Slovenija

Falcon le na popravilo v Švico

Washington, 19. 08. 2009 11.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vladno letalo falcon je v ZDA dobilo vso potrebno dokumentacijo in naj bi vzletelo na popravilo v Švico. Na servisu naj bi ostalo predvidoma mesec dni.

Ljubica Jelušič
Ljubica Jelušič FOTO: Blaž Garbajs

Vladno letalo falcon je v ZDA dobilo vso potrebno dokumentacijo in naj bi vzletelo ob 17. uri po lokalnem ameriškem času ter v četrtek do osme ure zjutraj pristalo v Švici, so povedali na ministrstvu za obrambo. Falcon bi na servis moral predvidoma odleteti že pred nekaj časa, a so se postopki deregistracije in drugi pravni postopki nekoliko zavlekli.

Jelušič: S falconom je veliko birokratskih ovir

V zvezi s prevzemom letala falcon je veliko birokratskih ovir, je ob robu današnje predstavitve usposabljanja helikopterskega bataljona povedala ministrica za obrambo Ljubica Jelušič. Generalni sekretar vlade Milan M. Cvikl pa je pojasnil, da je do zapletov v postopku prevzema letala prišlo zlasti zaradi spora s trustom – fondom za vzdrževanje.

Kot je dejala ministrica, je bilo glede prevzema letala veliko birokratskih ovir. "Najprej je bilo odprto vprašanje varščine za letalo, nato pa vprašanje registracije in odregistracije iz ameriškega zračnega prostora," je povedala.

Letalo bo na servisu mesec dni

Potem ko se je 10. avgusta v ZDA na prevzem falcona odpravila petčlanska strokovna ekipa iz Slovenije, je bil njegov let večkrat prestavljen, nazadnje ta torek. Falcon naj bi na servisu, ki ga bo opravilo podjetje Jet Aviation ostal predvidoma mesec dni, stal pa bo okrog 80.000 dolarjev.

Za najem so prispele tri ponudbe

Vlada bo letalo oddala v najem, na ministrstvo pa so prispele tri ustrezne ponudbe, in sicer slovenskih družb Adria Airways, GIO Poslovna aviacija in Linxair. Pogajanja z njimi je vlada začela v juliju, njihovi rezultati pa še niso znani.

Vlada pod vodstvom premierja Antona Ropa je po nakupu letala tipa falcon za 28 milijonov dolarjev februarja 2004 za pet let sklenila zakupno pogodbo z ameriškim trustom, ki ga upravlja Aircraft Guaranty Title & Trust. Šlo je za posebni račun za vzdrževanje letala, na katerega je najemnik nakazoval denar.

