Slovenija

DZ o terminalih 29. maja

Ljubljana, 19. 05. 2006 16.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Izredno zasedanje DZ, na katerem bodo poslanci razpravljali o izgradnji plinskih terminalov v Tržaškem zalivu bo 29. maja.

Poslanci LDS in SD, ki so zahtevali izredno zasedanje, menijo, da se vlada prepočasi in preveč medlo vključuje v italijanske postopke
Poslanci LDS in SD, ki so zahtevali izredno zasedanje, menijo, da se vlada prepočasi in preveč medlo vključuje v italijanske postopke FOTO: POP TV

Izredno zasedanje je zahtevalo 31 poslancev LDS in SD. Izrednemu parlamentarnemu zasedanju, ki ga je predsednik DZ France Cukjati sklical za 29. maja, ne nasprotuje nobena izmed poslanskih skupin. Medtem ko tako koalicijski kot opozicijski poslanci podpirajo možnost širše razprave o tej problematiki, pa se njihova stališča razhajajo predvsem pri vprašanju ugotavljanja morebitne odgovornosti znotraj vlade.

Izredna seja bo sicer potekala v času med rednim majskim zasedanjem. To se namreč začne v ponedeljek, 22. maja, in traja do petka, nato pa se nadaljuje še v torek in sredo, 30. in 31. maja.

Skupina poslancev je zahtevo za izredno sejo vložila v četrtek, saj meni, da se vlada "prepočasi in preveč medlo" vključuje v postopke na italijanski strani. Zgraditev terminalov bi namreč lahko "vitalno prizadelo življenjske interese Slovenije na tem območju in imelo pomembne vplive na okolje".

Skupina poslancev predlaga sprejetje 11 sklepov, je na kolegiju povzel vodja poslanske skupine LDS Anton Rop. Poslanci iz vrst LDS in SD tako predlagajo, da Slovenija po diplomatski poti od italijanske vlade "nemudoma zahteva", da postopke presoje vplivov na okolje in izdelavo varnostnih ocen ter tveganj za oba terminala vrne v začetno fazo, pri ponovni pripravi teh poročil pa izhaja iz predpostavke o čezmejnih vplivih na okolje in čezmejnih učinkih varnostnih tveganj. Če pa pristojni organi Italije ne bodo sprejeli zahteve vlade, mora vlada pri Komisiji Evropskih skupnosti takoj sprožiti postopke v zvezi s kršenjem direktiv EU v zvezi s presojo čezmejnih vplivov na okolje.

Izrednemu zasedanju ne nasprotuje nobena stranka
Izrednemu zasedanju ne nasprotuje nobena stranka FOTO: POP TV

Opozicijski poslanci predlagajo še sprejem sklepa, na podlagi katerega bi vlada Italiji predlagala ustanovitev mešane in neodvisne strokovno-znanstvene komisije za oceno vplivov obeh terminalov na okolje. Predlagajo tudi, da bi DZ pozval vlado, naj za oba načrtovana plinska terminala naroči neodvisno strokovno študijo o vplivih na okolje. S sklepom bi DZ pozval vlado, naj ga seznani z diplomatskimi aktivnostmi zunanjega ministra Dimitrija Rupla glede plinskih terminalov. Skupina poslancev tudi predlaga, da bi DZ pozval vlado, naj ugotovi tudi morebitno objektivno odgovornost posameznih nosilcev javnih funkcij in ustrezno ukrepa.

Vodja poslanske skupine NSi Alojz Sok pričakuje, da bodo njegovi poslanski kolegi iz vrst LDS in SD pripravili "ustrezno gradivo" za izredno sejo DZ. Za SLS je izredna seja priložnost, da se DZ in javnost seznanita s postopki in ravnanji posameznih ministrstev glede načrtovane gradnje terminalov. Tudi v DeSUS izrednemu zasedanju, namenjenemu problematiki plinskih terminalov, ne nasprotujejo. V opozicijski SNS pa so razočarani, da jih v LDS in SD niso povabili k sodelovanju pri vložitvi zahteve za sklic izredne seje.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.