Slovenija

Džamija ne sodi na obrobje

Ljubljana, 14. 12. 2006 08.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
B.M./M.K./STA
Komentarji
56

Muslimanska skupnost v Sloveniji ne bo sodelovala pri gradnji, če jo bo vodila islamska skupnost iz Sarajeva.

Islamski mufti Nedžad Grabus (levo) in ljubljanski župan Zoran Janković
Islamski mufti Nedžad Grabus (levo) in ljubljanski župan Zoran Janković FOTO: Dare Čekeliš
Londonska džamija Masdžid: Po mnenju predlagateljev bi bila gradnja džamije možna konec leta 2008
Londonska džamija Masdžid: Po mnenju predlagateljev bi bila gradnja džamije možna konec leta 2008 FOTO: Reuters

V Mestni hiši sta se sestala novi ljubljanski župan Zoran Janković in mufti v Sloveniji Nedžad Grabus in se prvič uradno pogovarjala o novi lokaciji za džamijo, ki bi lahko stala na zemljišču ob križišču Kurilniške in Parmove ulice za Bežigradom.

Grabus je bil z novo predlagano lokacijo zadovoljen in jo bo predstavil islamski skupnosti v Sloveniji, župana in mestni svet pa bo z odločitvijo seznanil v ponedeljek.

Nekdanji mufti je zadržan

Nekdanji mufti islamske skupnosti v Sloveniji Osman Đogić, ki od maja vodi novoustanovljeno Slovensko muslimansko skupnost, je pojasnil, da je do predloga zadržan.

"Slovenska muslimanska skupnost je izločena iz pogovorov o gradnji džamije,"
je dejal Đogić, in dodal, da je zanje "pomembno, na kakšen način in kdo bo gradil džamijo".

Nekdanji mufti Osman Đogić opozarja, da bo islamski center gradila skupnost, ki je bila nastavljena iz Sarajeva
Nekdanji mufti Osman Đogić opozarja, da bo islamski center gradila skupnost, ki je bila nastavljena iz Sarajeva FOTO: POP TV

"Izjava Grabusa, da bodo džamijo lahko uporabljali vsi muslimani, je politična," meni Đogić, "saj je to razumljivo." Ne zdi pa se mu sprejemljivo, da se pri gradnji džamije ne upošteva obeh skupnosti in da bo islamski verski center v Sloveniji gradila skupnost, "katere voditelj je bil nastavljen zunaj Slovenije".

"Župan se o džamiji dogovarja z islamsko skupnostjo in o tem bo tudi muslimanska skupnost podala svoje mnenje," je pojasnil Đogić in dodal, da med muslimani veliko ljudi sploh ni za islamsko versko skupnost, ki je povezana s Sarajevom. Prav zato Đogić predlaga, da se o izgradnji verskega centra pogovarjata obe skupnosti.

Omenil je možnost, da bo muslimanska skupnost kot pravna oseba sama izrazila željo za gradnjo svojega centra, ker ne želijo sodelovati v centru, ki ga bo gradil Grabus ali islamska skupnost. Poudaril je, da se tega ne zavedajo dovolj ne župan ne državni organi.

Z novo lokacijo še bolj zadovoljni


Po Grabusovih besedah so od župana za novo lokacijo dobili zagotovila, s katerimi so zaenkrat zadovoljni, celo bolj kot s prejšnjo lokacijo ob Cesti dveh cesarjev na ljubljanskem Barju. Mestna občina Ljubljana islamski verski skupnosti ponuja približno 6000 kvadratnih metrov veliko zemljišče, ki je po Jankovičevih besedah v mestni lasti in brez hipotek. "Od tu naprej je zahteva mesta in tudi dogovor z muftijem, da je objekt evropski in da je umeščen v ljubljansko arhitekturo," je pojasnil Jankovič. Arhitektura mora biti po županovih besedah v ponos ne samo muslimanom, ampak tudi Ljubljani.

Predstavniki islamske verske skupnosti so si po besedah župana Jankovića novo lokacijo za džamijo že ogledali skupaj s podžupanom Janezom Koželjem in mestnim svetnikom Miho Jazbinškom, ki je sicer tudi predlagatelj nove lokacije.