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bron
20. 08. 2009 11.08
KAKŠNA ŠKODA BILA JE PRILIKA , DA BI TUDI NAŠA VLADA ODŠLA NA REMONT V ŠVICO SKUPAJ S FALKONOM.
quantum
20. 08. 2009 10.17
Ma dajte, nategujte koga drugega!!! Za deregistracijo bi lahko vse v naprej pripravili, konec koncev pa ste to vedeli že takrat, ko ste ga oddali v najem. In pri tem so vam svetovali prav isti "stokovnjaki". In Vi si upate govorit o FAA jevi birokraciji, ko sami obravnavate registracijo manjše Cessne kot registracijo Adrijinega CRJ-ja. Vaš Direktorat za Civilno letalstvo pa je med najslabše organiziranimi v EU. >>> Po drugi strani pa ga oddajate v najem po nenormalnih pogojih, katerega najem je spet zakulisno dogovarjanje. Adria je prevoznik ki nima z poslovnim letalstvom ničesar skupnega, GIO je ves čas pred bankrotom, Linxairu pa tega sploh ni treba. Vsak pravoznik ki potrebuje takšno letalo, ga lahko trenutno pod bistveno boljšimi pogoji. Kaj pa Vladni razpis izpred časa, ko ste iskali letalske prevoze za potrebe Vlade?? Dobila sta ga GIO in Adria! A sedaj boste pa dali svoj avion v najem nekomu tretjemu ali pa istemu in sami sebi pljuvali v skledo? Vsa čast vam!
maneno48
20. 08. 2009 06.14
treba je zračunat kolk nas stanejo prevozi EU poslancev, predcednika države (80 000 evrov 1 let), vladni obiski drugih držav , obiski gospodarstvenikov . . . . pol se pa vid kolk je zgube !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
cepec22
20. 08. 2009 05.23
Resnicno imamo ljudi, ki niso v stanju izpeljati nic. Zalost se vidi v nasem zivljenjskem vsakdanu in v nasi ekonomiji. Zakaj pa je moralo pet ljudi na izlet v Ameriko, ko pa vemo, da je potreben le pilot in kopilot? Kje je nastala poskodba letala? Vemo, da se je ta poskodba skrivala in da se je letalo in njegova oprema drzala za tajno stvar. Bila je mozna prodaja letala, pa se odgovorni niti oglasili niso po telefonu dva tedna. Gospa Jelusiceva o temu ''nic ne ve". Pocasi vse lazi in sprenevedanja pridejo na dan. Tudi razpis je bil poslan kot se marsikatera mednarodna stvar le v slovenscini. Z letalom smo izgubili ze $8 mio DDV prevoz in popravilo, papirnati del. 6 mesecev smo placevali hangar in obrok, kar je dodatnih $800 tisoc. Ja duse izgubljene, kdo pa vam bo dal za letalo, ki nas stane skoraj $35 mio vec kot $18 mio. To pa je veliko denarja vrzenega stran in bi s tem resili marsikateri gospodarski problem. (npr Mura) Nasi vladi se zdi zabavno, da gredo stvari tako naprej ocitno, saj Cvikelj tam kar preslisi vprasanje in se tudi dela nevednega. Vsi racunajo, da se bodo peljali nekam s tem Falconom, a je let s tem letalom zelo drag. Tega se niti ne zavedajo ljudje, ki bi ga najraje vzeli v najem. Nov skandal je na pomolu. Za zamudo smo si krivi sami. In potem seveda vlada govori, kako je bil problem z oblastmi v Ameriki? Ne, tam se morajo stvari napisati in seveda takoj placati in vse je se isti dan narejeno. Ce pa se dela racun brez krcmarja, potem pa je mozno da ne gre. V Ameriki vsak dan kupujejo in prodajajo letala, tam ni tako kot pri nas, da se to dela enkrat vsakih nekaj let. Postopek registracije in deregistracije je zelo enostaven, treba pa je dobiti plovno dovoljenje in seveda placati zavarovanje in ves ostali dolg, sicer pa se letalo ne more odpeljati nikamor. FAA in Escrow delata tako da brez vseh potrdil o placilu je vse zamrznjeno. Inspektorji izdajo dovoljenje, ko so vsi papirji v redu. In kaj na to rece nasim ljudem vlada? Lazejo kot tudi druge stvari prikrivajo, na koncu pa so ljudje v proizvodnji krivi, da nam gre slabo, za kar tako prec vrzenih $15 mio, pa ne bo odgovarjal nihce, "saj nihce ne bo vedel kaj se je zgodilo".....vremena Kranjcem bodo se zjasnila
jack.the.ripper
20. 08. 2009 00.18
Teli komunjarji so vsi sumljivi. Poglejte to ministrico, pahorja.. v glavo. Pa da o Miklavčiču sploh ne govorim. A je kdo vreden zaupanja?????????
Prvo Borec
20. 08. 2009 00.08
Najbolje je da ga imajo za Brusel !! Vsaka karta nas kođta 800 € !! Pač naj vozi cel dan in vsak dan !! Ali letu ali ne letu, so stroški !!
keramicar2
19. 08. 2009 22.37
kot vedno pri naših politikih totalna nesposobnost, se vidi da pri nas nihče ne odgovarja za napačne poteze. bo treba v norišnico iti po paciente in jihdati v vlado.bodo sigurno bolje vladali in gospodarili.
manco-capac
19. 08. 2009 19.53
Oj, falcon, ti ptič nesrečni!
User398398
19. 08. 2009 19.41
kdaj bo pa đamija? omg
8JASMIN
19. 08. 2009 19.17
Verjetno še morajo "kopalnico" ugradit, da bo lahko Tuerk letal in njemu podobni.... Tako se zapravlja davkoplačevalski denar, ljudje pa nimajo za mleko in kruh.
skydrol7
19. 08. 2009 19.12
kvaliteten service = srecni poleti
micron
19. 08. 2009 18.52
Kaj ga res serjejo okol tega letala. Če so ga kupili za lastne prevoze ga naj uporabljajo pa je mir že enkrat.Kupili so ganc nov avion ga dali v najem še z rezervnimi deli sedaj pa ne vem kaj so delali ti blesavi američani z njim da je tolk popravila na njem? Bi jim že dal kdo naj plača popravilo. Se naši advokati in politiki ne znajo nič postaviti za svoje stvari da nam diktirajo ti američani kaj in kako ko imajo le pet minut časa. Zdaj mislijo da bomo pa še mi plačevali popravila pa kaj bi še radi da jim zaigramo še glasbeno željo al kaj. Mater sem jezen na vse skup.
odbogaposlan
19. 08. 2009 18.07
za pol kolonella in ol merkatorija
odbogaposlan
19. 08. 2009 18.06
prodajte ga boskotu!
gordo
19. 08. 2009 18.01
pa naj ga že nehajo srat s tem letalom
Klingonec
19. 08. 2009 15.55
Mislim da je počasi preveč demagogije okrog tega letala! Dosti je bilo mazanja oči okrog najema in vzdrževanja takega letala! Zakaj ga ne prevzame Adria za prevoz "naših" tajkunov in politikov! Letalo bo moralo prevzeti funkcijo za katero je kupljeno a ne da nam predsednik države leti za velike denarje z najetim letalom!
jezek_24kur
19. 08. 2009 14.08
Da bog dal nebi dobili potrebnih papirjev.
alterego
19. 08. 2009 13.07
sem že oddal, pa ga je eden zbrisal
jack.the.ripper
19. 08. 2009 13.02
tele "določila razpisa" kujete med zvezde že celo leto, čeprav ne zanimajo niti enega. Vse za dober biznis, vse za velik dnar!!!