Slovenija

Evropske cene, neevropske plače

Ljubljana, 25. 09. 2007 12.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Sindikati zahtevajo, naj se plače usklajujejo s cenami. V nasprotnem primeru sledijo veliki delavski protesti.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so izpostavili zahtevo, da se osnovne plače usklajujejo s cenami življenjskih potrebščin in produktivnostjo na ravni dejavnosti. Delodajalce ostro opozarjamo, da bomo za uresničevanje zahtev uporabili vse metode sindikalnega boja; 17. novembra se bomo v Ljubljani zbrali na velikih delavskih demonstracijah, če na naše zahteve ne bodo pristali, bomo sredi januarja pripravili splošno generalno stavko našega članstva, so napovedali v ZSSS.

"Tokrat je bistvo problema pri lastnikih kapitala. Danes smo priča klasičnemu spopadu med delom in kapitalom, ki se kaže v zavlačevanju pri pogajanjih o panožnih kolektivnih pogodbah," je ocenil predsednik ZSSS Dušan Semolič. Kot je dodal, delodajalci delavcem zanikajo pravico, da se plače usklajujejo s produktivnostjo. "Če imamo evropske cene, dobičke in nagrade menedžerjem ter evropsko storilnost, naj delavci dobijo tudi evropske plače," je bil odločen.

Zveza svobodnih sindikatov napoveduje velike demonstracije, če delodajalci ne bodo ugodili njihovim zahtevam.
Zveza svobodnih sindikatov napoveduje velike demonstracije, če delodajalci ne bodo ugodili njihovim zahtevam. FOTO: POP TV

Zahteve so realne in uresničljive. Če delodajalci ne bodo pristali na njih - če ne bo napredka za pogajalskimi mizami, če ne bodo poslušali in ne bodo pripravljeni sklepati razumnih kompromisov - bo v Sloveniji konec socialnega miru, so napovedali v ZSSS. "Prišlo je do zvišanja cen hrane, elektrike, vrtcev, zavarovanj, v zdravstvu," je povzel Semolič in spomnil, da Slovenija med državami območja evra beleži najvišjo inflacijo. Pri tem je soodgovorna tudi država, ki bi morala popraviti zakon o minimalni plači, spremeniti krivično pravila pri socialnih transferjih in na pokojninskem področju ter končno sprejeti zakon o udeležbi delavcev na dobičku, je poudaril.

Višje plače zaradi večje produktivnosti!

Predstavniki sindikatov znotraj ZSSS so tako na konferenci v Ljubljani z naslovom Zahtevamo višje plače, ker smo produktivnejši! soglasno podprli zahteve ZSSS, da se plače tudi v zasebnem sektorju usklajujejo z inflacijo in produktivnostjo na ravni dejavnosti, v uspešnih podjetjih pa naj se upošteva tudi del nadpovprečne produktivnosti. Zavrnili so trditve delodajalcev, da bodo imele te zahteve za posledico odpuščanje ali stečaje, saj je to po njihovem mnenju posledica slabega dela uprav.

Kovanec za dva evra
Kovanec za dva evra FOTO: Reuters

Semolič je poudaril, da je pomembno, da sindikati v svojih zahtevah uspejo. Delodajalci gredo namreč po njegovih besedah v manever, da se produktivnost v plače vgradi na ravni podjetij. "Mi pa zahtevamo to na ravni panoge in hkrati na podjetniški ravni," je dejal. Na ravni panoge zato, ker večina delavcev dela v podjetjih, ki nimajo podjetniških kolektivnih pogodb in ker veliko podjetij obvladuje tuj kapital, ki na podjetniške kolektivne pogodbe ne pristaja, je pojasnil.

Podporo skupni odločitvi ZSSS so izrazili sindikati, člani zveze. V sindikatu kmetijstva in živilske industrije so opozoril, da bi morala ukrepati država, ker delež trgovine nekje presega 50 odstotkov prodajne cene in ker "nekateri že vrsto let nesramno izkoriščajo monopolni položaj". V sindikatu delavcev prometa in zvez so poudarili potrebo po dogovoru o kolektivni pogodbi dejavnosti in podjetij ter opozorili na zakon o kolektivnih pogodbah, ki predstavlja oviro v pogajanjih.

