Slovenija

ERC: Ribolov po starem!

Ljubljana, 07. 02. 2008 18.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
E.Ž./STA
Komentarji
4

Slovenski ribiči lahko brez strahu ribarijo v Jadranskem morju, zagotavlja vlada.

Vlada je v odgovoru na pisno poslansko vprašanje poslanca SD Aurelia Jurija zagotovila, da lahko slovenske ribiške ladje v Jadranskem morju ribarijo enako kot pred 1. januarjem letos. Zatrdila je, da bo slovenske ribiče pri opravljanju njihove dejavnosti na odprtem morju zaščitila.

Slovenske ribiške barke so že dober mesec zasidrane.
Slovenske ribiške barke so že dober mesec zasidrane. FOTO: Dare Čekeliš

Poslanca SD Aurelia Jurija je namreč zanimalo, kdaj bodo slovenskim ribičem povrnili škodo zaradi ERC, ki jo Hrvaška od 1. januarja izvaja tudi za članice EU. Podjetje Riba se je namreč v strahu, da bi hrvaške oblasti zasegle njegova plovila ali ulov, odločilo svoji ladji Riba 1 in Riba 2 zadržati doma.

Kot je zapisal ministrski zbor, se je Hrvaška s podpisom sporazuma med Slovenijo, Italijo, Evropsko komisijo in Hrvaško junija 2004 zavezala, da zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC) ne bo uveljavila za države članice EU. Skladno s tem sporazumom in na podlagi pravila, da imajo mednarodni sporazumi prednost pred nacionalno zakonodajo, hrvaški ERC za države članice EU ne velja. Tako v Jadranskem morju še naprej veljajo razmere, ki so veljale pred 1. januarjem letos, ko je Hrvaška kljub temu uveljavila ERC tudi za članice EU.

V skladu s tem je zunanje ministrstvo že dalo pisna in ustna zagotovila slovenskim ribičem, da lahko slovenske ribiške ladje v Jadranskem morju ribarijo tako kot pred 1. januarjem letos. Zunanje ministrstvo je zadnji dan lanskega leta v zvezi s tem vodstvu izolskega podjetja Riba posredovalo tudi pisno zagotovilo.

Vlada je v odgovoru Juriju še ponovila, da bo slovenske ribiče pri opravljanju njihove dejavnosti na odprtem morju zaščitila. Če bi bili pri tem oškodovani, jim bodo sredstva povrnili. Za škodo, ki bi bila posledica kršitve dogovora iz junija 2004, pa bo na koncu odgovarjala Hrvaška. V skladu z mednarodnim pravom mora država, ki prekrši sprejete dogovore, povrniti vso nastalo škodo, zagotavlja slovenska vlada.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

xzamiel@hotmail.com
07. 02. 2008 23.59
Tu dela vlada napake. Denar, ki bi ga drugače, magar povprečno, dobili v enem mesecu (ali dveh) bi morala vlada jim dati. POtem šele, ko bi, če bo, hrvaška plačala za vso škodo, bo VLADA dobila povrnjeni denar. Zelo preprosto.
pahor?ek
07. 02. 2008 22.05
muvimen...a, ne preneseš ribjega vonja... prašek...najboljši vici so tisti, ki jih tovariši stresate tukaj na forumu...
muvimen
07. 02. 2008 19.44
Kar na bruhanje mi gre
orangensaft
07. 02. 2008 19.21
bojo ščitli ja. svoje riti pred mrazom