Slovenija

Erjavec za usposabljanje vojakov

Vilnius, 08. 02. 2008 14.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Obrambni minister Erjavec je prepričan, da je afganistanske varnostne sile potrebno še naprej usposabljati.

Minister Erjavec meni, da je usposabljanje afganistanskih varnostnih sil ključ za večjo varnost na celotnem ozemlju države.
Minister Erjavec meni, da je usposabljanje afganistanskih varnostnih sil ključ za večjo varnost na celotnem ozemlju države. FOTO: POP TV

Slovenski minister za obrambo Karl Erjavec je danes v svojem nastopu v okviru dvodnevnega neformalnega zasedanja obrambnih ministrov zveze Nato v Vilniusu, ki se je začelo v četrtek, izpostavil, da je potrebno nadaljevati z aktivnostmi za usposabljanje afganistanskih varnostnih sil, "ker je to ključ za večjo varnost na celotnem ozemlju države".

Poleg tega je v pogovorih glede Afganistana poudaril pomen koordinacije mednarodnih organizacij, kot so ZN. Pri tem je v luči slovenskega predsedovanja EU še posebej poudaril, da je potrebno okrepiti sodelovanje med EU in Natom, tudi zaradi tega, ker je EU v Afganistan napotila t.i. policijsko misijo.

Obrambni ministri, ki so se jim na zasedanju pridružili tudi predstavniki ZN in Svetovne banke, so sicer glede Afganistana zaključili, da "je potrebna potrpežljivost, saj se stvari ne da čez noč optimalno urediti", je še povedal minister Erjavec.

Trenutno je v Afganistanu nameščenih 42.000 vojakov, si pa Nato želi še dodatnih 7500 vojakov, ki naj bi jih namestili na nemirnem jugu. Slovenija ima v Afganistanu 65 vojakov.

Erjavec: Dosežen velik napredek

Vendar pa se strinjajo, da je dosežen velik napredek, je dodal in nanizal, da je na primer v šolah v Afganistanu šest milijonov otrok, od tega 40 odstotkov deklet, poleg tega pa se je v domovino vrnilo štiri milijone beguncev. "Napredek torej je," pravi minister in dodaja, da pa seveda ni mogoče države, ki je bila toliko let v spopadih, čez noč urediti tako, da bo funkcionirala kot normalna država.

Slovenski vojaki
Slovenski vojaki FOTO: POP TV

Minister je ob vsem tem podprl napore, da se do vrha v Bukarešti oblikuje enoten strateški načrt o prihodnji vlogi Nata v Afganistanu, v razpravi o prispevkih posameznih držav pa je navedel, da je Slovenija afganistanski nacionalni armadi donirala in že dostavila 60 minometov ter okrog 20.000 pripadajočega streliva.

Vlada naj spoštuje človekove pravice

Glede na to, da se zasedanja udeležuje tudi afganistanski minister za obrambo Abdul Rahim Vardak, ga je Erjavec pozval, naj afganistanska vlada spoštuje univerzalne človekove pravice, še posebej z vidika zadnjega primera, ko je bil študent novinarstva obsojen na smrt.

Erjavec mu je povedal, "da takšna dejanja zelo slabo vplivajo na javno mnenje v državah, ki napotujejo svoje pripadnike v Afganistanu". Vardak je odgovoril, da razumejo sporočilo o tem primeru in bodo zato navedeno zadevo še enkrat proučili. Hkrati pa je dodal, da je potrebno razumeti, da se univerzalne vrednote v Afganistanu uveljavljajo šele v zadnjih petih letih. Erjavec je bil z njegovim odgovorom zadovoljen in pričakuje, da omenjena kazen ne bo izvršena.



SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bonsai9@email.si
09. 02. 2008 16.54
badi27 nauči se brat med vrsticami. Jaz sem samo navedu, kako naša vlada prikazuje nezaposlenost. Pri 320 000 nezaposlenih je po moje malo več koč kot pa 5%. Za tebe pa to velja celo 4%. Samo da je vlada, predvsem sociala lepa. Drugič, ko podajaš kake pripombe pejt raje pod vroč tuš.
badi 27
09. 02. 2008 15.59
bonsai9 upam da boš gdaj nezaposlen pa da bo tebe država kam poslala
jansa-arms
09. 02. 2008 14.27
sebastjan : kva pa si lenaru? mel si dobro priložnost da napadeš kako državo,če ti je blo dolgčas!
preprostež
09. 02. 2008 12.41
klavc: pa res, sem mislil, da bodo v takih primerih strokovnjaki sestavljali govore pa tako...
bonsai9@email.si
09. 02. 2008 08.19
Slovenija mora zakurit vojno na Kosovu, pol pa poslat dol nekaj tisoč vojakov. Da ne bodo samo trošili davkoplačevalskega denarja. Vse ki so prijavljeni na zavodu za zaposlovanje poslat dol. Kdor odkloni se ga briše iz seznama nezaposlenih. In Slovenija bo imela najnižnjo stopnjo nezaposlenosti na svetu. Dve muhi na mah. Slovenija bo v trenutku prva Švica. Cedila se bosta mleko in med.
goso
09. 02. 2008 01.55
Kjer bo ZDA , ne bo nkjer miru.
Buena Vita
09. 02. 2008 01.13
mihey81-sebastjan--vsa čast, najdejo se tudi taki kaveljci ki povedo resnico, ne sekirajta se ko zacvilijo nazaj--to pomeni---da počasi-----začnejo delat betice....
klavc@email.si
08. 02. 2008 23.28
mihey81, ciljal sem na njegovo (ne)poznavanje vsebin. za javnost je po mojem mnenju priporočljivo, da se nagovori v vsaj malo strokovnem jeziku. če pa ne obvladaš stroke, pa nimaš kaj početi na tem delovnem mestu. to me pri njem najbolj moti - on je največji laik na celem morsu. sicer je pa nagovarjal ministre za obrambo drugih držav članic nata in ne laične javnosti. tonček balonček: kdo pozna vojaške vsebine? minister za zdravje naj bo zdravnik, za pravosodje doktor pravnih znanosti, za finance doktor ekonomije, za obrambo pa.... yes, you guessed it
preprostež
08. 02. 2008 23.26
To ti dela lenoba in razvajenost. Vojaki samo ukaze čakate. Da bi sami od sebe kaj naredili? Jok. Treba je kaj narediti sam od sebe! Šele potem postaneš boljši človek. Tak je odraz naše družbe... odvisnost.
Slovenska vojska... sem bil tam 6 mesecev in se pošteno zredil ter spočil, še kot obveznik. In najhuje je ker se horde vojakov od dolgčasa začnejo med seboj zezat in izgubijo vsako dostojanstvo, ali pa odkrijejo svoj nečloveški obraz, vandalizem, pijančevanje, ja, tudi travco sem tam prvič probal... Odraz naše družbe je to, žal, potem začel se za ekologijo zanimat, ljudje se bomo itak iztrebili, duhovno in potem najbrž še drugače...
Tonček Balonček
08. 02. 2008 21.45
In kdo pri nas pozna te vojaške vsebine? Saj iammo terminološki slovarček, npr. atomski s leve je po slovensko nevarnost eksplozije jedrske bombe na desni strani ali pa otrovi pomeni, da obstaja nevarnost napada z biološkim ali kemijskim orožjem in si nadenemo gasmasko! Počasi bo SV morala začeti razmišljati o formiranju tujske legije, kjer bodo lahko novačili razne bivše nevarnostnike in pretepače, ki bodo po strokovnem in intenzivnem urjenju zelo primerni za "dejstvovanje" na področju uničevanja žive neprijateljske sile, objektov in še česa, na vseh kontinentih in v vseh klimatskih pogojih! Baje, da so tiste belgijske puške odlične!
preprostež
08. 02. 2008 19.39
klavc, kako pa naj Erjavec ogovori laično javnost, če ne v laičnem jeziku? Nismo vsi vojaški kerlci! Malo strpnosti, no. Če hočeš stroko, pa pojdi vanjo.
jansa-arms
08. 02. 2008 18.30
Ja vojake treba dobro naučiti kako se zareže v mak!
klavc@email.si
08. 02. 2008 16.55
kdo je dovolil, da je pravnik minister za obrambo? čist vsaka njegova izrečena beseda priča o njegovem nepoznavanju vojaških, obrambnih in varnostnih vsebin.