Slovenija

Erjavec ne bo odstopil

Ljubljana, 26. 01. 2007 13.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

LDS in SD zbirata podpise za sklic izredne seje DZ, na kateri bi razpravljali o poslu z oklepniki.

Minister Karl Erjavec pravi, da je izpolnil svojo obljubo in ravnal v skladu z razpisom
Minister Karl Erjavec pravi, da je izpolnil svojo obljubo in ravnal v skladu z razpisom FOTO: POP TV

Minister za obrambo Karl Erjavec je na današnji izjavi za javnost zavrnil očitke poslanca LDS in predsednika odbora za obrambo Antona Anderliča ter poslanca SD Aurelia Jurija glede posla z oklepniki.

Zavrnil je Anderličevo trditev, da bo 25 vozil zaradi neopremljenosti stalo v garaži. Anderlič po oceni ministra "očitno ne pozna dokumentov, ki bi jih moral poznati, ali pa se spreneveda in sam zavaja javnost".

Erjavec je še dejal, da ne namerava odstopiti z mesta ministra. Kot je pojasnil, je namreč izpolnil svojo obljubo in ravnal v skladu z razpisom. Če pa bo sklicana izredna seja DZ, bodo imeli poslanci vpogled v vso dokumentacijo v zvezi z nakupom oklepnikov, je zagotovil.

Kot razlog za to, da ni vseh 135 oklepnikov opremljenih z oborožitvenimi sistemi, pa je Erjavec navedel dejstvo, da so se cilji zveze NATO junija lani spremenili. "Tako bi opremljanje 25 vozil z oborožitvenimi sistemi pomenilo, da bi v letu 2013 morali te sisteme odstraniti in jih nadgraditi s specialnimi nadgradnjami."

Minister je zavrnil tudi Anderličevo trditev, da bi morala imeti Slovenska vojska popolnoma pripravljene enote že v začetku leta 2008. Kot je poudaril, bo lahka bataljonska skupina operativno sposobna do leta 2009, srednja bojna bataljonska skupina do leta 2012 in druga srednja bojna bataljonska skupina do leta 2014.

Zaradi vseh očitkov je ponovno poudaril, da so sklenili pogodbo za 61,9 milijarde tolarjev za 135 vozil z vsemi konfiguracijami, ki so bile predvidene v razpisu. Zato vztraja pri svoji trditvi, da ni zavajal javnosti in poslancev, ampak da je sklenil pogodbo, ki je v skladu z javnim razpisom in ponudbo.

Erjavcu je tako žal, da se Anderlič po vpogledu v celotno dokumentacijo še vedno spreneveda. Hkrati pa upa, da sta se z Jurijem držala tega, da poslovne skrivnosti ne smeta izdati javnosti.

Dejal je še, da se zaveda, da ima predsednik odbora Anderlič za sabo "travmatičen dan" zaradi vseh dogajanj v stranki LDS, vendar pa meni, da minister za obrambo ni tisti, ki lahko rešuje takšne travme.

Zahtevajo izredno sejo

SD in LDS zahteva izredno sejo o oklepnikih
SD in LDS zahteva izredno sejo o oklepnikih FOTO: POP TV


Kot je znano, sta poslanski skupini LDS in SD danes začeli zbirati podpise za sklic izredne seje državnega zbora, na kateri bi razpravljali o po njihovem prepričanju spornem poslu z oklepniki, ki jih država kupuje od finske Patrie, je napovedal Anderlič, ki je prepičan, da je minister zavajal tako poslance kot javnost, ko je govoril o poslu z oklepniki.

Anderlič je poudaril, da jih pravzaprav zanima le to, koliko bo posel dejansko stal davkoplačevalce. Prepričan je, da bodo potrebno število podpisov podpore predlogu za izredno sejo tudi sprejeli.

Minister Erjavec je po prepričanju Anderliča zavajal kar dvakrat, prvič, ko je trdil, da bo posel stal 63 milijard tolarjev, medtem ko je sedaj ta cifra narasla že na 66 milijard. Poleg tega pa v tej ceni Slovenija dobi 25 neopremljenih vozil, kar pomeni, da bodo za njihovo popolno opremljenost in s tem pogojeno uporabnost morali še doplačevati.