Prednosti lokacije so jasne

Predlagatelj nove lokacije Miha Jazbinšek (Zeleni Slovenije): Džamija je sakralni objekt, ki ne sodi v predmestje, s svojo arhitekturo pa lahko obogati urbano podobo mestnega središča.
Predlagatelj nove lokacije Miha Jazbinšek (Zeleni Slovenije): Džamija je sakralni objekt, ki ne sodi v predmestje, s svojo arhitekturo pa lahko obogati urbano podobo mestnega središča. FOTO: Dare Čekeliš

"Prednosti te lokacije so popolnoma jasne," je za 24ur.com povedal mestni svetnik Zelenih Slovenije Miha Jazbinšek, ki je novo lokacijo primerjal s prejšnjo na Rudniku.
"Takšne sakralne stavbe sodijo v središče mesta, saj gre za objekte druženja, ki jih ne gre potiskati v predmestje." Kot dodaten argument v prid svojemu predlogu Jazbinšek navaja tudi neposredno bližino glavne avtobusne in železniške postaje, saj "džamija ne bo namenjena samo prebivalcem mesta, temveč obiskovalcem širšega ljubljanskega območja." V soseščini sta tudi protestantska in pravoslavna cerkev, ki "kakor je dejal predstavnik islamske skupnosti Nevzet Porić spominja na podoben sakralni ansambel v Sarajevu," je dejal Jazbinšek. Z urbanistično prenovo Kurilniške in Parmove ulice bi po njegovih besedah hkrati nastajal "novi ljubljanski Manhattan, kjer si želimo tudi vsakršnih arhitekturnih poudarkov, ki bi oplemenitili obstoječo podobo mesta".

