Slovenija

Evidentiranih 2633 uživalcev drog

Ljubljana, 18. 07. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Inštitut za varovanje zdravja je predstavil rezultate raziskave, ki je pokazala, da je bilo lani v Sloveniji evidentiranih 2633 uživalcev drog. Najmlajša oseba, ki je poskusila katerokoli prepovedano drogo, je stara le sedem let, najstarejša pa 47.

Od 2633 uživalcev drog, ki so iskali pomoč v Centrih za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog, je 528 oseb pomoč iskalo prvič, 2105 pa jih je pomoč iskalo že prej. Povprečna starost iskalcev pomoči je bila 26 let, najmlajša oseba vključena v program pomoči je bila stara 13 let, najstarejša pa 59 let.

Med uživalci drog prevladujejo moški
Med uživalci drog prevladujejo moški FOTO: POP TV

Več kot 90 odstotkov vseh evidentiranih uživalcev prepovedanih drog je lani pomoč v omenjenih centrih najpogosteje iskalo zaradi težav s heroinom, manjši delež pa zaradi težav s kanabisom in kokainom, je povedala vodja informacijske enote za prepovedane droge pri IVZ Mercedes Lovrečič. Povprečna starost ob prvi uporabi katerekoli prepovedane droge, najpogosteje je šlo za kanabis, je bila 16 let, najmlajša oseba je bila ob prvi uporabi katerekoli droge stara 7 let, najstarejša pa 47 let. Povprečna starost ob prvi uporabi primarne droge (gre za prepovedano drogo, zaradi katere so iskali pomoč) je bila 19 let, najmlajša oseba je bila stara samo 10 let, najstarejša pa 48 let, je pojasnila Lovrečičeva. Po drugi strani je bila povprečna starost ob prvem vbrizgavanju katerekoli prepovedane droge 20 let, najmlajša oseba si je drogo vbrizgala že pri 10 letih, najstarejša pa pri 48 letih. Čeprav je intravenozno vbrizgavanje še vedno najpogostejši način vnosa primarne droge, pa od leta 1996 po njenih besedah med vsemi obravnavanimi in med prvič obravnavanimi upada delež intravenoznega vbrizgavanja.

Delež žensk med prvimi iskalci pomoči še vedno narašča, povprečna starost prvih iskalcev pomoči pa je bila 22 let in je že nekaj let nespremenjena. Po besedah Lovrečičeve so prvič obravnavani uživalci največkrat iskali pomoč v centrih zaradi heroina, sledili pa so kanabis, hipnotiki in sedativi, poživila, kokain in hlapljive snovi. Sicer je večina oz. 78 odstotkov evidentiranih uživalcev prepovedanih drog moškega spola, 44 odstotkov jih ima končano srednjo šolo, 29 odstotkov osnovno šolo, 35 oseb pa je brezdomcev.

Lani je število odkritih kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa z mamili ter omogočanja uživanja mamil v Sloveniji ostalo približno enako kot leto pred tem - 1534, je povedal vodja oddelka za prepovedane droge pri upravi kriminalistične policije Ljubo Pirkovič. Se je pa za dva odstotka povečalo število odkritih oseb, povezanih s tovrstnimi kaznivimi dejanji (iz 1681 na 1715). Zaradi neupravičene posesti prepovedanih drog so sicer leta 2002 podali 4178 predlogov sodniku za prekrške. Po njegovih besedah je bilo v Sloveniji v zadnjih štirih letih zaseženega več kot 40 kilogramov heroina na milijon prebivalcev, kar našo državo uvršča v sam evropski vrh. Lani sta tako policija in carina odkrila in zasegla skoraj 69 kilogramov heroina, dobrih 55 kilogramov kokaina, 7876 tablet ecstasyja in skoraj 1100 kilogramov konoplje.