Slovenija

DZ o Ropu prihodnji teden

Ljubljana, 07. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

DZ bo predlog predsednika republike Milana Kučana, ki za mandatarja nove vlade predlaga Antona Ropa, obravnaval v torek ali v sredo. Po napovedih naj bi Rop dobil potrebno večino glasov, čeprav ga ne bo podprla nobena opozicijska stranka.

Predsednik DZ Pahor je včeraj popoldne s Kučanovim pismom že seznanil poslance, ki bodo o Ropu glasoval v torek oziroma v sredo, še pred tem pa naj bi stranke dopolnile koalicijsko pogodbo. Poslanske skupine LDS, ZLSD, SLS in DeSUS ter poslanca obeh manjšin so na včeraj predsedniku Kučanu zagotovili, da bo podprli predlog LDS, da za mandatarja za sestavo nove vlade imenuje finančnega ministra v odstopu Antona Ropa. Opozicijske stranke SDS, Nsi, SNS in SMS pa Ropovi kandidaturi nasprotujejo.

Golobič ne bi bil premier

Predsednik sveta LDS Gregor Golobič pa je v pogovoru za sobotno prilogo Dnevnika na vprašanje o potrebi po zamenjavi katerega od ministrov LDS odgovoril, da je to predvsem razmislek za novega mandatarja Toneta Ropa. "Strinjam se, da je treba temeljito pretehtati, ali imamo optimalno ekipo ali pa morda kakšen od projektov, ki so pred nami, zahteva okrepitev."

Delo šolske in gospodarske ministrice, Lucije Čok in Lee Petrin, ki se v javnosti omenjata kot morebitni "žrtvi" ob oblikovanju nove vlade, Golobič ocenjuje pozitivno. Predsednik sveta LDS se sicer še ni odločil, ali bo kandidiral za predsednika stranke, na mestu predsednika vlade pa "se ne vidi".

SORODNI ČLANKI