Slovenija

DZ razdelil proračunski denar

Ljubljana, 23. 02. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poslanci so določili višino sredstev, ki pripadajo posameznim političnim strankam iz državnega proračuna.

Poslanci določajo višino sredstev, ki jih stranke prejmejo iz proračuna
Poslanci določajo višino sredstev, ki jih stranke prejmejo iz proračuna FOTO: POP TV

Poslanke in poslanci so višino proračunskih sredstev sprejeli s 74 glasovi za in nobenim proti. Višina proračunskih sredstev, namenjenih posamezni stranki, je odvisna od uspeha na parlamentarnih volitvah, do denarja iz državnega proračuna pa so upravičene tudi tri zunajparlamentarne stranke (AS, SJN in SMS).

Ker so parlamentarne volitve potekale oktobra lani, pa je moral državni zbor na novo določiti tudi upravičence do proračunskih sredstev za zadnje tri mesece lanskega leta.

Državni zbor
Državni zbor FOTO: Dare Čekeliš

Koliko denarja dobi stranka določa DZ

Zakon o političnih strankah namreč določa, da višino sredstev, ki pripadajo posamezni politični stranki iz državnega proračuna, določi državni zbor. Stranke, ki so upravičene do sredstev iz državnega proračuna, prejmejo deset odstotkov sredstev, namenjenih v proračunu za financiranje političnih strank, v enakih deležih.

Do preostalih 90 odstotkov sredstev pa so upravičene sorazmerno s številom glasov volivcev, ki so jih dobile v vseh volilnih enotah. Sredstva se strankam izplačujejo mesečno. V državnem proračunu za leto 2005 so za sofinanciranje strank določena sredstva v skupni višini 612,5 milijona tolarjev.

Največ dobi SDS

Največ denarja bo dobila Janševa SDS
Največ denarja bo dobila Janševa SDS FOTO: Dare Čekeliš


V letošnjem letu bo največ sredstev prejela največja vladna stranka SDS, ki ji mesečno pripada 14,4 milijona tolarjev, največji opozicijski stranki LDS pa 11,4 milijona. ZLSD je upravičena do 5,38 milijona tolarjev na mesec, NSi do 4,8 milijona, SLS pripada 3,7 milijona, SNS 3,5 milijona, DeSUS pa 2,4 milijona tolarjev. Do proračunskih sredstev so zaradi volilnega rezultata na oktobrskih državnozborskih volitvah upravičene tudi zunajparlamentarne Aktivna Slovenija (1,9 milijona), Slovenija je naša (1,7 milijona) in SMS (1,5 milijona).

Članstvo v GZS ostaja nespremenjeno

DZ je po napovedih zavrnil spremembe zakona, s katerimi bi ukinili obvezno članstvo v Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) ter s tem potrdil predhodno odklonilno mnenje parlamentarnega odbora za gospodarstvo.

Poslanke in poslanci se sicer strinjajo, da je treba zbornični sistem prenoviti in znova proučiti tudi obvezno članstvo, vendar ne na način, kot ga predlaga SNS. Za zavrnitev zakonskih sprememb je glasovalo 58 poslancev, proti osem, poleg štirih poslancev SNS tudi trije poslanci LDS Slavko Gaber, Anton Rop in Rudolf Moge ter poslanec SDS Milenko Ziherl, ki pa svojega glasovanja niso pojasnili.