Slovenija

Fakin prevzel posle

Ljubljana, 16. 04. 2007 07.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prvi mož ZZZS Miklavčič je predal posle svojemu nasledniku, novemu generalnemu direktorju zavoda Fakinu.

Samo Fakin si je v programu vodenja zadal povečanje pravic zavarovancev in varovanje samostojnosti zavoda
Samo Fakin si je v programu vodenja zadal povečanje pravic zavarovancev in varovanje samostojnosti zavoda FOTO: POP TV

Novi generalni direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Samo Fakin je z današnjim dnem prevzel vodenje zavoda. Zjutraj mu je posle predal Borut Miklavčič, zadnja štiri leta prvi mož zavoda. Primopredajni zapisnik, ki so ga pripravili skupaj s sodelavci, ima 130 strani, saj so Fakinu poskušali dati vse informacije, ki so potrebne za vodenje zavoda, je na novinarski konferenci ob tej priložnosti povedal Miklavčič.

Novi generalni direktor se je svojemu predhodniku zahvalil za "dediščino", ki jo pušča za sabo. Slednji z zavoda odhaja zadovoljen s preteklim mandatom, v katerem je bila osnovna tema finančna sanacija zavoda. Ob tem je izrazil prepričanje, da ima Fakin dovolj znanja, da bo lahko zavod peljal naprej po isti poti - brez zadolževanja in v zadovoljstvo zavarovancev.

Po Fakinovih besedah je začetek dober, a tudi zavezujoč. Delo, ki ga je zapustil Miklavčič, bo težko nadaljevati, je dejal in dodal, da je "težko biti boljši od tistega, ki je dober". Med področji, na katerih bo potrebno še veliko postoriti, pa je omenil prizadevanja za izboljšanje kakovosti zdravstvenih storitev in stroškovno učinkovitost izvajalcev.

Glavni poudarek bo po njegovih besedah tudi na vzpostavitvi globljih partnerskih odnosov z vsemi partnerji v zdravstvu. Kot je med drugim menil, je ključ rešitve politike na področju porabe zdravil v rokah medicinske stroke, v njenih rokah in rokah managementa je tudi ključ za boljšo organizacijo dela v bolnišnicah. Poudaril je, da si bo znotraj hiše in tudi širše s pogodbenimi partnerji prizadeval za takšne odnose, ki bodo temeljili na zaupanju. To pa pomeni transparentnost in jasno dogovorjene cilje z vseh strani, da bo "čim manj mešanja kart pod mizo".

V prvem nastopu pred novinarji po današnji primopredaji je Fakin izpostavil projekt uvajanja in izboljševanja kakovosti v slovenske bolnišnice, s katerim nameravajo nadaljevati in vgraditi posamezne elemente v pogodbe z izvajalci. Prizadevati si nameravajo za izmenjavo dobrih praks med izvajalci, predvsem glede organizacije dela. Razpisali naj bi tudi neke vrste natečaj za najboljšo organizacijsko izboljšavo v slovenskem zdravstvu in jo tudi ustrezno nagradili. Na območnih enotah zavoda pa bodo zavarovancem omogočili, da bodo lahko podajali predloge za izboljšanje zdravstvene službe.

Na ZZZS pričakujejo, da bodo pogodbe za pogodbeno leto 2007 - razen z novimi izvajalci - sklenjene do 10. julija
Na ZZZS pričakujejo, da bodo pogodbe za pogodbeno leto 2007 - razen z novimi izvajalci - sklenjene do 10. julija FOTO: POP TV


Na vprašanje po komentarju določbe v predlagani noveli zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki predvideva prenehanje mandata generalnemu direktorju zavoda, je odgovoril, "da sam ne vidi dobrih razlogov", zakaj je potrebna. Sam je bil na treh ravneh potrjen z večino, prepogoste menjave pa vnašajo prevelik nemir v sistem. Upa pa, da se bo izkazal že v tem času in tako prepričal ministra.

Dodatna sredstva tudi za zdravljenje raka

Sicer pa zavod, kot je povedal Damjan Kos, ki na ZZZS skrbi za odnose z javnostmi, v letošnjem letu predvideva sklenitev pogodb z več kot 1600 izvajalci zdravstvenih storitev na podlagi splošnega dogovora za pogodbeno leto 2007. Ta določa, da bo znašala okvirna vrednost celotnega programa zdravstvenih storitev v letošnjem letu 1,44 milijarde evrov brez nabavne vrednosti zdravil. Od tega pa bodo velik del namenili dodatnim programom, nujnim širitvam zdravstvenih storitev v višini 41,3 milijona evrov, je povedal Kos.

Največji del teh dodatnih sredstev bo po njegovih besedah namenjen prenosu rednih širitev programov iz leta 2006 v leto 2007, zlasti z namenom skrajševanja čakalnih dob. Dodatno bodo zagotovili sredstva za financiranje stroškov specializacij, velik del teh sredstev bo namenjen tudi za zdravljenje rakavih bolnikov.

Na ZZZS pričakujejo, da bodo pogodbe za pogodbeno leto 2007 - razen z novimi izvajalci - sklenjene do 10. julija.


SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
16. 04. 2007 10.49
Ta človek je še vedno v kazenskem postopku zaradi eritropoetina, jki so ga v Celju fiktivno zaračunavali (dvojno), res pa je, da ima primeren priimek! Zdaj bo pri tistih, ki jih je prej prinašal naokoli.