Slovenija

Fajonova: Humanitarno in razvojno pomoč nudimo kot izraz solidarnosti in odgovornosti

Ljubljana, 15. 10. 2024 13.25 | Posodobljeno pred 3 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Čeprav je Slovenija v svetovnem merilu zelo majhna donatorica na področju razvojne pomoči in sredstev za nujni humanitarni odziv, je njen prispevek neprecenljiv in izraz solidarnosti ter odgovornosti, je povedala zunanja ministrica Tanja Fajon ob odprtju Slovenskih razvojnih dni, ki bodo potekali do 22. oktobra.

Fajonova je v uvodnem nagovoru omenila slovensko pomoč pri poplavah v Severni Makedoniji, nedavno v Bosni in Hercegovini, lani v Libiji, potresih v Maroku, Turčiji, Siriji, v vojni v Ukrajini ter humanitarni katastrofi v Gazi.

"Čeprav je Slovenija v svetovnem merilu zelo majhna donatorica, je naš prispevek neprecenljiv. Vsaka od naštetih humanitarnih kriz nosi tudi slovenski prstni odtis solidarnosti," je pred svetovnim dnevom hrane, ki bo v sredo, dejala zunanja ministrica in poudarila, da šteje vsaka darovana odeja, zdravilo, šotor ali paket hrane in pomoč slehernemu otroku, ki potrebuje rehabilitacijo.

Tanja Fajon
Tanja Fajon FOTO: Profimedia

Tako je v nedeljo v Slovenijo prispelo 10 palestinskih otrok iz Gaze, ki bodo v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča deležni zdravljenja in psihosocialne rehabilitacije. "Slovenija nudi humanitarno pomoč kot izraz solidarnosti in odgovornosti, ker želi pomagati ljudem v stiski. Pomaga, ker s tem krepi ugled solidarne, odgovorne donatorice in članice mednarodne skupnosti. Pomaga z namenom zmanjšanja varnostnih groženj in migracijskih pritiskov," je povedala Fajonova.

Pred izvolitvijo Slovenije v Varnostni svet ZN in po njej je opravila vrsto srečanj s predstavniki držav v razvoju, s katerimi ima Slovenija sicer skromnejše stike. "Poleg političnih pobud je po pogovorih nastal pričakovano dolg seznam njihovih predlogov, kako lahko Slovenija pomaga: od izobraževanj, štipendij in prenosa znanj do naložb v šolstvo, zdravstvo in kmetijstvo in še več. Njihove potrebe presegajo naše zmogljivosti in sredstva, ki jih namenjamo za razvojno sodelovanje s partnerskimi državami, pa vendar se sistematično in glede na strateške prioritete čim bolj učinkovito odzivamo na razvojne pobude," je dejala.

Letošnji razvojni dnevi so se začeli z nacionalnim posvetom, s katerim bodo pregledali in ovrednotili dosedanje delo na področju mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči, odkar je Slovenija pred 20 leti postala donatorica uradne razvojne pomoči. Do 22. oktobra bodo na več ljubljanskih prizoriščih potekali dogodki na temo svetovne prehranske varnosti.