Erjavec je danes kupil le 110 uporabnih vozil, teh 25 "oklepnih avtobusov" pa bo stalo v garaži, dokler ne bodo imeli vse opreme, saj so neopremljena v akciji neuporabna, je poudaril Anderlič.

Anderlič je prepričan, da je Erjavec zavajal javnost in poslance
Anderlič je prepričan, da je Erjavec zavajal javnost in poslance FOTO: Dare Čekeliš

Med netočnostmi in nepravilnostmi v Erjavčevih izjavah sta Anderlič in njegov kolega iz vrst SD Juri izpostavila, da je razpis za nakup oklepnikov predvideval nakup 150 vozil s polno opremljenostjo. Poleg tega je kljub zagotovilom ministra vrednost posla že sedaj presežena za dobre tri milijarde, je spomnil Juri.

Na vprašanje novinarjev o tem, kdaj je predvidena vzpostavitev proizvodnje Partiinih oklepnikov v Sloveniji, je pojasnil, da je v dokumentaciji kot skrajni rok določen 31. december 2008. Slovenija bi sicer morala, da izpolni svoje obveznosti do NATA, imeti popolnoma pripravljene enote že v začetku leta 2008.

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janez105@gmail.com
28. 01. 2007 21.06
bnam2707, ja vem da je bilo že za časa referenduma govora o neodvisni Evropski vojaški zvezi, ampak, ugani kaj? Še zdaj je ni od nikoder! Sam sem tudi BTW volil proti Natu, čeprav sedaj drugače mislim. Lahko je sedaj filozofirati o nepotrebnosti vključitve, ko nam vlada ljubi mir in nimamo drugega dela, kot da se dolgočasimo po takšnih "forumih". Si pač večji optimist, medtem ko si jaz lahko brez problema zamislim pohlepne poglede naših sosedov po naši zemlji. Zgodovina se ponavlja a veš.
bnam 2707
28. 01. 2007 20.23
janez105,če boš dobro prebral boš ugotovil,da v mojem tekstu ni omenjen JJ niti z eno samo besedo v nobenem kontekstu. Če je tako kot praviš,zakaj hudiča smo rinili v NATO,ki je samo ostanek nekega časa iz prejšnjega stoletja.Vsi,ki ste bili za NATO ste morali dobro vedeti kakšna organizacija je to! Resnica je v temu,da naših patrij ne bomo niti mogli uporabljati doma,ker jih bomo itak izrabili za plačane slovenske vojake,ki hodijo tja kamor jim ni treba.Vse bolj je razvidno,da jih bomo uporabljali zgolj za podaljšano roko tujih agresorjev na tujih ozemljih,kjer nimajo kaj iskat!Naravnost smešno je trditi,da jih bomo uprabljali doma.Mir ni pa prav nič odvisen od teh patrij ampak le o smeli evropski politiki,tudi na obrambnem področju.Na koncu koncev bi se EU že davno morala rešiti oklepa,ki se mu reče NATO in zakorakati naprej z povsem neodvisno in svojo obrambno politiko.Tako zadevo bom vedno podprl z vsem srcem in to tudi pričakujem od političnega sestava EU.Oba priznajva,da nam je bil NATO vsiljen in, da je ostanek neke preteklosti v katero si nihče več ne želi. Procenti tistih,ki so želeli v NATO se mi zdijo nerealni,kajti vsak pravi,da je bil proti. Če me spomin ne vara je prišlo pred intervencijo ZDA do konfrontacije v EU,med katerimi so bili eni na strani ZDA,drugi pa na strani Nečije,Francije,itd.No slovenski zunanji minister je zavzel stališče,ki je bilo na strani ZDA in agresije na IRAK.Mar so tudi tu odigrali procenti svojo vlogo?Tisti,ki ustvarjajo nemire ne morejo govoriti o miru in ti so tisti,ki podpirajo ZDA pri discipliniranju drugih neposlušnih držav.Med njimi je žal tudi Slovenija. Samo še tole: ker tudi obrambno ministrstvo ne vodi nevemkšen strokovnjak,si pridržujem pravico enako nestrokovno povedati,kaj bi bilo dobro za Slovenijo in njeno vojsko!Menim,da tudi ti nisi ne vem kakšen strokovnaj na tem področju zato lahko sklepam da sva pač dva.
