Slovenija

EU obsodila nasilje in grožnje

Ljubljana/Beograd, 29. 02. 2008 09.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaradi izgredništva v Beogradu so ovadili 80 ljudi. Slovensko predsedstvo EU je obsodilo nasilje in slabo zaščito.

Je 80 prava številka, ali morda kaj več?
Je 80 prava številka, ali morda kaj več? FOTO: Reuters

Srbska policija je po izgredih v Beogradu prejšnji četrtek, 21.2., do katerih je prišlo po koncu demonstracij v Beogradu, izdala 44 kazenskih ovadb. Kot so sporočili s srbskega tožilstva so ovadbe podane proti 80 osebam. Zaradi kraj so ovadili 54 ljudi, za sodelovanje v skupinah, ki so povzročile nerede je ovadenih 10 oseb. Še 12 ljudi pa so ovadili zaradi oviranja dela policistov in varnostnikov.

Vojislav Koštunica je danes ponovil, da je svet za nacionalno varnost ocenil, da je policija ustrezno in pravočasno ravnala med neredi v Beogradu. Zavrnil je tudi očitke opozicije, da je vlada policiji naročila, naj v neredih ne posreduje.

Kot so še zapisali sta dve osebi obtoženi za fizični napad na uradno osebo. Tožilstvo je še sporočilo, da še naprej intenzivno iščejo glavne organizatorje neredov.

Zaradi nasilja v Beogradu po razglasitvi neodvisnosti Kosova je slovensko predsedstvo EU srbski vladi izročilo demaršo, v kateri je obsodilo nasilje in slabo zaščito veleposlaništev v Beogradu ter srbsko vlado opomnilo, da je dolžna zaščititi evropske državljane v Srbiji. Slovensko predsedstvo je obsodilo tudi grožnje medijem in nevladnim organizacijam ter vse oblike vandalizma. V valu nasilja po razglasitvi neodvisnosti Kosova so izgredniki med drugim napadli slovensko, nemško, hrvaško in ameriško veleposlaništvo.

DZ o Kosovu v sredo

Neodvisnost Kosova je priznala Irska, z utemeljitvijo, da je zaradi dogajanja v preteklosti vztrajanje Kosova znotraj Srbije nepredstavljivo. Po neuradnih podatkih je Irska tako 22. država in 11. država članica EU, ki priznava neodvisnost Kosova, 32 držav pa je napovedalo, da naj bi to storilo v prihodnosti. Okoli 20 držav, med njimi Srbija, Rusija in Kitajska, odločno nasprotuje enostranski razglasitvi neodvisnega Kosova. Med njimi je tudi Slovaška.

Kolegij predsednika državnega zbora Franceta Cukjatija je sklenil, da bo izredna seja državnega zbora glede vladinega predloga o priznanju neodvisnosti Kosova v sredo ob 9. uri.

Na seji bodo poslanci poleg predloga vlade, naj Slovenija prizna neodvisnost in suverenost Kosova, obravnavali še novelo zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici, zakon o financiranju občin in predlog za sprejem avtentične razlage 5.a člena zakona o plačah delavcev v javnih vzgojno izobraževalnih zavodih.

Sklenili so še, da bodo novelo zakona o odvetništvu in novelo zakona o zdravilih sprejemali – obe predlaga vlada – po skrajšanem postopku. Opozicija, razen SNS, je nasprotovala, da bi se novela zakona o odvetništvu sprejemala po skrajšanem postopku. Menili so namreč, da novela spreminja preveč členov zakona.

France Cukjati je sredo določil za dan izredne seje, ker imajo poslanci po njegovih besedah ves naslednji teden veliko obveznosti, in je sreda najmanj moteč dan.
France Cukjati je sredo določil za dan izredne seje, ker imajo poslanci po njegovih besedah ves naslednji teden veliko obveznosti, in je sreda najmanj moteč dan. FOTO: Dare Čekeliš

Mirana Potrča iz SD je zmotilo, da so točke, ki so uvrščene na sejo, nesorazmerne glede na njihov pomen in vsebino, zato bi bilo po njegovem bolje, če bi se nekatere uvrstile na kakšno drugo sejo. Cukjati mu je pojasnil, da kolegij o tem, ali izredna seja bo in kaj bo uvrščeno nanjo, ne more odločati, ker o tem s svojimi podpisi odločajo poslanci.

Franc Žnidaršič iz DeSUSa pa je napovedal, da se njihovi poslanci seje ne bodo udeležili, če bo nanjo uvrščen zakon o financiranju pokrajin. Kot je dejal, je zakon smiselno sprejemati šele, ko bo sprejet krovni pokrajinski zakon o ustanovitvi pokrajin. Ocenil je, da ima tovrstno sprejemanje zakonov "nek drug namen".

Srbija tudi uradno protestira

Jeremić je uradno protestiral pri Združenih narodih.
Jeremić je uradno protestiral pri Združenih narodih. FOTO: Reuters

Potem ko je bila v četrtek ustanovljena mednarodna usmerjevalna skupina za Kosovo, je danes srbski zunanji minister Vuk Jeremić tudi uradno protestiral pri generalnem sekretarju Združenih narodov Ban Ki Munu. Jeremić je v pismu Banu poudaril, da je ustanovitev omenjene skupine nezakonita in za Srbijo povsem nesprejemljivo dejanje. Po oceni Beograda njena ustanovitev predstavlja očitno namero po izogibanju Varnostnemu svetu ZN in resoluciji VS ZN 1244. Z njo pa želijo tudi razvrednotiti vlogo misije ZN na Kosovo Unimk kot edinega organa, ki ima na Kosovu polno legitimiteto, so sporočili s srbskega zunanjega ministrstva.