Predsednik sindikata kemične, nekovinske in gumarske industrije Tomaž Kumer je napovedal, da je prišel čas, "ko se bomo pogovarjali o delavskih plačah, ki za pošteno delo zahtevajo pošteno plačilo". Sekretarka sindikat delavcev gostinstva in turizma Karmen Leban je med drugim izpostavila, da od svojih zahtev, o katerih se pogajajo že leto dni, ne bodo odstopili. Predsednica sindikat kovinske in elektroindustrije Lidija Jerkič pa je opozorila na izgovore delodajalcev, češ da za pogajanja nimajo mandata. "Če ga ne bodo pridobili sami, jim bomo pomagali mi," je bila slikovita.

"Pred dvema letoma smo šli v odkrit spopad z vlado - ko je hotela kot svoje sprejeti ideje nekaterih ekonomistov za uvedbo enotne davčne stopnje - v prepričanju, da moramo braniti socialno podobo te državo. Šli smo v demonstracije v snežnem metežu in smo zmagali, ker smo verjeli v svojo moč," je spomnil Semolič. Dejal je, da se v Ljubljani pred začetkom predsedovanja Slovenije EU trudijo barvati fasade, da bo mesto videti lepo in prijazno. "Vendar, v ZSSS se bomo potrudili, da pokažemo Evropi, kaj se skriva za temi fasadami," je bil odločen predsednik ZSSS.