janez105@gmail.com
28. 01. 2007 13.17
bnam2707 a sedaj si pa že vojaški strokovnjak?? Spet nakladaš brez veze. 2/3 volilce se je odločilo, da gremo v NATO. Ni se tega odločil Janša. 2 procenta proračuna za vojsko niti ni tako veliko, milijarde gor dol. Lahko smo veseli, da imamo mir in nismo neposredno ogroženi. Zato gre sedaj veliko ljudem to v nos, ker trenutno so vojaške investicije res recimo temu neumnost. A stvari se lahko HITRO spremenijo in takrat bolje za nas, da smo pripravljeni! Če pa ima Janša o čem pojma, ga ima pa prav gotovo ravno o vojski. Da smo pa sužnji USA, je pa kriv NATO sam (vse ostale države NATA), ki ni dovolj "močan", da se upre njeni politiki.
bnam 2707
28. 01. 2007 12.56
S tem patrijam bodo plačani slovenski vojaki hrali potujih tleh,kjer nimajo kaj iskati.Gasili bodo požare,ki jih je zakuril gospod George in somišljeniki. Kdor si res želi v tiste kraje naj se prijavi v ameriški vojski,pa bo dobil vso opremo na razpolago.Saj so vendar plačana vojska mar ne?!Mi pa se gremo neko politiko obrambe ameriških interesov na tujih tleh,na katerih je videti ministra za obrambo v enem izmed slovenskih šestkolesnikov ki,tiho in sramežljivo vpije helooo.... Slovenija kupuje orožje ,ki ga uničuje na tujih tleh za tujega gospodarja in ne za lastno obrambo. Slovenija bi morala imeti supermoderno lahko orožje z hitro gibljivostjo manjših enot podprto z moderno tehniko za nadzor vsakega m2 .To nam omogoča konfiguracija ozemlja.Vse ostalo je nesmisel in zapravljanje davkoplačevalskega denarja.
mbbirdy@gmail.com
27. 01. 2007 20.48
Še dobro, da nismo mahnjeni na zlato kot npr v Bruneiju, bi dal Erjavec še 5 kil zlata po oklepniku za pozlato. Pa bi šla še kaka milijarda pokojnih SIT.
hinko.murovec@siol.net
27. 01. 2007 09.31
Hinko MUROVEC, Spoštovani " ales_slo" Kaj , ko bi ne opravičeval oslarije in lumparije z sklicevanjem na " uboge slovenske vojake" in njihova življenja. Vojska ni obvezna, torej gre za ljudi, ki so v to " humanitarno " organizacijo vstopili prostovolno. Če pa jaz glavo sam vtaknem v slamoreznico nimam kaj jokati, če mi poreže ušesa. Želja biti del velikega vojnega aparata NATA je last sedanjega vodje in njegovih pristašev, ki hlepijo po moči, oblasti in maščevanju. Slovenija rabi določeno obrambo, ne rabi pa plačanih ljudi, za katere se kupuje pre draga oprema zato, da bodo nekje v tujini sodelovali v Buševih " humanih " posredovanjih. Sam sem bil vojak a sem bil namenjen kot tak za obrambo doma, sedaj bi naj plačeval in molčal , ko gre denar za tujce in ambicije domačih prenapetežev. Hvala lepa, brani dom, pusti druge, zapravljaj svoje. Hinko MUROVEC
orlovognezdo1
27. 01. 2007 09.30
he,he kaj hočeš če se pa rad postavlja in se rad vozi s takimi avtomobili ki jih ni sam plačal ampak davkoplačevalci mar bi ta denar drugače uporabili
