Slovenija

Fakin ne namerava odstopiti

Celje, 18. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Direktor Splošne bolnišnice Celje Samo Fakin ne namerava odstopiti s svoje funkcije, saj ni storil nič nezakonitega. Meni namreč, da celotna stroka v celjski bolnišnici ne zahteva njegovega odstopa, temveč je to načrtovana in zrežirana zahteva posameznikov iz bolnišničnega sindikata Fides.

V Fidesu se namreč po njegovih besedah upirajo odredbi o sedemurnem delovnem času in optimalizaciji dežurne službe oziroma uresničitvi sanacijskega programa. O nezaupnici Fakinu se bo v jutri izrekel tudi svet zavoda Splošne bolnice Celje na seji, ki se bo začela ob 15. uri.

Direktor celjske bolnišnice Samo Fakin
Direktor celjske bolnišnice Samo Fakin FOTO: 24ur.com

"Zdravnikom v celjski bolnišnici gre tudi za denar, saj uresničitev sanacijskega programa dejansko pomeni, da se bo njihova mesečna plača znižala s sedanjih 400.000 tolarjev neto na 370.000 do 380.000 tolarjev," je poudaril Fakin in dodal, da omenjena odredba, katere izvajanje je od petka začasno ustavljeno, pomeni za 20 ur manjšo mesečno obremenitev zdravnikov. Prvi mož SB Celje pa sprejema očitek, da je bilo tokratno uvajanje sprememb zelo hitro in da bi bilo v sistemu, kot je bolnišnica, morda res bolj smiselno spremembe uvajati postopno in s poskusnim rokom. Vse spremembe, tako Fakin, pa morajo zagotavljati še boljšo medicinsko oskrbo prebivalcev na Celjskem.

Mnenju Fakina je oporekal predsednik bolnišničnega odbora sindikata Fides Jože Robida, ki je dejal, da bodo v primeru neizglasovanja nezaupnice Fakinu vsi predstojniki bolnišničnih oddelkov in služb ter člani strokovnega sveta po četrtkovi seji sveta zavoda kolektivno in nepreklicno odstopili. Fakinov odstop je s podpisi podprlo še 130 zaposlenih zdravnikov.

"Že šest let imamo zdravniki težave v komunikaciji z direktorjem, ki je skoraj vse ukrepe sprejel brez konsenza. Njegovi ukrepi so nas pahnili v anarhične razmere. Fakinovo ravnanje je neresno, nestrokovno in nevarno tako za 1500 zaposlenih v bolnišnici kot tudi za 300.000 zavarovancev zaledja celjske bolnišnice. Zato smo mu na ponedeljkovi izredni seji strokovnega sveta izrekli nezaupnico," je še povedal Robida. Vse namige, da zdravniki pravzaprav zahtevajo direktorjev odstop zaradi manjših plač, je Robida označil za žaljive in se v imenu svojih kolegov distanciral od finančnih zahtev.

"Nasprotujemo delu v nevarnih razmerah, ki so posledica ukrepov, uvedenih s strani Fakina. Celjski zdravniki ne moremo prevzeti odgovornosti za splošno strokovno nevarnost," opozarja Robida.

Zdravniki SB Celje direktorju očitajo tudi neizvajanje bolnišnične strategije, "za katero so vodilni kadri žrtvovali nešteto ur poštenega dela, kljub temu pa je strategija ostala le črka na papirju".

"Iz strategije je Fakin izdvojil samo tiste projekte, ki so za javnost odmevni, kot npr. odpiranje velikih oddelkov, kuhinj, skratka projektov, pri katerih je lahko večino zaslug pripisoval sebi. Ob tem je zanemaril množico misli iz strategije, s katerimi bi izboljšali strokovno raven bolnišnice," ugotavljajo v bolnišničnem Fidesu. Menijo tudi, da so se bolnišnični kadri za vzpostavljanje ustvarjalnih odnosov izobraževali v programu, ki ga je Fakin izbral brez posveta s strokovnjaki iz bolnišnice. Po kakovosti naj bi šlo za tretjerazredni program, ki bi se ga sramoval katerikoli učitelj višjih razredov osnovne šole. Fides tudi opozarja, da je direktor za zbiranje različnih informacij o nasprotjih med vodilnimi bolnišničnimi kadri in njihovimi podrejenimi pritegnil zunanjega sodelavca, po naključju upokojenega policista.

Stalnica direktorjeve politike naj bi bilo po mnenju Fidesa nenehno menjavanje vodilnih kadrov v času, ko bi ti sodelavci lahko pokazali rezultate, ki bi zasenčili Fakinove. Celjski zdravniki so tako prepričani, da porušeni medsebojni odnosi, nezaupanje in strah pred izgubo delovnega mesta nikakor niso dobra popotnica za nadaljnje delo, vendar upajo, da je še možno zapeljani voz postaviti v prave kolesnice.

SORODNI ČLANKI