Slovenija

Džuban zanikal nepravilnosti

Moravske Toplice, 20. 06. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poslanec LDS Geza Džuban je zanikal, da je od sklada kmetijskih zemljišč poceni kupil tri zemljišča, ki jih je nato drago prodal.

Poslanec Džuban je s papirji dokazoval, da je žrtev zarote (Foto: POP TV)
Poslanec Džuban je s papirji dokazoval, da je žrtev zarote (Foto: POP TV) FOTO: POP TV
Džuban je dobre tri hektarje kmetijskega in ne stavbnega zemljišča, kot poudarja, prodal Zdravilišču Moravske toplice za enako ceno, kot so zemljo za igrišče odkupovali pred leti.

Poslanec LDS Geza Džuban zanika, da naj bi od sklada kmetijskih zemljišč in gozdov dobil tri zemljišča in jih po sprejetju prostorsko ureditvenega plana prodal Zdravilišču Moravske Toplice, s čimer naj bi zaslužil okrog 200 milijonov tolarjev. Pojasnil je, da gre za zemljišča, ki jih ni kupil, pač pa dobil v denacionalizacijskem postopku. Šlo naj bi sicer za nadomestna zemljišča, vendar mu je ta ponudil sklad, ker vrnitev denacionaliziranih njiv ni bila mogoča. Vse postopke so nadzirali pristojni organi, zemljišče pa je prodal po ceni 600 tolarjev za kvadratni meter in ne po desetkrat višji ceni.

Sklad naj bi Džubanu zemljišča ponudil po 255 tolarjev za kvadratni meter, lastninska pravica nanj je bila vpisana marca 2003, prostorsko ureditveni plan občine pa je bil sprejet le pol leta pozneje in po njem je to območje postalo igrišče za golf. Na skladu naj bi vedeli, da bo zemljišče pol leta pozneje vredno mnogo več, kot so zanj glede na lego in namembnost iztržili.

Ker je cena nezazidanega stavbnega zemljišča v Prekmurju približno 6000 tolarjev za kvadratni meter, bi poslanec LDS s prodajo Zdravilišču Moravske Toplice - to se je kasneje preimenovalo v Terme 3000 - zaslužil približno 200 milijonov tolarjev. Ali se je pri poslu kdo okoristil v nasprotju s predpisi in zakoni, naj bi pokazala preiskava, po poročanju medijev pa sklad ni ravnal kot dober gospodar, saj bi lahko za zemljišče iztržil 10-kratno vrednost.

Džuban: Vsi postopki so bili zakoniti in nadzirani

Iz kmetijske zemlje je zraslo igrišče za golf (Foto: POP TV)
Iz kmetijske zemlje je zraslo igrišče za golf (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Nasproti temu Džuban trdi, da mu sklad ni prodal nobenega zemljišča pač pa je v denacionalizacijskem postopku vrnil staršem in starim staršem dve parceli, veliki 3,3 hektarja. Slovenska odškodninska družba je zahtevala vrnitev na tej lokaciji, vendar je temu nasprotoval prednostni upravljalec Kmetijsko gospodarstvo (KG) Rakičan, ki je ostal najemnik in upravljalec tega zemljišča.

Po nekaj letih iskanja rešitve vrnitve v upravljanje je KG Rakičan ob soglasju sklada ponudil nadomestna zemljišča, postopek pa so nadzirali pri skladu, na državnem pravobranilstvu, upravni enoti Murska Sobota, kmetijskem ministrstvu ter v občini Moravske Toplice. Vrnjena in pridobljena zemljišča je ocenil sodni cenilec, ves postopek pa ni trajal šest mesecev, ampak deset let, je pojasnil poslanec LDS.

Zemljišče sem Zdravilišču Moravske Toplice prodal kot kmetijsko zemljišče in ne kot stavbno, vendar ne za 6000 tolarjev, pač pa za 600 tolarjev za kvadratni meter, je zatrdil Džuban. Pokazal je tudi več dokumentov in na koncu poudaril, da so bili vsi postopki povsem zakoniti.