Slovenija

Erjavec: DeSUS povzroča težave

Ljubljana, 02. 02. 2008 13.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predsednika DeSUS-a Erjavec in SLS-a Šrot zatrjujeta, da bo koalicija navkljub trenjem zdržala do konca mandata.

Predsednik DeSUS Karel Erjavec je za današnjo prilogo časopisa Delo dejal, da so sicer v koaliciji trenja, vendar pa je to po njegovem mnenju normalno. "Če ne bi bila, bi pomenilo, da se dogajajo stvari po ukazu, dirigirano, to pa ni namen nobene koalicije," je še zatrdil Erjavec.

"Želimo pogovor v koaliciji. Očitno ga ne bo. In če ga ne bo, bom na vladi glasoval proti sklepu o prodaji Telekoma," je dejal Erjavec.
"Želimo pogovor v koaliciji. Očitno ga ne bo. In če ga ne bo, bom na vladi glasoval proti sklepu o prodaji Telekoma," je dejal Erjavec. FOTO: Kanal A
Na vprašanje, kako po njegovi oceni premier Janez Janša vodi vlado in koalicijo, je Erjavec odgovoril: "Jaz bi jo drugače. Na bolj mehek način. Večkrat bi se dobili tudi neformalno, popili bi kakšno kavico, se pogovorili, poskušali uskladiti kakšna stališča in pogledali, kateri projekti imajo možnost, da uspejo, in kateri so že vnaprej obsojeni na neuspeh."

Glede vprašanj prodaje Telekoma in Zavarovalnice Triglav pa bi bilo dobro, da bi se koalicija sestala in se pogovorila, saj: "predsednik vlade premalo opravlja neformalne pogovore s predsedniki strank“, je še dejal.

Privatizacijo Nove kreditne banke Maribor je Erjavec podprl, vendar trdi: "Glede NKBM sem zaupal, da bo zadeva brezhibno izpeljana, in sem bil vesel, da so pri privatizaciji sodelovali tudi državljani. Zato sem na dopisni seji vlade glasoval za. A zdaj nisem pripravljen kar glasovati, saj se moja pričakovanja v zvezi z NKBM niso izpolnila. Ne bi želel, da bi tudi glede Telekoma glasovali na dopisni seji vlade. Zato želimo pogovor v koaliciji. Očitno ga ne bo. In če ga ne bo, bom na vladi glasoval proti sklepu o prodaji Telekoma“, je še poudaril Erjavec za omenjeni časnik.

Glede Telekoma pa Erjavec meni, da bo na zasedanju vlade prišlo do preglasovanja in da bo Telekom prodan. "Če bi imel vpliv, pa ga nimam, bi verjetno sklicali koalicijski sestanek in bi se o tem pogovorili. Z glasovanjem proti bom sebe opral odgovornosti za morebitni slab posel“, je še zatrdil. Omenil je še, da "v tem trenutku ni nujno, da bi država prodajala, saj so finance in razne blagajne stabilne“. Erjavec razen koalicijske pogodbe tako ne vidi nobenega drugega racionalnega razloga za hitenje s prodajo.

Erjavec grozi z izstopom

Erjavec pa je danes v pogovoru za Dnevnikovo prilogo Objektiv dejal, da bo DeSUS uresničil grožnjo o izstopu iz koalicije v primeru sprejema takšnega zakona o žrtvah vojnega nasilja, ki bi sodelavcem okupatorja omogočil pridobitev tega statusa. Po poročanju omenjenega priloge na naj bi DeSUS izstopil iz koalicije tudi, če ne bi upoštevali predlogov DeSUS glede Zavarovalnice Triglav. "V kolikor tretjinski delež zavarovalnice ne bo šel na Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, nas ni več v koaliciji. Kako pa naj jaz to pojasnim svojim volivcem?" je dejal Erjavec.

"Pri Telekomu pa se borimo, da srebrnine ne bi prodali, če pa že, bi rad vedel, kolikšen delež bo šel za zagotovitev dolgoročne stabilnosti pokojninske blagajne. Pri prodaji Telekoma bi si želel, da se mi natančno predstavi, za kakšno ceno, kaj je s kontrolnim deležem države in ali bo Telekom še lahko samostojno opravljal svoje funkcije," je še pojasnil.


Šrot: Koalicija delala dobro

Glede stanja in dogodkov zadnjih tednih pa je predsednik SLS Bojan Šrot dejal, da je "koalicija v dosedanjem mandatu dobro delovala. Ima se s čim pohvaliti, ima rezultate. Mogoče smo to doslej celo premalo poudarjali,“ je za Delo dejal Šrot.