Zemljišče naj bi po županovih zagotovilih islamski verski skupnosti prodali v letu 2007. Nato bodo stekle priprave na spremembo prostorskih aktov, gradnja pa bi se lahko začela konec leta 2008.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (56)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pumpar@volja.net
15. 12. 2006 17.51
Đamijo itak,da đamijo,v krškem naj jedersko podrejo pa naj na tem placu đamijo sezidajo,od nuklearne tak mi krčani nimamo nič razen sevanje pa raka.
malasutra@gmail.com
15. 12. 2006 17.40
ma, vam v glavi pokajo pasje bombice. skratka, vse ste pomešali. kot ponavadi, ko teče beseda o romih, muslimanih... boste že morali dojeti, da živite v globalni in ne več v podalpski vasi. pa lep pozdrav.
dolejo
15. 12. 2006 10.31
Z referendumom o pridružitvi Evropi smo se hoteli izogniti Balkanu. Na žalost pa ima Evropa tudi slabe stvari, ki pa se jim lahko izognemo, ker danes so dejstva drugačna. Muslimani predstavljajo nevarnost in s tem v skladu moramo delovati. Če bo v Londonu eksplodirala bomba, to še ne pomeni, da jo moramo eksplodirati tudi v Ljubljani.
pravi_janez
15. 12. 2006 10.12
a ja tist cez njih sem mislu americane :D
pravi_janez
15. 12. 2006 10.09
No jaz kar ne moren hehat o temle razmislat pa sem prsu do se dveh resitev, ki bi morale zadovoljit vse 1. Zvocniki se prepovejo, tako ali tako ne vem ce so jih sploh mislili dat gor glede na to,da tam kjer nej bi stala ni muslmanov. Komu pa bojo jodlali, če jih noben ne bo poslusal. 2. V skupnost se infiltrirat par obvescavalcev, in se tako prepreci terorizem (se mi pa zdi, da ima slovenska druzba tako ali tako veliko za povedat cez njih no vsaj tisti z glavo )
pravi_janez
15. 12. 2006 09.37
Za vse vas imam samo eno vprasanje. Prosim vas, da mi lepo iskreno odgovorite, kako smo lahko imeli referendum za pridruzitev evropi, ki smo ga podprli v tako velikem stevilu, se mi zdi da ces 90, sedaj pa bi najraje zaprli nase meje, se izolirali od vsega in ziveli sami zase.
pavel.ferluga@siol.net
15. 12. 2006 08.53
Razbijanje Slovenije se nadaljuje. Ta balkanski načrt ni namreč od danes, ampak se vleče že iz predvojnih časov. Če je bila prej politika taka, da je nasprotovala vsem verstvom, posebno krščanskim (razen pravoslavcev) je danes izrazito proverska proti RKC. Zanimivo kako osladni so danes apologeti titoizma do raznih sekt in posebno še do muslimanov (saj je to vendar teroristična sila neuvrščenih- sic!). Ateistični pravoslavni župan pa hoče đamijo v srediđče mesta, da se bodo prihodnje gradile centrifugalno za širitev ljubljanske Meke. Vse jim pride prav za spreminjanje Ljubljane iz nekdaj evropskega mesta v Babilon balkanskih zdrah. Podcivilizacija prodira, ker je kronični primanjkljaj nacionalne identitete le pri povojni indoktrinirani slovenski publiki, ki se vedno bolj bivanjsko krči. Najbolje, da "ljubljančani" postavijo Strojana za podžupana, pa bodo dve muhi na en mah. Slovenci, nakupite si koran, ker morate dokazati, da niste neverniki podobni opicam in prašičem, drugače vam bo še huda predla.
s_slovenec@hotmail.com
15. 12. 2006 08.30
Glede na to, da smo na referendumih odločali o dosti manj pomembnih in bedastih stvareh, bi morala vlada omogočiti vsem slovencem, da se opredelijo o džamiji. Ne pa da si ljubljančani lastijo v tej državi odločati o vsem samovoljno.
doki007@email.si
15. 12. 2006 07.55
ne da ne sodi na obrobje ,....ne sodi sploh v Slovenijo .
apolon
15. 12. 2006 07.42
Nimam nič proti "đamiji". Tudi muslimanske države imajo cerkve,....
albertinum@excite.com
15. 12. 2006 07.04
Ne glede na to, kaj si kdo misli o džamiji, nima nihče pravice preprečiti gradnje, ker ima vsak USTAVNO PRAVICO, da si zgradi verski objekt. Pogovor tu pravzaprav poteka o tem, naj bo Slovenija diktatorska država tipa Severna Koreja, ki ne spoštuje demokratičnih standardov in ustavnopravnega reda. Pogovor izkazuje zgolj travme in zaplankanost Slovenceljnov.
ecoliqua
15. 12. 2006 02.09
JA za dzamijo, saj je slovenija itak na pol muslm country.
Black-Tiger
15. 12. 2006 00.51
No še tega se nam je mankalo! :(
bosko.buha@mailinator.com
15. 12. 2006 00.35