ivo55
27. 01. 2007 09.12
Zgrožen sem nad zapravljanjem. Kmečki izračun cene ene PATRIE kaže, da le ta stane točiko kot 20. (DVAJSET) sodobnih traktorjev, ki jeh je v Sloveniji mogoče 100 in z njimi nam kmetje zagotavljajo obdelavo krajine in hrano in marsikdo bi ga še potreboval pa si takega stroje ne more kupiti saj bi propadel. Novi stroji imajo tudi relativno nižjo porabo goriv itd... Ja to ni več ne desna in ne leva politika - temveč delo Butalcev.
hinko.murovec@siol.net
27. 01. 2007 09.12
Hinko MUROVEC, Sprenevedanje " spoštovanega " Ministra Erjavca , ki je v bistvu oproda velikega vodje JJ, presega vse meje okusa. Oklepniki in v takem številu so ena od kapitalnih oslarij g. Janeza Janše, ki bi se šel očitno rad vele armado in ga figo briga za ljudi, ki plačujemo njegove ambicije. Sam Erjavec pa bi svoj , med vrsticami naveden nasvet v zvezi reševanja problemov g. Anderliča s pomočjo psihiatrov lahko uporabil kar na samem sebi. Enostavno tako salabega in bedastega lažnivca še nisem videl. Jasno se vidi, da se zvečer uči " pesmico" na pamet in včasih kaj pozabi in ga zopet polomi. Očitno si je JJ skladno z zagotovili pred volitvami izbral same " vrhunske strokovnjake " za ministre. Pozabil jih je le prej vse naučiti na pamet in sedaj ima kar ima. Ceno pa bomo plačali mi vsi. Če drži, da ima narod tako Vlado kot si jo zasluži, potem nam Bog pomagaj vsaj crknit. Hinko MUROVEC
doki007@email.si
27. 01. 2007 09.08
Erjavko zakaj ne bi odstpu, vidš Lukačičeva je odstopila ko je vidla da je naredila absurd ,.... tako tut tebi priporočam , kajti bolj prej kot kasnej......
vox populis
27. 01. 2007 08.54
Ma ti "špecijalisti" v vladi se ne zavedajo, koliko zasluži (a koliko) dobi pošten slovenski delavec, kot plačilo za garanje! Na vseh ministrstvih mrgoli referentov in "referentov"! Milijoni EUR se porabijo za "državotvorne" zadeve! Če že moramo pošiljati svoje vojake v Afganistan, v redu! Poskrbimo za njihovo varnost! Nakup 20 do 30 vozil, se mi zdi upravičen, a nakup 135 oklepnikov, lepo vas prosim! In samo za to, ker je "špecijalist" nekomu, nekaj obljubil! Ta isti "junaki" so nam leta 1991 obljubljali, evropske plače! Spodili smo "Jugoarmado" ( ki je imela na stotine oklepnikov), v pičlih 10 dneh! In kaj imamo danes? Delavce ki jih plačujemo po 500 EUR na mesec! "Predstavniki ljudstva", naj naredijo nekaj na tem področju!
doki007@email.si
27. 01. 2007 07.40
Ne vem zakaj vlada z Erjavcem na čelu ne nabavi jedrsko bombo,..... da bi postal močna država, da se lahko suvereno branimo pred sovražnikom,....s temi vozili bo to bolj slabo pa še preveč jih je......
branko.slevec@siol.net
27. 01. 2007 04.52
Te Patrije bodo itak samo za teroriziranje in pobijanje otrok oz. ljudi, ki teh Patrij ali orožja nasploh, sploh nimajo, pri čemer bodo potrošile na tone nafte... v Bosni je bilo pobitih precej več otrok, kot vojakov, če se še kdo spomni.
nintendo64@email.si
27. 01. 2007 01.42
