Slovenija

Eden najbolj mističnih kotičkov Slovenije: jezero enkrat je, drugič ga ni

Cerknica, 20. 07. 2024 19.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Jaka Vran
Komentarji
5

Blejsko jezero, Piran, Postojnska jama ... Slovenija ima veliko privlačnih destinacij, ki jih oblegajo množice turistov. Veliko pa je tudi krajev, ki jih ne povezujemo s turizmom, čeprav so prav tako zanimivi. Eden skritih biserov je gotovo Notranjska, s Cerkniškim jezerom, pestrim živalskim in rastlinskim svetom ter bogato zgodovino, ki jo poustvarjajo na različne načine.

Eden od najbolj mističnih kotičkov Slovenije, kjer okolice ne spreminjajo le letni časi, ampak jezero, ki je vsak dan drugačno, predvsem pa enkrat je, enkrat ga ni. "Predvsem vabimo na športno-rekreacijske aktivnosti, kot so pohodništvo, kolesarstvo, opazovanje ptic, krajši sprehodi, da se nekje usedete, občudujete jezero," je povedala Ladi Klančar, vodja centra za obiskovalce Cerkniško jezero.

Cerkniško jezero je največje v Sloveniji, čeprav je v povprečju globoko zgolj dva do štiri metre, največ pa 10 metrov. O tem, kako se prikaže in kako izgine, je vse pojasnjeno v Centru za obiskovalce. Kakor tudi zelo bogata flora in favna. 

Nekoč so sicer želeli preprečiti odtekanje vode v poletnih mesecih, zamisel je bila celo, da bi zabetonirali požiralnike. A kroga narave se ne da ustaviti in k sreči je ostalo zgolj pri nepremišljeni ideji. "Te želje ni več, prej da stvari še odstranimo in pustimo naravi, da naredi svoje," je povedala Klančarjeva.

Cerkniško jezero
Cerkniško jezero FOTO: Shutterstock

Spomin na preteklost in grofico Greto, ki je prebivala na gradu Snežnik, obuja Janja Urbiha, ki ima vselej ob sebi svoje sluge, pedenarce po domače, in pripoveduje zgodbe, ki so zaznamovale Loško dolino.  

Pravi časovni stroj pa je tudi Notranjska hiša, ki vas popelje v zadnja desetletja 19. stoletja v furmansko gostilno. Obnovila jo je Nataša Mele in poskrbela, da je vse, od sob, do kuhinje, pa do jedilnice, točno tako, kot je bilo nekoč. "To zgodovino, da je bila to včasih furmaska gostilna, da je bila takrat, ko je bila zgrajena zelo lepa in se mi je vedno zdelo, da je imela nekakšen potencial, pravi gabarit tipične notranjske hiše," je povedala. 

Tipične so tudi jedi, ki jih strežejo, prav tako so skuhane na peči na drva. "Eno je prostor za zbiranje starin, ki jih je povsod polno in včasih prašne in zavržene nimajo nobenega pomena, potem jih pa malo očistiš, postaviš na pravo mesto in kar zažarijo," še pravi Veletova. 

Drugo pa je stičišče zgodb. Teh v vasici Selšček ne manjka. Zanimiva je tudi ta, da so vsi domačini na vseh hišah klasične hišne številke nadomestili s tablami z motivi razglednice slikarja Maksa Gasparija, ki se je rodil prav v tej vasi. 

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abrams
21. 07. 2024 09.13
-2
Jezero je rezultat samovšečnih, nesposobnih zelenjakarjev, ribičev, tičarjev, ki seveda za voljo raznih eko evropskih neproduktivnih projektov gnije sav v sebe. Ja pa še neznosno se zarašča.
AtomicPutin
20. 07. 2024 20.45
+1
Slovenija je samo tranzit! Srednji postanek turista v Šlo je samo 1.4 dneva!!!! Ker ni ponudbe,ker so cene kot v kaksnih lepih in znanih destinacijah itd itd
schrodingerScat
20. 07. 2024 21.11
+4
Toliko lepsih destinacij je na svetu, ki cakajo nate. Za zacetek ti predlagam Angolo.
Janez Novak 13
20. 07. 2024 20.20
+3
Razočaran nad prispevkom. Pričakoval sem video praznjenja in polnjenja jezera.
franc1972slo
20. 07. 2024 21.05
+2
Natoči si pir v kozarec in ga spij. Tako nekako izgleda, samo manj okusno.