Slovenija

Fakin na čelu ZZZS?

Ljubljana, 28. 02. 2007 07.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Skupščina ZZZS je podprla kandidaturo Sama Fakina za generalnega direktorja zavoda.

Skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je za novega generalnega direktorja zavoda imenovala Sama Fakina. Fakin naj bi na tem položaju v naslednjem štiriletnem mandatnem obdobju nasledil Boruta Miklavčiča, ki se mu danes izteče mandat. Zadnjo besedo o kandidatu bodo imeli poslanci, ki bodo o tem verjetno glasovali na marčevski seji.

Samo Fakin je poudaril, da ima 15 let izkušenj "<i>na prvi frontni liniji"</i>
Samo Fakin je poudaril, da ima 15 let izkušenj "<i>na prvi frontni liniji"</i> FOTO: POP TV

Fakina so soglasno podprli predstavniki zavarovancev in delodajalcev, dva predstavnika vlade pa nista želela glasovati. Bojana Beovič, ki je že v razpravi predlagala tajno glasovanje, je svojo odločitev pojasnila s tem, da "gre za zelo pomembno odločitev, ki ne sme biti vplivana".

Minister za finance Andrej Bručan je bil do imenovanja kandidata zadržan. Kot je dejal, je v preteklosti s Fakinom, ko je bil član ministrovega strokovnega sveta, korektno sodeloval. Ni želel napovedovati, kakšen bo izid glasovanja o Fakinu v državnem zboru, tudi v SDS se po Bručanovih besedah o tem še niso pogovarjali.

Fakin je zadržanost vladnih predstavnikov pri glasovanju o njegovem imenovanju komentiral s tem, da "živimo v demokratični družbi in ima vsak pravico ocenjevati primernost kandidata". Takšno ravnanje predstavnikov vlade po njegovem mnenju izraža mnenje "posameznikov na ministrstvu". Na očitke nekaterih članov skuščine, da je zdravnik in ne manager, se je odzval z besedami, da ima 15 let managerskih izkušenj "na prvi frontni črti".

Miklavčič ne bo brez dela

Po oceni odhajajočega prvega moža ZZZS Miklavčiča je Fakin "poznavalec sistema", ki je pridobil velike sposobnosti tudi na področju managementa in financ. Miklavčič, ki kot pravi, funkcije vedeja ne želi opravljati dalj kot en mesec, po izteku njegovega mandata na ZZZS očitno ne bo brez dela. Pojasnil je, da je že dobil tri ponudbe, dve sta iz gospodarstva, iz ene od bivših jugoslovanskih držav pa je dobil tudi ponudbo, da bi postal član nadzornega sveta njihovega javnega zdravstvenega zavoda.

Fakina so soglasno podprli predstavniki zavarovancev in delodajalcev
Fakina so soglasno podprli predstavniki zavarovancev in delodajalcev FOTO: Reuters

Razrešeni direktor celjske bolnišnice

Javnost se Fakina najbolj spomni po aferi o predpisovanju eritropoetina, zaradi katere so ga razrešili z mesta direktorja celjske bolnišnice. Nepravilnosti so bile ugotovljene v več bolnišnicah, vendar niso nobenega drugega razrešili. Tik pred afero je Fakin prišel v oster konflikt z nekaterimi celjskimi zdravniki, ker je uvedel spremembe pri delovnem času in dežurstvih.

Zdaj je Fakin svetovalec direktorice celjske bolnišnice, projektni svetovalec evropske agencije za rekonstrukcije, v službi vlade za razvoj pa je skrbel za reforme zdravstvenega sistema.

Soglasna podpora upravnega upravnega odbora

Samo Fakin se je prijavil na drugi, ponovljeni razpis za naslednika Miklavčiča, saj prvi razpis ni bil uspešen. Nanj se je prijavil le en kandidat - podsekretar na ministrstvu za promet Janez Potočnik, ki pa ni izpolnjeval pogojev, zato je zavod razpis ponovil.

Prvi razpis za generalnega direktorja ZZZS je bil neuspeen
Prvi razpis za generalnega direktorja ZZZS je bil neuspeen FOTO: POP TV

Na drugi razpis so se poleg Fakina prijavili še Bojan Uran iz Kliničnega centra Ljubljana, Matej Breznik iz farmacevtske družbe GSK, član protikorupcijske komisije Mirjan Hren, odvetnik Andrej Pitako in nekdanja predsednica uprave Poštne banke Slovenije (PBS) Romana Fišer. Upravni odbor je 6. februarja soglasno podprl Fakina.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dani.ca@email.si
02. 03. 2007 17.29
Spet zdravnik! Le zakaj ne opravlja dela za katerega je študiral, zakaj se zdravniki vrivajo povsod, le delo z bolniki jim ne diši.Za direktorja ZZZS- seveda, da bo lahko "kadija tuži, kadija sudi".En člen v verigi medicinskih povzpetnikov več.
bnam 2707
01. 03. 2007 00.48
vegos:res ne morete skriti sovraštva in vsvprek zmerjate iz izrazi,ki ne sodijo sem.Inetelegenten človek bi se temu izogibal,vi pa kar še naprej zmerjate in zmerjate.Dajte že zakopat to vašo bojno sekiro in nehajte zastruplajti vse vsevprek.Saj se vas bojijo tudi tisti,ki niso nikoli bili člani nobenih strank,ne prej,ne sedaj.Ali pa morda mislite,da si boste do volitev nabrali dovolj točk,za še en mandat.Živite v veliki zmoti!To ljudi samo odbija in s strahom spremljajo delo vlade.Pa upam,da me ne boste ozmirjali z nekim komunajzarjem,kot zmerjate ostale.Hočem vam povedati,da bi malo lepega vedenja koristilo vam,pa tudi tistim,ki so trenutno na oblasti.Eno je kritična misel ali mnenje,drugo pa žaljenje in zmerjanje drugače mislečih. Pa brez zamere!
bnam 2707
01. 03. 2007 00.26
S fakinom do fakina!
Vegos
28. 02. 2007 16.03
Maks, čudno, kajne? Od take 'komunajzerske zalege' bi človek pričakoval, da bi takoj zgrabila priložnost? Kaj pa zdaj?
kosir_maks
28. 02. 2007 15.55
Klasik : Ja očitno je isto z Jazbecem kot kandidatom za guvernerja BS. Čeprav je bil Drnovškov in Ropov , očitno mu tut knjižca LDS ne pomaga. Janša ga hoče , Drni ga noče. Le gdo bi to razumel !!!!!
Jožajoža
28. 02. 2007 15.45
KAJ BI SE ZGODILO, ČE BI BILA TA VLADA LETA 1945 NA OBLASTI? NE UPAM SI NITI POMISLITI.
Uporabnik113189
28. 02. 2007 11.30
sej se nobeden pameten noče več prijavit na razpis, ker ve da mora imet najprej člansko izkaznico SDS. Če kdo potrebuje tisti vojaški neprebojni jopič, na bolhi jih je bilo nekaj..
zajcek21@email.si
28. 02. 2007 11.21
večji fakin si dlje prideš!!
rosomoh@email.si
28. 02. 2007 10.13
Pravi "fakin " je bil že tale stric Miklavčič.