Slovenija

Fakin dobil podporo

Ljubljana, 21. 03. 2007 08.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mandatno-volilna komisija podpira imenovanje Sama Fakina na mesto generalnega direktorja ZZZS.

Fakin ima podporo SLS, SNS, DeSUS, SD in nepovezane skupine poslancev
Fakin ima podporo SLS, SNS, DeSUS, SD in nepovezane skupine poslancev FOTO: POP TV

Mandatno-volilna komisija podpira imenovanje Sama Fakina na mesto generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Kako se bo izšlo glasovanje v DZ, še ni jasno, saj so predstavniki poslanskih skupin SDS, NSi in LDS napovedali, da bodo njihovi poslanci glasovali po svoji vesti. Kandidat za izvolitev na seji DZ potrebuje navadno večino poslanskih glasov.

Podporo so Fakinu napovedale SLS, SNS, DeSUS, SD in nepovezana poslanska skupina. Cveta Zalokar Oražem iz poslanske skupine nepovezanih poslancev je dejala, da so v poslanski skupini po pogovoru z njim spoznali, da je njegova kandidatura "pravi balzam in nujnost v strukturi vseh tistih, ki odločajo na zdravstvenem področju". Če bo v resnici tudi delal tako, kot pravi, ni čudno, če so zdravniške organizacije povzdignile glas in povedale, da ga ne želijo na čelu zdravstvene blagajne, je še menila.

Glasovali bodo po svoji vesti

Borut Sajovic (LDS) je pojasnil, da bodo v njihovi poslanski skupini o podpori kandidatu poslanci odločali vsak zase. Fakin je sicer v pogovoru z njimi izkazal znanje in obvladovanje področja, priznavajo mu managerske pristope, a ne morejo spregledati niti njegovega dosedanjega dela. Pri tem je izpostavil afero eritropoetin in nepregledovanje brisov v celjski bolnišnici.

Fakin je uspešno prepričal že skupščino ZZZS. Podprli so ga namreč vsi člani skupščine z izjemo predstavnikov vlade. Nestrinjanje z njegovim imenovanjem pa so za tem izrazili v zdravniških organizacijah, kjer so na predsednika DZ in poslance naslovili pismo, v katerem pozivajo k njegovemu neimenovanju. Proti Fakinu po njihovem prepričanju govorijo dogodki v celjski bolnišnici v času, ko jo je vodil Fakin.

V SDS so napovedali, da bodo njihovi poslanci o podpori Fakinu glasovali vsak po svoji vesti, zagotovo pa bodo še enkrat preverili svoja stališča v pogovoru s Fakinom, je napovedal Jože Tanko. Pri predstavitvi kandidata so namreč v poslanski skupini "na nekatere zadeve dobili dobre odgovore, na druge ne". Tanko je ob tem spomnil na veliko podporo skupščine ZZZS Fakinu, a tudi na nepodporo zdravniških organizacij.

Tudi v NSi imajo do Fakinove kandidature različna stališča. Po besedah Jožefa Horvata so poslanci svoja stališča oblikovali izključno na osnovi njegovih referenc, osebnostnih lastnosti, dosedanjega dela in razgovora z njim. A na nekatera vprašanja niso dobili prepričljivih odgovorov, pravi Horvat. Poslanec NSi pa Fakina ne namerava podpreti, čeprav je bila njegova predstavitev dobra, vprašanje pa je, ali ima "posluh za malega človeka".

Podporo napovedale SD, SNS, SLS

Poslanci SD so ocenili, da je njegova predstavitev programa dobra in da ga lahko podprejo. Miran Potrč je izpostavil, da ga je skoraj soglasno podprla že skupščina ZZZS. Poslanci SD so ga temeljito izprašali tudi na podlagi pisma zdravniških organizacij ter trditev preverili in od Fakina dobili ustrezne odgovore.

Stavba ZZZS
Stavba ZZZS FOTO: Dare Čekeliš

Tudi Sašo Peče (SNS) je izpostavil Fakinove managerske sposobnosti upravljanja z javnimi financami, a na tem delovnem področju bi se moralo po njegovih besedah upoštevati tudi "določen element občutljivosti inštitucije v odnosu do bolnikov in zdravnikov". Sicer pa se Pečetu zdi utopično razmišljanje, da bo samo Fakinovo imenovanje pripomoglo k izboljšanju razmer v zdravstvu. Poslanec SNS je še napovedal, da ne želijo kriminalizirati zdravniškega poklica, a ne bodo nasprotovali njegovemu imenovanju.

Poslanska skupina SLS pa se je odločila za enotno podporo Fakinu, je pojasnil Jakob Presečnik. Ocenjujejo namreč, da je sposoben za tako pomembno funkcijo, pričakujejo pa korektno sodelovanje z vsemi vključenimi v zdravstveni sistem.

MVK predlaga Vezjaka

Mandatno-volilna komisija državnemu zboru predlaga, naj za člana programskega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) imenuje profesorja na mariborski Pedagoški fakulteti Borisa Vezjaka. Če ga bo DZ potrdil, bo Vezjak na predlog LDS nasledil Vlada Miheljaka, ki je iz programskega sveta javne RTV - skupaj s Spomenko Hribar in Tanjo Lesničar Pučko - izstopil.

Trije svetniki so namreč programski svet RTVS zapustili januarja po zapletu zaradi nestrpnega govora v oddaji Piramida januarja. Dva izmed novih svetnikov bo državni zbor imenoval na predlog gledalcev in poslušalcev, univerz, društev in drugih organizacij civilne družbe, enega pa na predlog političnih strank.


KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožajoža
21. 03. 2007 16.14
se splača za eno leto postaviti nekoga politično na funkcijo direktorja ZZZS.