Gospodarstvo

Elan: Ni bilo nakupa dragih vozil

Ljubljana, 30. 10. 2008 09.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Medtem ko naj bi v Elanu zaradi finančne krize delo izgubilo okoli 180 delavcev, pa naj bi uprava kupila kar nekaj dragih avtomobilov. Direktor je nakup že zanikal.

Na naše uredništvo smo dobili anonimno elektronsko pošto, v kateri je nek delavec zapisal, da so v Elanu samo v zadnjih dveh tednih kupili nekaj dragih avtomobilov, eden naj bi bil celo za finančno direktorico. Delavec je bil nad tem zgrožen, saj naj bi zaradi tega nakupa, s katerim bi lahko poravnali več mesečnih delavskih plač, na cesti ostalo več delavcev.

Elan
Elan FOTO: Kanal A

Vršilec dolžnosti predsednika uprave Skimarja Ivan Štrlekar je za 24ur. com zanikal, da bi v času, ko Slovenijo in svet preveva finančna kriza, kupili drage avtomobile (znamke Volkswagen – sharan in passat).

"V zadnjih šestih mesecih nismo kupili nobenega avtomobila. Nisem podpisal nobene pogodbe o nakupu,“ je še dejal Štrlekar in dodal, da pa ne more jamčiti za čas pred tem, ko je nastopil funkcijo direktorja. Poudaril je še, da bodo končni rezultati in učinki finančne krize na poslovanje znani do konca leta, je pa po njegovem mnenju zaznati več kot 10-odstoten upad prodaje izdelkov.

Odpustili bodo 180 delavcev

Begunjski Skimar, ki je zaradi upada smučarskega in navtičnega trga zašel v hudo krizo, bo v sanaciji odpustil 180 od skupaj 800 zaposlenih v Elanu in Elanu Marine. Prve odločbe bodo odpuščenim delavcem poslali decembra ali januarja. Štrlekar je večkrat poudaril, da bo v navtičnem delu Elan Marine delo izgubilo sto, v Elanovem smučarskem delu pa 80 ljudi.

Kljub vsemu že iščejo vzporedne programe, ''vendar to ni tako hitro, posebno ne v času, ko vsak poskuša rešiti, kar se rešiti da. Nobeno podjetje ti ne bo ponudilo nekaj, kar se ne potrebuje,'' je za 24ur.com povedal Štrlekar in dodal, da bodo letošnje leto izvedli po načrtu, saj gre predvsem za naročila, ki so bila izvedena že lani.

Številka o zmanjšanju delovnih mest je šokirala tudi predsednika sindikata Dušana Ferjana, saj so se še pred mesecem dni z upravo pogovarjali o zmanjšanju delovnih mest za 40 ljudi. Del zmanjšanja, ki je posledica Skimarjeve težke situacije v zadnjih nekaj letih in aktualne finančne krize, jim bo uspelo uresničiti s predčasno upokojitvijo in s tem, da ne bodo podaljšali pogodb zaposlenim za določen čas. Vendar pa je obseg viškov tako visok, da bodo morali odpustiti tudi redno zaposlene.

