic ob treh zjutraj, potem pa kvasi, kaj si slišal iz prve roke!!!
rewritable@email.si
05. 03. 2008 15.31
Dajte kateremukoli zdravniku plačo, ki bi jo imel drugje v evropi, pa se bo z vami pogovarjal tudi o problemih vaših hišnih ljubljenčkov zraven pa govoril, kako vas ni vreden.
pahor?ek
05. 03. 2008 11.45
S te moke ne bo kruha. Nezaslišana trditev zdravnikov, češ da so bolnikom podarili svoje ure. Vsak posamezni državljan ve, da so nadure v zdravstvu zelo dobro plačane. Dodam pa naj samo to, da sem iz prve roke slišal, kako se vsak/a z vsemi štirimi bori, da bi delal/a v nočni izmeni! Verjetno je vsem jasno zakaj! Drugo spornost, ki bije v oči vsakega bolnika je neprijaznost medicincev in druge osebja (seveda obstajajo izjeme!, ki pa zgolj potrjujejo to pravilo!!). Da o neprimernem obnašanju in celo ignoranstvu sploh ne govorim. Oni so meni podarili dneve??? Kaj pa hipokratova prisega?!?!
JustAsk
05. 03. 2008 10.27
Da dodam kar sem pozabil napisati prej, moj komentar ni bil namenje glede plac, ampak glede izjav tistih,ki pravijo kako so bogi ker morjo studirat ter nepravilna odlocitev glede tiste ure, ki jo sedaj nekateri spustijo. Za place se pa strinjam z tončkom, ter ugrico.
Tonček Balonček
05. 03. 2008 10.01
Najbolje, da bodočim zdravnikom omogočimo študij po bolonjskem procesu (tri leta) in jim damo neko plačo, določeno z referendumom ali kako? Če se ljudem zdi normalno, da ima zdravnik manjšo plačo kot medikoinformator in tako kot farmacevt- receptar, potem je v glavah pacientov, to so praktično vsi zavarovanci, nekaj hudo narobe!
ugrica
05. 03. 2008 09.35
Danes lahko rečem,da si vlada liže lastne rane,ki jih je sprodocirala v letih 1995-2000,ko je nepremišleno dvigovala plače državnim uradnikom in sodnikom.Takrat jo je sam sindikat zdravstva in ne samo zdravstva praktično vsi državljani Slovenije ,vlado upozarjali,da to kar dela sedaj ni vredo in da naj ne dela tega,ker se bo zahtevek po dvigo plač razširila tudi na druga področja.Toda liberalna demokracija je ta upozorila ignoirala,kod sedanja vlada ignoira seda upozorila lastninjenja in razlastninjenja.Te probleme nam delajo pametnakoviči v elitni politiki,ki imajo moč odločanja po končanem mandato pa izginejo in jih nikjer več ni.Problem pa so pustili.Ravno to kost tega problema glodajo danes. Tu se tudi kaže otroška ne zrelost političnih vrednot subjektov naše politike.Dr Keber je nekoč v leto mislim da 2003 lepo dejal,v zdravstvo za svojo servisno dejavnost primankuje denarja in ga ni.Je predlagal rešitev,vsaki zaposleni v Sloveniji se naj vračuna v zdravstvene dejatve tedanjih 6 tolerjev in se bo finančni proble pokril in izšel. Zaradi tega predloga je Uroš Slak celo sklical okroglo mizo na svojih četrtkovih komentarjih,češ da kaj mislimo o tem predlogo.Vsi so bili proti,da ,češ mi zdravstvo dovol plačujemo in ne mislimo plačevat še več in sedaj so tu posledice.Druga kategorija kosti ki jo glodajo je mafisko naročanje javnih naročil.Zakonodajalec je ispostavil taki zakon,da se lahko vključijo vse mafiske družbe,ki jim gre samo za dobiček. Kod je bil primer nalepk na avtomobile.Danes vemo,da si je to izmislil tedanji državni sekretar v liberalni demokraciji za svojega kolega.Kolega se je na ta račun mastno obogatel za naš denar,državni sekretar pa zginil in ga danes ni nikjer-podgana.Vse to se dela pred našimi očmi.Osnovi krivci ni krivci za ta nered pa je zakonodajalec,torej parlament.Ne zreli ljudje v parlamentu. Sprejemajo zakone,ki kasneje pri izvajanju,producirajo nove in velike nacionalne probleme.V leto 1995 in 1996 so v Aprilo mesecu poslanci en mesec govorili samo o plači kako si jo bodo povečali.Dosegli so to,da so si poslanci povišali plačo za 300% od plače,ki so jo imeli v letu 1990.Vse to takrat ni