Slovenija

Slovenija pod vodo: Evropa nam ponuja roko

Bruselj, 21. 09. 2010 10.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

''Ne poznamo še celotnega obsega škode, vendar pa bi vam želel zagotoviti, da Evropska komisija ostaja pripravljena Sloveniji ponuditi pomoč,'' je ob poplavah sporočil evropski komisar za regionalno politiko Johannes Hahn.

Janez Potočnik
Janez Potočnik FOTO: Reuters
Želel bi izraziti solidarnost s prebivalci Slovenije. Sočustvujem z družinami žrtev. Ne poznamo še celotnega obsega škode, vendar pa bi vam želel zagotoviti, da Evropska komisija ostaja pripravljena Sloveniji nuditi pomoč. Evropski komisar za regionalno politiko Johannes Hahn

Evropski komisar za okolje Janez Potočnik je na svojem profilu na Facebooku zapisal: "Poplav v Sloveniji nisem doživel osebno, vendar sem situacijo v zadnjih dneh spremljal prek medijev in pogovorov z družino in prijatelji. Sočustvujem z vsemi, ki jih je prizadela ta naravna nesreča. Trenutno sem na poti v New York, kjer se udeležujem razprave na temo biotske raznovrstnosti v okviru zasedanja Generalne skupščine OZN, vendar pa bom kljub temu pozorno spremljal situacijo v Sloveniji. Seveda je Evropska unija pripravljena zagotoviti pomoč, če bo ta potrebna.''

Lahko zaprosimo za pomoč

Slovenija bi namreč lahko pri soočanju s posledicami poplav zaprosila za pomoč iz evropskega solidarnostnega sklada. K solidarnosti Evropske unije sta v Strasbourgu pozvala tudi evropska poslanca Jelko Kacin in Tanja Fajon. Prvi je na poplave opozoril na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta, Fajonova pa je k pomoči pozvala ob robu zasedanja.

Kacin je v ponedeljek zvečer v enominutnem govoru na plenarnem zasedanju evropskim poslancem povedal, da so minuli konec tedna marsikje pretoki rek v Sloveniji presegli 100-letne vrednosti in da je poplave mogoče primerjati s katastrofalnimi poplavami, ki so lani in letos prizadele države srednje Evrope. "Imamo tudi smrtne žrtve. Vsi doslej najdeni utopljeni so življenja izgubili v prometu, v avtomobilih, ki jih je zalilo v potopljenih podvozih. Samo v glavnem mestu, v Ljubljani, je še vedno pod vodo več kot 1200 stanovanjskih objektov," je dejal. Opozoril je tudi, da sta močno prizadeti prometna in komunalna infrastruktura.

Fajonova pa je ob robu prvega dne zasedanja na posledice poplav opozorila v svoji politični skupini socialistov in demokratov, danes pa v pismu tudi druge kolege. Glede na to, da tudi gospodarska, finančna in socialna kriza še niso končane, bo slovenska vlada po njenih besedah verjetno primorana zaprositi za pomoč iz solidarnostnega sklada. Fajonova tako evropske institucije in države članice poziva, naj pomagajo Sloveniji in naj bodo solidarne s slovenskimi državljani.

"Naš cilj je, da čim prej vnovič vzpostavimo normalne življenjske pogoje ter možnost uporabe mostov in cest pa tudi normalno delovanje podjetij," je zapisala v pismu svojim kolegom. Ob tem vse evropske poslance in vlade poziva k bolj zavzetemu in odgovornemu boju proti podnebnim spremembam. "Narava nas opozarja, da je čas za ukrepe danes, ne jutri. Ni dovolj le uresničevanje ciljev iz Koebenhavna, čim prej moramo najti tudi skupni jezik s Kitajsko in ZDA. Za ohranitev okolja ne potrebujemo le denarja, temveč solidarnost in enake možnosti," je poudarila.

Prošnja mora priti v desetih dneh

Posledice poplav v Kostanjevici na Krki
Posledice poplav v Kostanjevici na Krki FOTO: Damjan Žibert
Voda v hiši na Viču
Voda v hiši na Viču FOTO: Aljoša Kravanja
Država lahko za pomoč iz evropskega solidarnostnega sklada zaprosi, če škoda doseže tri milijarde evrov ali 0,6 odstotka njenega bruto nacionalnega prihodka. Ta je bil za Slovenijo za letos izračunan na 217,669 milijona evrov, kažejo podatki Evropske komisije.

Država mora za pomoč zaprositi najpozneje v desetih tednih po naravni katastrofi. Izjemoma lahko za denarno pomoč zaprosi tudi v primeru "izjemne regionalne katastrofe, ki prizadene večino prebivalstva regije ali ima resne in dolgotrajne posledice na njeno gospodarsko stabilnost in življenjske pogoje". Upravičenost do sredstev v teh primerih oceni Evropska komisija na podlagi vsake posamezne vloge.

Iz Službe vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko, ki je pristojna za tovrstne prošnje, so sporočili, da ''preleminarne ocene škode še ni. Za oceno škode je pristojno ministrstvo za obrambo. Ko bodo znani podatki o ocenjeni škodi, bo znano, ali Slovenija izpolnjuje pogoje za oddajo vloge za solidarnostni sklad.''