Đamija v Ljubljani bo, ker je že prepozno. Ne, nič nimam proti budistom, hare krišni, jehovim pričam, mormonom in vsem miroljubnim religijam. Me ne moti tudi če budisti postavijo 100 meterski kip bude na sredi Ljubljane, ko hare krišne zvončkljajo in prepevajo po centru mesta v svojih rjuhah, ipd. Sem pač strpen do drugačnih. Nisem pa strpen do muslimanov: zakaj? 9/11 so izvedli teroristi, ki so se radikalizirali v nemških mošejah, napad v Londonu radikalni britanski muslimani. Ne, nič nimam proti muslimanom, večina jih je čist ok, ampak mi ne znamo ločiti zrn od plev, in pri muslimanih je delež zadnjih prevelik. Da si ne bo kdo zatiskal oči, da v naši novi mošeji ne bo sovražnega govora proti ZDA, ki je seveda edini krivec da je bogastvo tako krivično razporejeno po svetu. Ker muslimani že sedaj preveč diktirajo življenja evropejcem jih tukaj nočem. Avtocenzura ob objavi mohamedovih slik, umor režiserja Theo van Goga, ker je prikazal muslimansko realnost... Verjetno je treba dejansko nakaj razstreliti v Ljubljani, da se bodo nekateri tukaj zbrihtali. Seveda bi po besedah nekaterih debilov tukaj verjetno to bilo čisto prav, ker smo poslali v Irak 3 inšturuktorje in tako podpiramo okupacijo.
gregor_10@email.si
14. 12. 2006 23.57
Sej je prvo da bi dabil svojo džamijo tko k mamo mi svoej cerke pa ni važno katere vere tko je tko tud muslimami. Nekje pač morjo met svoej obrede k zdej jih v Hali Tivoli več ne bodo mogli imet k bo Olimpija skos zmagvala pa bo skos polna tribuna.... Lp pa glejte da boste navijal za Olimpijo pa puste drugim da dobijo to svojo zlato džamijo
kexerstorm
14. 12. 2006 23.39
NE za džamijo v SLOVENIJI !!
dolejo
14. 12. 2006 18.01
Pa še to. Oče mi je večkrat govoril, kako so Srbi v Bosni muslimane prav silili, naj gredo delat v Slovenijo, da so potem poceni kupili njihovo zemljo. Srbi so izvajali etnično čiščenje Bosne že pred 35 leti. To je potrdilo več Bosancev, ki so se preselili v Slovenijo... Kakor vemo so Srbi še sedaj privrženi svojim osvajalnim sanjam. Eni Srbi silijo Bosance v Slovenijo, drugi jim delajo Slovenijo za prijazno in gostoljubno ... no ali znate povezati dejstva ?
dolejo
14. 12. 2006 17.51
Spodaj pišoči pač ne poznate dejstev, zato jih bom navedel: 1. V Turčiji je bilo prej Bizantinsko krščansko carstvo, ki je obstajalo dalj časa, kot obstaja Turčija. Zatu je tam še veliko cerkev. 2. v Evropi so z grozo spoznali, da popuščanje muslimanom in priseljevanje prinaša nepopravljivo škodo in nevarnost. Zakaj moramo mi sedaj, ko to vemo, ponavljati iste napake. Ali iz solidarnosti ? 3. V Sloveniji je 48000 muslimanov, ki imajo državljanstvo. Poleg tega je 30000 muslimanov z delovno vizo in 20000 muslimanov z začasnim bivanjem. Poleg tega se v Slovenijo vsako leto priseli okoli 10000 muslimanov. Lahko pa prištejemo še Albance, ki jih je tudi že okoli 30000 v vseh teh treh kategorijah. Ker je pri njih rodnost dvakrat do trikrat višja, kot pri Slovencih, lahko enostavno izračunamo, da bodo muslimani čez 35 let že večinsko prebivalstvo. Kaj torej ? Če hočemo obdržati svojo državo , narod in kulturo, moramo muslimanom čimbolj otežiti priseljevanje. Z džamijo prav vabimo muslimans v Slovenijo. To je napačen znak !!! Z dobro voljo in lepimi očki ne bomo dosegli nobenega usmiljenja niti pri muslimanih niti pri Alahu.
*Alien*
14. 12. 2006 17.18
No, vsaj nekaj, kar bo zares stalo leta 2008. Hm, morda pa je ćif pomešal stadion in džamijo? Ti janez tapravi, daj se vzdrži nakladanja o budistični in hindu veri. Muslimanska ti je čisto zadosti in ker ti je nihče ne žali (si je tudi ne upa), pusti tudi ostale pri miru. Ker vidim, da si eden od strpnejših..
pravi_janez
14. 12. 2006 16.55
Cerkve v muslivanskem svetu SO. Sem jih videl, pa tudi sinegoge imajo. Se mi pa zdi da ja tam kjer ni kristjanov ni nilo nekako cudno da bi stala cerkev! Ali pač? No ja v glavnem nehimo se enkrat tako bati drugacnosti. Vera ni nic slabsa od krscanske, budisticne,..... Pa tud teroristi niso vsi ne boste verjeli (IRA so kaj in proti komu so (ok ok Anglezem) ma problem je spet vera na irskem) dejmo no fantje in dekleta odprimo glave jaz bi mel tud kak hindujski tempelj v ljubljani pa na zalost(ali sreco) ni ravno veliko hindujcev v sloveniji (ce odstejemo rome(sem malo zleht))