Glede prodaje NKBM pa je bil Šrot jasen: "Naše zaupanje glede prodaje nekaterih gospodarskih družb je bilo omajano zaradi načina prodaje NKBM. Nasprotovali smo mu in še danes menim, da je bilo nepotrebno po razmeroma nizki ceni prodati delnice banke, sanirane prek javnega dolga, tujim pravnim osebam, celo nekaterim v davčnih oazah. Tu je bila narejena škoda, ne samo materialna,“ je zaključil Šrot.

"Pri tako pomebnih odločitvah (Triglav in Telekom) ni pametno hiteti,“ je mnenja Šrot.
"Pri tako pomebnih odločitvah (Triglav in Telekom) ni pametno hiteti,“ je mnenja Šrot. FOTO: Dare Čekeliš

Glede lastninjenja Triglava po mnenju Šrota v vsebinskem smislu niti ni velikih razhajanj in gre bolj za način, kako to izvesti. Vendar pa je vseeno izrazil pomisleke glede privatizacije Triglava in prodaje Telekoma. "Pri tako pomebnih odločitvah ni pametno hiteti,“ je še poudaril. Po Šrotovem mnenju bi bilo dobro premoženje Triglava ohraniti za pokojninsko blagajno. Dejal je še, da "je prav, da se del tega premoženja , ki so ga ustvarjale generacije Slovencev in ki je bilo ob uvedbi lastninjenja tudi namenjeno za varnost pokojninske blagajne, ohrani za ta namen.“

