Slovenija

DZ za izravnalne sheme

Ljubljana, 28. 07. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poslanke in poslanci so soglasno sprejeli uvedbo izravnalnih shem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Državni zbor je na izrednem zasedanju po nujnem postopku sprejel novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Novela ureja področje dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj (DZZ), kot bistveno novost pa uvaja izravnalne sheme dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Spremembe so kot nujne označili v vseh poslanskih skupinah, na koncu pa je predlagane rešitve podprlo 56 poslank in poslancev, proti ni bil nihče.

Socialno najšibkejšim, ki jim obvezno zavarovanje že danes plačujejo občine, ne bo treba plačevati dopolnilnega zavarovanja (Foto: POP TV)
Socialno najšibkejšim, ki jim obvezno zavarovanje že danes plačujejo občine, ne bo treba plačevati dopolnilnega zavarovanja (Foto: POP TV) FOTO: POP TV
Izravnalne sheme bodo začele veljati po prehodnem polletnem obdobju, torej marca prihodnje leto. To pomeni, da bodo takrat vse zdravstvene zavarovalnice izenačene ne glede na spol in starost njihovih zavarovancev.

Zakon bo začel veljati 1. septembra, vendar pa je za uvedbo izravnalnih shem predvideno prehodno obdobje; v veljavo naj bi stopile 1. marca prihodnje leto. To pomeni, da bo za vse zavarovalnice obvezna vključitev v izravnalno shemo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Z izravnavo se bodo med zavarovalnicami izravnavale razlike v stroških zdravstvenih storitev, ki so posledica različnih struktur njihovih zavarovancev glede na starost in spol. Brez njihove uvedbe bi namreč zavarovalnice z večjim deležem mlajše populacije zavarovancev in zavarovank ustvarjale dodatne dobičke, medtem ko bi imele zavarovalnice z višjim odstotkom starejših oseb slabše pogoje poslovanja in posledično višje premije.

Brez izravnave bi imele zavarovalnice z mlajšimi zavarovanci nižje premije oziroma bi ustvarjale večje dobičke, medtem ko bi imele zavarovalnice s starejšimi zavarovanci slabše pogoje za poslovanje in posledično višje premije, je pojasnil Franc Jazbec (SDS).

Rezervacije ne bodo več potrebne

Skladno z novo ureditvijo se v dopolnilnem zavarovanju ne bodo več oblikovale matematične oziroma starostne rezervacije. Do doslej oblikovanih sredstev teh rezervacij pa bodo upravičenih le zavarovanci, za katere so jih zavarovalnice oblikovale. Zakon določa način izračuna obveznosti zavarovalnice za vsako zavarovalno pogodbo oziroma zavarovanca. Po podatkih Agencije za zavarovalni nadzor znaša skupni znesek oblikovanih rezervacij za starost, matematičnih rezervacij ter dodatnih rezervacij v dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju na dan 31. decembra lani blizu 14 milijard tolarjev.

Zakon sedaj predvideva, da bodo morale zavarovalnice plačilo rezervacij izvršiti najpozneje v roku do dveh let po uveljavitvi tega zakona. Na predlog koalicijskih poslancev je odbor v sredo spremenil tudi višino nadomestila oziroma provizije izvajalcem zdravstvenih storitev za posredovanje podatkov o opravljenih storitvah (izdaja računa s specifikacijo), in sicer jo je s sprva predvidene 1,5-odstotne znižal in naj bi znašala 0,75 odstotka stroškov škod.