Slovenija

Fakin se je uradno pritožil

Celje, 18. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Odstavljeni direktor Splošne bolnišnice Celje Samo Fakin, ki je bil s funkcije direktorja razrešen 2. oktobra letos, se je danes pritožil na odločitev o razrešnici.

Odstavljeni direktor celjske bolnišnice Samo Fakin
Odstavljeni direktor celjske bolnišnice Samo Fakin FOTO: POP TV

Fakin je povedal, da se je pritožil predvsem na nezakonitost vodenja postopka o njegovi razrešitvi ter na nezakonitost same rešitve, ki je v proceduralnem in vsebinskem smislu sporna. Pričakuje tudi, da bo sodišče ugodilo njegovi pritožbi ter razveljavilo omenjeni sklep o razrešitvi. V teh dneh so se v javnosti sicer pojavili namigi, da si vodenje celjske bolnišnice, katero trenutno vodi kot vršilka dolžnosti Štefka Presker, želi prevzeti član sveta zavoda in direktor Celjske borzno-posredniške hiše Zdenko Podlesnik. Soglasje k Fakinovi razrešitvi je na seji včeraj podala tudi vlada.

Po besedah predsednice sveta zavoda celjske bolnišnice Danice Homan je bil v dializnem centru celjske bolnišnice spomladi opravljen nadzor glede predpisovanja eritropoetina in da je takrat vodstvo bolnišnice dobro vedelo za določilo o načinu predpisovanja eritropoetina, ki je bil kot zdravilo vključen v ceno dialize. Torej se to zdravilo od leta 1999 ne bi smelo predpisovati na recept, je opozorila Homanova in dodala, da je v letu 2000 vrednost receptov ob predpisovanju eritropoetina v SB Celje znašala 2,1 milijona tolarjev, leto pozneje pa kar 74 milijonov tolarjev. "Na ta način je celjska bolnišnica zavarovalnico oškodovala za 74 milijonov tolarjev, poleg tega pa bolnišnico lahko doleti plačilo kazni v višini 14,3 milijona tolarjev zaradi neupravičenega predpisovanja eritropoetina," je menila Homanova.

Kot je znano, so celjski zdravniki Fakinov odstop zahtevali predvsem zaradi uvedbe odredbe o sedemurnem delovnem časa in zmanjšanja dežurstev, vendar so člani sveta zavoda ocenili, da je to nezadosten razlog za razrešitev Fakina, ki je sicer sporno odredbo kasneje preklical. Zdravniki so tudi zatrjevali, da jim je direktor grozil s pištolo in so ga prijavili na celjsko tožilstvo. Takšne trditve je Fakin odločno zanikal in dejal, da je zdravnikom, ki se na telefon niso hoteli oglasiti, pošiljal le sporočilo po mobitelu, ki se je glasilo: "Bolje zate, da se oglasiš." Zdravniki so to razumeli kot grožnjo in kot "neoboroženi" državljani zase in svoje družine zahtevali posebne varnostne ukrepe.