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

xzamiel@hotmail.com
03. 02. 2008 17.54
Temačni: Bom poskusil biti korekten, čeprav iz moje strani ni nobene povezave tako z levimi, desnimi ali zelenimi. Doki: Poskusi biti trezen, racionalen in malo bolj obziren. Boš dalj prišel. Večji efekt pa to. Temačni: Sodelovcev okupatorja, na takšen ali drugačen način, ni tako ogromno, da bi jih videl na vsakem vogalu. Jih je pa dovolj, da imajo lahko vpliv na delovanje zadev. Tudi, če bi jih bilo npr samo 5 ali samo 2, ni važno. Bilokakšen sodelovec okupatorja nima pravico in ne sme biti žrtev vojne iz vidika države. Tako rekoč, sploh metaforično rečeno, so jo oni začeli. Tisti, ki pa začne, pa ni žrtev, an. Razen, če bi mi v zameno napadli in zavzeli 1/3 "njihove" zemlje, hm. Potem pa morda..
xzamiel@hotmail.com
03. 02. 2008 17.38
Temačni: Dal si dober/trden argument (to s Koroško). Ni mi všeč, da se je Koroška odcepila (zdaj pa trpi) in nisem za, da se Kosovo odcepi od Srbije. Pravno gledano ne moremo zahtevati Koroške v celoti nazaj, ker je bil referendum. Lahko samo prosimo, da še enkrat naredijo referendum samo to je cca 0,0001%, da bi šlo skozi, tak da. Zgodovinsko gledano lahko zahtevamo nazaj, ja, samo..če ni pravno, pač ni nič. Je pa treba poudariti razliko, da se je Koroška pridružila drugi državi s katero je bila povezana, Kosovo pa želi postati nova država znotraj druge države. Treba je tudi podariti, da je Koroška zgo. povezana tako s sedanjo SLO in z zemljo Avstrije do Dunaja, tako da je tudi zgo. povezava. Sicer ne z narodom ali državo, ampak z zemljo. Pri Kosovu pa ni takšne povezave. Res je sicer, da so si to kislo juhico sami zakuhali z malo pomoči drugih dejavnikov. Treba je tudi povedati, da so albanci sami želeli it v Srbijo, delat, kjer je bilo prosto mesto in vse ostalo. Pač, stvari ni črno-bela, kot bi nekateri želeli. Sam stojim bolj za zgodovinsko povezano, tako da sem proti neodvisnosti Kosova. Kaj več pa ni za reči, an. PS: Če npr SLO pusti, da ITA pokupi nepremičnine na primorskem, a bi potem ti pustil, da se primorska pridruži ITA, če bi bili Italijani pač večina. Ali pa tudi, če ne. Lahko prosim odgovoriš ?
doki007@email.si
03. 02. 2008 17.05
temačni ,....ti kreten na kvadrat ,......kje sm pa napisal kaj o kresalovi in pahorju ,.....bimbo ?????? -----take kretenske so pa prehude ,....!!!!!
123_Zoke_vec_ni
03. 02. 2008 14.54
Konić, pokaži mi kakškakšnega sodelavca okupatorja. Res! Gledam namreč okrog sebe, pa nikjer nikogar z domobransko čepico ne opazim... Zato pa vidim cel kup nadobudnih serbijancov s peterokrako, ki terjajo milijarde od Slovenije, ker jih je brisala iz evidenc medtem, ko so se borili "po svim frontovima Jugoslavije". Kaj bomo pa naredili z Dnevnikom, ki je pozdravil srbsko okupacijo Slovenije?????
123_Zoke_vec_ni
03. 02. 2008 14.51
Dokić, zdaj vidim po čem jemlješ svoje preference do strankarskih veljakov. Važna je forma in ne vsebina. Zato pa si zaljubljen v Pahorja in Kresalovo, ki sta popolnoma brezvsebinska, zato pa neskončno sladka... xzamiel, mire, Kosovo je v isti situaciji kot Slovenija l. 1991. Srbi so na tistem prostoru le še minimanjšina - PO SVOJI KRIVDI. Najprej so se izseljevali v bogatejše dele Srbije, zemljo veselo prodajali albancem, jih še sami uvažali za umazano delo v rudnikih, itd.. zdaj pa vpijejo o nacionalnem interesu do svete zemlje... give me a break! Ne z vojsko, z dojenčki so albanci osvojili Kosovo, Srbi so jim ga pa radodarno razdali. Če že s čim primerjata, potem primerjajta Kosovo s Koroško. Lahko danes zahtevamo odhod Avstrijcev z zgodovinsko slovenske zemlje in njeno priključitev Sloveniji????
jansa-arms
03. 02. 2008 14.40
"Erjavec pa je danes v pogovoru za Dnevnikovo prilogo Objektiv dejal, da bo DeSUS uresničil grožnjo o izstopu iz koalicije v primeru sprejema takšnega zakona o žrtvah vojnega nasilja, ki bi sodelavcem okupatorja omogočil pridobitev tega statusa." Jasna stvar! Ti ostanki fašistov in nacistov se naj obrnejo na merklovo in napolitana če hočejo kake bonitete! Naj gredo pred italijanski in nemški parlament izterjevat svoje pravice! NIHČE v tej državi ne more od mene zahtevat da podpiram in financiram odpadniško-izdajalsko populacijo!Sramotno je da se pri nam podpira nekaj kar obsoja ves normalni svet!
xzamiel@hotmail.com
03. 02. 2008 14.02