KOMENTARJI (188)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alenka1975
04. 10. 2007 14.27
Ahhhh, ma za tiste ki pravijo da s(m)o slovenski delavci placani kakor delamo bi ga poslal na naprimer eno firmo kjer se dela na normo, 4 izmene in podobno. Vse to z vsemi dodatki, prevozom malico in podobno za celih 500-530€. Kakor kateri mesec. Me zanima kaj bi potem rekli. Obenem me zanima, kolikokrat v zivljenju je dejansko delal vsak dan? Tukaj ne steje delo doma, gradnja hise, pomoc drugim pri gradnji, secnji drevja, pospravljanja drv za zimo. Steje dejansko delo v proizvodnji, kjer delavec sluzi za malo morje tehnologov ki se sprehajajo po firmah, kvazi mojstre in podobno. In potem pride na vrsto dabome se direktor. Vsi zgoraj poberejo smetano, delavec dobi pa "lejko mlejko" 0.6 mascobe. Pac skrbijo za delavcevo zdravje...Kaj da ne. Ce toliko poudarjajo POVPRECNA slovenska placa, naj jo tudi izplacajo pa bo mir. Ker pa je to nemogoce naredit (goveda na stolckih se bojo bunila seveda), naj izplacajo vsaj realno ceno dela...Torej vsi ki trdijo da je produktivnost slaba, na trak z njimi pa naj pokazejo koliko bojo naredili za tako "veliko" placo...Sram vas naj bo Slovenski oderuhi. In potem se cudimo ko nam brati hrvati recejo, da smo Avstrijski konjusari...Pa se kako imajo prav zal. Ker se bojimo da ne ostanemo brez sluzbe, posledicno nebomo mogli prezivet druzine se ne upamo nic storit...Bedni smo res. Kle jamramo en druzgmu ne naredi se pa cisto nic.
Shiraz
01. 10. 2007 22.18
Pozdravljeni vsi, Delodajalci so res križ in ne naklepajo nam čisto nič dobrega. Sam delam v zelo uspešnem podjetju, ki pa svoje zaposlene ne zna ravno najbolj nagraditi. Ves čas se krivi samo Vlado, kako nič ne naredi, vendar so tu seveda glavni problem ravno delodajalci. Če jim kaj ni prav, enostavno poberejo kovčke in zapustijo pogajanja. V našem podjetju smo naredili sledeče izračune in sicer za cca enako veliko podjetje v Nemčiji. Primerjava plač med nami in Nemci: univ dipl ing-----naša plačax količnik 5 teh......................................x3,5-4 ... del................................x 2-3 Seveda je še vse odvisno od časa zaposlitve, kje dela....... Tu res priznam, da bi Vlada morala močnejestisniti delodajalce, sam, kaj ko je večina direktorjev članov nekih političnih opcij,imajo odlična zaledja, so člani občinskih in mestnih svetov, kreirajo regionalno politiko....če pa vlada jih stisne, pa mediji takoj, JA KAJ SE SPET MEŠAJO V GOSPODARSTVO. Tak primer je bil sistemizacija delovnih mest, torej da bi plačali osnovo glede na izobrazbo...JOK BRATE...ODPADE, DELODAJALCI SO SAM ŠLI IN REKLI..K..VAS GLEDA, ....Ja takle mamao fantje in dekleta
Prvo Bore
27. 09. 2007 07.08
Konkurenca ni problem delavca , ampak vodstvenega kadra, ki gleda samo na sebe. Ford je že tolikio delavcev umaknil, da kar glava boli. Da bi pa delali avtomobile na hibridni pogon ali pa električni, to pa ne. Najlepša beseda konkurenca , je samo izgovor kapitalizma za nesposobnost vodstvenega kadra. Dober proizvod se prodaja, slabemu pa niti bog ne pomaga.
brankob@avtomatika.com
26. 09. 2007 23.24
Aja, pa še to. Naj kdo pove kaj o zgodovini GM, njegovih težavah z likvidnostjo, konkurenco na trgu in sami proizvodnji. Koliko obratov so morali preseliti v tujino, ker domača proizvodnja enostavno ni bila konkurenčna ?
brankob@avtomatika.com
26. 09. 2007 23.22
Ob vsem tem sindikalnem boju pozabljate IMHO na par malenkosti: Če insistiraš na tem, da drugi skrbijo za tvoje delo, da ti pod rit prinesejo to in ono in odnesejo kar ne rabiš, potem te zlahka lahko zamenjajo za robotsko roko ali kaj podobnega. Ta sicer nekaj stane (vsak dan manj), vendar: - ni debilna in njej na ljubo ni treba posebnih zaščit. Tako se ji ne bo zgodilo, bi prišla zadeta ali pijana v nočno izmeno in bi stikalo, ki bi ga morala pritisniti s prstom pritisnila recimo s kur*em ali kaj podobnega. - so robotske zadeve ponovljive, hitre in natančne - ne rabijo čik pavze, otroškega dodatka, dopusta, različnih regresov itd - ob montaži in pripravi se ni treba zaj* z kolektivnimi pogodbami itd, tudi če montiraš polje praktično enakih rok v proizvodnjo. - vsaj načeloma ne kradejo in ne izgubljajo oziroma namerno poškodujejo stvari Zanimiv je ravno ta podani primer ameriške avto industrije, kjer je robotizacija ZELO prisotna in kjer imajo vedno težave z nezanesljivimi in slabimi delavci. Pač človekove pravice je treba upravičit. In to je težko, če v bistvu nimaš ali ne razvijaš osnovnih lastnosti, ki naj bi oblikovali človeka- inteligence in radovednosti recimo. Če je vse, kar te zanima, da bi kdajpakdaj ovil kaj okrog ku*a brez vezave ali odgovornosti in se ga do nezavesti zadeval z drobnimi užitki in hrano, potem nisi dosti drugačen od povprečnega psa. Zakaj bi imel bistveno večje pravice ?
