Slovenija

ERC: Plačilo za ribolov

Zagreb, 29. 02. 2008 21.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaška ponuja nov kompromis. Slovenci in Italijani bodo lahko ribarili v ERC, vendar bodo morali za ulov plačati.

Hrvaška je ponudila kompromis glede izvajanja svoje zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC) v Jadranu za članice EU. Ponudila je delno izvajanje cone, tako da bi Italijani in Slovenci lahko ribarili na območju ERC, vendar bi za to morali plačati nadomestilo, je v osrednjem dnevniku poročala hrvaška televizija HTV.

Hrvati bi dovolili ribolov v ERC, vendar proti plačilu.
Hrvati bi dovolili ribolov v ERC, vendar proti plačilu. FOTO: Kanal A
Podpredsednik sabora iz vrst opozicije, Neven Mimica iz Socialdemokratske stranke (SDP), je ocenil, da je sedaj slab čas za omenjena pogajanja, saj bodo parlamentarne volitve v Italiji čez nekaj tednov, v Sloveniji pa čez nekaj mesecev.

HTV je to trditev podprla z izjavo podpredsednika sabora Josipa Friščića, ki je dejal, da bo Hrvaška "ERC izvajala, a pod določenimi pravili" in da bodo torej Italijani in Slovenci morali plačati za tisto, kar so ulovili. Novinar je ob tem v prispevku navedel, da naj bi nadomestilo plačala Evropska unija.

"Za plačilo ulovljenih rib je nujno, da Italijani najprej sprejmejo takšno rešitev. Šele po tem lahko določimo nova pravila igre v Jadranu - v katerih območjih se lahko lovijo ribe, kdaj in kaj se lahko lovi in koliko tega je možno uloviti," je pojasnil Friščić. HTV ob tem navaja, da italijanski ribiči letno na območju ERC ulovijo za 200 milijonov evrov rib.

HTV ocenjuje, da so tedni blokade hrvaških pogajanj z Evropsko unijo edini razlog za novi hrvaški predlog glede ERC. "Premier Ivo Sanader in predsednik Hrvaške kmečke stranke Friščić sta do pred nekaj dnevi trdila, da od ERC ne bodo odstopili niti za milimeter, danes pa že vedo podrobnosti kompromisa ali odstopanja," je poročala HTV.

Predsednik sabora Luka Bebić je izjavil, da gre za "realen in razumski predlog," s katerim bi Hrvaška ohranila svoje pravice. "Italijani in Slovenci bodo lahko lovili ribe do tistega trenutka, ko bo Hrvaška postala članica Evropske unije," je ocenil.