Mire: Se strinjam z večino kar si rekel pajtlerblanki glede Kosova. Dejstvo je, da smo slovenci na svoji zemlji in da imamo konkretno zgodovino vezano na le-to. Že to daje v osnovi nam pravico, da imamo samostojno državo. Npr: Hecno bi bilo, če bi se npr slovenci v Argentini razmnožili, da bi postali večina in ustanovili eno državo Argenvenijo npr. Jaz vem, da ne bi podprl takšne "neodvisnosti", sploh znotraj druge države, an. Albanci nimajo nobene povezave z zgodovino Kosova, razen to, da so se selili tja in to je to. Zgodovinsko in pravno gledano NIMAJO pravice ustanavljat novo državo. Razumem ZDA zakaj jo podpirajo. Pač, večji vpliv, možnost novih oporišč itd. Tega si pa redki želimo. Dejstvo je tudi, saj za vsakega doslednega človeka, da če bo Kosovo razglasilo enostransko neodvisnost, bodo takšni ali drugačni spopadi. V končni fazi bo Kosovo spet Srbsko, ker ne verjamem, da ga mislijo izpustiti. Eni so dal primerjavo s tem, če bi npr LJ postala samostojna država. TO bi bilo šele smešno. Mire: Nikoli se nisem in ne bom strinjal z NATOm, z EU pa se. Razumem zakaj se povezuje EU kot "državo", ampak pravno gledano ima vsaka država notrajne zadeve reševati tako kot želijo. Res je, da se stvari opazuje, kritizira in podobno iz tujine, kar pa ne prinaša nič slabega. Zunanja politika pa se mi zdi logično, da se tiče vseh držav EU-ja (in Evrope nasploh) in je smiselno, da se povezujemo in skupaj rešujemo zadeve. Vse dokler varujemo samostojno/suverenost vsake države glede na zgodovinsko povezavo in pravno pravico. Ko se to prekrši, postane EU larifari in v končni fazi ni razloga, da bi ostali notri. Bojim se sicer, da bi EU postala nova amerika verzija 2 ali kaj podobnega, kar je zelo možno, ni pa nujno. Razumem, da je prioriteta EU zaenkrat gospodarsko širjenje, širjenje same EU, ker se potem lažje in hitreje vse razvija in ureja, ko so notri vsi katerih se zadeve tičejo. To, da smo z EU dobili podražitve in šiptarje je delno res. Nismo dobili podražitve ZARADI EU. Posledično že, direktno povezano pa ne. To so trgovci pač. "Šiptarje" pa ja. Dolgo gledano je to ok, ker bo feedback toliko večji, ko bo razvitost tam tam. Ala, ko bo daješ/dobivam 50:50, če se me razume. Poudaril bi tudi, da je SLO dobila miljardo ali dve od EU. Upam na najbolje, bojim se najslabšega, pričakujem pa eno sredino. Hmm. Doki: Bajuk vedno farba. VIzjak pa vedno krili.
krainburger
03. 02. 2008 11.55
zgoraj omenjena gospoda sta doktorirala na univerzi v ljubljani, tako kot virant, cvetličar predalič in stotnije zagnanih "delavskih" direktorjev iz vrst sds, lds, nsi, sd. geniji agrarne preteklosti in z večinoma poklicno izobrazbo, so pri petdesetih začeli zagnano študirati in po 14 dnevnih schnellkursih so sami mr, dr in diplomanti "jambrekovih"univerz. in kakšna "strokovnjakinja" si ti, manja?
doki007@email.si
03. 02. 2008 11.45
joj,...manja kranjc tut laže čeprav dela nekje v sodniji ,...če dela tam seveda ,...!!! ------bajuk pa vizjak sta tako lagala ,..da sem mislu da bo bajuk zapustu studio in šel na tri cigarete ,....!!!!
manjakranjc@hotmail.com
03. 02. 2008 11.34
Dan, NO ja takole nekako je vse skupaj; Menim, da je Matej Lahovnik ali pa Tajnikar ravno tak primer kako lahko nek ekonomski "strokovnjak" z doktoratom, če se lahko tako izrazimo, dejansko odstopi iz svojega strokovonega spektra ter zagovarja načela, za katera kot ekonomist ve, da so [1] neresnična in [2] neutemeljena ter [3] zlagana! mhm v Sloveniji smo v 12 letni socialistični vladavini SD+LDS brali bolj kislo kumarične aferice, vsaj v njihovih medijskih trobilih (praktično vsi mediji). Kljub temu, da veljamo za precej koruptivno državo, ni bilo skoraj nobenega procesa v gospodarskem kriminalu - pa še tiste redke obsojence potem pomilosti nekdanji šef LDS. Ljudje, ki so zakuhali največje afere (npr. Dadas) so nato celo sedeli na ministrskih stolčkih v LDS vladi, namesto v arestu. Obtožujete druge raznih refleksov in jurišništva brez vsakršne utemeljitve, sami pa v ultralevičarskih tračih časopisih prebirate intervjuje z nekim človekom in že kar apriori določite, da je tam napisana resnica in edino resnica. To je prava ideološka manija - samo da nekdo napiše nekaj čez JJ in je že vse res in vsi, ki ne držijo s teboj, so sovragi?! Kako bi vas Bush ljubil... Nisem ne jaz ne vi pristojna za razsojanje o tem, kaj je v govoricah resnica in kaj ne. Mar pogrešašate hitra sodišča, strelske vode, globoka brezna ipd.?;) Pozdrav M.K
minnaema@yahoo.com
03. 02. 2008 10.59
Potrebno je hiteti počasi, zelo počasi, z Triglav zavarovalnico prav sigurno mora biti tako, pa tudi Telekom Slovenija egalitarno tako, saj NE gori hiša !