theway
26. 09. 2007 23.08
slivov knedl
26. 09. 2007 18.01
bp+:Verjetno nisi proizvodni delavec,imaš vsaj 1kil.€ plače( ne potrebuješ zasčite Sindikata) in med delovnim časom dostop do interneta.Delavec za strojem ne more delat in obenem surfat po netu.Kje,oziroma ,kam hodiš v službo.Eni namreč hodimo DELAT,eni pa v SLUŽBO.
slivov knedl
26. 09. 2007 17.41
V GM America je 73000 delavcev končalo dva DELOVNA dneva trajajočo stavko.Semolič&co,ki napovedujejo delavske demonstracije in proteste - to ni isto,kot štrajk,madona, naj si tole vzamejo za zgled in model uspešnega pritiska na kapitaliste."Zelo smo zadovoljni z dogovorom," je dejal predsednik United Auto Workers Ron Gettelfinger in dodal, da je po njegovem stavka pomagala njihovi strani.Le kateri Slovenski super menager - cirkusant(menaža je drugače izraz tudi za cirkuško areno)bi si upal privoščiti tako izjavo.
meritokrat_
26. 09. 2007 17.34
Dokler imajo ljudje denar za članarine sindikatom, so plače še previsoke. Nekateri imate sredi dopoldneva čas za branje novic in debatiranje po forumoh... S takimi se pogovarja v jeziku knjižnih nagrad, ne povišic. No, menda veste, da mora sindikat kriti škodo zaradi stavke... Le lepši dan za izlet do vlade (kot pred dvema letoma) si izberite. :)
Lahka konjenica
26. 09. 2007 17.31
lastovka3: pravilno si napisala. Jaz sem tudi da se ob nedelja in vseh državnih praznikih zapre trgovine. ker kruh lahko kupiš en dan prej, pa je drugi dan ravno tako dober. razen, če Prvo
hinko.murovec@siol.net
26. 09. 2007 15.20
Muff, 25.09.07 / 22:52, Ja samo vedi, da jih je poslal merit šef, da šefi načrtno ustvarjajo take situacije in potem , če si dovolj bedast pač padeš na finto in plačaš. Zopet sva čeprav v malem pri vodstvu. Za vse tiste oslarije bo Šef mastno kasiral, delavec skoraj nič, pa še pred stranko bo Šef delavca po možnosti prikazal kot krivca. Lopovi od lopovov. To je res balkanizacija in nič bolje ni z oprosti direktorji in menadžeri, nikoli krivi, a v večini primerov pokvarjeni nesposobni debili, edino kar znajo in se izpopolnjujejo je odiranje naroda - delavcev. Tu bi morala država delat red, a povej kdo? Tudi na tem nivoju - države so samo malo bolj izpopolnjeni zasluškarji, ki so če se splača tiho , če se ne splača pa večinoma pre leni in tako gre vse mirno dalje. Naj živi strokovnost. LP
slivov knedl
26. 09. 2007 14.57
Prvo Borec:No,dobr.Sej si me razumel.Sem heretik in mi je čisr fino.
Prvo Bore
26. 09. 2007 14.52
lastovka3 mislim o delavskem narodu brez religije, če misliš o svobodnem ljudstvu. Religija je stvar človeka in se ne sme posiljevati ostalih ljudi. Ne reče se odpadniki, ampak stavkokazi
5R1-K
26. 09. 2007 14.47
prašek..............................................
slivov knedl
26. 09. 2007 14.32
prašek: Odpadniki,misliš?
slivov knedl
26. 09. 2007 14.29
Prvo Borec:"Ob sobotah in nedeljah pa lahko naredimo bojkot trgovin." Podprem,kar je za podpret.Drugače sem pa že ves čas "navaden" Slovenc.
5R1-K
26. 09. 2007 14.19
PB wrote: " 5R1+K a sedaj sem pa katastrofa, ker si ne zatiskam oči in ne gledam samo v rožni venec." Jaz si tudi ne zatiskam oči, vendar ne nasedam t.i. svobodnimi sindikati. Mislim, da ti nikoli ne gledaš jagode na RV, pa bi moral včasih zmoliti za zdravo pamet.
politik70
26. 09. 2007 14.13
Lucky luser a si spet nore gobe jedu da haluciniraš tle po netu? Raje sejo na 2 programu JJ tv glej ali pa te je ravno to tako raztogotilo da pol take klobasaš.
jekleni shejk
26. 09. 2007 14.12
točno to treba narest. čisto vsi delavci iz vseh področij bi moral na stavko. pa ne med vikendom, ampak med tednom naj se zbere vsaj 50tisoč stavkajočih, pa naj pol vlada panika...zvišajte plače, drugače pa tatinski pohod pride na spored.
Prvo Bore
26. 09. 2007 14.10
lastovka3 kaj si prešel na stran navadnih Slovencev ?? Prašek, to tudi sam pravim in tako kakor je rekel Hinko, da bo prišel , pa četudi bo samo gledal. Na delavnik in ne na soboto. Ob sobotah in nedeljah pa lahko naredimo bojkot trgovin. Za boljši jutri naši naslednikov sem zmerom za to. Pač bodo imeli večji profit čez teden, ampak kruh bodo vrnili nazaj. Ne pustimo se zajebavat !!!