Slovenija

Elektronsko cestninjenje

Ljubljana, 19. 02. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Barbara Janežič
Komentarji
0

V vsej Evropski uniji, tudi v Sloveniji, naj bi do leta 2008 uvedli elektronsko cestninjenje. To pomeni, da se pred cestninskimi postajami ne bo potrebno več ustavljati. Cestnino bodo obračunali tako, da bodo voznikom konec meseca na dom poslali položnico, na kateri bodo obračunani prevoženi kilometri.

Elektronsko cestninjenje s pomočjo satelita (Foto: POP TV)
Elektronsko cestninjenje s pomočjo satelita (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Odločali naj bi se med dvema načinoma cestninjenja. Prvi je nekakšen nadgrajen ABC sistem, ki ga ponekod že uporabljajo za tovorna vozila. Vodja projekta uvajanja elektronskega sistema v RS Dean Herenda pravi, da je druga opcija tehnologije uvedba tehnologije, ki jo je s prvim januarjem uvedla Nemčija. Ta sloni na satelitskem pozicioniranju vozila. Pozicija vozila pa se ugotavlja na digitalni mreži.

V praksi to pomeni, da bo šlo za posebno napravo, ki bo nameščena v avtomobil. Vozilo bi satelit zaznal v trenutku, ko bi voznik zapeljal na avtocesto. Naprava pa bi ga sledila, dokler ne bi zapustil cestnega omrežja, ki ga bo država določila kot plačljivega. "Če je plačilo vezano na satelitski sistem je to vezano na sim kartico. Ti podatki se posredujejo in se nekje izvaja obračun, uporabniki pa mesečno dobivajo fakturo," dodaja Herenda.

Dean Herenda je vodja projekta uvajanja elektronskega sistema v RS (Foto: POP TV)
Dean Herenda je vodja projekta uvajanja elektronskega sistema v RS (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Slovenija bo sicer upoštevala evropsko idejo o enotnem cestninjenju, vendar bo sistem uveden postopoma. Pri nas se še vedno na cestah pojavljajo tujci, ki takšnih sistemov ne poznajo.

Cestninske postaje bo še nekaj časa treba ohraniti. Končni cilj pa je, da te cestninske postaje postanejo neke vrste portali za nadzor ali oprema deluje ali ne oziroma ali imamo opravka s prekrškarjem ali ne," o usodi cestninskih postaj pravi vodja projekta uvajanja elektronskega sistema v RS.

Nič več gneče na cestninskih postajah bi bilo za mnoge uresničitev njihovih sanj (Foto: POP TV)
Nič več gneče na cestninskih postajah bi bilo za mnoge uresničitev njihovih sanj (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Kako pa bodo dejansko preprečevali zlorabe prekrškarjev ni znano. Ena od možnih rešitev je tudi tista, ki jo poznajo v sosedjni Avstriji, kjer je kazen, če vozilo ni opremljeno z vinjeto, tudi do 4000 evrov.