nobeden pamatnjakovič iz državne uprave govoril,da se to ne sme delati,ker država nima možnosti ne obtoka povečani denarnih sredtev za plače.Danes ko to samo izravnavo zahtevajo zdravniki pa se sliši glas,da država nima okvirnih zmožnosti za povišanje plače.Pri tem se vprašam,če je tako,da država nima denarja zakaj si sebi ne znižajo plače.Kje piše v ustavi,da mora višji državni uradnik imeti ,naprimer g. Virjant 6.000 € mesečne plače.To so si sami vzeli od nas podložnikov.Ali,da mora imeti univerzitetni profesor 10.000 € plače.Te plače so si sami izmislili sebi v prid in v našo škodo ki životarimo z 600€ na mesec.Še večja svinarija je to,da nam ti,prav ti ljudje,ki jim je v resnici figo mar za naša življenja,odrejajo usodo življenja.V elitni smetani se je zaokrožila zmes malomeščanskih vrednot z bogom na čelo,mislim na klero z svojimi iluzijami in lažmi,nam uspešno mečejo pesek v oči.Zdravniki pa hočejo le izravnavo nečesa,kar so lopovi v liberalni demokraciji uzakonili v preteklosti.Saj te barabe,včeraj sem zvečer poslušal Školca na vprašanje novinarja ,da kaj meni na to,da poslanci z 6.000 € mesečne plače hodijo na kosilo za 2,3 €.Delavci ki zaslužijo 500 € pa za 3,5 €.Seveda Školc ni znal drugega povedati, pa še to je komaj izustil,da to ni kaj takega.
JustAsk
05. 03. 2008 09.18
Tistim, ki govorite o tem kako ste bili/ste bogi ker ste morali uloziti veliko casa studija v ta poklic, ki ste se ga zbrali, zato da pomagate ljudem oz bolnikom? Saj si tudi gasilec ko bo sel gasit nek pozar ali resevati ljudi iz ukleščenih vozil, ne bo vzel 1h casa da se bo lepo pocasi pripravil in sele nato odsel... ker ce bo gorelo, le-te hise ne bo vec. ali niso zdravniki namenjeni pomagati? veliko je zdravnikov, ki o tej uri ne razmisljajo, ampak tisti, ki pa razmislajo... no comment... Glede studija pa se to, ce se odlocis za za poklic, MORAŠ dobro študirati(to je moje misljenje), ker da se "švercaš" je lahko usodno za kaksnega od pacientov. Zdravnik si slabe izobrazbe ne sme privoščiti. Ampak to je samo moje misljenje.
sharona
05. 03. 2008 09.15
zdravnikom poslanske plače...bomo več imeli od njih, če bodo svoje delo opravljali tako, kot morajo!
exim@t-2.net
05. 03. 2008 08.31
Tako kretensko izjavo dajo lahko samo nagi idioti. Žal je predsednik Fidesa faliranec brez možgan. 90% zdravnikov se z njim ne strinjamo, saj je marioneta v rokah levakov. Toliko, če še niste vedeli!
ivo55
05. 03. 2008 07.56
Govoriti, da je kdo bolnikom podaril svoj čas za katerega je bil itak plačan - nesramnost! Skrb za bolnika ( ne "bolnika" ) je poslanstvo zaposlenih v zdravstvu ! Sicer pa v vsakem poslu so ljudje, ki imajo srce in moralen odnos do zaupane jim naloge in so njihove materialne zahteve v soglasju z družbenim okoljem, in so ljudje, ki se jih je prijel sindrom " sem nekaj več in delam predvsem zase". Slednjim ni mesto v varni netržni ekonomiji, so glasni in zanje delajo drugi.
pravicen
04. 03. 2008 22.57
MA DAJTE NO !!! Ker niso izkoriščali pravice do enourne priprave na delo, so zdravniki v 14 letih bolnikom podarili 90.000 dni. NE POZNAM NITI ENEGA ZDRAVNIKA KI JE/BI ZAČEL DELATI TOČNO KOT NAJ BI !! Vsi začnejo KASNEJE !!
DarthRevan
04. 03. 2008 20.38
Imel sem čast, da je bil moj osebni zdravnik, dokler se ni ponesrečil, dr. Jani Kokalj. To je bil res dober zdravnik. In dober človek. Več takih rabimo.
trout80
04. 03. 2008 20.36
@victoriosus In vi ste nad vsemi. Za mene sploh niste nč druga koker navadna delovna sila, koker vsak človek v tem lepem kapitalističnem svetu. Pa ne pozabit vsi mormo dihat.
victoriosus
04. 03. 2008 20.33
Janez, to je boj z mlini na veter. Brez veze. Za nekoga, ki je nizko spodaj, se mu vse zdi strašno visoko, pa ne glede na to, ali so to nebesa, veja na drevesu ali muha nad glavo.