Slovenija

Džamija sredi Ljubljane?

Ljubljana, 12. 12. 2006 14.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
V.L./I.H./STA
Komentarji
48

Novi župan Zoran Janković bi verski objekt postavil na zemljišče ob križišču Kurilniške in Parmove ulice.

Bo nova džamija stala med Parmovo in Kurilniško ulico?
Bo nova džamija stala med Parmovo in Kurilniško ulico? FOTO: POP TV

Kot zaenkrat kaže, bodo slovenski muslimani svojo prvo džamijo dobili v samem središču Ljubljane. Novi župan Zoran Janković namreč meni, da je zemljišče ob križišču Kurilniške in Parmove ulice v Ljubljani zaenkrat najbolj primerno za gradnjo objekta, kot je islamski verski centrer. V slovenski islamski skupnosti - z novim županom se bodo prvič sestali ta teden - se z novo lokacijo zaenkrat strinjajo.

Sakralni objekt sodi v središče mesta, je prepričan Jazbinšek
Sakralni objekt sodi v središče mesta, je prepričan Jazbinšek FOTO: POP TV

Sakralni objekt sodi v center mesta, je za 24UR povedal mestni svetnik Zelenih Miha Jazbinšek, ki je predlagal to novo lokacijo, v bližini katere že stojita protestanska in pravoslavna cekev. Prepričan je, da je 20.000 kvadratnih metrov veliko zemljišče ob cesti dveh cesarjev, ki ga je muslimanom obljubila prejšnja mestna oblast, preveliko. Sedanje je pol manjše in v lasti mesta. Sicer bi za gradnjo džamije tako ali tako zadoščalo že 5 000 kvadratnih metrov, še meni Jazbinšek.

O gradnji džamije, za katero prejšnja oblast ni mogla najti prave rešitve, naj bi mestni svet razpravljal že v začetku prihodnjega leta. Če bo šlo vse po načrtih, bi muslimanaska skupnost postopek pridobivanja gradbenega dovoljenja za islamski kulturni center lahko začela konec leta 2008.

Rušitev romskega naselja pri Žalah

Zaradi širitve Žal bo potrebno porušiti romsko naselje, je povedal novi ljubljanski župan
Zaradi širitve Žal bo potrebno porušiti romsko naselje, je povedal novi ljubljanski župan FOTO: POP TV

Janković je sicer še napovedal, da mestna oblast pripravlja načrt širitve Žal, ki predvideva rušitev romskega barakarskega naselja. Poiskati bodo morali novo lokacijo za naselitev teh Romov, pri čemer bodo upoštevali življenjski slog Romov in njihove operativne delovne navade, je pojasnil župan.

Za februar 2007 je predvidena selitev upravne enote z Mačkove v Tobačno tovarno, končna želja po besedah Jankovića pa je, da bi bili za občane tako mestna uprava kot upravna enota na enem mestu. Za sedaj je najverjetnejša lokacija ob Masarykovi.

Z ministrom za promet Janezom Božičem se je novi ljubljanski župan strinjal, da je glede prometne ureditve najprej potrebno dokončanje predora v Šentvidu, ki naj bi bil odprt decembra prihodnje leto, saj je pomemben za nemoten dostop do Ljubljane. Po Jankovićevem mnenju je nujna tudi ureditev ceste na Brdu, pogovarjala pa sta se tudi o vprašanju nove stanovanjske gradnje na področju Šiške.

Za prvo uro bo potrebno plačati 200 tolarjev, za vsako naslednjo uro pa manj
Za prvo uro bo potrebno plačati 200 tolarjev, za vsako naslednjo uro pa manj FOTO: POP TV

Na ponedeljkovi izredni seji mestnega sveta bodo obravnavali novelo odredbe o višini parkirnine in načinu plačila. Janković je pojasnil, da bodo za tiste podražitve v drugem tarifnem razredu, ki niso pravične, naredili spremembo. Tako bo cena za dve uri parkiranja 200 tolarjev, vsaka dodatna ura pa bo cenejša. Po Jankovićevih besedah želijo, da bi se čim več avtomobilov puščalo na Dolgem mostu.