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

timna007@hotmail.com
02. 03. 2008 12.23
Ja na hrvaško kam pa...je morje najlepše. Že zdavnaj bi se vse lahko dogovorili če bi bila volja na obeh starneh, res ne vidim potrebe po teh kregarijah. Rajši naj kdo Haiderju kaj prepove oz. pogojuje....pa so vsi naši vrli politiki tiho.
Klemen_m
02. 03. 2008 03.00
V PORTOROŽ!!!!!!
SERAPHIN
02. 03. 2008 02.32
nagradno vprasnje za vse slovencek: KAM GRESTE LETOS NA MORJE???????? Nagrajenci prejmejo konzervo ribe z zelenjavo STELLA MARIS
bema1201
01. 03. 2008 21.33
Hrvati res ne sodijo v EU. Potem bodo še v tej skupnosti delali zgago, ne bodo se držali nobenih dogovorov, sporazumov. Oni imajo vedno svoj prav, ki ustreza samo njim, na vse ostalo se pa požvižgajo. Če si član neke družbe, se moraš včasih tudi prilagajat, ne pa samo lovit koristi. To kar počno Hrvati že vsa leta res ne sodi v EU.
Rufec
01. 03. 2008 20.06
afansi > "Ni mi jasno, kako lahko zahtevajo plačilo za ribolov tudi tam, kjer ni njihovo morje? V mednarodnih vodah? Ali pa tam, kjer še meja ni določena?" Po mednarodnih konvencijah. BTW tam kjer meja ni določena, se nič ne bo zaračunavalo. "NI U STARE BABE NEMA DŽABE."
Profet
01. 03. 2008 19.01
bnam 2707 | 01.03.2008 | 10:01 Moj namen ni ,da bi tebe ali kogar koli prepričeval. Meni je važno da se izve resnica,ki se pa v medijih izkrivljajo.Vsak starejši državljan Slovenije točno ve kje je bila meja v Istri vedno je to bila reka Dragonja.Meja ni prejudicirana če se ERC začne nasproti Umaga.Zemljišča so na južni strani Dragonje prodali so jo pa ne samo hrvatom ampak tudi slovencem z hrvaškim državljanstvom.Prodajali so jih že 1 leto obstajalo je tudi možnost pritožb,pa jih ni bilo.Če Slovenija misli da je oškodovana ali da se jo je oškodovalo obstajajo zato sodišča ki te zadeve rešujejo,Hrvaška je za.Torej kaj vedno pogrevanje iste juhe???Če je pa možnost da se reši pred sodiščem.Če bi bilo to slovensko orje tudi mi ne bi dovolili zastonj izlov Italijanom ampak bi to mastno zaračunali.Preden obtožiš nekoga da krade se pozanimaj,poglej kakšen šolski atlas ali avto karto iz 1992 ali kasnejšo letnico,poglej noter kje je meja narisana,povprašaj prebivalce katero osebno so imeli v času SFRJ itd..ne se pa kurit na to propagando po medijih.
fmunih@email.si
01. 03. 2008 18.23
HRVATE BI MORALI VREČI IZ KANDIDATURE ZA VSTOP V EU. TO JE NAJBOLJ POKVARJEN NAROD NA BALKANU.
doki007@email.si
01. 03. 2008 15.13
joj ,...od kdaj je pa celo jadranskio morje hrvaško ,.....?????? ---da samo oni razpolagajo z njim in zaračunavajo ribolov ,....pa to je za ubit ustaša ,...!!!!!! -----------------kje je naša diplomacija hrvate v čakalnico za leto 2020 !
dodoman.20@gmail.com
01. 03. 2008 15.04
afnasi...saj ne morejo:) vendar dopovej to idiotskim in nerazgledanim politikom na naši strani....ki bodo najverjetneje podprli tak butast predlog:) najbolje, da še jaz zaračunam sosedu, ker uporabljam njegovo lopato...khmmmmm
pahor?ek
01. 03. 2008 14.00
Na nekem drugem mestu je nekdo zapisal, da bi Hrvaški lahko EU začela zaračunavati vstop v področje EU, torej tudi v Slovenijo. Hrvaška se očitno ne zaveda, da je Slovenija v EU. Ali pa se, in to jo zelo boli.
afnasi@email.si
01. 03. 2008 13.57
Na morje že itak leta ne hodim tja... Ni mi jasno, kako lahko zahtevajo plačilo za ribolov tudi tam, kjer ni njihovo morje? V mednarodnih vodah? Ali pa tam, kjer še meja ni določena?