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MarkRihter
02. 11. 2008 19.28
srekopen 30.10.2008, 13:31 treba je vedet, da elan sponzorira pol štajerske in pol koroške in da so tile pajacki celo leto zavirajo vse kar je potrebo za dolgoročno rešiev elana ampak ustvarjajo le svojo bilanco konec leta poj bojo pa itak drug pršli pa spet jovo na novo sam je pa res da je tale nova garnitura najlepša do zdej samo poglejte tele lepe obraze želirane prodajnike žabarske KOGA SPONZORIRAJO ??? Koroško? Kje? Kako?
bnam 2707
31. 10. 2008 16.44
SDK je bila najboljša finančna institucija pa so jo tisti,ki jim to ni pasalo uničili.Ne verjamem,da bi nekaterri počeli kar počnejo,če bi ta institucija obstajala in delovala. Nekoč so v dvanajsterici SDK proglasili za najboljšo v Evropi! Če hočeš v hišo moraš ubiti psa!
Nešo Topi?
30. 10. 2008 22.57
Pa tudi, če niso kupili teh dragih avtomobilov kot pravi g.Štrlekar niso krivi samo nakupi avtomobilov anpak predhodniki sedanjega direktorja gospod Šarabon in njegov predhodnik g. Finžgarin g.Korže pa tudi ostali ki so imeli kaj veze z financami v ELANU .Poslat revizorja not pa naj pove kaj in kako, samo kaj ko je to use skup ena velka kuhna. Naš pregovor pravi roka umije roko kle je pa denar umije roko
Zvone Popit
30. 10. 2008 19.24
In še za premislek Morda bi bilo drugače če bi uporabljali narodno zavest in bolj kupovali slovenske proizvode kot so Elan smuči ki jih je vedno manj na smučiščih. Zame so še vedno najboljše in bom vedno kupil Elan. Če so bile dobre za Stenmarka so sigurno tud zame!
Zvone Popit
30. 10. 2008 19.20
Passat ni drag poslovni avto! Finančni najem, hm, mogoče je pa potekla pogodba o najemu starih vozil. ki so jih imel in bi ostali brez. Če pa vsakemu plačajo prevozne stroške, bi na koncu firmo stalo več. Se podjetju bolj spača najeti vozilo preko fiinančnega lizinga. Poslovno gledano. Morda pa bi za zunanji ugled firme bilo bolje, da bi organizirali skupne prevoze s kakšnim starim kombijem ???? Itak mi kle nekaj blebetamo, pa sploh ne vemo kaj je v resnici, ker članek tega ne pove. Najbrž je težko pogledat na dvorišče firme.
fantodfare
30. 10. 2008 15.36
Kakšne bodo pa kaj odpravnine direktorjev?
srekopen
30. 10. 2008 13.31
treba je vedet, da elan sponzorira pol štajerske in pol koroške in da so tile pajacki celo leto zavirajo vse kar je potrebo za dolgoročno rešiev elana ampak ustvarjajo le svojo bilanco konec leta poj bojo pa itak drug pršli pa spet jovo na novo sam je pa res da je tale nova garnitura najlepša do zdej samo poglejte tele lepe obraze želirane prodajnike žabarske
Ro-Zy-YoZi
30. 10. 2008 10.53
To je povsem logično odslej ne bomo imeli več nesposobnih menedžerjev temveč recesijo, ki bo namesto managerjev metala ljudi na cesto pod pretvezo izrednih gospodarskih razmer......
Tonček Balonček
30. 10. 2008 10.40
lazycocos, ni Kordež ampak Korže, Uroš, Ljubljančan, Bežigrajčan, letnik 54!
Ro-Zy-YoZi
30. 10. 2008 10.12
No morda res niso podpisali nobene pogodbe o nakupu vozila, nikjer pa ne piše da niso podpisali pogodbe za finančni najem avtomobila......DEMAGOGIJA a ne?
K_ris
30. 10. 2008 10.05
Elan se podobno kot Mura ni nikoli zares prestrukturiral. V obeh podjejtjih so do sedaj ohranjali število zaposlenih precej nad racionalno mejo, rezultati pa so jasno vidni.
lazycocos
30. 10. 2008 10.05
zakaj Kordež? on je napisal pogodobo, nadzorni svet jo je odobril, tisto leto ali dve je elan delal z dobičkom, torej je upravičen do . tukaj je problem, KDO MU JE ODOBRIL TAKO POGODBO
josko44
30. 10. 2008 09.53
Tako je Tonček. Tudi mene kar zmrazi ko vidim kaj počnejo vsi ti naši velemojstri. Je pač tako. Nič jim ne moremo v tej demokraciji. Sam sem prišel do zaključka da manj ko vem bolje je zame. Škoda se ujedati zaradi stvari na katere ne moremo vplivati.
porka.malorka
30. 10. 2008 09.32
Finančna kriza je samo izgovor da jih odpustijo. Jaz bi poklical revizijo
Tonček Balonček
30. 10. 2008 09.31
A so Koržetu že plačali 18 mio EUR, ki so mu jih dolžni za \"uspešno\" sanacijo tega eminentnega podjetja? Kako je zdaj s tožbo in sodbo?