Evropski solidarnostni sklad je bil vzpostavljen kot odziv na velike poplave v srednji Evropi poleti leta 2002. Doslej je bil uporabljen za soočanje s posledicami več kot 30 naravnih nesreč – poplav, gozdnih požarov, potresov, neviht in suše. Doslej je pomoč iz sklada v skupnem znesku več kot 2,1 milijarde evrov dobilo 20 različnih evropskih držav, med njimi tudi Slovenija po vodni ujmi leta 2007, ki je najbolj prizadela Železnike.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
21. 09. 2010 18.28
Še sreča, da nam zta voda ni poplavila Silicijeve doline, ampak le Kostanjevico ter Horjul!
Tonček Balonček
21. 09. 2010 18.27
A ta Potočnik komunicira le s "prijatelji" na FB-ju? Spet bo med prvimi tremi najpopularnejšimi Slovenci, ne dela nobene škode, je popolnoma benigen, na srečo s efutra na evropskih jaslih, ampak tudi te polnimo slovenski davkoplačevalci!
Tonček Balonček
21. 09. 2010 18.26
Revež je tale Potočnik, cele dneve preživlja na letalih, stran od družine, najbližjih! Kljum tem naporom si pa le najde čas za spremljanje dogodkov v Sloveniji. Tega so sposobni le najplemenitejši domoljubi. Upam, d aga biodiverziteta s svojimi problemi ne bo pretirano vznemirjhala in bo še sledil "dogodkom" v domovini! Le še sožalna brzojavka manjka!
yokerxdinterfan
21. 09. 2010 18.15
aha sej ne da bi rekli ne grčiji pa bi denar porabili za poplave ampak sej veste za vse je denar za lastne državljane pa ga ni ali ga pa nepotrebujemo....................če bi meli kej pameti bi porabili čim več denarja pobrati in ga vložiti v državo
yokerxdinterfan
21. 09. 2010 18.12
aha dve stvari bosta al denar ne bo šel za pomoč ampak za tuje žepe....ali druga možnost pahor bo z roko zamahnil in bo rekle da je nerabimo.....k važn da mamo ladijo patrie falcona afero bulmastif neisplačane delavce................malo črnega humorja ladija triglav ima v teh dneh malo več možnosti in placa za plovbo....upma pa da se bo čimprej vse normaliziralo
krainburger
21. 09. 2010 17.05
rabimo pommoč eu. krvavec bo pozidan v pol leta!
ZeroGravity
21. 09. 2010 14.36
potočnik je eden izmed redkih izbrancev ki ima dejansko korist od našega vstopa v EU
M-teorija
21. 09. 2010 14.06
~če bo treba, je obljubil.~ Seveda bo treba. In ne rabimo več, samo toliko kot nam glede na situacijo pripada, pa bo dovolj.
zahod.west
21. 09. 2010 14.02
kakšen preveč dobro plačan pajac
MarioBros
21. 09. 2010 13.20
Prvo so patrije, saj nas lahko napade neprijatelj...
Northwest
21. 09. 2010 13.06
Ne nasi se bodo bahali kot vedno "bomo ze sami,mi zmoremo,mi imamo".
Libra77
21. 09. 2010 12.55
Tako ja, tistih 260 Milijonov nam naj posodijo, Grčija pa naj potem EU vrne naš denar.
qki
21. 09. 2010 12.28
Ko se pogovarjamo o škodi takih razsežnostih, bi bili nori, če ne bi izkoristili evropskega denarja! .. še vedno ga koristimo premalo.
rally29
21. 09. 2010 12.16
EVROPA BO POMAGALA SAMO KAJ KO DENAR NE BO PRIŠEL V PRAVE ROKE DO OGROŽENIH PREBIVALCEV SPET SI BO NEKDO NABASAL ŽEPE Z EVROPSKIM DENARJEM LJUDJE SI BOJO MOGLI POMAGAT SAMI IN ITI IZ PUFA V PUF.VELIKA SRAMOTA ZA SLOVENIJO.SRAM ME JE DA SEM SLOVENC
MarioBros
21. 09. 2010 11.49
90% ljudi z javnih uprav in politike na prisilno delo... na roke kopat predpoplavne zaščite. Kdor se bo uprl pa v zapor!
Sideeffect
21. 09. 2010 11.47
Ne ne, kakšno Evropo prosit halooo! Važno je da imamo patrije, triglav, pilatuse, falcon in štadion, to je prvo... Nikakor prosit evrope, da siromakom nebi poplavljalo....
5301
21. 09. 2010 11.31
BI LAHKO!!!!! ali se še vedno naši vrli politiki niso naučili da je potrebno črpati sredstva od EU če že tja vlagamo. vsak normalen bi takoj iskoristil možnost, samo naši ne. smo pač bogata država in mi denarja ne rabimo. zato bomo vse sami popravili. če pa kakšna država potrebuje kredit (kot Grčija) potem samo naj pove in ga dobijo. žalostno toda resnično
SEBASTI
21. 09. 2010 11.15
Evropo bomo prosili za pomoč???!!!! Tisti denar, ki je namenjen grkom se naj porabi za sanacijo poplav !!! Menda ne bomo spet po kolenih lazli za našimi evropskimi "brati" ?! Sedaj bi se lahko zelo elegantno rešili tega fiaska z denarjem za grke.