Te Patrie bodo itako bolj ali manj samo za vadbo, kjer niso toliko pomembne kakovostne prednosti enega pred drugim, tako da ne vem, zakaj ni posla dobilo slovensko podjetje. Posebej glede na to, da bi Krpane delali v najmanj razviti regiji v državi. To, da slovenska podjetja sodelujejo, pa da bodo neke protidobave, pa je itak larifari. Jaz mu več nič ne verjamem... Če je že nujno zapravljat denar za bedarije, pa bi lahko vzeli 35 patrij, pa 100 krpanov, več kot tistih 35 pa jih tako nikoli ne bo šlo na tuje.
victoriosus
27. 01. 2007 00.29
Ne, obe možnosti sta: Krpan ali Patria. Patria je boljša, bolj varna, torej smo izbrali Patrio. Pa slovenska podjetja sodelujejo v tem projektu, tako da.... kje je problem? (no, saj bi jaz recimo namenil pol manj denarja temu, da gremo na misije, ker nismo v vojni, ostalo pa npr. šolstvu, ampak pač rekli smo NATO: JA, tko da...)
xuxu
26. 01. 2007 22.46
To da je potrebno zamenjat Valuka 6x6 je dejstvo. Zdej govorite ravno tako, kot da sta ostali samo dve moznosti... Ali kupiti nove Patrije za '66 miljard' ali ostati na starem (ne)dobrem valuku...
ashapupa@gmail.com
26. 01. 2007 20.51
Se popolnoma strinjam z ales_slo, saj ljudje sploh niso pouceni in seznanjeni s celotno zadevo, tako da naj raje pomislijo na to, da se bodo v teh vozilih prevazali NASI vojaki, katerih zivljenja so dragocena!!!!! Popolnoma podpiram nasega ministra, saj je varnost nasih vojakov na prvem mestu! Naj zmaga najboljsi..kar se je dokazalo da je seveda Patria!
ales_slo@email.si
26. 01. 2007 20.16
Mislim, da nekdo ki taksnega ali podobnega oklepnika ni niti videl od blizu, ne more sodit o pravilnosti odlocitve obrambnega ministra. Ze ce pogledamo LKOV Valuk 6x6, lahko vidimo kako dalec za drugimi vojskami smo... Slaba zascita mostva, slaba oborozitev... Pa se poskusite voziti s taksnim vozilom po Afganistanu kot namerilec na mitraljezu, brez zascite in popolnoma odkrit za napad ostrostrelca... Zato tisti, ki bomo ta vozila tudi dejansko uporabljali in vemo tudi kaksna je razlika med Patrio in Krpanom, podpiramo odlocitev ministra. Po mojem mnenju je to edina prava odlocitev... Vendar nekatere zanima samo denar... Kaj pa zivljenja nasih vojakov?
mbbirdy@gmail.com
26. 01. 2007 19.54
Tole me spominja na Busha in Ameriko, cel svet ve, da ne dela prav in da posredno vsak dan zaradi njegove politke umre toliko in toliko ljudi, pa ga imajo še vedno na vrhu. Norost. Pri nas pa en nevešč posameznik zapravlja naš težko prislužen davkoplačevalski denar v presežniku - oklepnikov sploh ne bomo nikoli uporabili, potem pa jih bomo čez 10 let, ko bodo en šrot, šenkali kam v Afriko. Pa bo spet nov razpis. Seveda minister za to ne bo nikoli šel sedet ... pa tako sodstvo (tožilstvo) in politiki, ki si zatiskajo oči. Namesto te pločevine bi lahko dogradili avtoceste in odprli nova podjetja.
Gruub73
26. 01. 2007 19.47
Brezveze. Vsak od teh je najbolj pameten in vsak drugi je totalen kreten. Vsi zavračajo očitke, vse je eno samo sprenevedanje in obtoževanje...se bo kdaj začelo pregledovati očitke, gre dejansko za laž ali pravično obsojanje drugih poslancev? Brez spoštovanja ne pridemo nikamor, pa tudi avtomatska podpora vseh vladnih poslancev svojim ministrov je že patetična...samo da nihče ne more reči da imajo slabe ministre, medtem ko je generičen odgovor "prejšnja vlada je...." vedno pravilen. Za bruhat.