doki007@email.si
03. 02. 2008 09.18
ha ha ,....v trenjjih sta bajuk pa vizjak samo lagala ,....vizjak je skoz samo migal z glavo, krili z rokami in samo govoril ,...očitno so sogovorniki govorili resnico ,.....!!! -----dobr je predsednik delavcev palome povedal bajuku ,...kaj je na stvari ,....!!----bajuk je pa farbal ko kameleon ,....
mire@email.si
03. 02. 2008 07.22
pajtlerblanka, s tem tvojim kančkom sreče daješ nesrečo srpskim preb. in okolišnim državam. Nauči se malo zgodovine in prava pa boš vedela, da se take stvari nesmejo in se nebi smele dogajat, NO verjamem, da ti itak verjameš DA to gre za dobrobit, ker nimaš pojma kaj se dogaja. Yugoslavija nima veze s tem, vemo kdo je razbil jugoslavijo, kdo je prodajal z obeh strani orožje ipd., namen je bil razdeliti jugoslavijo in kar je uspelo, namen je in bo bil dajati ljudem lažne informacije kot npr. 24 ur, zakaj ne napisejo da je albanski snajperist zadel enega ruskega vojaka v rame pred nekaj časa? NE gremo napisat kosovci so pridni in jim dat državo ki je znotraj ene. NO tudi če dajo, jo bojo srbi oz. slovani spet nazaj dobili, samo mečete/mečejo žogico en drugemu, brezveze se je itak poglabljat v to z določenimi BABAMI, ker ne vidijo dlje od ignorantnosti in "demokracije" ki že zdaleč ni podobna demokraciji. YUGOtiranija, dej pajtlerblanka se zresni ker nimaš pojma o žiljvenju, ti TEMACNI, pa ne dajej nekih neumnih izjav, jaz nisem rekel DA SE JAZ POČUTIM, ampak govorim na splošno, kaj pa ti je prinesel tebi EU razen podražitev in par šiptarov? Nič. Torej kaj delamo sploh v EU? Nič. Zakaj smo šli v nato, da se potem publika buni za vsak kos kupljenega orožja? Nevem. Zakaj je Slovenija postala neodvisna, da je čez desetletje spet pod drugo "državo" ? Nevem. Smeti!
andrija_posavec@t-2.net
03. 02. 2008 07.06
Ne povzroča težave ne g.Erjavec ne g.Šrot,povzroča njih Janša z svojimi ministri,kajti vsak prebivalec R.Slovenije naj bi vedel kaj se dogaja z davkoplačevalskim denarjem in vse ostalo kaj počne politika in ne da stvari skrivajo pred ljudmi.Na Bajuka smo tako ali tako navajeni na njegove besede "ne morem komentirati"kot da gre za njegov denar,za ostale pa bolje da se ne raspišem ker bi bil celi roman,lep pozdrav !!
Buena Vita
03. 02. 2008 04.18
bilo je kosovo in metohija--ni pa bilo srbija--će nas 1991. nebi priznali nas bi bilo sigurno 500 tisoč manj -yugotiranija bi nas temeljito redčila--k sreči imamo svojo slovenijo -kanček naše sreče podarimo še komu ---TA TRENUTEK JO NAJBOLJ POTREBUJE KOSOVO--SREČNO
123_Zoke_vec_ni
03. 02. 2008 03.50
xzamiel, bodi korekten in opozori tudi tiste enako misleče kot ti, ko se bodo neprimerno izražali. SladkiKKK, oppinions are like assholes, everybody has one, and they all suck... mire, ko je Janša lani jeseni ponudil odstop smo dva tedna poslušali prestrašeno opozicijo, ki se je bala prevzeti oblast. S citati manipulirajo levi mediji (štruce v kantah...). Če se ti počutiš kanto za Evropo, si pri tem osamljen... Če ne priznamo Kosovo, nismo nič boljši od tistih, ki nas niso hoteli priznati leta 1991.
mire@email.si
03. 02. 2008 03.26
Mislim da bi morala koalicija kot celotna odstopiti, ker so nesposobni, lažnjivci da smrdi povrhu pa še manipulirajo z človeškimi izjaviami z nekimi "PAMETNIMI" citati. Tako in tako smo pred EU kot nek smetnjak, zaradi takih in drugacnih stvari ki so se nazadnje zgodile. IN če SLOVENIJA kot slovanska država, država ex-yu, država večinoma kristjanske vere ipd, Prizna KOSOVO in podpira albance ki kradejo in ropajo po ulicah celotne evrope, POTEM pa je slovenija URADNO (OFFICIAL) dežela hlapcov!
xzamiel@hotmail.com
03. 02. 2008 03.02
Ogledalce: Očitno se imaš za precej pametnega, ne? Potem morda tudi razumeš kakšno luč mečeš nase s svojim pisanjem? Neke direktne žaljivke so vedno nesmiselne. Brez kakšne podlage/argumentov so pač neumne in otročje. Še kaj bi se dalo dodati. Dejstvo je, da se je Bajuk obnašal tako, kot da mu je dovolj vsega. Kot, da misli, da on vse ve in noben drug ter, da je vsepovsod glavni. To bo to, ja. Anyho, dajte poskusit ne biti tako osebni in začet gledat na stvari celostno.
johndoe35
03. 02. 2008 01.14
sladkimmm ...katera trenja si pa ti gledl idiote. Če poleg spiš potem ne komentiraj kako in kaj je bilo. Ali pa malo razmigaj možgančke da boš dojel nekatere stvari.
goso
02. 02. 2008 23.35
Prepozno Karel. Lahko bi bil v začetku tak. Zdaj k gre h volitvam, bi bil pa rad še enkrat izvoljen, zato se odmikaš A je luštn... Ne smemo ga volt.