Slovenija

Evropa nas kaznuje

Ljubljana, 12. 04. 2006 20.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
J.U./T.S.
Komentarji
1

Nove sodbe evropskega sodišča zaradi sodnih zaostankov naj bi Slovenijo obremenile za 20 milijonov tolarjev.

Zaradi prepočasnosti slovenskih sodišč evropsko sodišče za človekove pravice Sloveniji nalaga izplačila odškodnin oškodovancem
Zaradi prepočasnosti slovenskih sodišč evropsko sodišče za človekove pravice Sloveniji nalaga izplačila odškodnin oškodovancem FOTO: POP TV

Slovenija pa mora zaradi sodnih zaostankov plačevati vedno več odškodnin. Evropsko sodišče je naši državi doslej naložilo že skoraj četrt milijona evrov odškodnin, ta številka pa se bo v prihodnjih dneh še povišala, saj bodo iz Strassboura namreč prispele nove sodbe, ki bi lahko proračun obremenile za novih 20 milijonov tolarjev.

Pravosodni minister Lovro Šturm je dejal, da naj bi slovenski državljani poravnavo najprej iskali v Sloveniji, šele nato v Strassbouru
Pravosodni minister Lovro Šturm je dejal, da naj bi slovenski državljani poravnavo najprej iskali v Sloveniji, šele nato v Strassbouru FOTO: POP TV


Čeprav sodb še niso odprli, pa nihče ne dvomi o tem, da bo evropsko sodišče za človekove pravice Slovenijo zopet udarilo po žepu. Kot je dejal slovenski minister za pravosodje Lovro Šturm, Slovenijo najbolj zanima, "ali bo dosedanja najvišja izrečena kazen v višini 9.600 evrov ostala nespremenjena" oziroma ali bo nov primer prinesel kakšno bistveno povišanje odškodnin, ki jih mora država plačati oškodovancem.


Preden zadeve iz Slovenije pridejo pred evropsko sodišče, sicer naše državno pravobranilstvo skuša stvari rešiti s poravnavami. Vendar do sedaj brez uspeha, kot kaže si tožniki obetajo viške odškodnine, če primer prenesejo na evropsko sodišče.

Evro bankovci
Evro bankovci FOTO: Reuters


Kot je pojasnil generalni državni pravobranilec Lucijan Bembič, "tisti, ki zahtevajo zneske par tisoč evrov ali več, ponudb niso sprejeli". Vendar kot dodaja, je so tudi odškodnine, ki jih določa evropsko sodišče omejene, saj dosedanja praksa kaže, da evropsko sodišče pritožniku ne da odškodnine, ki bi presegala znesek par milijonov tolarjev.


Po sprejetju novega zakona, ki bi urejal odškodnine zaradi predolgih sodnih procesov, naj bi evropsko sodišče prejelo manj pritožb zaradi sodnih zaostankov v Sloveniji. Po novem se bodo namreč tisti, katerih sodni postopki se vlečejo nerazumno dolgo, najprej pritožili na slovensko sodišče in odškodnino zahtevali tu.


Višina odškodnin bo nekoliko spremenjena, je pojasnil minister Šturm, zato naj bi bile nižje od tistih, ki jih je doslej odmerjalo evropsko sodišče za človekove pravice, kar omenjeno sodišče tudi dopušča.


Odškodnine za državo vsekakor niso zanemarljiv strošek. V povprečju nas vsaka izgubljena tožba v Strassbouru stane okoli enega milijona tolarjev. Vlada omenjeni denar črpa iz proračunskih rezerv, ki so sicer namenjene nepredvidenim dogodkom.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

andrej.kerin@nek.si
13. 04. 2006 12.14
Malo spremljam tole dogajanje okoli sodstva. Za plače sodnikov se znajo potegniti tako posamezniki kakor tudi sodniško združenje in ne vem kdo vse še ne in iščejo od države večje plače. Za napake točno določenih sodišč in sodnikov ( saj se ve kdo je naredil in je odgovoren za zaostanke ) pa ne znajo poskrbeti in zopet naj bo tukaj država s svojimi sredstvi ( denar davkoplačevalcev)! Rešitev problema pa je enostavna. KDOR JE POVZROČIL ZAOSTANEH IN S TEM ODŠKONINO NAJ JO TUDI PLAČA!