dani.ca@email.si
01. 03. 2008 11.35
NESKONČNE HRVAŠKE POGOLTNOSTI BI REŠILI LE S SUKCESIJO. Tako je večkrat predlagal Jelinčič, in to ne brez osnove.
bnam 2707
01. 03. 2008 10.01
Cirkular:kakor mi je znano so ti balkanski sosedje požrli vse dogovore,ki so bili sklenjeni.Tudi ribolovnega,zato se z njimi ni kaj dogovarjat,dokler ne bodo držali sklenjeni dogovori!!!!! Kaj ima kdo pravico je povsem stranska stvar.Obstojajo tudi obveznosti in ne samo pravice.Slednjih se spodnji ne držijo.Meja je prejudicirana in pika.Poleg tega kradejo še zemljišča,ki nikoli niso bila njihova.Celo prodajajo jih.Ponoči prestavljajo mejnike in postavljajo svoje.Mar ni to barbarsko?Slovenija mora reči odločen NE za vstop v EU. To bo katastrofa za njih in ne nas.Prav tako mora Slovenija vztrajati pri svojih stališčih v EU.Hrvaškega vstopa ni,dokler se vsa odprta vprašanja ne uredijo,sicer bomo v EU kasneje imeli še pedeset let težave z njimi!Misli si kar češ,to je tvoja stvar in pravica do drugačnega mnenja,vendar,če bi bil jaz tisti,ki odloča,bi jim to povedal že davno!Prav nič me ne brigajo tisti evrolizuni,ki podpirajo nasprotno stran,pa naj bo to Svoboda,Doris Pakovič ali kdorkoli.Builo je dovolj.Sedaj gre zares in temu je treba narediti konec.Sicer bomo to zahtevali na ulici od naše vlade.Resnično bilo je dovolj!!Naša vlada nima nobenih pooblastil za razprodajo slovenske zemlje in podpisovanje nečastnih sporazumov!I PRIJATELJI SI NE KRADEJO ZEMLJE PA TUDI TOŽAKAJO NE DRUG DRUGEGA PRED DRUGIMI,KOT TO POČNEJO HRVAŠKI POLITIKI VBRUSLJU IN NA ZASEBNIH OBISKIH PRI RAZNIH SVOBODAH IN NJEMU PODOBNIH. TAKIH PRIJATELJEV NE POTREBUJEMO IN PRAV MALO NAM JE MAR KAKO JE Z NJIMI! Vse kaže,da si eden izmed zvestih zagovornikov takšne politike,ki jovodijo oni spodaj na Balkanu.
xzamiel@hotmail.com
01. 03. 2008 08.58
Pa te hrvati so smešni. Najprej kršijo dogovor, potem pa še hočejo, da se jim plača za to? To bo to ja.
strelka23
01. 03. 2008 08.02
Preberite do konca kjer piše,da bodo lahko ribili le do vstopa Hrvačke v EU.Ko dosežejo svoj cilj bodo nadaljevali sranje v EU.
zajcek21@email.si
01. 03. 2008 07.41
sedaj pa pričakujem se slovenski NE hrvaški za vstop v evropsko unijo, in naj gredo prej bosna pa srbija v evropsko unijo kot hrvati-to bi bil hec!!!
zajcek21@email.si
01. 03. 2008 07.39
hehe, kako se nam hrvati smejijo in nas zanicujejo! mi pa bomo kmalu zaceli hoditi na morje k njim in jim placevali bajne vsote za morje, dobili pa nic za to! kaka ironija! Idite letos drugam na morje!!!
damirg@email.si
01. 03. 2008 01.01
prodajajo nam našo zemljo, zdej nam hočejo pa prodajat še mednarodno morje.
Buena Vita
01. 03. 2008 00.53
KAJ SO HRVATI ORALI MORJE I SEJALI NOTER, DA SEDAJ ZAHTEVAJO,,ALI DA IMAJO KAKRŠNO PRAVICO ZAHTEVAT PLAČILO, KONČNO PA ,ŠE TOLKO SO LAHKO POŽREŠNI BODO VEČ LAČNI KOT MI pa prazne glave prej strohnejo
Profet
01. 03. 2008 00.41
bnam 2707 Ta pa je brihtna,O čem ti govoriš?Balkan in izvršena dejstva itd..balkan je bil do zdaj ko se je lovilo zastonj.Maroko in ostale Afriške države dobijo tudi nadomestilo za ulov v njihovih conah,hrvati bi pa morali pustiti ravbanje njihovega morja in to zastonj?Glede ekološke takse pa-je veliko več slovenskih tovornjakov čez hrvaško kot obratno-strel v koleno.Prejudiciranja pa ni kajti ERC se začne nasproti Umaga,sicer je pa meja bilateralna zadeva ki se rešuje na sodišču in se ne rešuje v okviru EU taka je bila odločitev EU parlamenta.