Slovenija

V nujnih primerih do novega srca v manj kot dveh mesecih

Ljubljana , 18. 10. 2024 12.57 | Posodobljeno pred 1 uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

18. oktober je evropski dan darovanja organov. Letos so v Centru za transplantacijsko dejavnost v UKC Ljubljana presadili 80 organov, od tega 34 ledvic, 18 src, 20 jeter in 8 pljuč, na čakalnem seznamu je še 211 bolnikov. Najdaljša čakalna doba je za presaditev ledvic in srca.

Povprečna čakalna doba za presaditev srca je 244 dni (za urgentne presaditve 52 dni), za ledvico 274 dni, za jetra 164 dni in za pljuča 98 dni, so sporočili iz UKC Ljubljana. Transplantacijska dejavnost je sicer ena najzahtevnejših panog v medicini, v Sloveniji je tak način zdravljenja deluje zgolj v UKC Ljubljana. 

V proces od darovanja do presaditve je vključenih več kot 100 strokovnjakov in strokovnjakinj.
V proces od darovanja do presaditve je vključenih več kot 100 strokovnjakov in strokovnjakinj. FOTO: Shutterstock

"Za uspešno izvajanje transplantacijske dejavnosti je potrebno usklajeno delovanje zdravnikov, medicinskih sester, transplantacijskih koordinatorjev in transportnih služb, ki so na voljo vse dni v letu. Vendar pa brez darovalcev presaditve ne bi bile mogoče, saj so darovalci osnovni pogoj za izvajanje teh življenjsko pomembnih operacij," je ob evropskem dnevu  darovanja organov pojasnil dr. Matija Jelenc, kardiovaskularni kirurg iz UKC Ljubljana. 

Zdravljenje je zahtevno in dolgotrajno, saj paciente spremlja doživljenjsko. Presaditev organa je sicer v nekaterih primerih lahko tudi edina možnost. "Jetra so izjemno kompleksen organ. Pri končnem odpovedovanju jeter ni druge možnosti kot presaditev organa. Drugo nadomestno zdravljenje ne obstaja in to je edina možnost za preživetje. Vzrokov za odpoved je pa več, med drugim tudi dedne bolezni," pravi 38-letna Nina Žitek, ki je za avtoimunim hepatitisom zbolela pri šestih letih. Bolezen je nato napredovala počasi, presaditev pa je imela pred desetimi leti. Njeno zdravljenje spremlja Katja Novak, gastroenterologinja, zdravnica specialistka.

"Če bi lahko, bi vsakemu posebej segla v roko in rekla hvala," je vsem, ki so sodelovali pred, med in po transplantaciji hvaležna Žitkova. 

Prostori zavoda Slovenija transplant
Prostori zavoda Slovenija transplant FOTO: Slovenija-transplant

Letos pri Zavodu Slovenija-transplant beležijo tudi najvišjo 92-odstotno stopnjo privolitve svojcev za darovanje organov po smrti. "To je potrditev, da smo v družbi takrat, ko je to najbolj potrebno, dobronamerni in altruistično naravnani. In pokazatelj, da pri nas darovanje organov vse bolj sprejemamo kot sestavni del ob izteku življenja," je povedal direktor Zavoda Slovenija-transplant Andrej Gadžijev

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Levcekk
18. 10. 2024 15.08
Narkodefinkica
18. 10. 2024 14.32
+1
Smo imeli soseda ki je dobil donirano srce eno leto muk, za družino njega in svojce res to nikamor ne pelje ti poizkusi na ljudeh.
Kaskader
18. 10. 2024 14.19
-2
Upajmo da ne bo Golob uničil še v 30 dneh do plače ...
Pujček
18. 10. 2024 14.07
+5
Zdaj je trg poln ukrajinskih rezervnih delov.
Nightingale
18. 10. 2024 13.17
+5
Tako, kot do specialista v 30 dneh, kajne?