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Magic-G-spot
15. 10. 2024 16.27
Fajonova ti potrebujes nujno zdravljenje. Koliko so nam donirali Libija, Turcija, Sirija, Maroko....!!!??? Oni nam ilegalce mi njim kes, pa to je bolano.
flojdi
15. 10. 2024 15.47
+1
.ok. Ampak Solidarnost bi najprej Morala biti do Vseh Domorodcev.ko bi Nihce nasih ne potreboval pomoci(in zbiranje zanje mimo Njih).tudi delo bi najprej morali dobiti domorodci..sele ko bi ga vsi(ki ga eni hudo iscejo)imeli , bi smeli zaposlovat tujce.in upokojeni bi naj lahko delali sele,ko na zavodu ne bi bilo niti enega nezaposlenega./? Kam greste
patogen
15. 10. 2024 15.25
+3
Vedno več ljudi na cesti, pa brez zdravnikov, ona pa razmetava denar po svetu...
bronco60
15. 10. 2024 15.11
+3
Kaj, ko bi naš denar donirali v bolnišnice, DSO je, poskrbeli za starejše, e, to pa ne.
stancka_si
15. 10. 2024 15.06
+2
Seveda je prav, da smo solidarni. Ampak.... Naj gospoda najprej poskrbi za nas Slovenski narod, potem pa naj razdaja, če ji še kaj ostane. Meni se srce trga, ko vidim, največkrat zgodaj zjutraj, kako ljudje iščejo po naših zabojnikih hrano. Sram naj vas bo, nespoštovana gospa
Verus
15. 10. 2024 14.48
+4
Domačim ljudem pa to isto pomoč odklanjate. To so te igre "da bo navzven lepo videt". Tako lažete tudi o plači 2500 bruto, ki jo bojda ima večina slovencev, tako lažete o desetinah tisoč stanovanj in o vsemu drugemu.
Levcekk
15. 10. 2024 14.38
-1
Vse lepo in prav,vendar je vse to ena velika dvoličnost države in družbe.Med tem,ko kaže država solidarnost do drugih narodov pa doma država se vedno zlorablja tudi institucije zoper drugače mislečih.Zoper mene kot invalida 1 kat. tako spridoma država/družba zlorablja tudi zdravstvo,ker me ne morejo imeti v oblasti in sem glasen ter kritičen zopet politik ustrahovanj,zlorab institucij in pa seveda korupcije v vrhu politike oz.države.Iz tega razloga so mi med drugim v UKCL po ukazu države načrtno uničili transplantirano ledvico z predpisovanjem neustreznih odmerkov imunnosupresivne terapije ter istočasno z zavlačevanjem biopsije(diagnoze)transplantirane ledvice.To pa je bil le del načrta države,da so lahko moja čustva zlorabili za prisilno hospitalizacijo na psihiatriji in sicer so moje razočaranje in strah pred odpovedjo ledvice ter nestrinjanje z zdravstveno obravnavo vnaprej načrtovano zlorabili,da so me prisilno hospotalozirali na psihiatriji kjer so mi brez vsakih simptomov pripisali diagnozo psihoza oz.sizofrenija po transplantaciji ledvice,da bi me država/družba tako prikazala kot neveredostojnega govorca oz.pričevalca.Dejstvo je,da me država/družba in posebej je treba izpostaviti Policijo,ki opravi levji delež in je v njeni domeni,da ima vse pod kontrolo v zvezi z menoj in daje napotke kako in kaj me zavajati,lagati,psihično uničevati itd..in tako prikriti resnico in delovanje sistema,želijo že dolgo spravili ob pamet(zapirati na psihiatrijo)ter etiketirati,da bi država/družba tako rešila težavo zenoj in bi me enkrat za vselej utišali/uničili.Istocasno pa vse zanikajo in jim nič ni sveto ter so tako celo žalosten dogodek v družini (smrt)iskoristili zato,da bi me sprli z bližnjimi zaradi dediščine in na njih prevaliti krivdo za moje težave oz.zlorabo institucij,predvsem zdravstvo(psihiatrijo).Kar se pa celotne družbe tiče pa sledi državi,ki je mimogrede tudi steber druzbe in me obsojajo ter sodelujejo z državo oz.Policijo zoper mene in me komentirajo v smislu,da je pravilno,kar mi je država storila in mi počne.Prav tako sta nedavno na POP TV v odaji Fokus na temo zdravstvo nastopila skupaj celo PV.Golob in gospa z transplantirano ledvico,da bi me zavajali ter bi se država in institucije prikazale v lepi luči in nič krive.Glej moj Facebook, Instagram Borut Zabret kjer sem objavil vpogled zdravstveno dokumentacijo v dokaz zlorabi zdravstva države zoper mene.
Aleš Hartner
15. 10. 2024 14.24
+2
Fajon je NATO dron.
SlobodaNE
15. 10. 2024 14.21
-2
Zakaj ne bi podpirali zahod, sej nimajo vse prav ampak proti drugim še vedno svetlobna leta,
ActiveR
15. 10. 2024 14.19
+6
Izgubljena v času in prostoru, Fajonova se hvali s slovensko pomočjo pri poplavah v tujini, koliko ljudem ste rešili stanovanjski problem pri poplavah v Sloveniji lansko leto ??? Razvpitih 30 dni do specialista in 100 hiš v 30 dneh. ODSTOPITE že vendar, nesposobneži!
SlobodaNE
15. 10. 2024 14.22
+1
Sulica 81
15. 10. 2024 14.36
+3
SlobodaNE
15. 10. 2024 14.17
+3
Leva politika tud ni ok, kr neke glupe povezave
zoran pušenjak
15. 10. 2024 14.16
+3
Pač jedrne države Slovenije
zoran pušenjak
15. 10. 2024 14.15
+6
Doma pa ljudje več ne bodo imeli s čim plačati položnic in hrane.
marker1
15. 10. 2024 13.36
+9
Razmetavanje davkoplačevalskega denarja po tujini je manj denarja za naše državljane.
marker1
15. 10. 2024 13.34
+8
Z našim davkoplačevalskim denarjem si je lahko kupovati politične točke.
Razumnež
15. 10. 2024 13.29
+8
Če pa kaj znamo, so pa to populistične floskule.