Slovenija

DZ potrdil Fakina

Ljubljana, 29. 03. 2007 07.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Državni zbor je potrdil Sama Fakina za novega generalnega direktorja ZZZS. Proti so bili le trije poslanci.

Samo Fakin
Samo Fakin FOTO: POP TV

Državni zbor je s 53 glasovi za in tremi proti podprl imenovanje Sama Fakina za novega generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Skladno z napovedmi so zanj glasovali v poslanskih skupinah SLS, SNS in SD, medtem ko so poslanci ostalih poslanskih skupin po napovedih o imenovanju nekdanjega direktorja celjske splošne bolnišnice glasovali po svoji vesti.

Do glasovanja ni bilo jasno, ali Fakin, ki ga je mandatno-volilna komisija že potrdila, uživa tudi večinsko podporo državnega zbora. 

Ivan Grill
(SDS) je poudaril, da je bil Fakinov program ambiciozen. Kot pozitivno je ocenil to, da je Fakin poudarjal ohranjanje solidarnosti in visokih standardov v zdravstvu. Kljub temu pa v poslanski skupini po besedah Grilla niso zavzeli enotnega stališča in naj bi vsak poslanec glasoval po svoji vesti; ob glasovanju nihče iz poslanske skupine ni
glasoval proti Fakinovemu imenovanju. 

Fakina si je Slovenija najbolj zapomnila po aferi z neupravičenim predpisovanjem dializnega zdravila eritropoetin v Splošni bolnišnici Celje, s katerim je bila zdravstvena zavarovalnica oškodovana za 74 milijonov tolarjev (približno 309.000 evrov). Prav ta afera ga je tudi spodnesla z direktorskega mesta, svet zavoda ga je namreč oktobra 2002 razrešil, očital pa mu je tudi neustrezen način poslovodenja in komuniciranja z zaposlenimi, kar naj bi vplivalo na izredno slabe medsebojne odnose v bolnišnici.

Borut Sajovic (LDS) je poudaril, da Fakinu ne morejo oporekati strokovnosti ali managerskih znanj. Ne morejo pa iti mimo tega, da je že večkrat stopil na žulj zdravniškim organizacijam, zato bo vsak član poslanske skupine glasoval po svoji vesti, je napovedal. Spomnil je tudi na afero eritropoetin in na zaostanke pri pregledu brisov v celjski bolnišnici. ZZZS ima 20-krat večji proračun od proračuna ministrstva za zdravje. Po Besedah Sajovica bo zato zanimivo spremljati, "ali se bodo ministrovi apetiti po podreditvi zdravstvene blagajne z imenovanjem Fakina umirili". 

Skupščina ZZZS je Fakina 28. februarja potrdila brez glasu proti, tedaj so se glasovanja vzdržali le predstavniki vlade. Med drugim so bili nezadovoljni zaradi tega, ker zadeve iz časa njegovega vodenja celjske bolnišnice še niso razrešene, saj so sodni postopki še vedno v teku. Proti imenovanju Fakina pa so v kasnejših dneh nastopile tudi tri zdravniške organizacije - zbornica, društvo in sindikat.

Po svoji vesti so glasovali tudi poslanci NSi. Jožef Horvat je poudaril, da so svoja stališča oblikovali na osnovi njegovih referenc, njegovega programa, pogovora z njim, njegovega dosedanjega dela in njegovih izkušenj. Tudi Horvat je izpostavil še nerešeno afero eritropoetin, poleg tega pa se je vprašal, ali je modro, da je na čelu ZZZS zdravnik. 

Nazadnje je bil Fakin član strokovnega sveta ministra za zdravje Andreja Bručana. Ta je po glasovanju poudaril, da je bil izid pričakovan. Izrazil je upanje, da bodo v prihodnje s Fakinom sodelovali tako dobro kot v preteklosti, ko je bil član njegovega strokovnega sveta, in da bo uresničil vse, kar si je zadal v svojem programu: prihranke na področju zdravstva ter skrajševanje čakalnih dob.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

doki007@email.si
30. 03. 2007 07.48
še en "strokovnjak " ,...katerega načelo je ()( MARIJA K SEBI ..... """ ne vem kako so ga mogli izbrat ,..kajti ta tip je svojga dnarja vreden in bo delal kot oni na tožilstvu,....
lunea
30. 03. 2007 07.24
hmmmm... ste že kdaj spoznali koga, ki bi mu amputirali popek
Uporabnik113189
29. 03. 2007 21.55
Jim bo še presneto žal da so ga izbrali.
vox populis
29. 03. 2007 21.45
Na vrsti je Eritropoetin x 2! Samči "udari" po blagajni!
Jožajoža
29. 03. 2007 16.40
saj ta ne bo dolgo.je predebel